Världens ändras snabbt! USA:s militära impotens och Nya Sidenvägen

24
4773
Nya Sidenvägen

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Idag meddelas att också Sverige förbjuder Huawei – utan bevis för att Huawei skulle agera för Kinas regering. Å andra sidan vet vi genom Snowden att stora USA-bolag som Facebook m.fl lämnar uppgifter till USA:s regering.


En läsare har vänligen tagit initiativ och översatt huvuddelen av två artiklar, som behandlar viktiga aktuella händelser som rör Kina, USA och världen. Jag har förkortat dem ytterligare. Länkar till originalartiklarna finns i texten.


Något om USA:s militära impotens.

Den amerikanska försvarssekreteraren Mark Esper sa till Fox den 21 augusti ”Vi vill se till (eftersom vi måste ha förmågan) att avskräcka kinesiskt dåligt uppförande. Kina är den främsta prioriteringen för denna avdelning. Det anges i den nationella försvarsstrategin. Vi bedömer att Kina är en långsiktig strategisk konkurrent som bedriver en maximal kampanj, i hela Indiska Oceanen och Stilla havetområdet, oavsett om det är politiskt, ekonomiskt eller militärt”.

Dr. Mark Esper, Acting Secretary of Defense, poses for his official portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., June 20, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

Som svar på USA:s enorma utbud av militär infrastruktur som byggts upp vid Kinas gräns har Kina svarat genom att avslöja banbrytande anti-ballistiska missilteknologier, inklusive hypersoniska vapen för att motverka det amerikanska hotet. En stor del av Kinas defensiva svar inkluderar det ryska S400-antimissilsystemet som också köps av Indien, Turkiet, Syrien och Förenade Arabemiraten som gör de amerikanska THAAD- och ABM-systemen impotenta och föråldrade.

Amerikas militära impotens inför de senaste teknologierna av Ryssland och Kina beskrevs i en ny rapport som släpptes av US Studies Center vid University of Sydney där det konstaterades att ”USA inte längre åtnjuter militär prioritet i Indo-Stillahavet och dess kapacitet för att upprätthålla en gynnsam maktbalans blir allt mer osäker”. ”Kinesiska försvarssystem har underminerat USA:s styrka i Indo-Stillahavsområdet”. The Guardian

Som svar på de krigförande kommentarerna sade det kinesiska utrikesministeriet ”Kinas politik är fredlig utveckling och vår nationella försvarspolitik är defensiv”. Kina har gått längre genom att tillhandahålla en ram för samarbete inom Belt and Road Initiative, som är byggd på den agendan att tillhandahålla diplomatiska lösningar för geopolitiska spänningspunkter genom ekonomiska utvecklingsstrategier som är till gagn för alla deltagare. Både Ryssland och Kina har ändrat spelreglerna på många nivåer och kan svara med dödlig kraft på varje attack med nästa generations vapen.
America Loses Asia-Pacific as Full Spectrum Dominance Continues to Fail


Den nya Sidenvägen – ”Belt and Road Initiative”.

Kinas flaggskepp BRI-megaprojekt (kallad “Den Nya Sidenvägen”) tillkännagavs för sex år sedan av president Xi Jinping. Det omfattar 152 länder i Europa, Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika. BRI förväntas öka den globala handeln avsevärt och sänka handelskostnaderna med hälften för de berörda länderna.

Bank of China (BOC) hade i slutet av juni i år godkänt mer än 140 miljarder dollar i kredit och finansierat över 600 stora projekt under Belt and Road Initiative (BRI). Under de senaste åren har den kontinuerligt investerat i ekonomier längs Silk Road Economic Belt och 21st Century Maritime Silk Road (gemensamt känd som BRI), enligt banken.

Det har etablerat utländska institutioner i 24 länder och regioner som är associerade med initiativet. Sedan 2015 har BOC, som är den fjärde största kommersiella långivaren av tillgångar i Kina, emitterat BRI-temaobligationer fem gånger i sju valutor, med ett totalt värde av 14,6 miljarder dollar.

Sedan BRI presenterades för 6 år sedan har Peking tecknat 173 avtal med 125 länder, inklusive utvecklade och utvecklingsländer, och 29 internationella organisationer.
Kinas handel med länder som deltar i dess ambitiösa initiativ har nått 4,24 biljoner yuan (591 miljarder dollar) under första halvåret i år.

Initiativet med flera biljoner dollar syftar till att öka anslutningen och samarbetet mellan Asien, Europa, Afrika och Latinamerika. Experter säger att det kommer att öka den globala handeln avsevärt och minska handelskostnaderna med hälften för de berörda länderna.
Bank of China approved $140 billion of credit for Silk Road projects.

Föregående artikelMin kommentar till ledaren i Dagens Nyheter (”Dagens nys”) – Ska Kina, men inte USA särbehandlas?
Nästa artikelEngagerande radikal klimatdemonstration i Stockholm – en av 500 globalt!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

  • Pratade med en svensk militär för många år sedan och han påstod att USA:s Patriotsystem hade drygt 4% träff mot Iraks Scudmissiler under Kuwaitkrget.
   Känns tryggt att Hultkvist slänger bort tiotals miljarder på det systemet.

   En liten rättelse i artikeln, det ryska S-400 systemet har inte sålts till Syrien, Indien eller Förenade Arabemeriatet.
   Ryssland har dock egna system inom Syriens gränser och man har levererat S-300 dit ett äldre men likväl väldigt potent system.
   Indien står dock på tur för S-400.
   De länder som fått detta system är förutom Kina, Vitryssland och Algeriet.

    • Patriot har moderniserats men problemet är tydligen att lavetten måste riktas mot målet vilket gör det för långsamt! Israel ”köpte” Patriot senare men upptäckte de också att det var tämligen värdelöst även mot palestiniernas primitiva raketer så enligt uppgift så byggde Israel om sina system för bättre funktion. Patriot håller inte alls samma klass som modernare system och varför Sverige ”köpt” smörjan får väl malaj Hultqvist svara på!

 1. Kul med lite variation. Nu försvinner det förhatliga, imperialistiska USA som världspolis. Rollen tas över av den goda kommunistdiktaturen Kina. Lyckoriket är nära…..

  • Kina driver en påtagligt annorlunda utrikespolitik. Minst 30 miljoner har dött i USA-krig sedan 1950, och 3 miljoner detta millennium. Hur många i krig där Kina deltagit? USA har c:a 700 militärbaser utomlands, Kina ungefär en.

   • Uppgifterna du nämner stämmer såklart.
    Jag tror dock inte detta beror på någon väsentlig skillnad i hur människor är i USA eller Kina.
    USA agerar som de gör för att de kan.
    Detsamma gäller ALLA stater.
    Blir staten tillräckligt stark blir den rutten.
    Makt är en farligare drog än narkotika.
    ALLA länder som blir starka nog agerar som svin, även Sverige om de kan.
    Finns INGA ”goda” stater.

    • Det finns olika kulturella traditioner. Tidsperspektivet varierar väldigt mycket, och det är avgörande för hur ett land sköts samt hur det hanterar sin utrikespolitik.
     Folkhemspolitik av gammalt kristet slag har exempelvis ingenting gemensamt med ”winner takes all” thatcherismen.

     En traditionell godsherre i Mesopotanien vräkte inte sina arendatorer efter en naturkatastrof; det gjorde däremot redan gårdagens västkapitalister.

     Dessutom har anglosaxarna varit parasiter i flera hundra år, medan Kina har varit utsatt för utländska parasiter (utöver de inhemska) i mer än ett sekel. Det ger motsatta utgångsläge, vad gäller att hantera dagens verklighet och rusta sig för framtidens utmaningar.

     Det handlar inte att vara ”god” eller ”ond”, utan gäller om man tänker längre än till nästa kvartalet eller inte. Korkad autistisk girighet kontra långsiktig verklighetsförankrad pragmatism.

     Norge kunde ha supit bort oljepengarna, i stället för att investera dom. Sverige söp och eldade bort sin framtid under ”rekordåren”, fast inte lika duktigt som anglosaxarna brände av imperiets stöldgods, utöver de egna resurserna.
     Tänk Karl XII kontra marskalk Bernadotte.
     Vladimir och Xi (egentligen den djupa staten i bägge länder) är försiktiga generaler, som imponerar för sin realism och konsekvens. De väjer inte för vad otrevligt behöver göras för att läget – totalt sett – inte skall bli värre. Kina tog exempelvis stora förluster i Irak, Libyen och Syrien utan att skrika som en stucken gris; det bidar sin tid i stället.

  • För det första är Kina varken kommunistiskt eller diktatur, men det är mycket annorlunda. Sverige har ett politiskt system med valda partier, som sedan arbetar i konfrontation, och på så sätt sällan får något uträttat. Inget personligt ansvar gäller. Kina har ett politisk system där personer väljs och sedan arbetar under krav med personligt ansvar, med uppgiften att ta till vara och följa folkviljan. Precis som VD i ett företag, sköter dom inte jobbet får dom sparken och man väljer någon bättre. Det vi av tradition kallar ”kommunistpartiet” fungerar som ett nationellt departement som skall se till att systemet fungerar efter reglerna. Politiken drivs lokalt, dom kan själv välja även politiskt system, partidemokrati (Wukan) eller en-person-styre (Huaxi), och så länge ”diktatorn” sköter jobbet och kan avsättas fredligt får dom hållas. Kinas system har som bekant blivit otroligt framgångsrikt, vart område sköter sina egna affärer, och ett rikare område skall stödja ett fattigare, och nu arbetar man på liknade sätt internationellt. Problemet för USA är naturligtvis att detta krossar deras planer på en världsomfattande militärdiktatur med centralkommando i USAs djupa stat.

   • Problemet med ”folkviljan” är alltid detsamma i enpartistater; partiet definierar den. ”Arbetet i konfrontation” under relativ yttrandefrihet beror på att folkviljan inte är unison, det finns olika åsikter om vad som bör uppnås. Enpartisystem är ett oslagbart recept för korruption.

    • Uppenbart är även flerpartisystem ett oslagbart recept för korruption…Den senaste skandalen i Sverige är där polisen själva gjort sig skyldiga till skumma lägenhetsaffärer! Men det mest korrumperade genom tiderna måste ju ändå vara USA:s militärindustriella komplex som för det mesta tillverkar skräp med hög prislapp och på löpande räkning! Ja, det är så illa att USA numera kan titulera sig som bankrutt! Man gjorde samma misstag som Sovjet, rustade sig till döds och nu väntar bara kaos och upplösning USA..Inte många av vasallerna kommer att fälla en tår och de av USA utsedda ”fienderna” kan bara häpet se på när skiten faller samman dag för dag!

 2. Frågan om Sveriges inställning till Nya sidenvägen/Belt & Road Initiative (BRI) behandlas i svenska riksdagen just nu sedan regeringen föreslagit en Kinastrategi för första gången. Den innebär en öppning för samarbete Belt & Road Initiative med Kina men också med utvecklingsländer i hela världen för att avskaffa fattigdomen. BRI har blivit en samlingspunkt för den gamla kampen mot kolonialism och påtvingad underutveckling. Det är det största projektet för fred och samarbete i världen. Hittills har sedan 2013, när initiativet att bygga moderna Sidenvägar togs av Kinas president Xi Jinping, har 11 800 miljarder kr satsats i 2 200 kontrakt inom BRI. Den summan är vad ”Sveriges regeringar sedan 2013 har missat att bevaka.
  Men i Riksdagen har partierna i sina motioner tagit upp alla klagomål mot Kina som krigshökarna kan hitta. De sammanlagt 19 (mest hemska) motionerna och regeringens strategiförslag går att hitta här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/regeringens-arbete-i-fragor-som-ror-kina_H701UU4

  Föreningen BRIX som jag är ordförande för har skrivit förslag och en bedömning som lämnats till Riksdagen med en inriktning på samarbete med de 133 länderna och 29 internationella organisationerna som samarbetar med Kina i BRI. Sverige behöver vara med för att bryta med krigspolitiken och delta i utvecklingen i Afrika, Asien och Latinamerika som åtminstone varit vad vi officiellt velat i årtionden men inte nu. BRI är också en del av ett ekonomiskt krisprogram för att i den överhängande finanskrisen sätta igång den reala ekonomin med full sysselsättning. Läs BRIX-förslagen här: https://www.brixsweden.org/regeringens-kinastrategin-for-upp-belt-road-initiative-pa-dagordningen/ och på Facebooksidan: https://www.facebook.com/brix.beltandroad.501 och på Twitter: https://www.twitter.com/belt_brix

 3. Usa befinner sig i elfte timmen. USAs resa till ”föredetting status” fortskrider i allt snabbare takt.

  “New “sub-prime” bubbles have been created in the Corporate Debt sector which has risen to over $13.8 trillion (up 16% from the year earlier). A quarter of which is considered junk, and another half graded at BB by Moodies (a step above junk).

  Household debt, student and auto debt has skyrocketed and since wages have not kept up with inflation causing even more unpayable debts have been incurred in desperation. Industrial jobs have collapsed consistently since 1971, and low paying service jobs have taken over like a plague.

  The last report from the American Society of Civil Engineers concluded that America desperately needs to spend $4.5 trillion just to bring its decayed infrastructure up to safety levels. Roads, bridges, rail, dams, airports, schools all received near failing grades with the average age of Dams clocking in at 56 years, and many water pipes over 100 years old, and transmission/distribution lines are well over 60 years. The factories which once supplied those infrastructure needs are long outsourced, and much of the productive workforce that had that living knowledge to build a nation are retired or dead leaving a deadly generation knowledge gap in its place filled with millennials who never knew what a productive economy looked like.”

  http://thesaker.is/what-the-great-reset-architects-dont-want-you-to-understand-about-economics/

  • Sveriges existens som oberoende demokratiskt oberoende stat är numera historia. Sverige intar nu samma relation till USA som DDR en gång gjorde till Sovjet eller som Sverige gjorde till Tyskland förra seklet, alla beslut av betydelse fattas numera i Washington, USA, Sverige är nu de facto den 51a staten i USA och går USAs ärenden.
   USA bygger en autokratisk militärdiktatur liknande som Tyskland förra seklet.
   Vi stoppade inte Tyskland då, kommer vi att lyckas stoppa USA i dag. Varför invaderade nazisterna inte Sverige då, det behövdes inte, Sverige var redan deras underordnade vasall och lydstat. Nu upprepas detta med USA som diktatur.
   https://mychinaway.blog.se/det-nya-sverige-yankee-stat-och-vasall/

 4. Läser i expressen, reporter Magda Gad, att USA är det enda rika landet i världen som saknar en allmän sjukvårdsförsäkring. 2018 var runt 28 miljoner amerikaner helt oförsäkrade. Utöver det hade ytterligare över 30 miljoner ett otillräckligt försäkringsskydd,
  Amerikanska staten kan ge storskalig nödhjälp till utlänningar i andra världsdelar, men nödställda amerikaner i USA är utlämnade till biståndsorganisationer.

  Nu räcker inte de biståndsorganisationer till för att hjälpa alla som är i nöd ex. USAID, Frälsningsarmen m.m. utan nu griper Läkare utan gränser in för att hjälpa människor i USA, som inte får någon hjälp av systemet.
  Är det åt det hållet Sverige går också, istället för att lägga våra skattepengar på vår sjukvård, så ger vi en miljard till Ukraina och hur mycket får oppositionen i Belarus skulle vara intressant att veta och även oppositionen i Ryssland. USAID är ju även i Ukraina och ger bistånd, tycker väl inte att man skall kalla det för nödhjälp.
  Av de nordiska länderna betalar man i Sverige den högsta skatten både som låginkomsttagare och höginkomsttagare, och de som betalar skatt i Sverige vill att sjukvården skall få det mesta av skattemedlen, det finns det undersökningar som visar, och nu kanske mer än tidigare.

  Läkare utan gränser har under 2020 gjort insatser som främst rör hygien, sjukvård, smittskydd, skyddsutrustning, triage, utbildning till vårdpersonal och psykisk hälsa i kristid i USA. De har jobbat i fem regioner i landet.

  Jag har svårt att tro att de personer som ger pengar till läkare utan gränser, har tänkt att pengarna skall gå till det sjunde rikaste landet i världen sett till BNP. Till köpkraft per person är USA det elfte rikaste landet.
  USA är världens största ekonomi.

  • Jag hörde under ett samtal i Frankrike för något år sedan att Läkare utan gränser lever på den franska försäkringskassan.
   Skulle det stämma betyder det att ett svårt skuldsatt land, vars regering bedriver diverse olagliga krig på krita, subventionerar sin länsherre/maffiaboss (och ekonomisk-industriell plundrare), tillika världens krigsförbrytare nummer ett.

   Häpnadsväckande!

  • Kina är världens största riktiga ekonomi! USA har ingen ekonomi utan lever på lån och spekulation och låtsasjobb som inte tillför samhället reala resurser! Som exempel, antalet dårdoktorer kan räknas i hundratusental men deras ”jobb” tillför ju inget substansiellt till ekonomin men ökar BNP och det finns mängder med liknande exempel…

 5. Det var länge sedan USA var världens största ekonomi. Vi lever nu i en multipolär värld. Skulle tro att ett begrepp som BNP snart hamnar i soptunnan. USAID, Röda korset och dess halvmånar med varierande tiggarfonder har under många decennier förblindat folk i tron att de förbättrar livet för någon medmänniska. Huvuddelen har alltid hamnat i fickan på innovatörer på ”hjälp”.

 6. Om det inte blir USA som möter kinesisk aggression i västfilippinska sjön, så blir det Vietnam, Filippinerna, Sydkorea och Japan. Om USA på minsta sätt släpper garden kommer åtminstone Sydkorea och Japan att möta Kinas kärnvapenhot med egen kärnvapenutveckling. Det är ett av de viktigaste skälen till USA´s närvaro i västra stilla havet.

  Hypersonisk kärnvapenaggression duger till att starta krig, men förmodligen ligger redan delar av USA´s strategiska atomubåtar på plats. Ett kinesiskt anfall på Taiwan eller Guam innebär omedelbar upptrappning till kärnvapenkrig. Kinas aggressioner mot Vietnam kan fortgå i det tysta, Vietnam svarar med USA-avtal, men kinesisk aggression direkt mot USA blir omedelbart ödesdiger. De internationella vatten som ligger mellan Kina, Vietnam och Filippinerna kommer att förbli internationella, trots kinesiska hot. Övriga länder har samma rätt till vattnen som Kina, så endast en internationell lösning där Kina anpassar sig till omvärlden kan bli aktuell. Alternativet är krig, på ena eller andra sättet.

  • USA få lära sig i att hålla sin vanliga ”och shoot first ask questions later” utrikespolitik och aggressiv hållning i schack. USA få prioritera sina egna stora och brådskande problem – så allvarligt är läget att det är USAs existens som står på spel. USA behöver lära sig att vara en föredetting och det fort! Jänkarna och deras lakejer skulle tjäna på att lägga all sin energi på att rädda ett döende imperium.

  • Jaha? Om USA använder kärnvapen mot Kina tror du Ryssland kommer att titta på då? Man har ingen som helst nytta av kärnvapenubåtar om du nu inte tänker starta ett världskrig! Tror du något blir kvar av USA om en rysk vedergällning kommer? Bara en hög med grus så ett sådant scenario är ju helt uteslutet om man inte är galna på riktigt i Pentagon (Man vet ju aldrig med tokstollarna där förstås) men i praktiken kan USA inte göra mycket mer än gnälla!

 7. Verkligen. Världen ändras snabbt

  ”alternative is being built out – You will hear about Petal again – Maps, Docs, Search, Browser and probably every app you use.

  Huawei solved its map problem with Petal Maps and has just unveiled Huawei Docs, which, supports document viewing and editing of 50 formats including PDF, PPT, and DOC. With real-time syncing enabled by cloud capabilities, Huawei Docs lets users can work on the same document on different devices logged into the same Huawei ID, enhancing the smart office experience. [MORE]

  TASS wrote a decent release : Huawei Launches Petal Search, Petal Maps, HUAWEI Docs and Mor”

 8. Två år efter har USAs militära impotens förvärrats. USA kan inte få vapen (till)stånd ens 😩😳🥱

  Trots biljoner dollar investeringar i landets missilprogram så visar det sig att det hela riskerar att bli inget mer än ”hangar queens” som Scott väljer att kalla USAs nya skrotvapen
  https://www.rt.com/op-ed/538232-us-test-hypervelocity-weapon-failed/

  Den välkände militär analytikern Andrei Martyanov kommer till samma slutsats vad gäller USAs nya och så hypade skrotvapen som gör att USA är galaxens i särklass främsta skrotvapen makt eller som jänkarna uttrycker det ”the best military in the galaxy”😏

  https://smoothiex12.blogspot.com/2021/10/short-explanation.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here