Kinas reaktion på Pelosis besök avslöjar planerna vid en konflikt med Taiwan

7
1210

”MoonofAlabama” har publicerat denna artikel: https://www.moonofalabama.org/2022/08/reaction-to-pelosis-visit-reveals-chinas-plans-for-a-taiwan-conflict.html#more

Kinas reaktion på Pelosi-besöket avslöjar planerna på en konflikt med Taiwan

Taipei, 6 augusti (CNA) Taiwans nationella försvarsministerium (MND) sade på lördagen att flera kinesiska militärflygplan och fartyg hade opererat nära Taiwan på morgonen i vad man trodde var en simulering av en attack mot Taiwans huvudö.
I ett kort pressmeddelande sade MND att flera kinesiska militärflygplan och fartyg genomförde aktiviteter nära Taiwan på lördagsmorgonen, där några av dem korsade medianlinjen i Taiwansundet – en inofficiell buffertzon som normalt undviks av både taiwanesiska och kinesiska militärflygplan och fartyg.

MND tillade att den kinesiska militären sannolikt ”simulerade en attack mot Taiwans huvudö”.

Medianlinjen i Taiwansundet ritades 1955 av den amerikanska flygvapengeneralen Benjamin Davis. Den har inte längre någon betydelse.

Sjötrafiken runt Taiwan fortsätter utan större problem. Taiwans hamnar är fortfarande tillgängliga. Fartygen undviker de zoner som Kina hade utsett till målområden.

En del personer på Taiwans nyhetsbyrå CNA inser nu hur en verklig konflikt med Kina skulle kunna se ut (maskinöversättning):

Experter påpekade att Kinas aldrig tidigare skådade storskaliga militärövningar runt Taiwan nu ger en glimt av hur kommunistarmén kommer att blockera ön Taiwan om den startar ett krig mot Taiwan i framtiden, och avslöjar också den kinesiska militären.

Efter att Pelosi lämnade Taiwan utfärdade kommunistarmén ytterligare en navigationsvarning, och skarp ammunition [kommer att] skjutas i Gula havet under tio dagar i följd.

Detta är första gången som en kinesisk militärövning kommer så nära Taiwan, med vissa övningar mindre än 20 kilometer från Taiwans kust.

Ovanligt är också att platsen för kommunistarméns övning omfattar havet och luftrummet öster om Taiwan. Detta är ett område av strategisk betydelse för taiwanesiska trupper för att få förnödenheter och för eventuella amerikanska förstärkningar.

Omvärlden har länge spekulerat i att en av Kinas föredragna strategier för att angripa Taiwan är en blockad.

Denna inringningsåtgärd syftar till att hindra alla kommersiella och militära fartyg och flygplan från att komma in i eller lämna Taiwan, samt att förhindra att de amerikanska trupper som är stationerade i regionen avancerar mot Taiwan. Song Zhongping, en oberoende kinesisk militäranalytiker, sade att den kinesiska armén ”uppenbarligen har all militär kapacitet för att genomdriva en sådan blockad”.

Kina har verkligen förmågan att fullständigt blockera Taiwan. Eftersom hela området också är täckt av Kinas landbaserade ballistiska missiler och inom räckhåll för dess flygvapen är en blockad lätt att upprätta och svår att bryta igenom.

Kinas militär är inte längre den oprofessionella lättbeväpnade styrka som vissa fortfarande tror att den är:

Enligt nyhetsbyrån Xinhua skickade den kinesiska militären över 100 militärflygplan och mer än 10 fregatter och ”förstörare” (Destroyer)till övningen, däribland smygflygplanet J-20 och förstöraren Typ 055, som är det kinesiska flygvapnets respektive den kinesiska marinens banbrytande vapen.

”In naval terminology, a destroyer is a fast, maneuverable, long-endurance warship intended to escort larger vessels in a fleetconvoy or battle group and defend them against powerful short range attackers. https://en.wikipedia.org/wiki/Destroyer

Dessutom kan PLA genom övningen testa och stärka den samordnade stridsförmågan hos deltagande trupper från olika tjänster och vapenslag, inklusive mark-, sjö-, luft- och raketstyrkor, samt strategiska stödfunktioner med ansvar för cyberkrigföring.

Övningen utgjorde dessutom ett stort test för det östra kommandot som inrättades av Kinas kommunistparti 2016. Denna teater ansvarar för militära operationer i hela havet öster om Kina och omfattar därmed havet runt Taiwan.

John Blaxland, professor i internationell säkerhet vid Australiens nationaluniversitet, sade till reportrar att det Kina hittills hade visat upp var en ”fantastisk militär”.

”De kan inte avfärdas som någon sorts mindre erfaren och undermålig armé, de är helt klart kapabla att samordna land- och sjöoperationer och kapabla att använda missilsystem och vara effektiva”, sade han.

Braxland sade att den kinesiska militärens övningar visade Taiwan, USA och Japan att Kina ”har förutsättningarna att genomföra de åtgärder som de har hotat med”.

Barxland är inte den enda ”västerländska” experten som är imponerad av denna välkoordinerade styrkedemonstration.

Om man jämför ett potentiellt krig om Taiwan med det nuvarande Nato-Ryska proxykriget i Ukraina kan man se USA:s problem. USA skulle sannolikt vilja undvika en direkt konflikt om Taiwan med ett kärnvapenbeväpnat Kina, precis som man undviker en konflikt med Ryssland i Ukraina. Det är därför Biden är oense med lagstiftare som vill genomföra någon galen Taiwan Policy Act som skulle förplikta USA att försvara öarna.

USA vill hellre hjälpa Taiwan på andra sätt. Men hur?

En luft- och sjöblockad skulle drabba Taiwan hårt. Ungefär 40 procent av dess elektricitet produceras med hjälp av naturgas, som Taiwan måste importera i sin helhet. En annan stor del produceras med kol som Taiwan också importerar. Samma sak gäller för oljeprodukter. Innan Pelosi landade i Taipei räckte gasreserverna på ön till bara 11 dagar. Kol och olja är lättare att lagra men skulle ändå ta slut innan en blockad kan hävas.

Sedan har vi livsmedel:

År 2018 är Taiwans självförsörjningsgrad för livsmedel endast 35 %. Dessutom är den faktiska produktionen av jordbruksmark i Taiwan cirka 520 000 hektar, vilket är långt ifrån det mål på 740 000-810 000 hektar som inrikesministeriet föreskriver. Som önation är livsmedelsförsörjningen beroende av internationell handel och betraktas som farlig.
En total blockad av Taiwan skulle sannolikt tvinga landet på knä inom några veckor eller månader. Tid som skulle kunna användas för att besegra dess flygvapen, luftförsvar och missiler och förhindra attacker från Taiwan mot Kinas kontinentala tillgångar. Kina behöver inte invadera ön. Det behöver bara vänta tills det blir inbjudet att komma in.

Som svar på en kinesisk blockad av Taiwan skulle USA sannolikt förklara en blockad av Kina från energiimport, dvs. olja och LPG. De skulle kunna genomdriva detta genom att hindra kinesiska fartyg från att passera Malackavägen och andra flaskhalsar till sjöss. (Den andra stora gasledningen som Ryssland för närvarande bygger till Kina är en av motåtgärderna mot detta hot).

Vid en blockad och motblockad blir frågan vem som kan hålla ut längre. Här har Kina fördelen av större reserver. USA skulle också ha endast få allierade i en sådan konflikt. Kina skulle, liksom Ryssland nu, fortfarande ha en god ställning i resten av världen. Det skulle göra det möjligt att mildra de flesta konsekvenserna.

Andrej Martjanov verkar tro att USA:s tekniskt överlägsna ubåtsflotta skulle kunna besegra den kinesiska flottan i Sydkinesiska havet. Jag tvivlar på att det fortfarande är fallet. Det är också helt irrelevant. Ubåtar kan inte häva blockader som upprätthålls av landbaserade missiler och ett flygvapen som flyger under det skyddande luftförsvaret från den kinesiska kontinenten.

Utöver manövrerna har Kina vidtagit politiska motåtgärder mot USA:

Kinas utrikesministerium meddelade på fredagen följande motåtgärder som svar:

1. Avbrytande av samtal mellan Kina och USA:s (teater)kommendanter.
2. Avbrytande av samtalen mellan Kina och USA om försvarspolitisk samordning (DPCT).
3. Avbokning av möten inom ramen för det militära sjöfartsöverenskommelsen (MMCA) mellan Kina och USA.
4. Avbryta samarbetet mellan Kina och USA om repatriering av illegala invandrare.
5. Avbrytande av samarbetet mellan Kina och USA om rättslig hjälp i brottmål.
6. Avbrytande av samarbetet mellan Kina och USA mot gränsöverskridande brottslighet.
7. Avbrytande av samarbetet mellan Kina och Förenta staterna i fråga om narkotikabekämpning.
8. Avbrytande av de kinesisk-amerikanska samtalen om klimatförändringar.
Pentagonchefernas samtal till Kina går nu obesvarade.

USA vill ytterligare provocera Kina med ytterligare en krigsfartygspassage genom Taiwansundet. Men Kinas juridiska uppfattning är att en oinbjuden militär passage genom dess ekonomiska zon inte är tillåten. USA gör samma anspråk när det gäller sin egen ekonomiska zon.

Eftersom Kina har avbrutit all militär kommunikation med USA är risken för en passage nu mycket större. Man ska inte bli förvånad när Kina reagerar på det

Relaterat
Kina kan hämnas på Pelosis besök – men inte på det sätt som vi kanske tror

Föregående artikelUkraina bombar kärnkraftverket i Zaporozhye två gånger samma dag!
Nästa artikelMitt tal i domkyrkan i Lund på Hiroshimadagen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Mycket rätt och lite fel kanske man kunde säga. Först är det viktigt att komma ihåg att Taiwan och fastlandskina inte är två helt olika nationer med två olika folk, som fallet med Ryssland, USA och Ukraina. Det är samma nation och samma folk och det går mycket långt tillbaka i tiden. Därför är scenariot med att svälta ut Taiwan osannolikt, givet Kinas kultur. En annan viktig faktor ätt komma ihåg är hur Kina normalt agerar, inte med en stor plötslig stormning, man tar det stegvis och drar år tumskruvarna ett varv år gången och väntar på resultatet.

  En annan viktig faktor är att det redan finns en stark och utbredd opinion, låt vara kraftigt undertryckt, att Taiwan skall återkoppla med fastlandskina. Det betyder att fastlandskinas åtgärder kommer att inrikta sig främst på den lilla klick av USA marionetter och göra livet så surt som möjligt för dom med avsikten att resten av befolkningen kommer att göra av med dom, och att resten av befolkningen kommer att öppna portarna för att bjuda in fastlandskina till förhandlingar.

  Att Kina redan har ändrat sin strategi för att förhindra att USA upprepar fallet Ukraina och pumpa i vapen och militära resurser har vi vetat länge. Ett sannolikt scenario just nu är att Kina kommer att arbeta för att nöta ut de USA kontrollerade trupperna och resurserna på ön och stoppa USA från att som i fallet Ukraina skicka in mer vapen och andra militära resurser. Samtidigt kan man låta andra förnödenheter som gas, olja, energi och mat fortsätta att nå civilsamhället. Samtidigt kan man tillåta exporten av främst halvledare att fortsätta, speciellt till fastlandskina. På så sätt kan man för fastlandskina att framstå som den gode och USA klicken som ondskan.

  Det mest troliga scenariot just nu, men det kan ändras, är att man siktar på att skjuta den lilla gruppen av USA marionetter i sank utan att invadera. Det skulle kunna bädda för en fredlig återförening, steg för steg, med fastlandskina.

 2. Sk washington ska behandlas med eexakt samma metoder som de använder mot omgivningen. Till att börja med..Sk washington är en egen juridiskekonomisk entitet fr 1871, helt separerad fr övr delstater som alltmer blivit vasallprovinser åt denna skurk’stat’. Kanske börjar de, enl amerikanska konstitutionen, 50 självständiga länderna göra motstånd mot denna parasitära enklav som smutsar ner omvärlden tillsammans med tre dyl enklaver till

 3. Det är ju populärt att ordna folkomröstningar i delar av länder som önskar vara självständiga. Taiwan borde kanske hålla en sådan omröstning för att få veta om Taiwans befolkning önskar självständighet eller ej

  • H2 10 augusti, 2022 At 08:54 Det kommer inte att hända för en stor del av Taiwan befolkning vill ha en återkoppling med fastlandskina. En av Taiwan största tidningar, China Times, fann i en opinionsundersökning att så mycket som omkring 75% av personer under omkring 40 vill ha en återkoppling med fastlandskina. Dessutom lever Taiwans befolkning ständigt under ett hot från USAs marionettregim att bestraffas om man ens uttrycker att Taiwan är en del av Kina. Taiwan bindningar med fastlandskina är otroligt starka, historia, språk, kultur, släktskap, handel, osv.

 4. Det amerikanska parlamentet planerar att skicka en helt ny månghövdad delegation till ön Taiwan.

  Kanske dags för en snabb kinesisk återförening redan i år?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here