Utnyttja kunskaper i konflikthantering för utrikes- och säkerhetspolitik!

24
2672

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Ingress: I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. av Karin Utas Carlsson, läkare och fil. dr. i pedagogik, fredsaktivist och medlem i nätverket Folk och Fred och även talare på Folk och Freds konferens 9-10 januari 2022. Karin och jag började båda läkarutbildningen i Uppsala en gång i tiden, hon tycker att hon är mer pacifistisk än jag.

Denna artikel har skickats till många tidningar. Har publicerats av DD, i Haparandabladet, på Gotland, Fria Tidningen.

DN:s ledare den 28 december uppmanar oss. ”Försök inte förstå Putin!” Man har utsett Ryssland till sin fiende och man ska inte försöka förstå, inte analysera situationen, inte ta i beaktande den andra sidans perspektiv! Hur kan man vara så okunnig om god konflikthantering?

__________________________________________________________________

Utnyttja kunskaper i konflikthantering för utrikes- och säkerhetspolitik!

I det här fallet är det allvarligt. Ryssland har satt ned foten, säger på skarpen ifrån det de försökt visa så länge, nämligen att de känner sig hotade av NATO:s framskjutna positioner vid dess gränser. Det ”försämrade säkerhetspolitiska läget” har sin grund i att väst vägrar ta in och acceptera att rädsla ligger bakom Rysslands agerande i och kring Ukraina.

När NATO bjuder in Ukraina till medlemskap känner sig Ryssland hotat.

Naturligtvis! Deras flottbas på arrenderad mark (på Krim) faller i fiendens händer. Samma ideologi finns i Ryssland som i väst. Skydda sig med hot om våld, eller i första hand smarta drag. Detta har lett till våldsam upptrappning av retoriken. Ryssland har blivit utsedd till aggressiv fiende.

Nu har de satt ned foten och förklarat hur de ser på att inte bara Ukraina och Georgien bjuds in till NATO-medlemskap utan att även Sverige och Finland alltmer dragits in i NATO-samarbetet, och de sätter gränsen vid också vårt NATO-medlemskap. Det är kanske inte så smart att kräva något av fria stater men är det förenligt med fredlig samlevnad och god konflikthantering att frånkänna den andra sidan känslor (som DN gör när de påstår att det inte ligger rädsla utan maktanspråk bakom agerandet) och inte ta in och försöka förstå vad som händer och varför?

Hur ska vi då tänka säkerhetspolitiskt? Ganska enkelt! Vi bestämmer naturligtvis vår politik, men vore det inte så väldigt mycket bättre att ta hänsyn till den andra parten och göra som vid vanlig konflikthantering: analysera, se till allas perspektiv och finna att det ligger något i att hålla en neutral, icke-hotande hållning och inte provocera? Inte utse fiender, men samtala och erkänna den andras både rätt, behov och status – frihet från rädsla, behov av säkerhet. Det är det de uttrycker när de talar om ”garantier”.

Värdlandsavtalet borde rivas upp och sanktionerna tas bort. Helt enkelt hotet från väst upplösas! Tänk nytt!
Vi har en klimatkris. Låt oss samarbeta på den här jorden och inte handla av ”princip” som
Peter Hultqvist uttrycker det. Sådana här principer kan leda oss till fullständig katastrof. Utse
inte Sverige – eller någon annan plats på jorden – till bombmål i ett meningslöst maktkrig
mellan USA och Ryssland!

 

Föregående artikelVad händer i Davos?
Nästa artikelFörbereder Nato krig mot Ryssland?
Karin Utas
Karin Utas Carlsson är barnläkare. Hon är också fil dr i pedagogik och fredsaktivist.

24 KOMMENTARER

 1. Jag håller helt med. När det gäller konflikthantering,är det skrämmande att man från EU håll inte ens är bekant med ordet. Jag saknar någon EU ledare, vare sej det är Frankrike, Tyskland eller även Sverige som gick emot denna fasta bestämda Washington linjen. Det har varit samma skit för många år nu. Från 2014 började korståget. Medierna ska jag inte ens nämna. För dom borde fan stämmas. Fienden är sedan längesen utpekad. Någon hänsyn eller att analysera hela läget på båda sidor har aldrig funnits. Det har helt saknats någon starkare EU ledare också dessa åren,som vågar gå emot Washington (Som inte ens delar någon gräns hit till Europa) Inte ens under Trumps långa år vaknade EU till, därför tycker jag detta är högst skrämmande. Medierna får betyget sämre än sämst. Ytterst bedrövligt. Katastrofalt dåliga

  • Det existerar 5 sk ’ägare’ till 50′ av västvärldens alla sk ’tidningar,, inkludera också övr av allt annat inom inform’industrin’ som ’ägs’/läs stulet via stulna pengar av de 5, och kartläggningen är klar ang detta. Dessa sk ägare ägs sedan av andra som ägs av ’hänget’ som äger aalllt annat i stort sett i världen, och kartläggningen är klar även vad gäller detta. ’Ägarna’ av allt, vill ha ett 3e vkr..,, det har dessa uttryckt i 150år, sedan de plottade 1a vkr, år 1890.

   • Precis så är det. Makten är i sin tur koncentrerat till tre ställen: City of Lönndom, Yew York, och Basel. Den som vill förinta den globala hegemonin behöver således se ill att dessa tre ställen inte längre existerar. På så sätt blir kriget kortvarigt, effektivt och befriande en gång för alltid. Kriget är med andra ord inte mellan länder (USA, Ryssland, Kina) utan mellan världens länder och bankirvampyren

    • Spot on, skulle även vilja tillägga de andra enklaverna washingtn, iersulm (ej staden men admin/el telviv, o city of sirap (ej staden Paris) Dessa tre plus city of lönndom/the square (ej staden London) är basen för allt
     h..te på Jorden. Det är inte befolkningarna, inte städerna, inte länderna, utan de 4-5 enklaverna med dess få sk individer som borrat sig in i myllan, helt enkelt en infektionshärd

     • Exakt priset är värt det, för att travestera en viss alldark. Hoppas ngn annan utväg kan finnas ut, men för att få bort denna härd som systematiskt existerat i 300 år, och som plågat allt levande liv med sina krig och övr konflikter samt virus- och bakteriespridningar/biokemiska attacker och där absoluta topechelon/läs vampyrbankir idag är 5ggr rikare än alla övr individer sammantaget och som amoraliskt driver allt mot ättestupan, kanske inga andra medel existerar. Jag hoppas det går att lösa ändå men klockan är snart en minut i

 2. Fast det hålls oerhört många möten -många av dem tycks från västlig sida enbart hållas för att ”vinna tid” och kanske ånyo blanda bort korten.

  Jag tillhör de få som tror att det amerikanska Projekt Ukraina är på väg att kollapsa (som var ett hemligt CIA-program från slutet av 1940-talet att så split mellan de båda slaviska broderfolken och länderna Ukraina och Ryssland satts i bruk sedan många år). Detta för att försäkra och vinna geopolitiska mål långt inne i östra Europa; nu när de amerikanska projekten i Centralasien (Afghanistan) och Mellanöstern (Irak) totalhavererat. Ukraina har därför -underligt nog- blivit alltmer viktigare för våldsetablissemangen i Washington. Vi glömmer nämligen att Washington idag befinner sig i en svår geopolitisk situation och utmaning; en slags sakta döende stormakt.

  Ukraina skall genom att förbli en amerikansk framskjuten militär bas tillförsäkra amerikanska geopolitiska stabila positioner, men värdlandet självt, Ukraina, utvecklas ekonomiskt och socialt sedan flera decennier helt enkelt baklänges.

  Med detta tror jag risken må vara 51 mot 49 att den ryska sidan nu kommer lösa det ukrainska problemet militärt: det alltmer tilltagande extremistiska fascistiska positionerna inuti den ukrainska staten som nyttig våldspotential för Washington, och att Ukraina förvandlats till en ’failed state’ kan därför ge den ryska möjligheten att ordna upp det ukrainska broderlandets problem som fått leva i alltför många år, ja, decennier i ett anarkistiskt och sammanfallande samhälle; socialt, ekonomiskt och politiskt. Amerikanarnas enda svar, jämte britternas, är mer militarism och mer militärmateriel.

  Det ryska svaret kan bli ett militärt avstyrande av grann- och broderlandets lidande och sönderfall att hjälpa till att upprätta den ukrainska statens ordning eftersom Ukraina är helt oförmögen att klara det på egen hand; där Ukraina som är helt infiltrerat av nazistiska och fascistiska krafter (som t.ex. Dmytro Jarosh) i sig är ett hot mot de framtida europeiska politiska civilisatoriska värdena.

  Jag är rädd för att förhandlingarnas tid kan vara förbi; amerikanska sidan vill gärna ha en rysk invasion av sinistra skäl, men den ryska assistansen att uppställa ny ordning och produktivitet i den närmast ukrainska kollapsade staten.

  Washingtons skriftliga svar till Moskva som skall komma om några dagar kan avgöra hur upprättandet av ett nytt Ukraina kan uppstå: förbli en svag och fallerad amerikansk militariserad stat, eller att återupprätta ordning, produktivitet och social utveckling i broderlandet Ukraina.

  Som en ukrainsk kvinna uttalade sig på gatan häromkvällen i SVT:s Rapport vad hennes reaktion på den ryska annekteringen 2014 efter den amerikanska kuppen i Kiev: ”vi hoppades de skulle annektera oss också”; d.v.s. så att landet kunde få ordning och stabilitet.

  Tyvärr kan vi behöva förbereda oss på införandet av ordning och normalt vardagsliv i Ukraina med rysk assistans närmaste tiden.

  Kanske är det ändå det som Ukrainas folk faktiskt både vill ha och behöver innerst inne. När allt kommer omkring kan detta lands medborgare inte äta amerikanska diplomatiska dokument, betala sina utgifter med ditsänd amerikansk militärmateriel och få sin pension genom amerikansk kaosisering.

  Jag tror det amerikanska gamla CIA-programmet ”Projekt Ukraina” är på väg mot sitt slut. Inga förhandlingar kan uppskjuta dess kollaps; precis som de amerikanska totalhaverierna i Irak, Libyen, och Afghanistan kommer nu också Ukraina till avgörandets slutpunkt där den amerikanska kuppen år 2014 fört landet Ukraina mot social och ekonomisk undergång.

  Ukraina är på väg in i sin post-amerikanska epok.

  • HITLER’S SHADOW Nazi War Criminals, U.S. Intelligence, and the Cold War. By Richard Breitman and Norman J.W. Goda. Published by the National Archives

   Professors Richard Breitman and Norman J. W. Goda note in Hitler’s Shadow that these CIA & Army records produced new “evidence of war crimes and about wartime activities of war criminals; postwar documents on the search for war criminals; documents about the escape of war criminals; documents about the Allied protection or use of war criminals; and documents about the postwar activities of war criminals”

   Handlingen i det femte kapitlet: Ukraina.
   CHAPTER FIVE Collaborators: Allied Intelligence and the Organization of Ukrainian Nationalists
   Newly released Army and CIA records have many thousands of pages on Nazi collaborators during and after World War II. The records are especially rich concerning Allied relationships with Ukrainian nationalist organizations after 1945. This section focuses on the Organization of Ukrainian Nationalists under Stephen Bandera and the exile representation of the Ukrainian underground government (ZP/UHVR), which was dominated by Bandera’s one-time followersturned-rivals, including Mykola Lebed. The level of detail in the new records allows a fuller and more accurate picture of their relationships with Allied intelligence over several decades.
   https://www.archives.gov/files/iwg/reports/hitlers-shadow.pdf

   Seven Decades of Nazi Collaboration: America’s Dirty Little Ukraine Secret
   https://www.thenation.com/article/archive/seven-decades-nazi-collaboration-americas-dirty-little-ukraine-secret/

   CIA:S SÄMST BEVARADE HEMLIGHET: NYLIGEN AVKLASSIFICERADE FILER BEKRÄFTAR USA:S SAMARBETE MED NAZISTER
   https://fpif.org/the_cias_worst-kept_secret_newly_declassified_files_confirm_united_states_collaboration_with_nazis/

   Dessa ukrainska nazi utgör till stor del ”Ukrainska Diaspora” i USA och Kanada
   Bypassing official channels, Canada’s Ukrainian diaspora finances and fights a war against Russia
   https://beta.theglobeandmail.com/news/world/ukraine-canadas-unofficial-war/article23208129/?ref=http://www.theglobeandmail.com&

   • Tack M! Bra jobbat!

    Oh ja, det är känt.
    Vi kan komma ihåg att den nazistiske Slaktaren av Lyon, SS-mannen och tortyrmästaren Klaus Barbie, fick hålla sig gömd i Amerika lääääänge innan han fick utlämnas för krigsförbrytarrättegången i Frankrike på 1980(!!)-talet.

    Idag används självklart ukrainska nazist- och fasciströrelser av Washington för att hålla våldskapitalet i gång i Ukraina efter den amerikanska kuppen 2014. Det är därför dessa mörka krafter i Ukraina inte kan och tillåts kommenteras i media: skulle man kräva dess förbud och terroriststämpling står det amerikanska Ukraina helt utan inre försvar. De judiska rörelserna har varnat för utvecklingen och den judiska utflyttningen ur Ukraina -till och med till Ryssland- är den största på 30 år.

    Vi kan tänka oss att den ukrainske nazisten Dmytro Jarosh skulle bli högsta försvarsrådgivare åt t.ex. tyska regeringen, eller den svenska: dessa regeringar skulle tvingas avgå eller rent frivilligt samma dag – en praktskandal!

    Men i väst är det tyst. Etiken är död.

 3. Nu går ÖB ut och säger att det är ingen fara för Sverige trots att han själv sett till att piska upp hysterin med soldater på Gotland som patrullerar! Vore ju bättre han skickade soldaterna till de No-Go zoner som finns i Sverige där det skjuts och våldet, hotet mot människor är på riktigt! Regimen i Sverige och deras hantlangare som ÖB måste vara en dumhetens sammansvärjning mot svenska folket!

 4. > Det är kanske inte så smart att kräva något av fria stater

  Det finns en majoritet av folket som är emot nato men hur man än röstar hålls folkviljan som gisslan av politikerna. Vi är inte fria utan en vasall som spelar rollen som bondeoffer i en stormaktskonflikt.

  Jag håller inte med om att medierna är dåliga, de är extremt skickliga men har ett helt annat syfte än vi vill föreställa oss. Bildligt talat befinner vi oss i en misshandelsrelation och behöver lämna utan sentimentalitet.

  • Instämmer i ’att de är inte dåliga’.. ’medierna’ är tvärtom mkt skickliga på att driva sin agenda o därvid undanhålla all relevant kontext, dvs extremt bra på att ljuga i så måtto att; att plocka bort 50-80% av kontext, amounts to a lie. Så, bra för ’media’ och dess sk ’ägare’,, mktmkt dåligt för folk som ska bilda sig sin uppfattning baserat på sammanhållen information

  • ”> Det är kanske inte så smart att kräva något av fria stater”

   Alla ”fria stater” får inte leka ”rövar och banditer”, de är skyldiga att leva upp till juridiskt bindande (internationella) dokument:
   1. FN stadga
   2. Internationell rätt
   3. Flertalet internationella ingågna avtal: 1975 Helsinfors avtalet, OSSE 1999, Ryssland-NATO 1997, mm

   Om Österrike och Schweiz är undantagna från NATO, varför inte Ukraina?
   En snabb verklighetskontroll påminner oss underhållande om att Moskva har prejudikat på sin sida av argumentet. Samtalen mellan amerikanska, NATO och ryska tjänstemän denna vecka förs i Genève och Wien, städerna i två europeiska länder, Schweiz och Österrike, som är skyldiga att förbli neutrala från alla militära allianser.
   Denna alliansfria status är en del av de schweiziska och österrikiska konstitutionerna. Men en del av neutraliteten härrör också från internationell konsensus baserad på båda ländernas känsliga geopolitiska position i efterdyningarna av krig i Europa.
   https://www.strategic-culture.org/news/2022/01/15/if-austria-and-switzerland-are-exempt-from-nato-then-why-not-ukraine/

   • Schweiz och Österrike ”undantagna” av Nato.

    Schweiz är av tradition inte medlem av många internationella organisationer: jag tror man avstod till och med från FN tills bara för något decennium sedan.

    Österrike är med Sovjetunionens initiativ år 1955 då man drog sig ur landet (som var en ockupationszon som förr varande en del av det fascistiska Tyskland) och som villkor avkrävdes evig neutralitet. Klokt!

    Österrike är idag f.ö. en av Rysslands närmaste, lojalaste och förtrognaste kontakter i unionen.

 5. Nu är krigshetsarna i den svenska regeringen och Riksdagen högljudda. Ryssar är livsfarliga opålitliga demokrati fientliga människor med krigisk läggning.
  Jag undrar hur dessa våra ledare hade reagerat om Sannfinnarna hade inringat finlandssvenska skolor, satt dom i brand och skjutit flyende lärare. Eller om de hade hyllat de finska krigsinsatser under andra världskriget med 30% dödlighet i läger för krigsfångar och motvilliga finnar. Hade vi då stödd finlandssvenskarna eller den demokratiska finska regeringen.
  Vilka avsikter våra politiker har med denna miljö katastrofala satsningen på krig och provokation till en krigs farlig utveckling är en annan fråga. Ryssar både på Krim och i östra Ukraina har rätt att försvara sina medborgerliga rättigheter mot en odemokratisk tillkommen regering.
  Insändare till ett antal tidningar, Karins art var med i NA 20/1
  Vidare kan man vidga kartan till hela polarområdet och få med även baser i Canada och på Grönland.

  • Nä. Det finns numera inga som helst amerikanska militärbaser i Centralasien (Brzezinski-doktrinens ABC har därmed komplett fallit). Däremot finns en rysk militärbas inom CSTO i just Kazachstan. Det finns ryska militära baser i fyra av de fem centralasiatiska republikerna. Turkmenistan undantaget eftersom de har en kombinerad absolut neutralitetspolitik och är mycket isolationistiskt – så var det även på sovjetisk tid. Turkmener höll sig alltid för sig själva på sitt håll, jag vet tyvärr inte kulturellt varför det är så exakt…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here