Ny lyckad manifestation för Julian Assange på Mynttorget. Kom, stöd yttrandefriheten nästa gång 28/10 kl 16!

4
1324
Från manifestationen på Mynttorget 15 september 2020.

Nu är det dags för en ny manifestation för Julian Assange och yttrandefriheten. Vi får inte ge oss!

23 oktober, lördag kl. 12:00-13:00 på Mynttorget, Stockholm
Vi borde alla vara så upprörda över vad som händer att vi faktiskt ställer upp!
Stödkommittén för Julian Assange

Nedan också en rapport från manifestationen 11 september på Odenplan.


Denna Youtube ovanför återger talet av Arne Ruth, f.d. chefredaktör på DN, vid mötet Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten. Ljudet är litet svagt tyvärr och främst i början. Detta var ett av talen vid ett av tre på varandra följande möten på Odenplan i centrala Stockholm, arrangerat 11 september kl 12-13.30 c:a. 11 september: Tre korta möten på samma plats: Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten; kuppen i Chile; “Varför deltog Sverige i kriget i Afghanistan”?

Nedanför följer tal av Kristina Hillgren, Stödkommittén för Julian Assange samt Aliro Cero Nationella Kommissionen för Mänskliga rättigheter Chile-Sverige.

Tal från mötet om Afghanistan redovisas separat.

Föregående artikelEngagerande radikal klimatdemonstration i Stockholm – en av 500 globalt!
Nästa artikelImperialismen – temanummer av Marxistiskt Forum
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Nästa vecka sker rättegången mot Julian Assange, om eventuell utlämning till USA. Vilket EU tycker är helt okej, medan de höjer sina röster för att Navalny skall friges. De blundar för den tortyr han kommer utsättas för. Den tortyr som USA utsatte fångar i Afghanistan för, enligt en släppt dokumentär, skall ske på ett sätt så inga märken skall synas på kroppen. De som vittnade sa att de fick göra vad de ville bara att ingenting fick synas på kroppen. Man kan bara föreställa sig vad som kommer hända Assange.

 2. Vilken roll har egentligen Anna Ardin? Hon räknas som en av de tolv mest inflytelserika socialdemokraterna. Hon har uppgett att hon våldtagits av Assange, tre dagar efter dådet, som det presenteras. Numera vet man ju inte vem som säger vad varför, dagspressen är full av agendasättare och fake news, men vad är egentligen detta?

 3. Jag hittade en juridisk lärobok – i offentligrättsliga principer – i min tunnelbanestations boklåda för en tid sedan. Där tas upp ett mål från 1989 som berör en utlämning från Storbritannien till USA men som anses bryta mot artikel 3, förbudet mot tortyr – ”Ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande
  behandling eller bestraffning.” – i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.
  https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_SWE.pdf
  Fallet är ju identiskt med Julian Assange.
  I enlighet med effektivitetsprincipen – dvs att ta hänsyn även till besluts innebörd i förlängningen (dvs vad konsekvensen av en utvisning till USA skulle innebära) – ansåg Europadomstolen att en utvisning till USA stred mot artikel 3 pga den behandling USA skulle kunna tänkas utsätta den utvisningshotade för.
  Sök på ”soring vs united kingdom” för att finna mer om fallet.

  ’Fallet Julian Assange’ av Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör för tortyr och annan omänsklig behandling, utkommer om en dryg vecka.
  https://www.bokus.com/bok/9789188729804/fallet-julian-assange/
  Där framförs svidande kritik mot Sverige, Storbritannien, USA och Equador för dessa länders hantering av Julian Assange. För de som är intresserade har en presentation av boken Fallet Assange och dess slutsatser publicerats på svenska i vårt grannland Finland.
  https://demokraatti.fi/nils-melzer-fallet-julian-assange-det-galler-att-se-elefanten-i-rummet/
  Det ska bli spännande att få se hur svenska medier tänker hantera den boken.

 4. Jag upprepar frågan; vad är det med Anna Ardin? Hon är en av socialdemokratins tolv mäktigaste, hon angav Assange för våldtäkt. Varför efter tre dagar, och i vems intresse?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here