Vilka utförde terrordådet i Moskva-trakten?

46
2157
Kreml

För närvarande vet vi att IS tagit på sig skulden. Är saken därmed klar? Nej, knappast. IS kan ha agerat i maskopi med Annan eller efter överenskommelse med annan.

Då osäkerhet råder blir det gärna spekulationer.

Den kända Rysslandsjournalisten Anna-Lena Laurén skriver i artikeln Anna-Lena Laurén: Ryska myndigheter framstår som inkompetenta och Putins ”stabilitet” finns inte att ”Frågan som många ställer sig nu är om det här är ett terrordåd iscensatt av Kreml för att ge Ryssland en ursäkt att utvidga kriget mot Ukraina och totalmobilisera sina medborgare.” Detta förefaller föga troligt, då Ryssland framgångsrikt haft val av presidentval med stort valdeltagande och rekordstort stöd för Putin, och ganska direkt för Rysslands krig i Ukraina.

Putin sägs ha antytt att Ukraina låg bakom – saknar uppgift om exakt formulering, medan Zelensky harmset har tillbakavisat detta. USA sägs ha rapporterat för ett par veckor sedan om att terrordåd  var på gång i Ryssland, medan USA:s utrikespolitiske talesperson uppger att Ukraina inte ligger bakom dådet. USA har beklagat dådet och menar att ISIS måste bekämpas överallt. https://www.bbc.com/news/world-europe-68646380 USA tycks ha haft god kunskap i frågan i tidigt skede… Hur mycket visste USA?

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och president Putin hävdar att gärningsmännen försökt fly till Ukraina i bil. Männen – som inte sägs vara ryska medborgare – ska ha gripits i den ryska regionen Brjansk, 37 mil sydväst om Moskva. https://www.dn.se/varlden/experternas-fragetecken-om-terrordadet-i-moskva/

Scott Ritter

Den välkände Scott Ritter, tidigare underrättelseofficer vid den amerikanska marinkåren menar att Washingtons försök att lägga skulden för terroristattacken i Moskva den 22 mars på ISIS* verkar misstänkt på grund av gärningsmännens beteende. 
Ritter påpekade det faktum att terroristerna greps när de flydde mot Ukraina och anmärkte hur ”våldsamma människor” har en tendens att ”navigera mot sitt ’sanna norr'” (ö.a. uppfattar det som ”sanna hemvist”) i slutet av dagen.
”Vad jag menar med det är, låt oss ta ett specialförband som opererar bakom fiendens linjer: om de komprometteras försöker de åka hem, de försöker fly och undvika mot de vänliga linjerna”, förklarade han. ”IS har lojalitet till sin perverterade version av religion, Gud. Deras ’true north’ är att bli martyrer, att navigera hem till himlen.”

”Men det är inte vad dessa terrorister gjorde”, fortsatte han. ”Deras sanna nord var Ukraina, och de navigerade mot Ukraina. Och det är allt vi behöver veta om detta. Detta var en attack som var kopplad till den pågående konflikten i Ukraina. Vem låg bakom den här attacken? Vilka är hjärnorna bakom? Det kommer den ryska säkerhetstjänsten att ta reda på. Men vilka de än är, så befinner de sig i Ukraina.”

Sammanfattningsvis är det oklart – åtminstone före mig – vilken anknytning till t.ex. IS och Ukraina terroristerna hade och har.

Jag vill dock åter peka på USA:s och Israels goda kontakter med IS, åtminstone tidigare.

______________________________________________________________

Uppgifter från bland andra talesmän för USA anger att IS är en skapelse av USA:s politik. Inte bara det, USA och allierade ska ha hjälpt och kanske fortfarande hjälper antidemokratiska religiöst extrema och intoleranta terroristorganisationen IS, och även al-Nusra i Syrien.

Låt mig nedan nämna några uppgifter som avser IS för kritisk granskning av Dig. Ibland avser uppgifterna bara ”terroristorganisationer” och då är det svårt att veta om just IS avses. Andra stora terroristorganisationer som Jabhat Fateh al-Sham (al-Nusra) har liknande program som ISIS. Till bilden hör att en del terrorister vandrar fram och tillbaka mellan olika organisationer.
Här en första smakbit bara. Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?

* Och det är mycket väl belagt att Israel stödjer ISIS. Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien.

Efraim Halevy, före detta chef för Mossad vittnar om Israels stöd till ISIS.

1. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade .”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.

2. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”. DN 13/5 2015.

Obama var president i USA

3 I en intervju våren 2015 uppgav pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA), en viktig militär säkerhetsorganisation. Obama, Biden, USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
4. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.” General Clark & Biden ”ISIS ett verk av våra närmaste allierade” – USA:s falska krig.
5. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november förra året att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister-Akiloviter från Raqqa till kommande strid i Idlib. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC).

BBC skrev Raqqas smutsiga hemlighet
”BBC har avslöjade detaljer om en hemlig överenskommelse som tillät hundratals IS-fighters och deras familjer att fly från Raqqa, under översyn av den USA-ledda koalitionen och kurdiska styrkor som kontrollerar staden. En konvoj innefattade några av IS: s mest kända medlemmar och – trots försäkringar – dussintals utländska soldater. Några av dem har spridit sig över hela Syrien, till och med gör det så långt som till Turkiet.
Den av kurder ledda SDF rensade Raqqa från media. ISIS flykt från basen skulle inte fotograferas och finnas på TV.

BBC uppger att SDF offentligt sagt att endast ett fåtal dussin lokala IS-krigare hade kunnat fly.
Men en lastbilchaufför berättar för BBC att det inte är sant.
”Vi tog ut omkring 4000 personer inklusive kvinnor och barn i våra och deras fordon. När vi kom in i Raqqa trodde vi att det var 200 personer som skulle fraktas bort. Bara i mitt fordon tog jag 112 personer. En annan förare säger att konvojen var 6-7 kilometer lång. Den inkluderade nästan 50 lastbilar, 13 bussar och mer än 100 av den islamiska statens egna fordon. IS-krigare med täckta ansikten satt ovanpå några av fordonen.

Filmer som togs i hemlighet skickade till oss på BBC visar lastbilar med släpvagnar som är fulla av beväpnade män. Trots ett avtal om att endast få ta med egna vapen tog IS-soldater med allt vad de kunde bära. Tio lastbilar lastades med vapen och ammunition. ”

Aftonbladet, men inte DN, SvD eller Expressen skriver ”De har fått grönt ljus att evakuera trupper som slagits mot IS från krigshärjade staden Raqqa. Men USA-stödda koalitionen Syrian Democratic Forces har också forslat hundratals IS-krigare in i IS-kontrollerade områden i Syrien – där de kunnat fortsätta till Turkiet och Europa.
Det avslöjar BBC.”

Aftonbladet

ISIS på promenad i sin krafts dagar.

Sedan BBC avslöjat detta har både USA-koalitionen och SDF bekräftat saken. Pål Steigan

5. Business Insider skrev hösten 2015 ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider
6. Förra utrikesministern Hillary Clinton kände till stödet till ISIS Clintons e-mail och Patrick Cockburn i CounterpunchI ett e-mail i augusti 2014 skrev Hillary Clinton ”“While this military/para-military operation is moving forward, we need to use our diplomatic and more traditional intelligence assets to bring pressure on the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL [Isis] and other radical Sunni groups in the region” .

7. Medlemmen i USA:s kongress Tulsi Gabbard (Demokraterna)har protesterat mot USA:s stöd till terroristorganisationer. https://youtu.be/_qdf2WH4g9k
8. USA föredrar ISIS framför Syriens folkvalde president enligt förre utrikesministern John Kerry. Ljudupptagning visar att USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president

Sammanfattningsvis: Bevisen för stöd från USA och allierade till terrorister är enstämmiga och starka. Lika stark som tystnaden i svenska media om detta.

Motion i USA:s kongress mot USA:s stöd till terroristorganisation.

H.R.608 – Stop Arming Terrorists Act föreslogs av kongressledamoten och presidentkandidaten Tulsa Gabbard, demokrat från Hawaii den 23 januari 2018. Dess ursprungliga medsponsorer var en blandning av republikaner och demokrater.

”I åratal har vår regering tillhandahållit både direkt och indirekt stöd till dessa beväpnade militanta grupper, som arbetar direkt med eller under befäl av terroristgrupper som Al-Qaida och ISIS, i deras ansträngningar för att störta den syriska regeringen”, sa Gabbard i en intervju tidigare i år.
Texten på propositionen är enkel. Den anger endast att det ska vara förbjudet att använda federala medel att tillhandahålla förtäckt stöd till:
(1) Al Qaida, Jabhat Fateh al-Sham, Islamiska staten i Irak och Levanten (ISIL), eller till någon individ eller grupp som är anknuten till, associerad med, samarbetar med eller tillhör sådana grupper; eller
(2) regeringen i något land som enligt the Office of the Director of National Intelligence (ODNI) under de senaste 12 månaderna har lämnat förtäckt bistånd till en sådan grupp eller individ.

Det enda som denna proposition gör är att förbjuda USA:s regering att ge pengar och vapen till människor som vill mörda amerikaner och som mördar oskyldiga män, kvinnor och barn över hela världen. Det är kanske den enklaste propositionen som någonsin föreslagits till kongressen. Med tanke på dess rationella och humanitära karaktär skulle man tro att kongressledamöter skulle ge den visa sitt stöd. Men inte.

Fem månader efter introduktionen har endast 13 av de 535 medlemmarna i kongressen ställt sig bakom förslaget.

 

ISIS dödar

 

* Se och lyssna på denna Youtube!

Men USA och allierade bekämpar ju IS – hur går det ihop?

Det stämmer att medan delar av USA:s militär- och säkerhetsmakt m.fl på olika sätt tränar och beväpnar terrorister så bekämpar andra delar av militärmakten IS, men ganska svagt och man talar aldrig om att bekämpa andra terroristgrupper Fast vi vet att det finns fler liknande grupper och vi vet att IS-medlemmar vandrar mellan grupperna. Om USA, Frankrike och andra verkligen vill bekämpa IS i Syrien måste detta ske efter godkännande av Syrien regering ur folkrättssynpunkt. Och då kan kampen mot terrorismen samordnas med Syrien, som leder den väpnade kampen mot terrorismen på marken i världen och har att bekämpa tusen och åter tusen USA-stödda Akilovs. Kampen mot IS tog fart hösten 2015 då Ryssland helt legalt enligt FN-stadga och folkrätt anslöt sig.
Syriens kamp mot terrorism i sitt land är ett starkt stöd för kampen mot terrorismen också i Sverige.

Relaterat

Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklarPolitik

Föregående artikelDemokrati, rysk modell
Nästa artikelTerrorattacken i Moskva – Enbart ukrainsk skurkoperation eller Väststödd
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

46 KOMMENTARER

 1. Ett sätt att få människor att begå mord och terrordåd är att locka dem med pengar.
  En rejäl avlöning och vissa löften om säkerhet kan få somliga människor att ställa upp.
  Galningar och äventyrare finns överallt. Även fattiga villiga till risker.

  USA, Västvärlden och även Sverige har utöver vapen skänkt mycket pengar till Ukraina.
  Finns det egentligen något som säkert talar emot att det här terrorattentatet kan ha finansierats med pengar från Sverige?

  Det påstås att terrorutövarna efter dådet ska ha färdats till ett ”öppet fönster” vid gränsen till Ukraina.
  Vad fanns bakom det ”öppna fönstret”?
  Lönekuvert, en välbehövlig relaxing i exklusiv miljö, samt skydd mot rysk polis?
  Eller fönstret bara en hallucination?

 2. En annan fråga som kräver ett svar är varför inte Ryssland tog terrorvarningarna på allvar utan istället avfärdade dem som propaganda från Väst.
  Ryssland måste vetat bättre tycker jag.
  Känslig fråga kanske, men den borde ställas till ryssar som intervjuas på gatan för att få höra vad de säger om saken.

  • Arbetarklass läs!
   WASHINGTON, 24 mars. /TASS/. Den amerikanska förvaltningen skickade ingen specifik information genom den ryska ambassaden i Washington om förberedelserna för terrordådet i Crocus City Halls konsertlokaler, säger ambassadören i USA Anatoly Antonov till TASS.

   ”Ingenting har passerats”, sa ambassadören och svarade på frågan om någon information överlämnades av USA:s sida före terrordådet. ”Ingen konkret information, ingenting överfördes till oss”, tillade Antonov.

   ”Även om jag skulle säga att om igår [i fredags – TASS] reaktionen från det officiella Washington var ganska dämpad, så följde redan idag [på lördag – TASS] tydliga uttalanden om den artikulerade ståndpunkten. Frågan uppstår om amerikanska tjänstemän klarat all tillgänglig information till den ryska sidan, som de uppger”, noterade ambassadören.

 3. SBU och MI6 känns som huvudaktörer för dådet. Sedan har man använt sig av kopplingen mellan CIA och IS för att få IS att ta på sig ansvaret.

  • Aleksej Podvolotskij .. 24 mars 2024 klockan 17:03
   Terroristattack vid Crocus Sea Hall. Den 22 mars 2024. Moskva-regionen. Crocus attackerades av terrorister som rekryterats av den ukrainska ambassaden i Dusjanbe, säger Bakhtiyor Rakhmonov, en före detta underrättelseofficer.
   Rekryteringen av attentatsmän till attacken mot Crocus City Hall genomfördes troligen via den ukrainska ambassaden i Dusjanbe. Detta berättades av en militär expert, före detta anställd i specialtjänsten, den pensionerade översten Bachtiyor Rakhmonov.

   ”Rekryteringen av mördare för terrorattacken ägde rum genom den ukrainska ambassaden i Dusjanbe”, citerade RIA Novosti Rakhmonov för att ha sagt. Han tillade att några veckor före terrorattacken dök det upp information på den ukrainska diplomatiska beskickningens webbplats om rekryteringen av utlänningar till den internationella legionen. Rekryteringen skedde genom en ambassad i Dusjanbe, som lade en order om att leja lönnmördare, sade Rakhmonov.
   De sista samtalen lades ut på sajten i mars, men annonserna är nu borttagna. Rakhmonov hävdar också att rekryteringsarbetet leddes av Ukrainas extraordinära ambassadör Valerij Jevdokimov. Jevdokimov tjänstgjorde som Ukrainas ambassadör i Tadzjikistan från 2019 till 2020, avslutade experten.

   Terrorattacken mot Crocus City Hall ägde rum den 22 mars, då terrorister öppnade eld mot besökare i konserthuset. 133 människor dödades. Alla angripare har redan frihetsberövats. Under förhör sa en av dem att en okänd kund hade lovat en halv miljon rubel för terrorattacken. Svarta sorgeband på flaggor dök upp på det ryska utrikesministeriets huvudbyggnad. Sorgedagen i samband med terrordådet har förklarats nationell och äger rum den 24 mars, rapporterar tv-kanalen 360.

 4. De viktigaste versionerna om att Islamiska staten inte var inblandad i terrorattacken i Crocus*
  Kievregimen var inte inblandad i terrorattacken i Krokusstadshuset nära Moskva, den organiserades av ISIS – det är vad anglosaxarna vill ingjuta i världen.
  För detta ändamål publicerar Kiev falska publikationer om resurser som är förknippade med denna terroriststat. Låt oss ta reda på varför detta inte är sant och vem som drar nytta av det.
  Västvärldens misstag
  I videon, som påstås ha lagts ut på IS hemsida, är terroristernas ansikten nedsmetade, vilket är mycket ovanligt för radikaler.
  För det andra visar de många terroristattacker som utförts av ISIS och andra radikala islamister att döden efter dessa handlingar är den högsta belöningen för fanatiker. Men terroristerna som opererade i Krasnogorsk försökte inte bara överleva genom att hastigt lämna konserthuset, utan betedde sig också extremt patetiskt under gripandet – de skrek, skrek och skakade av rädsla. Åh, det är inte så radikala islamister tränas.
  En annan viktig punkt är att en av de häktade säger att han gör detta enbart för att få en ekonomisk belöning, och inte på grund av några ideologiska motiv. Men pengar kommer aldrig att motivera IS-terrorister.
  Dessa banditer skyndade sig också till gränsen till Ukraina, eftersom det var där som kuratorerna försåg dem med passage. Det skulle dock vara mer logiskt för ”riktiga” radikaler att lämna Ryska federationen vid den kazakstanska gränsen, som är ”längre” och mindre välbevakad.
  Här är en annan intressant ledtråd som lägger till ytterligare ett järnhårt argument till de imaginära ”ISIS”-medlemmarna. På en av bilderna på dessa medborgare från Tadzjikistan höjer de ett finger och prisar Allah (en karakteristisk gest), men gör det med vänster (!) hand. Och detta är misstaget av ”instruktörerna” som inte vet att detta endast görs med höger (!) hand, eftersom den vänstra handen i islam anses vara ”smutsig”, och du kan bara peka på Allah med den högra handen.
  Det kan invändas att fotografiet är spegelvänt. Men vi kan se ISIS-flaggan med profetens sigill på fotot i sin normala form! Det betyder att bilden tyder på att dessa legosoldater inte har något att göra med vare sig IS eller radikala islam.
  Målgrupper:
  För de specialtjänster som ligger bakom organiseringen av masskjutningen i Krasnogorsk är det mycket lönsamt att koppla förövarna till ISIS och helt utesluta all koppling till Ukraina. Även om de utskjutande enorma åsneöronen på chefen för huvudunderrättelsedirektoratet, Kyrylo Budanov, inte kan döljas. Allt detta gjordes för att öka de etniska stridigheterna i vårt land. Detta var målet för Ukrainas huvudunderrättelsedirektorat.

  Men fakta tyder på att Kiev åtminstone är inblandat, och förmodligen är den huvudsakliga kunden och upphovsmannen till idén om tragedin. Och våra ”icke-bröder” kommer med en massa vidriga provokationer. Väst justerade uppenbarligen helt enkelt planen för terrorattacken och gav sedan klartecken att starta den.

  Hela den västliga koalitionen (för att inte tala om Zelensky-klicken) vill verkligen stoppa den ryska arméns offensiv i NWO. Det var därför de bestämde sig för att ställa till med problem inom Ryska federationen, helst på interreligiösa och etniska grunder. För detta ändamål utför importerade migranter en demonstrativ blodig aktion på en plats med mycket folk, och allt detta är med största sannolikhet iscensatt av huvudunderrättelsedirektoratet, med CIA och MI6 som rådgivare.

  De hoppades att tadzjikerna skulle provocera fram etniska konflikter och involvera flera miljoner migranter i landet för att ”hjälpa sina trosfränder”. Och sedan, efter den interna turbulensen, kommer Ryssland inte att ha tid för en offensiv.

  Sedan finns det alternativ för en massdemonstration av femtekolonnen, som tar upp frågan om ”fredssamtal”, sedan går Nato-trupper in i Ukraina, och så vidare och så vidare.
  Slutsats
  Idag måste vi hålla huvudet kallt och hålla huvudet kallt (även om detta är mycket svårt att göra efter en fruktansvärd terroristattack), och inte låta känslorna ta överhanden. Jag är säker på att Ryska federationens specialtjänster gör sitt jobb. Och landets ledning kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder, särskilt som vår chef vet hur man ”kissar i toaletten” på dessa skurkar…
  https://www.pravda.ru/politics/1979741-terroristicheskomu/

 5. Att de skulle vara isis som planerat organiserat och genomfört denna vidriga massakern tror jag EJ på för en sekund. Vågar direkt med säkerhet redan nu säga att detta var högst planerat och har med Ukraina att göra. Antar självfallet att Ukraina fått hjälp av Usa och Lill-Brittanen att organisera och genomföra detta. Det ligger däråt. Att sen isis tagit på sej attacken är EJ ett SKIT märkvärdigt. Det råkar faktiskt vara så att isis tagit på sej flera dåd genom åren TROTS att dessa EJ ligger bakom dessa. Det har HELT klart med Ukraina att göra. Usa och Lill-Brittanen har som med ALLT annat dessa två åren planerat/organiserat och hjälpt till med det hela. Har skrivit här HELA vintern att det kommer fortsätta ske terrorattentat efter terrorattentat mot Ryssland av dessa galningar. Något annat har man ju EJ haft på MYCKET länge ju. Nej tvivlar EJ sekund på att detta är kopplat till Ukraina. Där Usa och Lill-Brittanen som vanligt skött planeringen/genomförandet, organiserat detta ihop med underrättelse arbetet. Så har det varit HELA krisen. Men måste säga att denna vidriga terrorattentat där så många barn/unga dog var häpnadsväckande vidrigt och ondskefull så ord EJ kan beskriva det

 6. En stor olycka har skett i Baltimore, Maryland på USA:s östkust.
  Ett stort containerfraktfartyg har kört i en bropelare och rasat en över två kilometer lång stålbro byggd 1977.

  Jag förstår inte varför containerfartyget kört rakt in i bropelaren?
  Är det här ett terrorattentat?
  Jag bara undrar därför USA just nu är inblandad i så många krig och militära konflikter.

  De största är väl i Ukraina, Yemen och Israel samt militär oro i Taiwan med Kina.
  På något sätt får jag vibbar av nine-eleven.

  • Så stora fartyg kan inte svänga plötsligt och krocka med en bropelare.
   Och man ser på videon att fartyget kör rakt mot bropelaren. Det brukar ta ett par hundra meter för ett så stort, tungt och långsamtgående fartyg att ändra kurs för att undvika kollision. Och ingen hade sett att fartyget girar åt vänster? Ingen lotsman som har ansvaret?
   Det finns inga besättningsmän på däck som ser vad kommer hända och inte tänder all ljus och skriker högt för att väcka uppmärksamhet. Det skulle finnas 20 stycken besättningsmän…

 7. Jag tycker det är anmärkningsvärt att SVT Public Service så direkt utesluter att olyckan med bron i Baltimore, USA inte skulle vara en terrorattack.

  Jag såg filmen och där syns tydligt att fartyget slocknar precis när det träffar bron.
  Innan lyser fartyget så då måste elektricitet finnas.

  Självklart är det så på ett fartyg att hela det elektriska systemet inte är en enda krets utan det är uppdelat i olika sektioner för att upprätthålla säkerheten.
  Ej hänger det på en enda generator utan det är alltid minst två och oftast ett flertal lysmaskiner för att inte har fler igång mer än nödvändigt för ekonomins skull.
  Dessutom finns ett flertal mindre backup och reservgeneratorer som direkt går igång vid nödstopp för att upprätthålla de viktigaste systemen som exempelvis fartygets servomotorer för fartygets roder.
  Även batteribackuper finns för fartygets viktigaste system som roder, radio, nödljus m.m.
  Så allt på ett fartyg slocknar aldrig så där bara rakt av på en enda gång.

  Klart är dock i alla fall, att ett terrorattentat är inte vad USA önskar mest av allt just nu.

  Jag tror vi kommer få höra mer om det här.

   • Det var på SVT hemsida.
    De sprutar in artiklar och inlägg. Går ej hitta bakåt.

    Men jag tror SVT:s film var klippt ur en annan film. Mer en kortare sekvens.
    Längre film fanns på Flash Back Forum. Jag såg den inte men läste om den.
    Fartyget har inte kört rakt på bropelaren utan girat på den.
    Varit på rätt kurs men sedan svängt tvärt strax före bron.
    Längre filmen visar att fartyget blinkar med sina ljus några gånger före kollisionen.
    Något har hänt men lots var på bryggan.

    Här finns gott om utrymme för spekulationer om orsaken till olyckan.
    Men de ombord på fartyget måste veta vad som hände.
    Tekniskt fel är möjligt.
    Vi vet ju att helt säker teknik inte existerar trots alla säkerhetsanordningar.
    Mänsklig påverkan, någon form av attentat skulle också kunna vara fullt möjligt.

    På Flash Back Forum sades att fartyget hade haft ukrainsk Kapten.
    Men det sas också att han inte tjänstgjorde vid olyckstillfället.

    En sån tråd på Flash Back Forum är pro Amerikansk.
    Hela Flash Back verkar pro USA.
    Kanske det beror på att Sverige är USA vänligt?
    Tråden kallas:
    ”Den berömda bron Francis Scott Key Bridge i Baltimore har kollapsat!”
    Berömd för vad?
    Jag ser bara en fackverkskonstruktion i stål utan speciell formgivning.

    Kan absolut inte tänka mig att någon Flash Back skulle skriva,
    Rysslands berömda bro till Krim har….
    Berömma Ryssland i en trådtitel skulle förmodligen aldrig godkännas av forumets moderatorer.

    Global Politics är som en liten oas i öknen för alla som inte är pro USA 🙂

 8. Victoria Nuland har placerat sig i en rävsax. Genom att inte kunna knipa käft är hon per automatik en av de huvudmisstänkta. Hennes ”nasty surprise” inträffade just som hon förutspått. Med det inte sagt att hon medverkade, men hon har gjort sig till misstänkt. Om misstankarna mot ukrainsk säkerhetstjänst kan bekräftas stärks även misstankarna mot Nuland. Ukrainarna skulle inte utföra ett terrordåd som detta utan klartecken från husbonden. Drängen vet sin plats.

  Det framstår även som klarlagt att terrorn skulle äga rum före presidentvalet i Ryssland för att förödmjuka och störa, det skulle även vara ett typiskt USA-motiv. Säkerheten vid den tilltänkta konserten före valet var emellertid alltför rigorös så att dådet uppsköts. Varför sparkades Nuland? Var det för sitt klanteri eller överskred hon sina befogenheter genom att ge klartecken ?

 9. När vi ändå är inne och pratar om fartygsolyckor…

  Den officiella förklaringen till Estonias förlisning är att fartyget tappade bogvisiret på grund av den höga sjögången. Samtidig öppnades bogrampen och sjövatten sköljde in på bildäcket och fartyget fick slagsida.

  Jag bara undrar, hur kunde fartyget tappa bogvisiret utan att det uppmärksammades på bryggan?
  Det ska ju finnas styrmän som har blick framåt hela tiden och när en sådan stor del lossnar måste det synas. Instrument och varningslampor finns också som varnar om felaktigheter.
  Dessutom höras en enorm skräll och oväsen när hela framdelen lossnar.
  Här finns definitivt något som inte stämmer med logiken.
  Passagerare hörde en skräll men den kom från botten av fartyget och inte från fören längst fram.
  De anhöriga har inte litat på den här utredningen och jag gör det inte heller.
  Av logiska sammanhang och hur hela olyckan har hanterats.

  Då tror jag mer på kollapsen av de två tornen Word Trade Center för där stämmer de logiska förklaringarna.
  De som motsäger där blir då konspiratörer.
  Med Estonia är det tvärt om.
  Där är det utredarna och Svenska Staten som konspirerar precis som de nu gjort med attacken på Rysslands gasledning Nordstream II.

  Statens lögner och villfarelser blir genom auktoriteten alltid till Sanningen för folket.

 10. Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte med specialtjänsten att Moskva vet vem som utförde terrordådet i konserthuset Crocus City Hall den 22 mars, men att man är intresserad av kunderna. Statschefen bekräftade att terrorattacken utfördes av radikala islamister.

  På kvällen den 22 mars ägde en terroristattack rum i Crocus stadshus. Flera män beväpnade med automatvapen bröt sig in i konsertlokalen och öppnade eld och började sedan sätta eld på byggnaden inifrån. Enligt de senaste uppgifterna dödades minst 143 personer och över 180 personer skadades.

  I samband med terroristattacken greps 11 personer, däribland fyra personer som direkt deltog i attacken – dessa är Tadzjikistans medborgare Dalerjon Mirzoev, Saidakrami Rachabalizoda, Shamsiddin Fariduni och Muhammadsobir Faizov. De satt häktade fram till den 22 maj.

 11. Kära redaktör varför ingen kritik emot den uppenbara tortyren de anklagade har utsatts för?
  Är övertygad om att du med rätta kan läggas till kritiserade Usa när dom använde waterboarding men nu är det tyst.
  Varför är det så? Hör det här hemma i en rättsstat? Vi kan även lägga till vad Kadyrovs son gjorde emot en annan fånge.

  • Jag är motståndare mot tortyr även i detta fall om så skett. Kan någon av dem skadats vid handgemäng då de greps?

   • Att skära av ett öra samt elchocker till könsorgan är inte riktigt skador som uppkommer vid ett gripande.
    Har du verkligen inte sett detta jag menar det är ju inte precis så att Ryssland gömmer det.

    • Den här rapporten utgiven av OSCE, kom ut år 2016, läs den. Det är en dokumentation av tortyren som Ukraina gjorde mot både milis men också civilbefolkningen i Donbass efter år 2014.
     Det är skandal att ingen av våra media rapporterade om dessa övergrepp.
     Har noterat om vilken typ av tortyr och misshandel som förekom, under länken.
     Så vissa länders tortyr mörkläggs för man skall låtsas att de är goda demokratier som behöver våra vapen, för att skydda den goda demokratin.

     https://www.osce.org/files/f/documents/e/7/233896.pdf

     Fångarna fick elbehandling, misshandlades grymt och flera gånger dagar i rad med olika föremål
     (järnstänger, basebollträn, pinnar, gevär, bajonett knivar, gummibatonger).
     Tekniker som ofta används av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerheten, styrkor inkluderar vattenboarding. (en form av utfrågning där vatten hälls oavbrutet över någons ansikte, strypning med en ”banderistisk garotte” döda någon genom strypning med sladd eller tråd och andra typer av strypning.
     I vissa fall skickades fångar i skrämselsyfte till minfält och kördes över med militärfordon vilket ledde till deras död.
     Andra tortyrmetoder som används av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor
     inkludrar benkrockar, knivhuggningar och skärande med kniv, branding med glödheta föremål, skjuta olika kroppsdelar med små vapen.
     Fångarna tillfångatagna av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor hålls i dagar vid minusgrader, utan tillgång till mat eller medicinsk hjälp och tvingas ofta ta psykofarmaka
     ämnen som orsakar smärta.
     En absolut majoritet av fångarna utsätts för falsk skjutning trupper och utsätts för döds. och
     våldtäktshot mot sina familjer. Många av de torterade är inte medlemmar av självförsvarsstyrkorna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

     Rapporten är på 74 sidor, så efter genomgången av tortyrmetoder så har man intervjuat människor som överlevt och som berättar om sin personliga upplevelse och vad de har gått igenom.

   • https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/world/2024/mar/25/russian-officials-lauding-torture-was-unthinkable-now-it-is-proud-to-do-so

    A video released online showed one of his captors, who appeared to be Russian military personnel, slicing off his ear and shoving it in his mouth, telling him to eat it. Others beat him with their rifle butts.

    After his arrest, Shamsidin Fariduni appeared in a photo lying on the floor of a school gym, his pants pulled down around his knees and with wires connected his genital area.

    Det finns såväl video som foton. Hur ska du bortförklara dom?

    • Ryssland kunde ha dolt dessa videor men de lät dem komma ut till beskådande.
     När jag läste grundkursen ”Proppen” som jurister läser, fick jag reda på att straffet skulle vara mer avskräckande för andra att begå liknande brott, än att straffa den skyldige. I Sverige var det då högre straff för ekonomiska brott än för misshandel, så varje samhälle väljer vilka brottsatser de skall ha för varje brott.
     Jag minns då Assad lät extrema islamister gå fria till Idlib för att skydda de civila som de höll i gisslan. Gisslan var fruktansvärt arga i intervjuer och tyckte inte att det skulle skett trots att de själva blev fria, de ville utkräva hårda straff liknande det som de själva blivit utsatta för.

     Det jag reagerar mest på är alla dessa lögner som skall föra oss in till ett världskrig. Utelämnande av fakta, som också är en lögn, då människor tror att vi skall hjälpa de goda i denna konflikt, vilket är helt fel. Vi har inte fått se deras tortyrkammare, och Eva Bartlett berättar att Youtube har stängt ned hennes kanal.
     Så hon har fört över sitt material till Odysee . Så passa på att se denna video om ett tortyrläger som Aidar hade till mars 2022, och fundera över varför vi aldrig i SVT eller övrig media fått se detta.
     From March 2014 to March 2022, Aidar took over and militarized a sausage factory near the village of Polovinkina, north and slightly west of Lugansk. They turned part of it into a prison for LPR civilians and military, near-starving them, torturing them, and killing some. It is unknown how many were held there over the years, many didn’t return to their families.

     https://odysee.com/@EvaKareneBartlett:9/former-nazi-aidar-prison-where-they:f?lid=375573ed222074153220958b40356704ae21887e

  • Har ”Jonas” ingen kritik emot denna uppenbart monstruösa handling och att folk av naturliga skäl blev förbannade på gärningsmännen och gärna gav dem en snyting? En svensk paradgren att sitta på parkett och peka finger och samtidigt såg till att Assange hamnade i fängelse! Har ”Jonas” något att säga om Abu Geraib och Quantanamo där det dessutom satt folk som försvarade sitt land mot USA:s angreppskrig och därför blev stämplade som terrorister? Snacka om hyckleri, ännu en svensk paradgren!

  • Som bevis på tortyr anför SVT Public Service terroristerna med blod i ansiktet och blåtiror.
   Flyktbilen, en vit Renault, ser kvaddad ut på bilderna.
   Som om den varit jagad och föraren i alltför hög fart inte lyckats hålla bilen på vägbanan.
   Många dör och invalidiseras i trafikolyckor.
   Blod i ansiktet och någon blåtira kanske terroristerna hade tur att de inte blev värre skadade?

   Det intrycket jag får av vänsterns kriminalpolitik är att de vill straffa offret och hjälpa förövaren.
   Vad jag förstått röstar alltid kriminella vänster.
   Som om kriminella är vänsterns folk.
   Vänstern har haft greppet om Sverige sedan flera decennier.
   Samtidigt som kriminalitet och våld har exploderat.
   Finns det verkligen ingen som kan se sambandet?

    • Jag får be att återkomma om detta.
     Jag gjorde en längre kommentar om saken på förmiddagen vid min gamla dator med WinXP.
     När jag skulle publicera kommentaren hände ingenting mer än jag kom tillbaka till samma sida utan kommentar.
     Jag vet inte om detta var tillfälligt eller Global Politics inte längre fungerar med WinXP?

     Det går tyvärr åt det hållet när webbsidorna hela tiden uppdateras efter modernare standards Win XP inte är kompatibla till.

     Utöver annat har jag spanat efter webbsidor om påskfirandet i Ryssland.
     Inte helt lätt att hitta något ärligt och bra om den saken på svenska sidor.
     Men jag hittade en rysk sida på svenska från en skola i St Petersburg som vill lära ryska till utlandet.
     Den ska jag läsa igenom och länka till här.

     Svenska Wikipedia hade en sida om Ryska Påsken men den beskrev bara en militär händelse utanför Gotland.
     Inte vad jag ville veta.
     Stockholms Universitet hade också en sida som beskrev påskfirandet i Ryssland.
     Men inte påskfirandet enligt tradition, utan bara hur påskfirandet utnyttjades med kriget i Ukraina.
     Inte det heller vad jag ville veta.

     Man söker fakta men får propaganda.
     Det är ett tröstlöst letande.

    • Egentligen ett onödigt svar.
     Ang; Vänster och Höger skall det inte råda någon tvekan om vad som är vad.
     Vilka som generellt sett tillhör det lägst värderade lönearbetet är att betraktas, utifrån traditionell bemärkelse som tillhörande kategorin arbetarklass och ingår därmed under politisk vänster liksom i övrigt sociala klassperspektiv..
     Så är det klassiska synsättet om man utgår från hur den ekonomiska fördelningen ser ut när belöningen skall värderas efter uppnått värde av utfört arbete.
     Och vilket politiskt parti som företräder dessa fördelningsfrågor bäst tvistar dom alla om i sina valmanifest.
     Om man ser frågan historiskt har Socialdemokraterna lyckats bäst med hjälp av Kommunisterna, numera VPK.
     Den politiska kartbilden ser ju något annorlunda ut idag sedan något decennier där Sverigedemokraterna genom framförallt en enskild sakfråga lyckats attrahera stora delar av medlemmar tillhörande LO;s arbetarkollektiv.
     Att värdera detta enfrågeparti uppnått enbart på några valresultatet, får framtiden utvisa..
     En sådan fråga är om deras väljare kommer att se resultat när summan av rättvis fördelningspolitik i flertal delar kommer att utvärderas.
     Och där ingår några helt avgörande välfärdsfrågor, allt från skola och arbetsliv till sociala skyddsnät, samt en god och värdig äldreomsorg. Frågor som i min mening är klassisk och kärnfull vänsterpolitik. En politik som av tradition är organiserad utifrån ett underifrån perspektiv genom ett aktivt föreningsliv där inte minst den fackliga rörelsen ingår som en oerhört viktig del-
     För övrigt kan man alltid vända och vrida på ordens betydelse i en föränderlig värd.

     • När den svenska industrin flydde till låglöneländer på grund av vänsterpolitikens högskattemodell blev den svenska vänstern lika omtumlad som förvirrad och utan proletariatets fasta grund blev vänstern tvingad att söka sin plats hos Borgaren.

      Det är därför vi har åtta partier idag som vill ungefär likadant samt en klasskamp som blivit lika oskyldig som lammet.
      Brandtalens tid på första maj är ett minne blott och ersatt av familjefest med lotterier, korvstånd och ballonger till barnen.
      Samt naturligtvis vackra drillflickor och trevlig marschmusik att lyssna på.

      Det är snart första maj. Jag tror jag ska gå och titta på spektaklet i år.

 12. SVT Public Service påstår att fartygsolycka i Baltimore, USA kan ha orsakats av smutsigt bränsle.
  Det är ju tänkbart, men det mesta smutsiga bränslet tror jag tillförs den entoniga propagandamegafonen vi numera utsätts för i samklang med andra Västländer.
  Mycket av den propagandan tror jag härstammar från USA.

  SVT Public Service säger så här:
  ”I fyra minuter gled sedan det 300 meter långa skeppet ljudlöst innan det slutligen kraschade rakt in i bron. Minst sex personer tros ha dött i samband med brokollapsen.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/smutsigt-bransle-pekas-ut-som-mojlig-orsak-till-broolyckan-i-baltimore

  Av det fattar jag att fartyget färdats i fyra minuter mot bron utan möjlighet att styra.
  Detta ska ju inte kunna hända.
  Det ska inte ens ta en minut innan reservkraft är igång för fartygets vitala funktioner.
  Det påstås att fartyget har girat mot bropelaren.
  Det skulle i så fall kunna åstadkommits då nödankare fällts på fartygets ena sida och fått fartyget att gira men inte att stoppas.

  Att inte reservsystem inte startats under hela fyra minuter tycker jag tyder på sabotage.
  Men tänkbara sabotage mot USA vill inte media här förmedla.
  De enda sabotage Västmedia tillåter är sabotage mot Ryssland.
  Eller något annat land som inte har, eller vägrar införa Demokrati och Mänskliga Rättigheter.

 13. Får man gissa på att oklara omständigheter kring den här mycket allvarliga fartygsolyckan i Baltimore, USA kommer påverka presidentvalet i höst?
  Om man lärt känna individualitetens USA förstår man att jakten på ansvariga blir oundviklig.

  Något som verkligen imponerar på mig är USA:s poliskår.
  Allt sedan Vilda Västerns Sheriffer ser det ut som USA bildat en poliskår av professionalitet.
  Sedan den amerikanska hamnlotsen kontaktat Polis per telefon efter varningar från fartyget tog det endast två minuter (!) för att evakuera bron från allt trafik utom de som utförde arbetena på bron.
  Det är en häpnadsväckande effektivitet som sparade många liv.
  Jämför terrordådet i Moskvas utkanter.
  Där tog det en hel timme innan Polis var på plats.
  Det ger helt klart underbetyg till Rysk Polis och många oskyldiga offer helt i onödan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here