Kina nya medielag. För att motverka utländsk infiltration?

11
2030

Sveriges Radio rapporterar att Ny kinesisk medielag slår vakt om politisk kontroll. Man skriver ”I Kina har en ny radio- och tv-lag introducerats som ytterligare tydliggör kommunistpartiets politiska kontroll över etermedierna.
I lagförslaget finns bland annat inskrivet att allt radio- och tv-arbete bör stärka kommunistpartiets ledande ställning och stödja en ”korrekt” politisk inriktning.
Den nya lagen blir, när den går igenom, blir betydligt mer omfattande än de nuvarande medieregler som finns och kommer också omfatta videoplattformar online.”

Är detta hela bilden? Oberoende?

Läsaren Karl Wang kommenterar detta och bidrar med ett perspektiv från Kina.


Synpunkter från Kina

Detta har diskuterats länge. Vad Kina har gjort är att ändra lagen för att stänga ute utländska stater som USA att kontrollera media, viket redan har genomförts i Sverige. Svenska media representerar ju USA helt öppet.

Kina har påbörjat att utveckla lokalmedia och man ger gratis stöd som utbildning i journalistik och hjälp med tekniska lösningar. USA har vädrar morgonluft och med mutor har USA försökt ta kontroll över lokala media i Kina. Det fungerar så att ”oberoende” USA stiftelser donerar pengar till lokala stiftelser för att undervisa i hur man publicerar nyheter, lokala beslutsfattare erbjuds gratis utbildning och arvoden som konsulter, och deras släkting anställs som rådgivare efter utbildning. Detta är alltså korruption drivet av USA.

Kina har nu ändrat lagstiftningen så detta förhindras och säkerställer att kontrollen över lokala media ligger hos lokalbefolkningen. ”Kommunistpartiet”, som egentligen heter Allemansrörelsen skrivet på kinesiska, består av lokala folkrörelser. Genom olika nivåer kommuniceras folkviljan upp till Nationalkongressen och regeringen.

USA har provat denna metod tidigare.

Kinas bilindustri:

Ett par exempel från historien. Detta hände. USA ville stoppa utvecklingen av Kinas bilindustri. Man etablerade ett massivt mutsystem. Lokala tjänstemän på olika platser i Kina fick ”donationer” från ”oberoende stiftelser” i USA för att främja ”bilsäkerhet”, man satte upp stiftelser över hela Kina för att främja ”trafiksäkerhet” och tjänstemän och deras anhöriga fick gratis utbildning och välbetalda jobb som säkerhetskonsulter.

Amerikanska bilar framställdes naturligtvis som säkra medan kinesiska var farliga och borde undvikas. Detta fungerade som celler i ett nätverk. Alla celler arbetade oberoende av varandra. Knäcker man en cell vet man hur alla de andra fungerar. Kinas regering upptäckte detta och kartlade det, personerna som hade tagit emot mutorna i form av konsultjobb eller donationer. Sedan gavs alla inblandade 30 dagars att montera ner systemet eller bli anklagade för korruption.

Kinas universitet:

USA försökte på samma sätt etablera ett liknande nätverk på Kinas universitet maskerat som gratis undervisning i Engelska. Det var det som försökte rekryter mig till. Undervisningsmaterialet donerades av en ”ideell stiftelse” i USA. Jag fick läsa det, och det var en utförlig handbok i att införa ”demokrati” med demonstrationer, upplopp, infiltration, indoktrinering eller väpnade revolutioner, exakt vad som sedan hände i Hong Kong.

Även det stoppades, och USA-propagandan proklamerade, inklusive i Sverige, att ”västerländsk litteratur hade rensats ut från Kinas universitet och ersatts med fundamental kommunistisk för att skapa lojalitet för kommunistregimen.” Intressant nog har ledningen på de universitet jag frågade inte ens hört talas om vad som pågått.

Detta är vad som pågår. Associerar till Julius Streicher och Der Stuermer

Der Stuermer, number 29, July 1934. Nazi Germany’s semi-official and fiercely antisemitic newspaper Der Stuermer warned of a Jewish program for world domination in this 1934 issue. The article, titled “Who is the Enemy?” blamed Jews for destroying social order and claimed that Jews wanted war, while the rest of the world wanted peace.

Media som Expressen anställer nu ”Experter” med samma uppgift som Julius Streicher.

Då var det det judiska folket som var deras måltavla, idag är vi som bor i Kina.

Då hette det ”ritualmord”, idag heter det ”folkmord”.

Då: ”Die Juden sind unser Unglück“

Nu: ”Die Chinesen sind unser Unglück” men inte utskrivet.

 

Föregående artikelAstraZenecas motgångar. MSB skyller på desinformationskampanjer från ”främmande makt”. SvD intervjuar författaren
Nästa artikelEvent 201. Bill och Melinda Gates förberedde sig redan hösten 2019 på pandemi
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Det är exakt så här det skett och sker i Ryssland. Ännu tydligare är det i Ukraina där myndigheterna stänger ned tre TV kanaler utan att SVT inte ens nämner det. Inte ens heller EU.
  SVT Rapport har gått så långt att de inte alls rapporterar om händelseutvecklingen efter valet av president Volodymyr Zelenskyj. Jag vill påstå att SVT rent av undanhåller information.
  Hur är då den mediala situationen på det statskontrollerade “oberoende och opartiska” SVT/SR?
  Har någon enda av SVT:s journalister /reportrar ifrågasatt USA:s totala mediala påverkansarbete i Sverige?
  Eller pågår det inte något sådant? Har någon enda yrkesjournalist i etern ifrågasatt makthavarna på Rosenbad och UD?
  Titta bara på SVT:s anglosaxiska TV-utbud av filmer, kultur- nyhetskommentarer med hänvisningar till diverse amerikansk-ägda nyhetsbyråer, tidningar, recensioner. Och hela denna återkommande ström av highly-likely “Breaking News utredningar” från USA:s säkerhets- underrättelsetjänster, följt av envägs riktade cyberattacker, med snabba instämmanden i UD:s Utrikesdeklarationer, rapporter från SÄPO, FRA, FOI UI SI., underlag som aldrig ifrågasätts, aldrig väcker journalistens egna funderingar, underlag som tycks vara höjd över alla misstankar. Hur var det nu Aktuellts stjärnskott Nike Nylander minst sagt naivt uttryckte det: “17 amerikanska underrättelsetjänster kan inte ha fel.”

  Och vad är det som händer med vårt språk, vår kultur och och synen på vår egen och hela världens
  historia ? Minnet behövs det?
  Låt mig ta ett exempel: Har någon i Sverige undrat över vart exempelvis det svenska julfirandet tog vägen?
  Hur det kom sig att svenskar sjunger nu sjunger amerikanska julsånger? Och i hur många årtionden har den svenska julen firats med fostrande filmer från Disneyland, varvat med sånger som “I´m Dreaming of a White Christmas” både hemmavid och i sk. shoppingcenter. Ett julfirande som oftast avslutades med en snäll och amerikansk uppbygglig långfilm som ex. The Bishop´s Wife?
  Förstå mig rätt, det är inget fel att se ett bra anglosaxiskt utbud. Det är antalet jag avser. Var finns övriga länders alternativ? Och då utanför EU? Om vi tror att det endast handlar om att underhålla och inte alls att påverka då är vi inte det vi, som vi tror att vi är. Vart har landet Sverige tagit vägen? Och vart har hänt med världen utanför SVT:s “omvärld”?
  Hur pass uppslukade vi är kan ett fåtal av SVT:s många utrikeseufemismer visa, eufemismer som formar oss och används i väst men som blir något helt annat i öst : Bosättning (Annektering), Buggning (Spioneri); Tillsyn(Övervakning); Oseriösa aktörer (Brottslingar); Okonventionella förhörsmetoder (Tortyr); Tankesmedja (Propagandaenhet); Resurssvaga (Fattiga), Pressens återhållsamhet (Censur), Vinnare och förlorare (Rika och fattiga), Tipsare (Angivare), Deportation (Olyckliga folkomflyttningar), Ljuga (Vilseleda) osv.. Regering och riksdagens begrepp om den Tredje eller Fjärde statsmakten är förbi. Lägg därför ner till att börja med SVT:s utrikes rapportering, säg upp anställda och börja om från början nu i direkt dialog med Sveriges medborgare. Nyanställ välutbildade yrkesmän och kvinnor med gedigna kunskaper i världshistoria, om världens olika kulturer och framför allt breda språkkunskaper i andra språk utöver det svensk-engelska.

  • Som jag påpekade för 40 år sedan:
   (i Sverige) Det som inte finns på engelska (särskilt USA varianten), det finns inte.

   Miljarder människor är uteslutna från exempelvis svenska biografer.

 2. Det är viktigt att komma ihåg vad det som i väst kalla ”kommunistpartiet” verkligen är. Jag föredrar att översätta kinesiskan till ”Allemansrörelsen”, vilket är hur det skrivs på kinesiska. Väst propagandan framställer det som ett politiskt regerande parti där likt i Sverige en enväldig autokratisk partiledning bestämmer ett partis ideologi och agenda och med järnhand implementerar den uppifrån ner. Det grundades 1921 som en ”revolutionär folkrörelse” och inget i grunden har ändrats. Idag består Allemansrörelsen av tiotusentals lokal folkrörelser där varenda etniska grupp sätter sin egen lokala agenda. En storlek passar inte alla som i en demokrati. Dessa lokala folkrörelser tolkar folkviljan lokalt, kommunicerar folkviljan uppåt till regional och central nivå, där folkviljan sammanställs och kommuniceras till riksdagen, Nationalkongressen, till exempel som i femårsplanen, som sedan fattar beslut. Det väst kallar kommunistpartiet är alltså en folkrörelse som driver folkviljan från botten uppåt, inte tvärt om som i en demokrati. Nu startas privata lokala digitaltidningar, och den nya medielagen är anpassad till det och förhindrar utomstående, även från inom Kina, att ta över kontrollen av lokal media och missbruka dom för egna avsikter. Detta missbruk ser vi just i Sverige, där amerikanska krafter driver informationen, och andra tystas.

  • En så kallad svensk ”forskare” sanktionerades nyligen av Kina för att bedriva ”desinformation och sprida lögner”. Glöm inte att nazisterna främsta propagandavapen var just att använda forskare. Ladda ner
   https://sinofon.cz/wp-content/uploads/2020/12/ui-paper-no.-8-2020.pdf
   Här gör man en ”vetenskaplig” utredning om varför Kina är så illa omtyckt i främst Sverige. Vad man slirar över och helt utelämnar är orsaken, vilken är hat-propagandan mot Kina i svenska media. Den kallas bara ”kritik” i förbigående. Glöm inte att propagandan som fulländades av nazisterna är just metoder att just styra åsikter och handlingar hos befolkningen, och här är ett ypperligt exempel hur det går till. Han har utelämnat orsaken, och mycket väl vet att det tanke-tomrummet automatiskt kommer att fyllas av medias hatiska propaganda som har format just den inställningen.

   ”Nazisterna använde effektivt propaganda för att vinna stöd av miljontals tyskar i en demokrati och senare i en diktatur för att underlätta förföljelse, krig och slutligen folkmord. De stereotyper och bilder som finns i nazistiska propaganda var inte nya, men var redan bekanta med sin avsedda publik.” https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/nazi-propaganda
   Samma system används idag i Sverige.

   Media, forskning, censur, och konst var de primära kanalerna. Idag upplever ni själva samma sak för att forma och styra folkopinionen.

 3. Väl skrivet Karl. Om detta är sant så är det givetvis helt förfärligt. Jag som svensk patriot skäms att vara svensk när jag hör sånt här och får god lust att bli kinesisk medborgare, istället för att gynna dessa idioter, men vad ska kineserna ha mig till?

  Kanske kan jag hålla föredrag i väst och för svenskarna så att de vaknar ur sin vidriga imperialism och rasism mot kineser? Det skulle nog gynna både oss själva och alla kineser tror jag, men vem kommer lyssna? De är fastnaglade vid propaganda-plattformarna.

  Jag blev faktiskt idag utsatt för Vänsterpartiets vilseledda individer och jag blev både förvånad och besviken på dem. De saknar inte enbart grundläggande intelligens, men är dessutom helt karaktärslösa. Denna karaktärslöshet genomsyrar tyvärr hela det svenska folket har jag noterat.

  • Glöm inte att detta är inget jag hittat på webben eller ens iakttager, jag deltar mycket aktivt. Förslag jag framför vet jag att det läses och begrundas för jag många gånger kallats till möten och ombetts att förklara mer och svara på frågor. Ibland en till en, ibland större möten, och dom möten har alltid involverat personer som generaldirektörer eller dekanus på universitet. Detta är inget unikt för mig, det är Kinas sätt att arbeta. Man vill veta hur skapas ett företag i Sverige, hur leds det, vem bestämmer vad, hur fungerar domstolar, hur arbetar polisen, osv. Väldigt precisa frågor. En gång bad en Generaldirektör mig att skriva ner allt som jag tyckte behövdes förbättras. Det blev åtskilliga sidor med punkter ”problem – lösning”, ”problem – lösning”. Efter nio månader var 80% genomfört.

 4. Alla enpartistater har av partiet styrd nyhetsförmedling, liknelsen mellan NSDAP och KKP stämmer i det hänseendet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here