Min kommentar till ledaren i Dagens Nyheter (”Dagens nys”) – Ska Kina, men inte USA särbehandlas?

8
1470

 

DN publicerade idag ledaren Ledare: Volvo Cars är inte Huawei – och Kina kan inte önskas bort ur världsekonomin.

DN skriver bland annat ”Alla kinesiska företag är enligt lag förpliktade att vid behov bistå landets underrättelsetjänst.”

”Just nu bedriver Kinas kommunistparti en veritabel kampanj mot det privata näringslivet, där it-jätten Alibaba varit en av måltavlorna.”

”Huawei måste hållas borta och andra känsliga sektorer fredas, även om det kostar i form av repressalier. Att kapa alla band med Kina, eller köpa ut alla kinesiska ägare i väst, går däremot inte.”

Jag fick en liten stund till övers och kunde inte hålla fingrarna (och i någon mån hjärnan) i styr. Min kommentar under ”Ifrågasätt” i DN blev:


Min kommentar i DN idag

Det finns inga belägg för Huaweis påstådda spioneri, och företaget tillåter full transparens i de väsentliga avseendena. Flera, och bland andra Edward Snowden efter flera års arbete i NSA, har påvisat hur USA:s techjättar rapporterar till NSA som övervakar invånarna i USA, och som spionerat på svenska politiker med hjälp av Danmark. Vilket accepteras av svenska politiker. Tänk om fredliga Kina hade spionerat i stället för krigiska USA – hur hade reaktionen blivit då?

Kina bedriver ingen veritabel kampanj mot det privata näringslivet, men vill hindra att kinesiska storföretag får överordnad ställning som stora USA-bolag.

Mycket tveksam om Kina är mer brutalt än t.ex. USA inrikespolitiskt, med kvarvarande indianer i reservat och med massor av dödade efter polisskjutningar. Utrikes dominerar USA helt med sina krig i Mellanöstern och i Afghanistan som dödat uppemot 2-3 miljoner detta millenium (olika beräkningar finns) och drivit flera miljoner på flykt. Bland annat hundratusentals till Sverige, vilket inte varit helt problemfritt.

Vidare har stora Västföretag tjänat hundratals miljarder på billig arbetskraft i Kina. Notera att krav från USA-dominerade Världsbanken och IMF vid lån till fattiga innebär privatisering till gagn för utländska bolag. Dessa krav ställer inte Kina.
Apropå diktaturer: USA och inte Kina är ledande i statskupper i demokratier och stöd till diktaturer.
Finns ingen anledning att behandla Huawei på annat sätt än hur man behandlar USA:s storbolag.

Föregående artikelColin Powell, etablissemangets favorit kritiseras av en landsman. Varför det då?
Nästa artikelVärldens ändras snabbt! USA:s militära impotens och Nya Sidenvägen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Visst! När lyssnade kinesiska staten i förbundskansler Angela Merkels telefon senast?

  När amerikanarna gör det är det vänlig övervakning (av en lydig vasall), skulle kineser göra det är det förberedelser för krig!

  Så är det amerikanska imperiala orwellspråket.

  Ska vi behöva ha det så här i Europa?!? När skall Europa sluta låta sig hypnotiseras av de här onda amerikanska imperiala andarna?

 2. Bra skrivet Anders.

  Jag förstår också den kinesiske ambassadörens irritation över svenska medier. Kina – och för den delen också Ryssland – blir diskriminerade av svenska medier. Det är bara smutskastning hela tiden, vid varenda inslag. Det ondskefulla USA gör – övervakning, politiska påtryckningar m.m. – uppmärksammar svenska medier inte. När däremot Kina gör samma sak så är svenska medier på hugget.
  Ett sådant hyckleri gör inte bara den kinesiske ambassadören förbannad, jag blir det också. Jag är övertygad om att även USA skulle bli starkt irriterade om de behandlades av svenska medier på det sätt som Kina blir behandlat. En sådan dubbelmoral är vare sig opartisk, objektiv eller konsekvensneutral, vilket SVT och SR påstår sig vara. Inte är det demokratiskt heller.

 3. Det klassiska kinesiska exemplet är Afrikanska Unionens högkvarter i Addis Abeba. Ett projekt som byggdes av Kina och som skänktes till organisationen. Efter några år upptäckte etiopierna att dataservrarna automatiskt sände kopior av all datatrafik till Kina och att huset var nerlusat med mikrofoner. Alla konversationer spelades in och vidarebeordrades till Kina.

  Kina har också plöjt ner stora pengar i järnvägen Addis-Djibouti samt spårvägssystemet i Addis. Pengar som Etiopien har svårt att klara av betalningen på. Kanske en förklaring till att WHO-chefen Tedros (f d etiopisk minister) varit så svag med att spåra Wuhan-virusets källa? När Australien begärde en oberoende undersökning svarade ju Kina med handelskrig mot Australien. Nu har Kina i stället fått kolbrist eftersom man bojkottar kol från Australien.

  https://www.youtube.com/watch?v=aJSD8XV3qzE

  • Det mest klassiska är väl ändå USA:s övervakning av hela världen L, inklusive sina egna medborgarna! Dina försök att få Kina att framstå som lika stora kålsupare faller platt till marken! Hade jag investerat miljarder i den Afrikanska ekonomin hade jag också velat veta vad de snackar om mellan skål och vägg! Men enligt L så är alla svinerier s.k ”demokratiska” stater gör helt is in ordning för mördarna är ju som det så fint heter ”folkvalda”.

   • Tycker filmaren i min länkade video sammanfattar läget rätt bra: ”Kina är en stormakt och gör vad stormakter gör”.
    ”USA:s egen övervakning…inklusive sina egna medborgare.” Med tanke på hur Kina bygger ut sitt system med ”facial recognition” ligger USA långt efter. Du ska ju t ex kunna åka tunnelbana i Kina utan medförd biljett – det är bara att vända ansiktet mot avläsaren så vet den om du betalt eller ej.
    Du har helt rätt i att jag föredrar system med folkvalda representanter framför system där partiet bestämmer allt utan någon insyn.

    • Jaha, så ”folkvalda” mördare är alltså att föredra trots att deras olagliga krig och krigsbrott kostar livet på miljoner?! ”Fin” inställning L…Och vilken insyn har du i beslutsfattandet i t ex Sverige som ju i praktiken är en partidiktatur? Har du aldrig funderat på vem som utser vilka representanter som folket ska ”välja”?

 4. RYSSLAND+KINA=SANT d v s en lektion i den nya matematik med illustrationer.

  ”The re-alignment of the balance of power presupposes a redistribution of shares in favor of rising and developing countries that until now felt left out. To put it bluntly, the Western domination of international affairs, which began several centuries ago and, for a short period, was almost absolute in the late 20th century, is giving way to a much more diverse system.” President Vladimir V Putin, 2021

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here