Kan Ukrainas säkerhetstjänst vara huvudmisstänkt till terroristdådet i Moskva?

8
968

Detta är en intressant artikel i mycket aktuellt ämne av Andrew Korybko som naturligtvis är ansvarig för bedömningen. Den har många referenser, av vilka är inlagda i denna översatta text.

Andrew Korybko

Här är varför Ukrainas GUR, och inte ISIS-K, är huvudmisstänkt för terrorattacken mot Crocus

Den ukrainska säkerhetstjänsten GUR lärde sig allt om terrorism från CIA, men GUR gjorde slarviga misstag som resulterade i att Ukraina anklagades istället för att ge falsk tilltro till ISIS-K:s berättelse.

Sedan fredagskvällens terroristattack mot Crocus City Hall i Moskva har det spekulerats i om ISIS-K verkligen var ansvarig som gruppen hävdade eller om Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR orkestrerade allt under täckmantel av sina agenter som utgav sig för att vara medlemmar i gruppen. Mainstream-media kör med det första scenariot medan de gör sitt yttersta för att misskreditera det andra, men om man påminner om GUR:s terroristhistoria och band med radikala islamister visar det att det inte är utom all misstanke.

De var ansvariga för mordet på Darya Dugina sommaren 2022, utförde lastbilsbombattacken på Krim-bron samma höst, mordet på Vladlen Tatarsky våren 2023 och de gränsöverskridande terroristräderna av den så kallade ”ryska frivilligkåren” under det senaste året. De är också knutna till krimtatariska terrorister och . Även CIA har kopplingar till dessa terrordåd och grupper efter attWashington Post i höstas rapporterade att de byggt upp GUR från grunden efter 2014.

 

Dagens GUR är en produkt av CIA, som verkligen delade med sig av allt de lärde sig under det pågående hybridkriget mot Syrien till sina skyddslingar, för att inte tala om deras terroristkontakter. Det var bland efter detta närvaro samarbete som GUR-chefen Kirill Budanov kom med detta uttalande ”vi har dödat ryssar och vi kommer att fortsätta döda ryssar överallt på denna jord tills Ukraina har segrat fullständigt”.

Hur dödlig GUR än har blivit under det senaste decenniet är den fortfarande en CIA-kopia, vilket är anledningen till att den förväntas göra slarviga misstag då och då. Detta är relevant när det gäller den senaste attacken efter att ISIS-K tog på sig ansvaret med hjälp av en föråldrad nyhetsmall, vilket tyder på att någon annan tog på sig ansvaret i deras namn först men att ISIS-K sedan opportunistiskt körde med det för att få inflytande. Med tanke på dess terroristhistoria och band med radikala islamister var den mystiska aktören utan tvekan GUR.

Vad som sannolikt hände var att deras agenter utgav sig för att vara medlemmar i terroristgruppen för att kunna förneka brott om den planerade attacken misslyckades eller om terroristerna greps efteråt.
En av de tadzjiker som tillfångatogs i bilen som körde mot den ukrainska gränsen hävdade att de rekryterats av kuratorerna för en radikal Telegram-kanal för bara en månad sedan för att utföra attacken med hjälp av redan cachade vapen i utbyte mot en betalkortsbetalning på cirka 5 000 dollar vardera.

Dessa medborgare valdes förmodligen ut av GUR eftersom vissa av dem är predisponerade för religiös radikalism på grund av det kvardröjande arvet från Tadzjikistans islamistinspirerade inbördeskrig från 1990-talet, deras land ligger intill ISIS-K:s afghanska högkvarter och de har visumfria reseprivilegier till Ryssland. De ska alltså ha rekryterats via en radikal Telegram-kanal, ISIS-K:s inblandning verkar inte helt osannolik och de kunde enkelt ta sig in i Ryssland med minimal granskning.

De var dock inte tillräckligt radikala för att gå ut med vapen eller i en självmordsexplosion som ISIS-K är känt för, men var fortfarande tillräckligt sympatiska med gruppens ideologi för att utföra vad de trodde var dess senaste uppdrag i utbyte mot pengar. Detta förklarar varför de flydde från brottsplatsen, vilket strider mot vad någon som är ansluten till den gruppen någonsin skulle göra, efter att ha skjutit dussintals människor och satt eld på lokalen.

Om de hade nått Ukraina, där FSB bekräftade att de hade kontakter och president Putin sa att ”ett fönster förbereddes för dem … att korsa över”, skulle de sannolikt ha dödats av GUR för att dölja allt. Man bör inte glömma att denna grupp lärde sig hur man bedriver terrorism av CIA, som i sin tur perfektionerade denna praxis i Syrien under de senaste 13 åren av det hybridkrig som de har fört där, men GUR är fortfarande en kopia och det är därför de gjorde tre slarviga misstag.

I den ordning de inträffade var deras första misstag att rekrytera människor som inte var redo att slåss till döds på platsen för deras kommande terroristattack. Detta ledde till att de skyldiga fångades och berättade om hur de rekryterades i utbyte mot pengar, vilket är ett av tecknen på att ISIS-K inte låg bakom det som hände eftersom deras medlemmar alltid förväntar sig att dö som ”martyrer”. Följaktligen tyder det faktum att detta misstag gjordes på att GUR var desperata att genomföra sina planer. https://www.rt.com/russia/594774-simonyan-video-suspected-terrorist-interrogation/

Det andra misstaget var att de inte sa åt sina ombud att fly till ett säkert hus direkt efter attacken för att träffa en kontakt som sedan skulle hjälpa dem att nå gränsen senare, men som faktiskt skulle döda dem när de träffades för att dölja allt. Detta ledde till att de snabbt gav sig av mot den ukrainska gränsen, vilket visade alla att de åtminstone kände att de skulle hitta en fristad där, vilket gjorde Rysslands påstående om ukrainsk inblandning mycket mer trovärdigt för många skeptiska västerlänningar.

Och slutligen, det sista misstaget var att GUR använde en föråldrad nyhetsmall för att ta åt sig äran för attacken på uppdrag av ISIS-K, som de korrekt förutspådde skulle opportunistiskt köra med det för att få inflytande. Genom att göra det signalerade de dock att gruppen själv inte spelade någon roll i att organisera det som hände, annars skulle deras modernare mall ha använts istället. Sammantaget misskrediterade dessa tre slarviga misstag Mainstream Medias berättelse och drog istället uppmärksamheten till GUR.

Tillsammans med dess terroristhistoria och kopplingar till radikala islamiska grupper, som bevisar att den har kapacitet och avsikt att utföra Crocus-attacken samt den kunskap som krävs för att låtsas vara extremister online i rekryteringssyfte, gör allt detta GUR till den huvudmisstänkte. Den lärde sig allt om terrorism av CIA, men eftersom den fortfarande är en kopia gjorde den en rad slarviga misstag som ledde till att Ukraina anklagades i stället för att ge falsk tilltro till ISIS-K:s berättelse.

Föregående artikelLitet faktatest om högerextremism och nazism i Ukraina
Nästa artikelHur 7-faldige Wimbledonmästaren Novak Djokovic nästan dödades av Natos terrorbombningar av Belgrad.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Den tidigare amerikanska underrättelseofficeren Ritter:
  Nato kommer inte att kunna expandera efter Ukrainas nederlag
  Nato kommer inte att kunna expandera fritt efter Ukrainas nederlag i en militär konflikt med Ryssland. Den före detta amerikanska underrättelseofficeren Scott Ritter talade om alliansens möjliga framtid i en intervju på Dialogue Works YouTube-kanal.
  ”Ukraina kommer aldrig att släppas in i Nato, och det kommer inte Georgien heller att göra. En rysk seger innebär att det kommer att sätta den öppna dörrens politik som alliansen för närvarande bedriver schackmatt, säger Ritter. Den före detta underrättelseofficeren noterade att Ukrainas nederlag kommer att leda till ett antal problem i den nordatlantiska alliansen och kommer att kasta tvivel över dess planer på att expandera på bekostnad av nya stater.
  Tidigare medgav Ritter att Ryssland skulle skapa buffertzoner på Ukrainas territorium för att förhindra missilangrepp, och tillade att Ukraina skulle kunna fortsätta att existera om väst inte försökte beväpna landet med långdistansanfallssystem.

  • Vad kommer hända i Sverige?

   Kommer NATO beväpna Sverige med långdistansanfallssystem riktade mot Ryssland?
   Jag får känslan av att NATO tänker göra Sverige till ett legitimt mål för hypersoniska luftvärnssystem avfyrade från Ryska områden.

   Det är dags för Sveriges väljarkår att åter börja efterfråga ett samhälle i fred och trygghet eller har alla här nu blivit så skadade av våld att de ser våld i samhället som en naturlig del av vardagen?

 2. Nu är det så att våra blickar måste riktas mot EU, Europa som kolonialismens ursprung där helvetet fortfarande lever under sin kreation Amerika som världsmakt. EU är ondskans påfund, Sverige älskar det! Har alltid gjort! Titta till vilka länder som fördömde terrorist-attacken i Moskva, Sverige?!  Försök att förstå att vi lever i en kamouflerad diktatur, vår statskassa plundras till förmån för läkemedels-och krigsindustrin i USA och EU i tron om, för den omedvetne, att vi får vaccin gratis eller krig är utanför vår egen ekonomiska sfär. Hur okunnig kan ett folk egentligen bli, jo endast under fascism. Så ta er en tankeställare, hur är det med svensken som blint tror på alla sagor från Väst?
  Jag tycker att  Dmitrij Medvedev’s uttalande är slående angående Frankrikes önskedröm men också Sverige som idag förbereder sin ungdom till NATO:s köttkvarn, omedvetande om innebörden att stå upp för ett Europa som absolut inte står på ngt folks sida, endast på monopolkapitalismens och krigsindustrins, i Sverige Wallenbergs imperium!
  ——
  En medveten ryss uttalar sig angående Frankrikes idioti, den idioti som Sveriges dumma politiker står upp för utan hänsyn till konsekvenserna!

  ”Att eliminera fransk militärpersonal som kan dyka upp i Ukraina skulle vara ett kritiskt men inte särskilt svårt uppdrag för de ryska väpnade styrkorna, men för Paris skulle ett sådant förödmjukande nederlag för dess legioner vara liktydigt med att bli giljotinerad,”! sade ryska säkerhetsrådets vice ordförande Dmitrij Medvedev.

  ”Faktiskt, för vår saks framgång skulle det vara trevligt om de rastlösa fransmännen skickade ett par regementen till ’Banderaland’. Det skulle vara mycket problematiskt att gömma ett sådant antal militärer, så att systematiskt eliminera dem skulle inte vara det bästa svår uppgift, men säkerligen den viktigaste. Men tänk bara på den fördelaktiga avsmitningseffekten!” skrev han på sin Telegram-kanal.

  Som Medvedev noterade, med så många kistor som skulle levereras till Frankrike från ett främmande land skulle det vara omöjligt att dölja massdöden av professionella soldater.

  ”Det kommer inte att finnas någon chans att komma undan med olika lata ursäkter och spekulationer om att legosoldater väljer sitt eget öde och att de riskerar sina liv efter eget gottfinnande”, varnade han.

  Den biträdande chefen för det ryska säkerhetsrådet påpekade att sådan militär personal skulle bli fullfjädrade kombattanter som en del av en interventionistisk kontingent, och därför skulle deras förstörelse vara ”en prioritet och en hedersfråga” för de ryska väpnade styrkorna.

  ”När det gäller de galliska tupparna i den franska ledningen skulle det vara liktydigt med att bli giljotinerade. De skulle slitas sönder både av rasande släktingar och arga medlemmar av oppositionen, som hela tiden har försäkrats att Frankrike inte är i krig med Ryssland. Det skulle också vara en bra läxa för andra oseriösa dårar i Europa,” förutspådde Medvedev.

  Den 19 mars sa chefen för den ryska underrättelsetjänsten (SVR) Sergey Naryshkin att Frankrike redan förberedde en militär kontingent som skulle skickas till Ukraina, vilket initialt skulle uppgå till cirka 2 000 soldater. Samtidigt påpekade han att fransk militär personal har varit inofficiellt närvarande i Ukraina ett bra tag redan. Några har redan dödats eller skadats.

  Naryshkin påpekade att Frankrike inofficiellt erkände sina egna militärers död. Den franska armén har inte upplevt en sådan nivå av förluster sedan det algeriska kriget 1954-1962. Elyseepalatset, som Naryshkin noterade, anser också att antalet döda fransmän har överskridit en psykologiskt betydande tröskel, och nu är det frågan om hur man ska begrava de döda och behandla de sårade i smyg för att inte utlösa folkliga protester.

  • @arbetarklass 25 mars, 2024 At 20:49

   Привет, arbetarklass,
   Enbart för den som är intresserad av Ryskt.

   ”Ivan the Terrible” är en falsk översättning, en annan lögn som sprids av Rysslands geopolitiska fiender – anglosaxer.

   Originalet är ”Иван Грозный” (Ivan Gråznyj) där Грозный betyder inte Terrible alls.

   Ordet Грозный är inte lätt att översätta men jag ska försöka nu.

   Грозный kommer från Гроза – Åskan – oväder med blixtar och muller, åskväder.
   Dvs ett sån typ av oväder att man vågar inte gå ut.
   Грозный som smeknamn betyder att Mannen är så tuff att man vågar inte anfalla honom.
   Mannen den Грозный gör ingenting speciellt mot dig, hotar inte, anfaller inte men du ändå vågar inte anfalla själv.

   För att förklara bättre har jag skapat en s k Skräckskala – Frightfulness Scale där försökt att hitta motsvarande ord både på Engelska och Svenska.

   Frightfulness Scale / Skräckskala

   Нейтральный- Угрюмый Грозный Угрожающий Страшный Ужасный
   Neutral- Gloomy Formidable? Forbidding Awful Terrible
   Neutral- Trumpen Hotfull? Hotande Hemsk Fruktansvärd

   Som du ser Грозный ligger lång borta från Terrible (Ужасный). Jag har fördelat Hotful och Hotande ochså för att visa skillnaden.

   Иван Грозный – Rysslands tsar var ingen söt kattunge men Fruktansvärd jämfört med andra kungar på den tiden specielt Europeiska var han inte. Snarare tvärtom då.

   MVH,
   Александр Калашников

   • Ivan den förskräcklige kallas han ju på svenska, på finska Iivana Julma, Ivan den grymme som nästan är snäppet värre.
    Av din beskrivning att döma skulle jag föreslå Ivan den överväldigande, eng. owerwhelming som bäst skulle karakterisera någon man inte vågar gå emot utan att beskrivningen skulle vara direkt negativ.

    I mer alldagliga sammanhang används ”intimidating” på engelska vilket det är svårt att hitta en direkt svensk synonym till. ”Intimidated” är inte samma som skrämmande utan bara att motparten känner sig underlägsen.

 3. Intressant att trådarna går att spåra till CIA. USA:s varning till amerikaner i Ryssland att inte besöka stora folksamlingar innan attentatet säger oss att CIA visste att något planerades. Victoria Nulands petning hamnar rätt i tid här. Var det hon som initierade attentatet och var det därför hon fick sparken? Ren spekulation naturligtvis, men inte hade jag blivit direkt förvånad om det var så.

 4. @Jan Nybondas 26 mars, 2024 At 12:30

  Tack för hjälpen, Jan.
  Jag är intresserad av sådana språknyanser.
  Överväldigande (owerwhelming) stämmer med beskrivningen på något sätt men leder i en annan riktning. Vi har ett annan ord för det.
  Jag har i alla fall förnyat min Skräckskala.
  0Нейтральный- 1Угрюмый 2Грозный 3Пугающий 4Страшный 5Ужасный
  0Neutral- 1Gloomy 2Formidable? 3Intimidating 4Awful 5Terrible
  0Neutral- 1Trumpen 2Hotfull? 3Skrämmande 4Hemsk 5Förskräcklig

  Det jag vill framföra är att motsvarighet för Грозный måste vara mycket lättare än Terrible-Förskräcklig. Åtminståne nivån 2 ska det vara istället för nuvarande 5 enligt skalan ovan.

  Sanningen måste ju segra.

  MVH
  Александр

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here