Överenskommelse mellan Ryssland och Ukraina om veteexport

20
1544
Vetekorn för torkning

 

DN skriver under rubriken ”Ukrainska hamnar öppnar efter ryska blockaden ”Ryssland avslutar blockaden mot tre ukrainska hamnar i Svarta havet, där över 20 miljoner ton spannmål suttit fast sedan månader tillbaka.
Med hjälp av FN och Turkiet nådde länderna en överenskommelse på fredagen”…”FN och Turkiet kommer att övervaka lastningen av fartygen, som därefter följer en planerad rutt genom säkra, minfria kanaler i Svarta havet, säger FN-tjänstemän till The Guardian. Både Ryssland och Ukraina har gått med på att inte angripa kommersiella fartyg eller hamnar. För att förhindra att lastfartyg smugglar vapen till Ukraina kommer alla skepp inspekteras i en turkisk hamn innan de når hamnarna. Vid en rysk provokation står Ukraina redo att omedelbart vidta militära åtgärder, skrev president Volodmyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak på Twitter timmar före avtalet skrevs under.

Parterna har också enats om att underlätta ryska leveranser av spannmål och gödningsmedel, trots de rådande sanktionerna från väst, skriver Reuters.”

RT ger en snarlik rapport men tillägger ”Ukraina och vissa västerländska tjänstemän har anklagat Ryssland för att medvetet förhindra transporterna genom att blockera landets hamnar i Svarta havet. Moskva insisterar på att Ukraina gjorde transporterna omöjliga genom att lägga ut sjöminor utanför hamnarna, inklusive Odessa.” https://www.rt.com/russia/559443-ukraine-grain-deal-sealed/

Bidrag till en bakgrundsbeskrivning

Vi har tidigare behandlat frågan och förmedlat denna information från den indiske pensionerade karriärdiplomaten Bhadrakumar ”Ryssland, som står för 16 procent av den globala veteexporten, och Ukraina, som står för 10 procent, är inte de enda viktiga globala exportörerna av vete – till exempel USA och Kanada, som exporterar 26 respektive 25 miljoner ton vete (eller cirka 25 procent av den globala exporten) och andra stora västerländska producenter, Frankrike (19 miljoner ton) och Tyskland (9,2 miljoner ton), som står för ytterligare 12 procent av den globala exporten, är ovilliga att dela med sig av sin spannmål till behövande, eftersom de har prioriterat sin egen livsmedelsförsörjning under de senaste åren.”
Ryssland i rampljuset i ”vetekriget

I vår första artikel Hur mycket i världen kan skyllas på Ryssland? av Ulf Karlström kan man läsa.

Det senaste Ryssland anklagas för är världssvälten. En torr rapport från FN-organet FAO vill inte kännas vid påståendet, utan skriver:

”The world is in a very different place to where it was six years ago when it committed to the goal of ending hunger, food insecurity and all forms of malnutrition by 2030… Conflict, climate variability and extremes, and economic slowdowns and downturns are the major drivers slowing down progress, particularly where inequality is high… The number of undernourished people in the world continued to rise in 2020. Between 720 and 811 million people in the world faced hunger in 2020. Around 660 million people may still face hunger in 2030, in part due to lasting effects of the COVID-19 pandemic on global food security – 30 million more people than in a scenario in which the pandemic had not occurred” (The State of Food Security and Nutrition in the World 2021)….

Emellertid har afrikanska ledare via Afrikanska Unionen vädjat att EU skall lyfta sanktionerna mot Ryssland, då handeln försvåras utan tillgång till SWIFT (5 juni; https://www.rt.com/news/556657-italy-famine-africa-war-ukraine/)

President Zelensky har uttalat att Ukraina är utsatt för en blockad ”och kan inte exportera 22 Mt sädesslag, som annars skulle tillföras den utländska marknaden”.

Ryssland har protesterat mot påståendet genom att peka på att Ukraina själva har minerat farleder till hamnar och även sänkt hinder för fartyg. Dessutom har Ryssland erbjudit två korridorer, en via Svarta Havet och den andra via Azovska sjön för civil sjöfart.

Redaktören: Naturligtvis är överenskommelsen glädjande. Måtte den hålla. Vi noterar hur DN som vanligt ger en ensidig rapportering. Ukrainas minering av hamnarna nämns inte. Där nämns inte att Afrikanska Unionen har vädjat till EU att häva sanktionerna mot Ryssland. Betydelsen av Bhadrakumars uppgifter att viktiga veteproducenter i Väst håller inne med exporten är svår att värdera i brist på detaljer. Och ingen stat i Väst var inblandat i uppgörelsen…

 

Föregående artikelKina kräver ”omedelbar vapenvila” i Ukraina. Gillar Ryssland det?
Nästa artikelVarför holländska bönder gör uppror
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. Mindre än ett dygn efter att avtalet skrivits under beskjuts hamnen i Odessa av Ryssland. Ser fram mot att läsa (bort)förklaringarna här på sajten.

  • Olika uppgifter finns. Jag återger en artikel i RT om detta. Notera hur RT som vanligt återger uppgifter som inte är till Rysslands fördel-:

   Ukraina hävdar att Ryssland riktade in sig på en stor hamnstad. Den påstådda attacken skadade inte spannmålslagret vid anläggningen, enligt den ukrainska militären.

   Ukraina har hävdat att Ryssland har avfyrat en kryssningsmissilattack mot hamnen i Odessa, ett viktigt handelscentrum i landets sydvästra del. Påståendet, som gjorts av ukrainsk militär och tjänstemän, kommer en dag efter att en FN-förmedlad överenskommelse om att avblockera landets spannmålsexport nåddes.

   Minst fyra kryssningsmissiler användes för att rikta in sig på anläggningen, sade en talesman för militärförvaltningen i Odessa, Sergey Bratchuk. Två av projektilerna avfångades, medan de två andra träffade hamnens infrastruktur, hävdade han.

   De ”rapporterade attackerna” har redan fördömts ”otvetydigt” av FN. ”I går gjorde alla parter tydliga åtaganden på den globala scenen för att garantera en säker förflyttning av ukrainsk spannmål och relaterade produkter till de globala marknaderna. Dessa produkter behövs desperat för att lösa den globala livsmedelskrisen och lindra lidandet för miljontals behövande människor runt om i världen”, sade Farhan Haq, talesman för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

   EU har också fördömt den påstådda attacken, och blockets toppdiplomat Josep Borrell har gått ut på Twitter och skällt ut Moskva.

   ”Att slå till mot ett mål som är avgörande för spannmålsexporten en dag efter undertecknandet av Istanbulavtalen är särskilt förkastligt och visar återigen Rysslands totala brist på respekt för internationell lag och internationella åtaganden”, hävdade Borrell. https://www.rt.com/russia/559515-ukraine-odessa-port-attack/

   Filmer som cirkulerar på nätet påstås visa en rökplym som stiger upp över hamnen, samt ett föremål som ser ut att vara en liten båt i brand. Andra bilder visar en uppenbar explosion av en luftvärnsraket på himlen över staden.

   Ryssland riktade medvetet in sig på spannmålssilos i hamnen, hävdade en talesperson för Ukrainas sydliga kommando, Natalja Gumenjuk. Ändå skadades inte spannmålslagren och hamnen fick inga ”betydande skador”.

   Moskva har hittills förblivit tyst om de senaste påståendena från Kiev. Ryssland har upprepade gånger förklarat att man uteslutande slår till mot militära mål i den pågående konflikten, som bröt ut i slutet av februari.

   Turkiets försvarsminister Hulusi Akar sade att Ankara hade diskuterat incidenten med både Moskva och Kiev. ”Ryssarna berättade för oss att de absolut inte hade något att göra med denna attack och att de undersökte affären mycket noggrant och i detalj”, avslöjade Akar.

   Man noterar att uppgift saknas om skadade, och om etydande skador. Inga uppgifter finns om att detta var ett militärt mål. Det är fullt möjligt att Ryssland utförde detta. Det är också möjligt att Ukraina utförde detta, som inte orsakade större skadegörelse eller dödsfall enligt befintliga uppgifter, utfördes av Ukraina för att demonisera Ryssland.

  • Det är inte Ryssland som beskjuter Odessa utan Ukraina. Ytterligare en av Ukrainas false flag attacker. Ukraina har ju bevisligen gjort sig synnerligen välkända för sådant agerade. Ryssland har hela tiden helt öppet agerat för att få dess transporter tillstånd, Ukraina har lika öppet agerat för att stoppa dom. Ukraina metoder har varit mineringar av hamnarna, vilket Ukraina vägrat att avlägsna, blockera farlederna, stoppa transporterna till hamnars, och utfärda regelrätta hot om terrorism direkt mot fartygen om dom försöker lämna hamnen. Det är väl knappas någon tvekan av vad som pågår, trots att USA propagandan flyter tjockare och intensivare än normalt.

   • Läste just att Ryssland bekräftat att det var de som låg bakom beskjutning. Inte dålig påverkan som Ukraina har, som även kan låta ryska UD delta i en false flag. Imponerande.

    • Se Rolf Nilssons kommentar. Man vill gärna veta avtalstexten gällande ev. attacker mot militära mål i hamnar.

 2. Tog inte mer än 24 h så bombar ryssarna hamnen och drar på sig fördömanden av FN. Avtal med Ryssland är inte vatten värda..

  • Jag återger en artikel i RT om detta. Notera hur RT som vanligt återger uppgifter som inte är till Rysslands fördel-:

   Ukraina hävdar att Ryssland riktade in sig på en stor hamnstad. Den påstådda attacken skadade inte spannmålslagret vid anläggningen, enligt den ukrainska militären.

   Ukraina har hävdat att Ryssland har avfyrat en kryssningsmissilattack mot hamnen i Odessa, ett viktigt handelscentrum i landets sydvästra del. Påståendet, som gjorts av ukrainsk militär och tjänstemän, kommer en dag efter att en FN-förmedlad överenskommelse om att avblockera landets spannmålsexport nåddes.

   Minst fyra kryssningsmissiler användes för att rikta in sig på anläggningen, sade en talesman för militärförvaltningen i Odessa, Sergey Bratchuk. Två av projektilerna avfångades, medan de två andra träffade hamnens infrastruktur, hävdade han.

   De ”rapporterade attackerna” har redan fördömts ”otvetydigt” av FN. ”I går gjorde alla parter tydliga åtaganden på den globala scenen för att garantera en säker förflyttning av ukrainsk spannmål och relaterade produkter till de globala marknaderna. Dessa produkter behövs desperat för att lösa den globala livsmedelskrisen och lindra lidandet för miljontals behövande människor runt om i världen”, sade Farhan Haq, talesman för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

   EU har också fördömt den påstådda attacken, och blockets toppdiplomat Josep Borrell har gått ut på Twitter och skällt ut Moskva.

   ”Att slå till mot ett mål som är avgörande för spannmålsexporten en dag efter undertecknandet av Istanbulavtalen är särskilt förkastligt och visar återigen Rysslands totala brist på respekt för internationell lag och internationella åtaganden”, hävdade Borrell. https://www.rt.com/russia/559515-ukraine-odessa-port-attack/

   Filmer som cirkulerar på nätet påstås visa en rökplym som stiger upp över hamnen, samt ett föremål som ser ut att vara en liten båt i brand. Andra bilder visar en uppenbar explosion av en luftvärnsraket på himlen över staden.

   Ryssland riktade medvetet in sig på spannmålssilos i hamnen, hävdade en talesperson för Ukrainas sydliga kommando, Natalja Gumenjuk. Ändå skadades inte spannmålslagren och hamnen fick inga ”betydande skador”.

   Moskva har hittills förblivit tyst om de senaste påståendena från Kiev. Ryssland har upprepade gånger förklarat att man uteslutande slår till mot militära mål i den pågående konflikten, som bröt ut i slutet av februari.

   Turkiets försvarsminister Hulusi Akar sade att Ankara hade diskuterat incidenten med både Moskva och Kiev. ”Ryssarna berättade för oss att de absolut inte hade något att göra med denna attack och att de undersökte affären mycket noggrant och i detalj”, avslöjade Akar.

   Man noterar att uppgift saknas om skadade, och om etydande skador. Inga uppgifter finns om att detta var ett militärt mål. Det är fullt möjligt att Ryssland utförde detta. Det är också möjligt att Ukraina utförde detta, som inte orsakade större skadegörelse eller dödsfall enligt befintliga uppgifter, utfördes av Ukraina för att demonisera Ryssland.

  • Nu vet vi förstås att det var inte Ryssland som stod bakom attacken utan Ukraina, som har en mycket lång meritlista i att utföra sådana false falg attacker.

  • Hade ryssarna velat bomba silona så hade de varit borta vid det här laget. Uppenbart är det ju ukrainarna som håller på med sina propagandastunts för att misskreditera Ryssland och avtalet. Vad skulle Ryssland ha för intresse att förstöra spannmålslagren? Hur lättlurade är folk egentligen? Inte konstigt att samma tomtar ”väljs” år efter år i fuskvalen man håller vart fjärde år i Sverige! Däremot är avtal med USA och EU inte vatten värda det visar historien!

 3. RT i vanlig ordning Kremls megafon: ”Det är också möjligt att Ukraina utförde detta”

  Att du menar att de skulle återge saker som inte är till fördel för Ryssland är rätt ointressant. De inser väl att set trots allt finns en begränsning i hur stora lögnerna kan vara gentemot den västerländska publik man vänder sig mot.

  • Det är bra att söka information allsidigt och att försöka bedöma olika alternativ kritiskt innan man uttalar sig i detta fall. Så är mycket är klart att en propagandakrig pågår. Massor av ex. finns på man i Väst tämligen okritiskt återger Ukrainas version.

  • Så här skriver Ryska MoD idag:
   ”Attack launched by high-precision long-range sea-based missiles has resulted in the elimination of Ukrainian military ship and a depot of Harpoon anti-ship missiles delivered by USA to the Kiev regime in the seaport of Odessa. The list of neutralised targets also includes the production facilities of an entity specialised in repairing and modernising the fleet of Ukrainian Navy.”

  • 12:46, 24 juli 2022
   Rysslands Försvarsministerie tillkännagav förstörelsen av Ukrainas väpnade styrkor och lagret av Harpoon-missiler i Odessa.
   Den ryska militären i Odessa förstörde ett ukrainskt fartyg och ett lager av Harpoon-missiler med högprecisionsmissiler.
   Detta tillkännagavs söndagen den 24 juli av den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov.
   Enligt honom riktade de ryska väpnade styrkorna långdistansmissiler med hög precision mot territoriet för en reparationsanläggning i Odessa. Strejken var korrekt – som ett resultat likviderades Ukrainas väpnade styrkor i kajen och lagret av Harpoon anti-skeppsmissiler, som levererades från USA.
   Som Konashenkov noterade inaktiverade den ryska militären också företagets produktionsanläggningar, avsedda för reparation och modernisering av fartygsstrukturen för Ukrainas sjöstyrkor.

  • Jaha, så att gå med i Nato så blir man inte beroende av den största imperial-staten USA som gör Sverige till en koloni? Sverige ska ha ett eget starkt försvar och inte jönsa med inkompetenta Nato. ”Antiimperialisten” kanske ska ta och fundera på att USA lobbar för slänga ut Gripen-planen från Tjeckien och ställa dit sina dokumenterat odugliga F-35? Det kostar på att vara vasallstat…

  • Det är väl snarare så att det är USA som redan gjort Ukraina till en koloni med en USA trogen marionett ledning ledd av Zelensky. Avsikten är tydlig, att i framtiden invadera Ryssland med Ukraina som bas. Redan Hitler formulerade de planerna.

 4. 24 juli 2022, 11:59
  De ryska väpnade styrkorna med Kalibr-missiler förstörde en militärbåt i hamnen i Odessa, skrev den officiella representanten för det ryska utrikesdepartementet Maria Zakharova om detta i sin Telegram-kanal.
  Enligt henne skickades som ett resultat den ukrainska militärbåten med ett precisionsanfall ”till den adress som Kievregimen älskade.”

  Den 23 juli sa talmannen för Odessa Regional Military Administration (OVA), Sergei Bratchuk, att Ryska federationen hade attackerat Odessa Sea Trade Port med Caliber kryssningsmissiler. Enligt honom sköts två missiler ner av luftvärnsstyrkor, två träffade hamnens infrastruktur.

  Samma dag sa den turkiske nationella försvarsministern Hulusi Akar att Ryssland inte hade något att göra med beskjutningen av hamnen i Odessa. Han noterade att dagen innan hans avdelning var i kontakt med Ryssland i denna fråga, och Moskva underrättade Ankara om sitt icke-engagemang i vad som hände i hamnen i den ukrainska staden.
  USA:s utrikesminister Anthony Blinken anklagade Ryssland för attacken mot hamnen i Odessa. Detta, sade han, undergräver ansträngningarna att ge mat åt de hungriga och trovärdigheten i Rysslands åtaganden till ett avtal om export av ukrainskt spannmål.

 5. Enligt statistik från FN produceras 800 miljoner ton spannmål i världen och Ukraina står för 20 miljoner ton. Att EU ropar så högt är rent egoistiska skäl, de är beroende av import av majs, så därför skriker de om det akuta behovet att rädda ukrainska spannmål. De var helt tysta då Ukraina satte eld på spannmål i område som republikerna har kontroll över. Det var flera ton som brann upp.

  Ukrainska väpnade styrkor satte sin krigsposition nära den kritiska infrastrukturen. En krigsbåt i dok nära hamnanläggningen. En rysk missil träffade den exakt.
  Lokalbefolkningen säger att spannmål lämnades orörd.

  Med tanke på hur Ukraina burit sig åt under hela detta krig, så var det absolut nödvändigt att oskadliggöra deras krigsbåt. De har hotat att skjuta på andra båtar som lämnar hamnen.
  De har gått in i skolor, daghem, äldreboende och BB, med militärer och stridsutrustningar för att dessa platser skall bli beskjutna av ryssar,
  Nu har UN ändrat i en rapport där de skrivit att Ryssland var ansvarigt för beskjutning av äldreboende då det kommit in övertygande bevis hur ukrainsk armé gått in och tvingat ned äldre och sjuka i källare för att de skall skjuta mot ryssar från deras vårdavdelningar, UN skriver nu att Ukraina bär ansvar för beskjutningen av vårdhemmet genom deras agerande,

  Jag såg en video med väldigt tuffa kvinnor som arbetade på ett daghem, de gick ut och skrek åt ukrainsk militär som satte upp sina stridspjäser direkt utanför. Vem har lovat er att skjuta från vårt daghem. Min pappa är chef för militärhögskolan i Ukraina. Fattar ni inte att de skjuter mot vårt daghem om ni skjuter mot dem härifrån. Ge er iväg.
  De lyckades få bort dem.

  • Vivianne Månsson 25 juli, 2022 At 08:24

   För att förstå bättre naziUkro regim kolla denna videon där Ukraink Mi-24 just sätter eld på ett fälte med vete i just befriad Cherson regionen [Херсонская область] …
   https://t.me/kedmi/20058
   Helt hoplöst …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here