Världens ändras snabbt! USA:s militära impotens och Nya Sidenvägen

8
822
Nya Sidenvägen

En läsare har vänligen tagit initiativ och översatt huvuddelen av två artiklar, som behandlar viktiga aktuella händelser som rör Kina, USA och världen. Jag har förkortat dem ytterligare. Länkar till originalartiklarna finns i texten.


Något om USA:s militära impotens.

Den amerikanska försvarssekreteraren Mark Esper sa till Fox den 21 augusti ”Vi vill se till (eftersom vi måste ha förmågan) att avskräcka kinesiskt dåligt uppförande. Kina är den främsta prioriteringen för denna avdelning. Det anges i den nationella försvarsstrategin. Vi bedömer att Kina är en långsiktig strategisk konkurrent som bedriver en maximal kampanj, i hela Indiska Oceanen och Stilla havetområdet, oavsett om det är politiskt, ekonomiskt eller militärt”.

Dr. Mark Esper, Acting Secretary of Defense, poses for his official portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., June 20, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

Som svar på USA:s enorma utbud av militär infrastruktur som byggts upp vid Kinas gräns har Kina svarat genom att avslöja banbrytande anti-ballistiska missilteknologier, inklusive hypersoniska vapen för att motverka det amerikanska hotet. En stor del av Kinas defensiva svar inkluderar det ryska S400-antimissilsystemet som också köps av Indien, Turkiet, Syrien och Förenade Arabemiraten som gör de amerikanska THAAD- och ABM-systemen impotenta och föråldrade.

Amerikas militära impotens inför de senaste teknologierna av Ryssland och Kina beskrevs i en ny rapport som släpptes av US Studies Center vid University of Sydney där det konstaterades att ”USA inte längre åtnjuter militär prioritet i Indo-Stillahavet och dess kapacitet för att upprätthålla en gynnsam maktbalans blir allt mer osäker”. ”Kinesiska försvarssystem har underminerat USA:s styrka i Indo-Stillahavsområdet”. The Guardian

Som svar på de krigförande kommentarerna sade det kinesiska utrikesministeriet ”Kinas politik är fredlig utveckling och vår nationella försvarspolitik är defensiv”. Kina har gått längre genom att tillhandahålla en ram för samarbete inom Belt and Road Initiative, som är byggd på den agendan att tillhandahålla diplomatiska lösningar för geopolitiska spänningspunkter genom ekonomiska utvecklingsstrategier som är till gagn för alla deltagare. Både Ryssland och Kina har ändrat spelreglerna på många nivåer och kan svara med dödlig kraft på varje attack med nästa generations vapen.
America Loses Asia-Pacific as Full Spectrum Dominance Continues to Fail


Den nya Sidenvägen – “Belt and Road Initiative”.

Kinas flaggskepp BRI-megaprojekt (kallad “Den Nya Sidenvägen”) tillkännagavs för sex år sedan av president Xi Jinping. Det omfattar 152 länder i Europa, Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika. BRI förväntas öka den globala handeln avsevärt och sänka handelskostnaderna med hälften för de berörda länderna.

Bank of China (BOC) hade i slutet av juni i år godkänt mer än 140 miljarder dollar i kredit och finansierat över 600 stora projekt under Belt and Road Initiative (BRI). Under de senaste åren har den kontinuerligt investerat i ekonomier längs Silk Road Economic Belt och 21st Century Maritime Silk Road (gemensamt känd som BRI), enligt banken.

Det har etablerat utländska institutioner i 24 länder och regioner som är associerade med initiativet. Sedan 2015 har BOC, som är den fjärde största kommersiella långivaren av tillgångar i Kina, emitterat BRI-temaobligationer fem gånger i sju valutor, med ett totalt värde av 14,6 miljarder dollar.

Sedan BRI presenterades för 6 år sedan har Peking tecknat 173 avtal med 125 länder, inklusive utvecklade och utvecklingsländer, och 29 internationella organisationer.
Kinas handel med länder som deltar i dess ambitiösa initiativ har nått 4,24 biljoner yuan (591 miljarder dollar) under första halvåret i år.

Initiativet med flera biljoner dollar syftar till att öka anslutningen och samarbetet mellan Asien, Europa, Afrika och Latinamerika. Experter säger att det kommer att öka den globala handeln avsevärt och minska handelskostnaderna med hälften för de berörda länderna.
Bank of China approved $140 billion of credit for Silk Road projects.

8 COMMENTS

  • Pratade med en svensk militär för många år sedan och han påstod att USA:s Patriotsystem hade drygt 4% träff mot Iraks Scudmissiler under Kuwaitkrget.
   Känns tryggt att Hultkvist slänger bort tiotals miljarder på det systemet.

   En liten rättelse i artikeln, det ryska S-400 systemet har inte sålts till Syrien, Indien eller Förenade Arabemeriatet.
   Ryssland har dock egna system inom Syriens gränser och man har levererat S-300 dit ett äldre men likväl väldigt potent system.
   Indien står dock på tur för S-400.
   De länder som fått detta system är förutom Kina, Vitryssland och Algeriet.

 1. Kul med lite variation. Nu försvinner det förhatliga, imperialistiska USA som världspolis. Rollen tas över av den goda kommunistdiktaturen Kina. Lyckoriket är nära…..

  • Kina driver en påtagligt annorlunda utrikespolitik. Minst 30 miljoner har dött i USA-krig sedan 1950, och 3 miljoner detta millennium. Hur många i krig där Kina deltagit? USA har c:a 700 militärbaser utomlands, Kina ungefär en.

  • För det första är Kina varken kommunistiskt eller diktatur, men det är mycket annorlunda. Sverige har ett politiskt system med valda partier, som sedan arbetar i konfrontation, och på så sätt sällan får något uträttat. Inget personligt ansvar gäller. Kina har ett politisk system där personer väljs och sedan arbetar under krav med personligt ansvar, med uppgiften att ta till vara och följa folkviljan. Precis som VD i ett företag, sköter dom inte jobbet får dom sparken och man väljer någon bättre. Det vi av tradition kallar ”kommunistpartiet” fungerar som ett nationellt departement som skall se till att systemet fungerar efter reglerna. Politiken drivs lokalt, dom kan själv välja även politiskt system, partidemokrati (Wukan) eller en-person-styre (Huaxi), och så länge ”diktatorn” sköter jobbet och kan avsättas fredligt får dom hållas. Kinas system har som bekant blivit otroligt framgångsrikt, vart område sköter sina egna affärer, och ett rikare område skall stödja ett fattigare, och nu arbetar man på liknade sätt internationellt. Problemet för USA är naturligtvis att detta krossar deras planer på en världsomfattande militärdiktatur med centralkommando i USAs djupa stat.

   • Problemet med “folkviljan” är alltid detsamma i enpartistater; partiet definierar den. “Arbetet i konfrontation” under relativ yttrandefrihet beror på att folkviljan inte är unison, det finns olika åsikter om vad som bör uppnås. Enpartisystem är ett oslagbart recept för korruption.

 2. Frågan om Sveriges inställning till Nya sidenvägen/Belt & Road Initiative (BRI) behandlas i svenska riksdagen just nu sedan regeringen föreslagit en Kinastrategi för första gången. Den innebär en öppning för samarbete Belt & Road Initiative med Kina men också med utvecklingsländer i hela världen för att avskaffa fattigdomen. BRI har blivit en samlingspunkt för den gamla kampen mot kolonialism och påtvingad underutveckling. Det är det största projektet för fred och samarbete i världen. Hittills har sedan 2013, när initiativet att bygga moderna Sidenvägar togs av Kinas president Xi Jinping, har 11 800 miljarder kr satsats i 2 200 kontrakt inom BRI. Den summan är vad “Sveriges regeringar sedan 2013 har missat att bevaka.
  Men i Riksdagen har partierna i sina motioner tagit upp alla klagomål mot Kina som krigshökarna kan hitta. De sammanlagt 19 (mest hemska) motionerna och regeringens strategiförslag går att hitta här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/regeringens-arbete-i-fragor-som-ror-kina_H701UU4

  Föreningen BRIX som jag är ordförande för har skrivit förslag och en bedömning som lämnats till Riksdagen med en inriktning på samarbete med de 133 länderna och 29 internationella organisationerna som samarbetar med Kina i BRI. Sverige behöver vara med för att bryta med krigspolitiken och delta i utvecklingen i Afrika, Asien och Latinamerika som åtminstone varit vad vi officiellt velat i årtionden men inte nu. BRI är också en del av ett ekonomiskt krisprogram för att i den överhängande finanskrisen sätta igång den reala ekonomin med full sysselsättning. Läs BRIX-förslagen här: https://www.brixsweden.org/regeringens-kinastrategin-for-upp-belt-road-initiative-pa-dagordningen/ och på Facebooksidan: https://www.facebook.com/brix.beltandroad.501 och på Twitter: https://www.twitter.com/belt_brix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here