Engagerande radikal klimatdemonstration i Stockholm – en av 500 globalt!

8
1604
Från manifestationen i Stockholm. Här längs Sveavägen. Foto: Siv Harriman.

Vi var nära 3000 som deltog i den GLOBAL KLIMATSTREJK 22 OKTOBER!! Med manifestationer på 500 platser runtom i världen. Stämningen var hög redan vid samlingen på Mynttorget bland oss i alla åldrar. Många ungdomar, men lika många vuxna och rätt många äldre. Många med plakat och några med banderoller.

Vi i ”Gretas Gamlingar” på Kungsholmen hade med oss vår banderoll som blev flitigt fotograferad.

Marschen var väl organiserad, med massor av vuxna funktionärer från Greenpeace och en del yngre mycket aktiva hejarklacksledare med megafoner. Vi gick från Mynttorget via Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan upp förbi NK, Sergels torg, Sveavägen, Kungsgatan ned till Vasagatan och sedan Dalagatan till Vasaparken, omkring 5 kilometer tror jag.

Hela manifestationen var mycket engagerande och stimulerande. Som en demonstration under någon Vietnamvecka eller i ”Röd Front” för 50 år sedan!

Ett par paroller var:

* Internationell solidaritet det finns bara en planet

* Vad vill vi ha? Klimaträttvisa!

När Nu!

När, när, när? Nu, Nu, Nu!

Inte bara prat, men ett bra klimat (ungefär).

Mötet i Vasaparken leddes av utmärkta unga konferencier.
Unga talare höll utmärkta, engagerande korta tal.
Där talade bl.a en ung man från Uganda om hur befolkningen ute på landet drabbades. En ung kvinna berättade att ett sjuttiotal klimataktivister dödats i USA-stödda Colombia, då det protesterat mot storbolags härjningar.

Två unga kvinnor talade i ett perspektiv från ”Black Lives Matter.”

En ung kvinna talade indignerat om Sveriges skadliga skogspolitik i storbolagens intresse.

En ung kvinna i samedräkt eller ”lappdräkt” som vi sa i Norrbotten för 60 år sedan och hur klimamtet ändrats och försämrats i norra Sverige.

Bild: Time Magazine

Mot slutet höll Greta Thunberg ett mycket engagerat tal utifrån parollen ”Uproot the System”, som bl.a. kan uppfattas som revolutionär. ”Ryck upp systemet” säger hon. Vi kan inte lita på politikerna. Makten ligger hos folket!

Under mötet skedde dessutom uppskattade framträdanden av ett par unga musikanter.

Detta är mycket viktigt. FridaysFor Future är mycket mer radikalt än politikerna. Revolutionärt kan man tycka!

Notera att talen representanter från drabbade befolkning i fattigt land (Uganda), från en stor etnisk grupp i USA (”Black Lives Matter”), från en drabbad fattig landsdel i Sverige (samerna) och från en brutalt drabbad klimaträttviserrörelse i annat land (Colombia).

Detta är i linje med uppropet till föregående Global Climate Strike 24 september:

” 2. Kolonisatörerna i norr har en klimatskuld att betala för sina oproportionerliga mängder historiska utsläpp och som börjar med ökning av finansiering för att genomföra antirasistiska klimatinsatser, annullering av skulder särskilt för skador orsakade av extrema väderhändelser, och för att tillhandahålla med till adaption som tjänar samhällena.”

” 5. Erkänna den ovärderliga inverkan av biologisk mångfald på ursprungsbefolkningarnas liv och kultur, och förbinda sig att göra ekocid till ett internationellt straffbart brott.

6. Stoppa våldet och kriminaliseringen mot ursprungsbefolkningar, småbönder, småfiskare och andra miljö- och markförsvarare. Stöd det arbete de gör. Respektera och lyssna på våra försvarare.”

” VÅR MEDDELANDE TILL ALLA

  1. MAPA (Most Affected Peoples and Areas) är okända, men saknar inte röst. De har kämpat för sin tillvaro här och nu, inte bara för sin framtid. Ingen ska vara utsatt för orättvisa. Kämpa inte FÖR MAPA, kämpa TILLSAMMANS MED MAPA. MAPA är inte bara sorgliga upplevelser, vi måste lyfta fram deras rika historier om motstånd.
  2.  MAPA -länder är inte ”fattiga”, de är rika på resurser men har historiskt och systematiskt förtryckts och hindrats från att utvecklas. Ledarna i Globala Nord har en klimatskuld att betala till mänskligheten. Brådskande klimatåtgärder och hjälp med anpassning är inte en ”hedersplikt” eller ”solidaritet”, det är skadestånd för de orättvisor som rika nationer och sektorer har orsakat genom sitt utnyttjande.
  3.  MAPA:s röster måste förstärkas och centreras i vår kamp för klimaträttvisa Även om vi lyckades begränsa den globala uppvärmningen till säkra nivåer för livet på jorden, skulle annars marginaliserade samhällen fortfarande offras och lämnas kvar, så bara en del av problemen skulle lösas.
  4.  Nu mer än någonsin måste vi gå med massorna och följa miljöförsvararnas, arbetarnas och de som mest ignoreras. Var med i deras kamp för avkolonisering, rättvisa och autonomi. Vi måste komma ihåg att våra befrielser är knutna till varandra.”

24 September Global Climate Strike. Kom med!”

Kommer denna inriktning hos FridaysForFuture att bestå och utvecklas till en rörelse med tydligare antiimperialistisk klimatpolitik? Eller kommer de ledande att sugas upp och smickras av etablissemanget, de som säger ”Bla,Bla,bla” enligt Greta (som hon sa också igår) – men inte alls gör tillräckligt?

Föregående artikelVärldens ändras snabbt! USA:s militära impotens och Nya Sidenvägen
Nästa artikelNy lyckad manifestation för Julian Assange på Mynttorget. Kom, stöd yttrandefriheten nästa gång 28/10 kl 16!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Kamp för Klimat – Mat och Miljö.
  https://journal-neo.org/2021/10/21/sinister-rockefeller-food-system-agenda-they-created-it-and-now-want-to-destroy-it/
  Ingen grupp har gjort mer för att skada vårt globala jordbruk och livsmedelskvalitet än Rockefeller Foundation. De började i början av 1950-talet efter kriget att finansiera två Harvard Business School-professorer för att utveckla vertikal integration som de kallade ”Agribusiness”. Bonden blev den minst viktiga.
  De skapade sedan den bedrägliga gröna revolutionen i Mexiko och Indien på 1960-talet och senare pro-GMO Alliance för en grön revolution i Afrika sedan 2006. Pengar från Rockefeller Foundation skapade bokstavligen de katastrofala genetiskt modifierade växterna med sina giftiga glyfosatbekämpningsmedel. Nu är stiftelsen engagerad i en stor politisk förändring inom global mat och jordbruk och det är inte bra.
  Förresten, Rockefeller skapade också det moderna medicinska systemet med sin Flexner -rapport tillsammans med Carnegie Foundation 1910. Men det är en annan historia.

  Det finns ingen tvekan om att jordbruksföretagens industrialiserade livsmedelsproduktion i USA sedan 1950-talet har förvandlat den en gång så produktiva familjegården till en företagsbilaga till ett system med fabriksodlingar, GMO-frö och jordbrukskemonopol som Monsanto-Bayer och DuPontDow (Corteva), enorma slaktoperationer som Tyson och Smithfield Foods, och återförsäljare som Walmart eller Whole Foods.
  Men rapporten tyder på att traditionella familjebönder är skyldiga. Detta för att sätta scenen för en stor återställning för jordbruket som kommer att bli ännu mer skadlig eftersom det återstående utfodrade nötköttet ersätts med labbodlat GMO-växtbiff och liknande produkter. USDA skrev nyligen att ”de främsta källorna till växthusgaser i jordbruket är produktion av kvävebaserat gödningsmedel; förbränning av fossila bränslen som kol, bensin, dieselbränsle och naturgas; och avfallshantering. Djurs jäsning.. eller jäsning som sker i matsmältningssystemet hos idisslare, resulterar i metanutsläpp”.

  Denna agenda är inte förvånande när vi tittar på bakgrunden för nyckelaktörerna på Rockefeller Foundation. Presidenten, Rajiv Shah, kom från en bakgrund på Bill & Melinda Gates Foundation, där han var chef för jordbruksutveckling. På Gates Foundation arbetade Shah med Rockefeller Foundation för att skapa Alliansen för en grön revolution i Afrika. Han är intimt knuten till Davos World Economic Forum (WEF) av Great Reset-gurun, Klaus Schwab, där Shah nyligen var medordförande för WEF Global Future Council on the New Agenda for Economic Growth and Recovery. Där skrev han att ”regeringar måste aktivt forma marknaderna mot grön och inkluderande tillväxt.”Davos, Rockefeller och UN World Food Summit.

  Jordbruksagendan för den inflytelserika Rockefeller Foundation, agendan för Davos WEF och FN samlas alla om den stora återställningen och FN:s agenda 2030 för ”hållbart jordbruk”. Den 23 september 2021 i New York var FN värd för Food Systems Summit 2021. Ordförande för toppmötet var Agnes Kalibata FN: s generalsekreterares särskilda sändebud för Food Systems Summit 2021. Hennes val motarbetades häftigt av dussintals icke-statliga organisationer baserat på det faktum att hon är president för Gates-Rockefeller AGRA i Afrika. FN: s generalsekreterare Antonio Guterres tillkännagav toppmötet som en del av årtiondet för att nå Agenda 2030 hållbara mål. Olivier De Schutter, tidigare FN: s särskilda rapportör om rätten till mat, konstaterade att livsmedelsmötet var resultatet av ” stängda överenskommelser”” vid World Economic Forum i Davos.
  I juni 2019 i FN undertecknade WEF-chefen Klaus Schwab och FN:s Guterres ett formellt partnerskap ”för att påskynda genomförandet av 2030-agendan för hållbar utveckling.” Ett år senare mitt i covid-pandemin tillkännagav Klaus Schwab lanseringen av den teknokratiska Great Reset tillsammans med Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare; och Kristalina Georgieva från Internationella valutafonden. Davos, FN och Rockefeller Foundation är alla på en agenda och det är inte bra för mänsklighetens framtida hälsa och mat. Detta är ingen konspirationsteori; det är den verkliga konspirationen.

  • Konspirationsteorin är exakt den här: ” Vissa människor, eller en grupp av människor som nämns här ovanför ex, vill skapa en ”New World Order …och dom har hittat på ”klimatbluffen” för att jordens folk ska inrätta sig i denna ”New World Order””.
   Sanningen är att de människor som nämns här ovanför ingår i det KAPITALISTISKA SYSTEMET, och det är förödande för jorden. Alla kapitalister är dörädda för det som vetenskapen säger säger om klimatet…för kapitalisterna fattar att det innebär det kapitalistiska sytemets död. De vet att de behöver vinst och tillväxt för att överleva. Vi människor har att välja mellan ett klimat som det går att leva bra på jorden, eller att ett litet fåtal människor- inte ens 1% – ska få förstöra jorden för oss alla.

 2. British Petroleum tillhör Rotschild-gruppen som är en genom historien mäktigaste bankdynastier och som har kontrollerat det amerikanska och europeiska bankväldet i sekler och därmed världspolitiken, spekulationen och skuldsättningen av nationer för att uppnå det juridiska herraväldet. Den har även kontrollerat drog- och opiumhandeln.
  Ja, även revolutioner och krig har finansierats härifrån. Samhällen har störtats. Diktaturer har rests upp. Mänsklig moral har fördärvats. De offrar även sina egna för sakens skull. Terror, kriser och konflikter är medvetna metoder i världsagendans rävspel. Här finns en ut-korad familj, en elit av politiker, affärsmän och bankirer. Det visar en ohygglig, dold och blodig historia.

 3. Ivan, läs det här om ”Antisemitism i digitala miljöer FOI Memo 7292 4.3 Stereotyper om judisk makt ” (Googla på det!)
  ”Under hela 1900-talet har det funnits en stereotyp bild av att judar som grupp utövar ett, till deras antal sett, oproportionerligt stort inflytande över politik eller finansväsende. Många av de mest spridda konspirationsteorierna går ut på att det är judiska sammansvärjningar som styr viktiga politiska organisationer och stater. Den judiska förskingringen, som innebar att judar levde i de flesta europeiska länder, kom att betraktas som en infiltration, och misstankar väcktes om att ett judiskt nätverk med tentakler i viktiga samhällsfunktioner var i färd med att ändra samhällsordningen till sin fördel.49 Det faktum att många europeiska judar vid denna tid hade hög social och finansiell status sågs som en bekräftelse på att de i hemlighet dominerade internationella finanser och politik.
  Detta i ett nät av konspirationer där den judiska bankirfamiljen Rothschild ofta spelar en avgörande roll. Inom vit makt-kretsar talar man sedan 1980-talet om detta som ”den judiska ockupationsregeringen”, ZOG. ”
  Alltså, Ivan, mycket schematiskt skrivet: vårt ekonomiska system är sådant att en grupp människor, kapitalister äger nästan alla industrier, banker, naturtillgångar osv. Dom äger så mycket för att dom lever på andras arbete. Ägarna vill inte ändra på det, de blir bara rikare och rikare, och alla andra blir bara fattigare och fattigare, så till slut har ingen råd att köpa deras varor och tjänster. Och då uppkommer kriser. De försöker man lösa på olika sätt, världskrig är ett sätt. Nu har det tillkommit ett stort hot mot hela de kapitalistiska systemet…. nämligen klimatet. Krav på vinst och tillväxt går inte ihop med klimatet och allt levande på vår jord.
  Nätverk inom dessa kapitalister förstår mycket väl att frågan om klimatet hotar deras äganderätt, och därför försöker dom manipulera oss att tro att ”vissa Rotchildtyper har hittat på det här om klimatförändringarna för att dom ska kunna sitta ensamma på toppen och styra världen…. och därför finns det ingen anledning för oss att tro att klimatvetenskapen har rätt. Vi kan fortsätta precis som vanligt, med business as usual!”
  Alltså Rotchild och andra finns med i gruppen kapitalister, men dom är inte de enda. Eftersom de alla konkurrerar med varandra, så är de utan vidare beredda att försöka eliminiera de andra. Bara dom själva klarar sig.
  Dessa kapitalister och deras hantlangare tvingas att bli helt omänskliga, dom bryr sig inte om att världen kastas in i krig och förödelse, det enda dom har i sina huvuden är vinst och tillväxt och att deras insatta kapital ska växa. Så Ivan, hjälp dom inte med att sprida dimridåer om verkligheten. Kom med och hjälp till att bygga upp en värld där vi alla äger allt gemensamt, och bara producerar sånt som är bra för oss människor och för vår natur.

 4. Catarina.. Om ”att sprida dimridåer om verkligheten”.
  Vilken form av verklighet (Ny Världsordning), där vi alla äger allt tillsammans menar du att vi ska bygga?
  Är det ett slags Socialistiskt Kommunistiskt Utopia, (som jag inte tror är politiskt möjligt att bygga) som du drömmer om.
  Eller är det FN:s nya världsordning Agenda 30, som beskrivs här nedan?
  https://unric.org/sv/globala-malen-foer-hallbar-utveckling/

  • Ivan, nej inte ”FN:s nya världsordning Agenda 30”, även om man måste hålla med om många saker i den. Men den blir fel på ett grundläggande sätt. Den utgår, och förutsätter den privata äganderätten till industrier, råvaror, banker och andra samhällsfunktioner, dvs den utgår från det ekonomiska system som kallas kapitalism. Och denna kapitalism måste ständigt få kapitalet att växa. Därför far detta system som en ångvält över jorden och skövlar allt i sin väg på jakt efter vinst. Den globala uppvärmningen har ex orsakats av denna eviga jakt, och den sjätte massutrotningen, och alla vansinneskrig som har dödat över 20 miljoner människor efter andra världskrigets slut, och tvingat 70-80 miljoner på flykt osv osv….

   Med andra ord, vi kan inte fortsätta att ha det så här. Vi måste, för kommande generationers skull, se till att ersätta detta ekonomiska system, med ett system som utmärks av att vi alla gemensamt äger det som nu ägs privat.

   Vad kan du, med handen på hjärtat, Ivan, tycka är så bra med ett system där allt som produceras måste uppfylla kravet på att ge vinst? Låter det inte mycket bättre med ett ekonomiskt system där allt som produceras ska ha gått igenom ekluten “Behöver vi det här, skadar produktionen av detta på något sätt människor eller naturen?”

   Naturligtvis kommer det inte att vara enbart lätt att genomföra ett skifte av det ekonomiska systemet…och det kommer att ta tid…men jag är övertygad om att vi människor t o m kommer att känna oss mycket lyckligare när vi kämpar för ett gemensamt mål, även om vi tvingas dra in på en massa saker, än vi gör nu när vi alla strävar åt olika håll.

 5. Catarina.. Tanken är säkert god, men jag är övertygad om att det ligger i människans natur att avstå från Bill Gates försök att med så kallade corona-vacciner robotisera och omvandla större mängden av mänskligheten till lydiga, icke självständigt tänkande slavarbetare. Att i stället välja att fritt på olika sätt få fortsätta sträva efter olika individuellt uppsatta mål i sina liv.

  Aldrig tidigare i historien har det funnits ett rike som har omfattat hela jorden, men det är vad globalismen syftar till. FN är en ganska tandlös organisation.
  Ska FN få något gjort så krävs det att stormakterna driver på. Agenda 30 driver på FN mot att bli ett globalt styre i en ny världsregering, med en världsekonomi och en världsreligion. Vi har aldrig legat så nära en ny världsregering som nu.
  Tekniken, resurserna och samordningen finns där. Men så länge USA, EU.. Kina och Ryssland, mest värnar sina egna intressen är det inte troligt att en sådan blir verklighet inom överskådlig tid.

  De globala anspråk som finns i Agenda 2030 blir ytterligare en parameter som kan vävas in i bilden. Viss makt finns i FN:s innersta krets, säkerhetsrådet, men länder kan när som helst kan dra sig ur olika FN-avtal. Att länder som Kina och USA skulle låta sig styras av FN får anses som högst otroligt. Titta till exempel på hur Donald Trump drog sig ur klimatavtalet.
  Makten i världen ligger där pengarna finns. Det innebär att storföretag har mer inflytande än vi kan föreställa oss. Företagsledarna och övrig maktelit dikterar världens villkor bakom stängda dörrar på exempelvis Bilderbergmöten. Globalismen är ett tidens tecken.

  • Ivan, du vet mänskligheten har utvecklats som art, tack våre förmåga att samarbete. Det finns vissa som har intresse av att vi tänker och tror att vi människor är egoister och bara tänker på oss själva, men dom bryr vi oss inte om.
   Du skriver ”Makten i världen ligger där pengarna finns.”. Nej, makten i världen finns hos oss, de 99%-en. Och en sak till du vet, om arbetare strejkar så får inte kapitalisterna sina vinster som dom måste ha för att kapitalismens hjul ska fortsätta att snurra hur många stängda dörrar dom än sitter bakom och hur mycket pengar dom än har! Så det finns hopp, framför allt dom unga skänker hopp med klimatrörelsen, och sen gäller det att vi hjälper dom att ex få med sig arbetarklassen och att den kampen leds av kloka klarsynta människor som ex Lenin! Bra tips läs Kommunistiska manifestet…det förklarar världen ,och också hur vi ska kunna förändra den.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here