Kina kräver ”omedelbar vapenvila” i Ukraina. Gillar Ryssland det?

15
1527
Qin Gang

Kina kräver ”omedelbar vapenvila” i Ukraina

Alla parter i konflikten bör ”sätta sig ner, lugna ner sig” och återuppta samtalen, har Pekings ambassadör i USA sagt.

Kina vill ha ett ”omedelbart eldupphör” i Ukraina och återuppta samtalen mellan alla parter som är inblandade i konflikten, inklusive USA och Nato, sade dess ambassadör i USA Qin Gang på onsdagen.

I ett tal vid Aspen Security Forum i Colorado 20/7 på kvällen svensk tid sade Qin att den pågående konflikten i Ukraina ”spiller över” och orsakar ”flera kriser”, bland annat en ekonomisk nedgång, ett inflöde av migranter samt energi- och livsmedelsbrist.

”Så vad Kina kräver är omedelbart eldupphör, återupptagande av fredssamtal. Alla inblandade parter bör engageras, även Ryssland och USA och dess Nato-allierade”, sade ambassadören.

Han uppmanade sidorna att ”sätta sig ner, lugna ner sig för att hitta en väg ut ur [dilemmat]” som skulle baseras ”på principen att tillgodose varandras legitima intressen”.

”Endast genom att göra detta kan vi uppnå fred och kan vi återställa säkerheten i Europa som bör vara stabil, omfattande, balanserad, effektiv och hållbar”, sade diplomaten och tillade att denna ståndpunkt delades av andra utvecklingsländer.

Enligt ambassadören anser Peking att ”alla länders nationella suveränitet och territoriella integritet måste respekteras” och att ”alla länders legitima säkerhetsintressen måste tas på allvar”.

Samtidigt förklarade Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba ett par dagar dessförinnan att fredsförhandlingar med Moskva skulle vara meningsfulla först efter Rysslands nederlag på slagfältet.  här. Genom att säga detta upprepade han kommentarerna från EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell, som hävdade att ”detta krig [i Ukraina] kommer att vinnas på slagfältet”.

Maria Zakharova

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova svarade på Kulebas uttalande med att säga att den ukrainska regeringen inte strävade efter fred för landet och att den i stället för att tala med Ryssland valde att sjunga med i Washingtons ”melodi”.

Kremls talesman Dmitrij Peskov har tidigare anklagat USA och dess allierade för att ” ”aktivt satsa på fortsatt krig och för att inte låta Kiev ”tänka eller tala om eller diskutera fred”.

Moskva och Kiev inledde fredssamtal fyra dagar efter att den ryska militäroffensiven i Ukraina inleddes i slutet av februari. Parterna har hållit flera rundor personligen i Vitryssland och sedan fortsatt samtalen via videolänk. I slutet av mars träffades delegationerna från Ryssland och Ukraina återigen, i Istanbul. Sedan dess har samtalen dock gått i stå.” (Slut på rapporten i RT, förbjuden i Sverige och andra länder i EU).

Medan Lavrov några timmar tidigare talar om fortsatt och utvidgat krig i Ukraina.

Kievs användning av tunga vapen från väst kommer bara att tvinga Ryssland att gå djupare in i Ukraina, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till RT och Sputnik på onsdagen 20/2.

Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

Lavrov sade till RT:s chefredaktör Margarita Simonyan att när förhandlarna träffades i Istanbul i Turkiet den 29-30 mars diskuterade de ”en geografi”, vilket syftar på de områden som kontrolleras av Ryssland och styrkorna i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk (DPR och LPR).

”Vår vilja att acceptera ukrainska förslag baserades på geografin i slutet av mars 2022”, konstaterade ministern.

”Nu är geografin annorlunda. Vi talar inte om DPR och LPR. Vi talar om Kherson-regionen, Zaporozhye-regionen och ett antal andra territorier, och denna process pågår.”

Lavrov anklagade väst för att förvärra konflikten genom att ”pumpa” in tunga vapen i Ukraina, inklusive M142 HIMARS multipla raketkastare och långdistansbomber.

”Det betyder att vi måste sätta gränsen ännu längre”, sade han och tillade att Moskva inte kommer att tillåta att ukrainska trupper hotar vare sig Ryssland eller Donbassrepublikerna. https://www.rt.com/russia/559321-lavrov-russia-ukraine-frontline/

Redaktören: Man frågar sig om den kinesiske diplomatens kommentar några timmar efter intervjun med utrikesminister Lavrov innebär ett avståndstagande från den ryska positionen. Uttalandet är med all sannolikhet godkänt av Kinas UD. Den fortsatta utvecklingen får visa detta.

Putin shutterstock_1837223350

Fred möjlig i mars?

Putin förklarade nyligen att Ryssland och Ukraina kunde ha avslutat sin konflikt i mars om Kiev inte hade dragit sig ur förhandlingarna.
”Det var välkända förhandlingar i Istanbul, när vi faktiskt nådde ett avtal, det enda som återstod var att underteckna det”, sade Putin till reportrar på tisdagen, efter att ha träffat Turkiets och Irans presidenter i Teheran. ”För att skapa dessa villkor drog sig våra trupper tillbaka från centrala Ukraina, från Kiev, men myndigheterna i Kiev vägrade att genomföra dessa avtal” och har ingen önskan att göra det ens nu, tillade den ryske presidenten. https://www.rt.com/russia/559283-putin-zelensky-meeting-prospects/

Föregående artikelHar USA förstört sin ekonomi!?
Nästa artikelÖverenskommelse mellan Ryssland och Ukraina om veteexport
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Operation Z måste och ska fortsätta tills alla hot mot Rysslands existens från och via Ukraina är undanröjda för gott! I åtta år ansträngde Ryssland sig för en fredlig lösning av problemet (Minsk I och II). Förgäves. Väst oh vasallstaten Ukraina hade dock lömska planer på att beväpna och sedan så utmana Ryssland.

  Inget återvändo. Världen har inträtt en ny era där väst är en föredetting. Här är ett av många bevisen för det
  http://thesaker.is/vladimir-putins-speech-on-the-forum-powerful-ideas-for-a-new-era-2022/

 2. Problemet är att Putin inte ser Ukraina som en legitim stat, en syn som inte direkt delas av varken Ukraina eller de flesta andra stater. Redan där faller förutsättningarna för en vapenvila eller fred.

  Tyvärr måste förlusten för Putin att driva kriget vidare vara så stor att även hemmaopinionen påverkar. Putin skiter fullständigt i det men för varje död rysk soldat finns en sörjande familj som kan bidra till att bägaren rinner över.

  Trots de enorma förlusterna ser det tveksamt ut att nå målet med att erövra hela Donbas nu när Ukraina har fått förstärkningar medans den egna förmågan har mattats betydligt.
  Vad det gäller Cherson ser Ukrainas offensiv ut att få ryssarna att kasta in handduken.
  https://twitter.com/NLwartracker/status/1550755234061991942
  Det i sin tur innebär att man inte får något mer vatten till Krym vilket kommer skapa väldigt stora problem för Ryssland, inte minst ekonomiskt.

  Om man för skoja lite så är det rätt larvigt av Lavrov att prata om en utvidgad offensiv i detta läget. Jag tror att Ryssland är den part som har mest att vinna på ett fredsavtal i dagsläget och det innebär förmodligen ett fullständigt tillbakadragande eller ett än mer förnedrande militärt nederlag.

  Det här vet naturligtvis Kina som på något sätt måste försöka rädda ansiktet på Putin och Kreml. Fortsätter Putin att driva kriget in absurdum hotas hela federationen av upplösning då lokala ledare kommer att se sin chans att bryta sig ur. Detta har faktiskt diskuterats i Kina.

  • Bägaren rinner över värre om Rysslands ledning låter väst lägga under sig Ryssland vilket är västs öppet deklarerade avsikter.
   Och Kina vet att det är dom som är nästa mål.
   Men kanske är det väst som gått i sin egen fälla?

  • Problemet är att inbitna ryssofober inbillar sig en massa. Tvärtom har sRysslands President Vladimir Putin fördat brödraskapet mellan ryssar och ukrainare. Det är därför också som Ryssland går varsam till in sina militära operation ( att jämföra med döda allt och alla krigsföring som är USAs, Natos och västs signum).

   Igår förstördes 4 av de så hypade HIMARS av Ryssland. Det vargenral Pansir som reducerade ”game changing” HIMARS till skrot👍

   Bedömare menar att ukro-nazi landet har högst till ny år. Efter det är det det 404 som gäller. Måtte det blir tidigare!!!

   • Skumt sätt att visa sin ”vänskap”… men som någon sa att med sådana vänner behöver man inga fiender.

    Nu är ju ”general” PanTsir ett luftvärn, ett riktigt dåligt sådant dessutom, och inte mot markmål så där rök den trovärdigheten 🙂

    Ditt sätt att resonera tyder på att du helt saknar militär utbildning. 90-talist? Synd att värnplikten las ner, gjorde män av ynglingar.

    • Visste du inte att General Pansir funkar så väl på marken som på luften?
     Det bästa beviset på att Ryssland är mån om civila är bemötandet av de befriade folken – den glädje de visar för att de är äntligen kvitt ukro-nazi avskummen, säger allt. Ryssland måste fortsätta rensa ukro-nassarna och så småningom se till att även väst europa blir nazi fritt.

     Allt du behöver veta om Operation Z finns samlat här. Lös och lär
     http://thesaker.is/five-months-into-the-special-military-operation-a-summary/

  • Några sådana diskussioner har jag inte märkt här i Kina. Huvudintresset från Kina är att stoppa USAs krigsförberedelser med expansionen av NATO, som avser att som alltid förut avser plundra och suga ut Kina och andra länder. USAs existens filosofi är ju öppet att likt sjörövare alltid hitta nästa skepp att plundra.

 3. Nu är det ju ingen risk för att det blir några fredssamtal. I RT idag, 22/7, kan man läsa (ni som har tillgång alltså):
  ”Zelensky refuses peace talks
  The Ukrainian president claims Russia will not stop until it gets “smashed”
  Now, five months into the military conflict, Ukrainians believe that all of the country’s territories must be “liberated” before any negotiations can resume, according to him. Zelensky stressed that he would prefer to conduct ‘de-occupation’ in a non-military manner but, in his opinion, Russia would not understand anything until it got “smashed in the face.”

 4. 23.07.2022
  Att alla länders legitima säkerhetsintressen ska tas på allvar kan man kräva. Men den krassa verkligheten skiljer sig, även från kinesiska krav.
  Så här ser dagens verklighet ut där USA försöker driva in Erdogan i ett hörn – men än så länge, utan framgång.
  Joe Bidens administration förlorar för närvarande på alla sina utrikespolitiska fronter, men han hoppas fortfarande på framgång, om ingen annanstans, i sin konfrontation med den turkiske ledaren Recep Erdoğan, så att han kan visa för världen och den amerikanska allmänheten att det finns är fortfarande lite ”krut kvar i tunnan”.
  Och Bidens resa till Saudiarabien visade sig i själva verket vara ett totalt misslyckande – det gjorde ingenting för att förbättra hans image och gav inga positiva resultat vare sig när det gäller oljeaffärer eller när det gäller att tygla Rysslands inflytande i regionen.

  Vita huset har insett att det inte kommer att bli en lätt sak att bli av med den turkiske presidenten, som man hade hoppats, och har därför intensifierat sina intriger i ett försök att fälla honom. En av dess taktiker var att väcka spänningar mellan Turkiet och Grekland i östra Medelhavet.

  Under de senaste 200 åren har det förekommit många krig mellan Grekland och Turkiet – det grekiska frihetskriget 1821-1829, och efterföljande konflikter 1897, 1912–1913, 1919–1922, och på Cypern, 1974. Men Grekland var bara 1974. kunna vinna med stöd från mäktiga allierade, inklusive Ryssland. Men för närvarande, som en av de viktigaste anhängarna av västvärldens sanktioner mot Ryssland, kan Grekland inte förlita sig på stöd från Moskva. Aten kommer sannolikt inte heller att få mycket stöd från USA, eftersom de senaste åren har sett en markant förändring i Washingtons attityd till dess vasallstater och till och med till dess skyldigheter enligt internationella överenskommelser. Washingtons senaste beslut att stödja Grekland snarare än Turkiet i östra Medelhavsområdet är ett slående exempel på en sådan förändring.

  Turkiet har den näst mäktigaste militären i Nato, efter USA. Fientligheter mellan Grekland och Turkiet, båda medlemmar i Nato, som har pågått under lång tid, har intensifierats under de senaste åren i takt med att relationerna mellan Washington och Turkiet har försämrats och Grekland har ersatt Turkiet som USA:s främsta allierade i regionen. Den nya militära alliansen i östra Medelhavet formaliserades nyligen genom ett avtal mellan de två länderna om långsiktigt militärt stöd, enligt vilket Grekland kommer att vara värd för ytterligare fyra amerikanska militärbaser.

  Washington hoppades kanske att de ökade spänningarna med Grekland skulle uppmuntra inhemskt motstånd mot Recep Erdoğans politik, men effekten har faktiskt varit den motsatta – den turkiska allmänheten har samlat sig kring sin president.
  Den 20 juni publicerade den turkiska oppositionstidningen Cumhuriyet en artikel av Mehmet Ali Guler, som uppmanade Turkiet att ”bryta banden med NATO” och tittade på hur dess avgång från alliansen kan påverka maktbalansen i regionen.

  Washington är väl medveten om Turkiets behov av att uppdatera sitt flygvapen och använder sig av situationen för att sätta press på Ankara. Så även om kongressen efter mötet mellan Joe Biden och Recep Erdoğan i Madrid tidigare i år godkände leveransen av F-16 stridsflygplan till Turkiet, har Washington nyligen gjort leveransen villkorad av att Turkiet visar sin vilja att följa Vita husets policylinje.
  Först undertecknade en grupp amerikanska kongressledamöter ett uttalande som protesterade mot försäljningen av jetplanen till Turkiet. Och sedan krävde Washington att Ankara skulle bryta sina förbindelser med Ryssland som en förutsättning för leveransen av jetplanen.
  Det verkar som att USA bara är redo att sälja sin militära hårdvara till länder som delar dess värderingar.
  Som svar upprepade Turkiet sitt stöd för Recep Erdoğans politik, och gjorde ingen hemlighet av att anti-amerikanska känslor växer i landet.

  Mot bakgrund av ovanstående bakgrund är det intressant att spekulera kring innehållet i det privata mötet mellan Recep Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin den 19 juli. Speciellt eftersom ryska militärflyg har visat sin klara överlägsenhet av amerikanska jetplan både i Syrien och i Ukraina.
  Dessutom har Turkiet och Ryssland under de senaste månaderna intensifierat sitt samarbete kring försvarsindustriprojekt. De två länderna kan komma att arbeta tillsammans om utvecklingen av turkiska TF-X-jetplan. Till skillnad från USA kommer Ryssland inte att införa några villkor för Turkiet som går emot dess intressen, och inte heller kommer det att trycka in det turkiska flygvapnet i ett hörn genom att vägra serva sina flygplan när Turkiet som mest behöver dem.
  Vladimir Platov, expert på Mellanöstern, exklusivt för onlinetidningen ” New Eastern Outlook ”.

 5. Kriget på Ukrainsk mark är större än att enbart flytta och kontrollera landgränser.
  Kan aldrig tänka mig Ryssland utsätter sin stats suveränitet för hotet att låta USA/Nato helt omringa deras gränser. Om så skulle ske, vad blir nästa steg att erövra för de västerländska maktmänniskorna i USA som vill hävda sin rätt vilket innebär egenmäktig kontroll av allt som sker på denna planet? Och så har skett till ett förödande högt pris som betalts, inte minst med deras egna urinnevånares död och kulturliv. Därtill genom ett grymt människovärdigt förtryck av milliontals slavarbetare från andra kontinenter.
  Och detta förekommer än idag i den gode Gudens namn som varje Amerikansk President enväldigt tror sig stå i nära kontakt med. Samtidigt deltar Europa som lydiga medspelare i detta mycket riskabla krigstillstånd.

  • USA ser Ryssland på samma sätt som en piratkapten på ett sjörövarskepp. Ryssland är nästa skepp att kapa och plundra. Besättningen, ryssarna, kan välja, bli sjörövare själva i kaptenens tjänst, eller ges tillfället att ”walk the plank”.

 6. Till Fred nu!
  Det här är inget krig mellan Ukraina och Ryssland.
  Det här är istället ett krig mellan USA och sina ”liberaldemokratiska” undersåtar i Västvärlden på östslaviskt territorium.
  Den krigiske och protestantiske Jesus som tränger sig på ännu en gång likt de forna avskyvärda korstågen i Mellanöstern i sitt maktbegär att erövra världen.
  Bara för han tror han är det bästa.
  Det finns andra som är lika bra och kanske ännu bättre men framförallt passar in i sin miljö.

  Vad har USA i östra Ukraina att göra?
  Vad har EU i östra Ukraina att göra?
  Det är inte deras kultur och heller inte deras områden.

  Den maktfullkomlige och girige Zatan ska köras ut därifrån.
  Observera till varje pris.
  Det är därför det står ett Z på de ryska krigsfordonen.

  Jag har för mig Ryssland här cirka 6.000 kärnvapenstridsspetsar.
  En enda av dem räcker för att förstöra Sverige för överskådlig framtid.
  Ryssland behöver de här vapnen för att försvara sig mot Västeuropéerna.
  Ryssland har mycket allvarligt och helt oprovocerat blivit angripen i modern tid.
  Det kallas ”Det stora fosterländska kriget” men de ryska östslaverna kraftsamlade och lyckades till slut köra ut den onde Zatan som då trängde sig på.
  Ett heroiskt hjältemod trots massiva förluster och som firas den 9 maj varje år.
  Alla i Ryssland är med.
  Ryssland är många olika folk och religioner men en enda kultur i stort sett.
  Några mindre och olika kulturer finns men de är ändå Ryssland och ett enat folk.

  Det är beundransvärt och oslagbart och något som Västvärlden istället skulle anamma istället för att bekämpa och skaffa sig egna irrvägar numera den ena mer idiotisk än den andra.
  Några sådana idiotier vill inte ryssarna ha, det måste du förstå.

  Ett ”Kosovo” med en USA militär NATO-bas mitt i på östeuropeiskt område är redan för mycket Ryssland.
  Ryssarna har inget intresse av Västvärldens sociala ingenjörskonster som bara missgynnar dem.
  Så det gäller att få ut sketeslöddret från Donbass och öster om floden Dnepr snarast.

  Ryssarna är i det stora hela helt enade. Några är inte med.
  Men piss off då. Det är inte dom som lämnar Ryssland.
  Det är Ryssland som lämnar dem.
  Alla de andra är trogna farbror Vova.
  ”Дядя Вова, мы с тобой”
  Sjung med du också?

  https://www.youtube.com/watch?v=-IeQs8gaW10

  • ”Det här är istället ett krig mellan USA och sina ”liberaldemokratiska” undersåtar i Västvärlden på östslaviskt territorium.”

   Blev fel där. Ska istället vara

   Det här är istället ett krig mellan USA med sina ”liberaldemokratiska” undersåtar i Västvärlden och Ryssland på östslaviskt territorium.
   Det är USA och Västvärlden är angriparen.
   Det började med politisk manipulation från USA och Västvärlden och har nu resulterat i ett allvarligt krig där Ryssland känner sig hotade ännu en gång.

 7. Själv tror jag historien kommer att upprepas. Tyska folket fick inte fred förrän deras valda leda Adolf Hitler avlägsnats. Ukrainska folket kommer inte att få fred förrän deras valda ledare Zelensky har avlägsnats. Zelensky’s utrensningar pekar tydligt på att det finns ett massivt motstånd inom Ukraina mot Zelensky’s krig. Själv tror jag att ett mer våldsamt avlägsnande av Zelensky är fullt möjligt. Kinas deklaration om vapenvila skall nog ses i ljuset av att Kina vill se ett slut på den amerikanska aggressionen i området. Det betyder att Ukraina avväpnas och denazifieras, vilket USA kommer att intensivt motarbeta. Ryssland har uppenbart ingen avsikt att erövra Ukraina. Man vill bara skydda de etniska ryska områden från ett utrotningskrig och man vill stoppa USAs krigsförberedelser med NATO.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here