Terrorattacken i Moskva – Enbart ukrainsk skurkoperation eller Väststödd

10
1209

Läsaren Bert Hoflund har skickat detta som kommentar. Väljer att publicera detta från igår som artikel, då det troligen ger fler läsare. Vi har tidigare publicerat flera artiklar av f.d. CIA-anställde Larry Johnson.

Larry C Johnson

Det finns mycket att försöka reda ut om fredagens terroristattack utförd av legosoldater i Moskva. Varför kallar jag dem ”legosoldater”? För det verkar som gärningsmännen inte hade något ideologiskt syfte och anställdes för en relativt obetydlig summa pengar och utförde ett urskillningslöst dödande vid den offentliga sammankomst av civila. Baserat på videobevisen som hittills släppts av dådet, så var planeringen av denna operation inte ett arbete av skickliga yrkesmän – de använde t.ex. samma fordon för att resa till och från attackplatsen, deras rörelser inuti byggnaden visade på osofistikerade närstridskunskaper och de hade dålig disciplin, vilket tyder på att de hade minimal militär träning.

Ryssarna fick ett förspång i utredningen eftersom en konsertbesökare attackerade en av skyttarna, som kunde fångas levande. Ryssarna följde också efter flyktfordonet och fångade fyra av de misstänkta när de var på väg till Ukraina. Västmedia gör sitt yttersta för att driva narrativet att detta var en ISIS-attack och avfärda möjligheten att det kunde ha utförts av Ukraina.

ISIS är ute och går..

Det första förhöret av de misstänkta avslöjade inte alltför smarta män som berättade en rövarhistoria om att de rekryterats via en Telegramkanal av en anonym källa, som erbjöd sig att betala det storartade beloppet 5 000 USA-dollar. Det finns inte heller någon bra förklaring till varför ett gäng tadzjiker flydde mot den ukrainska gränsen. De verkar ha trott att de skulle hitta en fristad, bara de tog sig över gränsen. De betedde sig sannerligen inte som erfarna jihadistiska krigare, ivriga att offra sig själva och komma till paradiset och belönas med 72 oskulder.

Jag tror att påståendet om islamisk terrorism är en bluff, påhittad för att flytta fokus bort från andra indikatorer på att vissa i väst åtminstone hade förhandskännedom om denna attack. Hur ska man annars förklara varningen den 7 mars från den amerikanska ambassaden i Moskva om att amerikanska medborgare skulle undvika händelser som konserter? Och sedan, som jag skrev igår, var USA:s utrikesdepartement snabbt med att frikännna Ukraina för en roll i attacken. Det betyder bara en sak – utrikesdepartementet hade underrättelser som indikerar vem som utförde attacken.

Men USA delade tydligen inte med sig av informationen till sina ryska motparter. Enbart detta förhållande kommer helt klart att väcka mer misstankar i Moskva om västs inblandning.

Men vi vet redan en sak med säkerhet – att väst har varit involverat i att underblåsa en rad terroristattacker mot ryssar, sedan starten av den särskilda militära operationen. Vad kan man annars kalla artilleri- och missilangreppen mot ryska civila i Donbass och i Belgorod med ammunition som levererats av USA och andra ledande NATO-länder? Det gör åtminstone västmakterna till medskylda till terrordåd.

Fredagens meningslösa dödande av civila i Moskva tjänar inget stort politiskt syfte och främjar inte heller Ukrainas militära utsikter. Det är viktigt att notera att attacken har samlat världens sympati för Ryssland, inklusive några försonande kommentarer från Washington av talesmannen för nationell säkerhet, John Kirby.

John Kirkby

Men det är också viktigt att notera att presidenten Joe Biden inte har sagt någonting och inte tagit kontakt med Vladimir Putin för att uttrycka sorg eller medkänsla. En stor kontrast till Bidens agerande efter nyheten om att Alexey Navalnyj, en politisk motståndare till Vladimir Putin, hade avlidit. Biden var snabb med att uttrycka sin falska sorg över Navalnyjs död.

Det verkar som om det ökande antalet döda i attacken inte orsakades av kulor utan av rökförgiftning. Jag har fortfarande inte sett någon rapport som förklarar hur branden startade. Vissa spekulerar i att den orsakades av en molotovcocktail. Jag är säker på att de här detaljerna kommer ut inom de närmaste dagarna. Det framgår också av president Putins uppträdande under sitt tal idag, att Ryssland kommer att ta ut hämnd mot de ansvariga för attacken.

Jag tror inte att detta terrordåd kommer att förändra Rysslands militära strategi och planerna för Ukraina. Nyheter visar att ryska styrkor fortsätter att avancera längs fronten i Donbass och att de pressar ukrainarna tillbaka mot floden Dnepr. Den ukrainska militärens ställning blir mer osäker för var dag som går.
När det gäller att identifiera de ansvariga för organisationen och finansieringen av attack har jag inga särskilda kunskaper. Jag är övertygad om att ryska utredare kommer att spåra ursprunget till skjutvapnen, förutsatt att serienumren inte har raderats. Vid denna tidpunkt är jag benägen att tro att västvärlden visste, att något skulle hända baserat på underrättelser från Ukraina, men att de inte hade några detaljer, förutom att detta var en operation godkänd av Ukrainas underrättelsetjänst. Är det möjligt att några brittiska och/eller amerikanska underrättelseofficerare hade en aning om vad som skulle hända? Ja, det tror jag är högst troligt. Det enda jag med säkerhet vet är att denna attack kommer att stärka viljan hos president Putin, den ryska generalstaben och Rysslands underrättelsetjänst att sätta stopp för Natos inblandning i Ukraina och Nato förmåga att attackera ryska civila. Den som godkände detta har gjort en dålig kalkyl och kommer att få betala ett fruktansvärt, men välförtjänt, pris.

 

Föregående artikelVilka utförde terrordådet i Moskva-trakten?
Nästa artikelLitet faktatest om högerextremism och nazism i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. MOSKVA, 24 mars /TASS/. Varje uttalande från de amerikanska myndigheterna för att motivera Kiev fram till slutet av utredningen av terrorattacken i Crocus Citi Hall bör betraktas som bevis, sade det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova.

  ”Under årtiondena har USA:s politiska eliter lärt sig hur de skickligt avleder uppmärksamheten från uppmärksammade brott och alla typer av iscensättningar. Därför, tills utredningen av terrorattacken i Crocus City Hall är klar, kan vilken fras som helst från Washington att rättfärdiga Kiev bör betraktas som bevis”, skrev diplomaten i sin Telegram-kanal.

  Hon noterade att finansieringen av ”den terroristiska verksamheten i den organiserade brottsgruppen i Kiev av amerikanska liberala demokrater och deltagande i familjen Bidens korruptionsprogram har pågått i många år.”

  Diplomaten noterade också att USA skyndade sig att förklara Ukrainas icke-inblandning i terrorattacken.

  ”Vita husets nationella säkerhetsråds talesperson Adrienne Watson säger: Ukraina är inte inblandat i terrorattacken i Krasnogorsk, den förbjudna Islamiska staten (utpekad som en terroristorganisation, förbjuden i Ryssland – TASS) är skyldig. Jag önskar att de kunde ha gjort det lika snabbt med mordet på deras egen president [John] Kennedy. Men nej – i mer än 60 år har de inte kunnat ta reda på vem som trots allt dödade honom. Eller var det ISIS också?” skrev Zakharova.

  Diplomaten berörde också utredningen av Nord Stream-explosionerna.

  ”Enligt USA (och The New York Times citerade kommentarer från tjänstemän) var ukrainare inblandade där. Men sedan har de amerikanska myndigheterna gått till djupet. Och de rotar fortfarande runt där efter något, antingen efter Kiev- eller IS-dykare. Inte ett enda ord yttrades från Washington som uppmanade Danmark och Sverige att inte sluta leta efter de skyldiga, medan Rysslands förslag om en utredning i FN:s regi blockerades av anglosaxarna i säkerhetsrådet, säger diplomaten.

  TAGGAR
  Maria Zakharova
  FÖR 16 MINUTER SEDAN

 2. This Is Not ISIS – Rossiya Segodnya Editor-in-Chief on Moscow Concert Hall Attack

  Ukraine and the West have resorted to false flag operations to persuade everyone that ISIS* was behind the terror attack in the Crocus City Hall concert venue near Moscow, said Margarita Simonyan, the editor-in-chief of Sputnik’s parent media group Rossiya Segodnya. The head of the media group stressed that the names and faces of the perpetrators are already known to authorities and that the terrorists gave everything away during interrogation.

  It immediately became obvious why US media were claiming in unison that it was ISIS,” she said. She added that the enthusiasm displayed by Western media when they tried to persuade everyone that ISIS was responsible even before arrests were made gave them away completely.”

  https://sputnikglobe.com/20240323/this-is-not-isis—rossiya-segodnya-editor-in-chief-on-moscow-concert-hall-attack-1117508480.html

 3. I linje med att tidigare handlingar av djupa staten är regional eller global terror mönsteraktigt. Restriktioner, lockdown, plandemi, hyperinflation, nollränta ,skuldberg, proxikrig och småkrig med färgrevolutioner.
  Lönnmordet på JFK startade kriget mot mänskligheten och fortsatte med klimathotet som ruinerar ekonomin och ifrågasätter grundad vetenskap medan linje-ligg-media pellejönsar och självcensurerar. Resten av världen 7/8 utanför västvärlden kan istället utan konkurrens utveckla sitt egna paradigm som innebär positiva resultat som motvikt av västvärldens krav på fortsatt underkastelse.

 4. isis och azov är sionistiska tvillingorganisationer, dvs i bemärkelsen att de har israeliska medborgare i ledningen, de finansieras av telaviv, washington,,.. och ’city’ såklart, och är ideologiskt vare sig det ena eller andra ideologiskt, utan bara sionister

   • Jodå, det vets det om. Ca 2017 arresterades en i sk toppskiktet av is, ephraim benjamin, enl en israhelsk webbsida Inian Merkazi. Enl en webbsida Masr Alarabia kallades han abu hafs vid Libyenattacken 2011. Och redan 2011 visste dets om att abu bakr al bahgdadi var en ’asset’, kallad simon elliot av israhelsk underrtjänst

 5. Vem är rysslands värsta fiende, vem önskar kaos och splittring i ryssland. Med enkel matematik så är det inte svårt att tänka sej vem är bakom eländet, direkt eller indirekt.

 6. Varken regimerna i Ukraina eller USA hade något att vinna på terrorattacken i Moskva. Ryssland får nu världens sympatier. Biden riskerar att sammankopplas med terrorister i ännu högre grad än tidigare, vilket är mycket negativt för hans valkampanj. Ukraina riskerar vedergällning från Ryssland, plus ytterligare svårigheter för regimerna i väst att legitimera militärt stöd.

  Att det skulle ha varit IS baserat på en mycket tveksam uppgift från en webbsida låter högst osannolikt och hur USA kunde ”veta” att var IS bara några timmar efteråt är ju direkt löjeväckande.

  Banderisterna och Azovbanditerna kan däremot ha motiv. Dom är troligen förbannade på Biden för att vapenstödet inte längre är vad dom förväntade sig. Dom är troligen också förbannade på Zelensky för att kriget håller på att förloras. Deras brinnande rasistiska hat mot Ryssar är ett latent motiv. Dom är, vad det verkar, inte heller dom skarpaste knivarna i lådan.
  Attentatet i Moskva skulle kunna passa in i den motivbilden.

  Det är svårt att avhålla sig från spekulationer när sådant här händer och kanske är det bättre att vänta på den ryska utredningen. Ryssarna har inget intresse av att hitta på något här. Dom har behov av att vaska fram sanningen och det finns ingen anledning att inte tro på det dom kommer fram till.

  • Möjliga förklaringsmodeller är välkomna.
   De är inte alls mera konspirationsteorier än det som står att läsa på SVT Public Service hemsida.
   Det ska bli intressant att hör vad uppgifter som kommer från Ryssland själva.

 7. Håller HELT med där. Detta har HELT klart med Ukraina att göra. Ryssland kommer också gå till botten med detta. Skyttarna är gripna och alla 4häktade. Flera medhjälpare till dessa är också gripna. Vet EJ exakta antalet när gäller medhjälpare men de ska vara ungefär lika många ca4-5st. Ryssland kommer gå till botten med detta tvärs igenom och det kvittar då vad dessa Usa Nato och Ukraina terroristerna säger då. Det är HELT uppenbart att detta året 2024 ENDAST varit åt skogen för Ukraina och dess medhjälpare. Men även året före var högst problematiskt. Bortsett från denna högst vidriga terrorattentatet och massakern mot HELT oskyldiga ungdomar, är terrorattentat det enda man kommit med på löpande band från förra året. Finns EJ annat. Det varit terrorattentat efter terrorattentat sedan förra året, då man EJ kan och kunnat leverera på fronten. Förutom misslyckanden. Många av dessa terrorattentat som skett från förra året vet ALLA vem som assisterar Ukraina på marken. Säkerhetstjänsten och underrättelse arbetet har Usa, Lill-Brittanen, Frankrike och även Tyskland varit i förarsätet med att assistera på olika sätt,när gäller så många terrorattentat som varit. Det var även nyligen som Tyskland blev tagna med byxorna nere bokstavligt talat, genom ett läckt långt samtal till terroristattentat försök mot självaste Krim bron. Det var en högst vidrig terrorattentat detta mot HELT oskyldiga ungdomar. Ryssarna kommer hänga ut dessa krigshungriga och krigskåta galningarna när utredningen är klar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here