Ukraina bombar kärnkraftverket i Zaporozhye två gånger samma dag!

29
1895

Den här artikeln publicerades igår på Dick Emanuelssons Facebookssida som innehåller flera intressanta artiklar. Har fått den via mail från en medarbetare till Dick Emanuelsson.

 

Ukraina bombar kärnkraftverket i Zaporozhye två gånger samma dag!

• ”De ukrainska myndigheterna bedriver kärnvapenterrorism”!

• I händelse av en framkallad olycka på grund av bombningarna från Kiev kommer inte bara Svarta Havet och Bosporen att bli oanvändbara för navigering under lång tid. ”Turkiets, Georgiens, Abchaziens, Bulgariens och Rumäniens kuster kommer att bli förorenade med höga nivåer av strålning”, skriver det ryska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

NATTEN LÖRDAG-SÖNDAG SKÖT UKRAINSKT ARTILLERI för andra gången samma dag mot kärnkraftverket i Zaporozhye, lagringsområdet för kärnbränslet i det drabbade området, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti med hänvisning till myndigheterna i Energodar.

Fragment av raketen från MLRS ”Uragan” som sköts mot kärnkraftverket slog ned mindre än 400 meter från kärnkraftverket.

Tjugo enheter av ovanstående MLRS-Uragan-missil slog ned vid kärnkraftsområdet på lördagsmorgonen. Natten mellan lördag-söndag slog ytterligare missiler ned. Missilen har en räckvidd upp tillo 70 kilometer. Finns det ingen hos Zelinskis vapenleverantörer som kan förhindra en tragedi av en kontinental omfattning?

 

Från det ryska försvarsdepartementet publicerades följande pressmeddelande:

”De ukrainska myndigheterna bedriverKÄRNVAPENTERRORISM”!

”Den kriminella Kievregimens provokationer mot Ukrainas kärnkraftsanläggningar, som hotar dess säkerhet, har redan blivit systemiska.

 • Den 5 augusti 2022 inledde ukrainska nationalister, under skiftbytet av anställda, en artilleriattack på Zaporozhye NPP:s territorium. Till följd av beskjutningen skadades två högspänningsledningar och ett vattenrör. Mer än 10 tusen invånare i Zaporozhye-regionen lämnades utan el och vatten. Endast tack vare de skickliga, kompetenta och effektiva åtgärderna från de ryska väpnade styrkornas enheter för att skydda kärnkraftsanläggningen skadades inte kärnkraftverkets kritiska infrastruktur.
 • Enligt den internationella konventionen, som antogs genom resolutionen från FN:s generalförsamling den 13 april 2005, betraktas dessa brottsliga handlingar från de ukrainska myndigheterna som kärnvapenterrorism. Samtidigt fortsätter FN:s tjänstemän att hindra objektiv internationell övervakning av statusen för kärnkraftverket i Zaporozhye av ledningen för Internationella atomenergiorganet (IAEA).
 • Vi betonar att detta inte är den första provokationen av detta slag från regimen i Kiev vid de farliga strålningsanläggningarna. Bombningarna av kärnkraftverket i Zaporozhye av ukrainska väpnade styrkor är medvetna och regelbundna, vilket skapar ett verkligt hot mot kärnenergisäkerheten, inte bara i Ukraina utan även Europa.
 • I händelse av en olycka vid kärnkraftverket i Zaporozhye kommer en global katastrof orsakad av människor att inträffa, som, när det gäller omfattningen av radioaktiv kontaminering, avsevärt kommer att överstiga konsekvenserna av olyckorna vid kärnkraftverken i Tjernobyl och Fukushima . Befolkningen i Kiev, Zaporozhye, Kharkov, Poltava, Cherson, Odessa, Nikolaev, Kirovograd, Vinnitsa-regionerna, folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, gränsregionerna i Ryssland och Vitryssland, kommer att befinna sig i zonen för strålningskontamination (mer av 5300 km², längd på cirka 420 km), samt Moldavien, Bulgarien och Rumänien.
 • Situationen kan allvarligt förvärras av ogynnsamma väderförhållanden och inträdet i den potentiella föroreningszonen för det södra ukrainska kärnkraftverket (kapacitet 3 000 MW) och lagringen av kärnbränsle vid kärnkraftverket i Tjernobyl, såväl som vattenvägarna. Svarta havet och Bosporen kommer att bli oanvändbara för navigering under lång tid. Turkiets, Georgiens, Abchaziens, Bulgariens och Rumäniens kuster kommer att vara förorenade med höga nivåer av strålning.
 • Än en gång uppmanar vi FN, Internationella atomenergiorganet och andra internationella organisationer att fördöma de kriminella handlingarna från myndigheterna i Kiev och vidta brådskande åtgärder för att förhindra provokationer vid de farliga strålningsanläggningarna i Ukraina.

 

Rysslands FörsvarsdepartementKälla: Telegramkanalen @IrinaMar1004_Z

Föregående artikelKinas hämnd kommer att serveras kall – och kommer att bli mycket svårsmält
Nästa artikelKinas reaktion på Pelosis besök avslöjar planerna vid en konflikt med Taiwan

29 KOMMENTARER

 1. Vill man få stopp på galenskaperna som ukro-nazi ledarna håller på med så gäller det för Ryssland att jämka ukrainska makt centra med marken. Det är ett språk som Ze🐽 är mycket väl införstådd. General Pansir eller Iskander måste lämna sina visit kort hos Ze🐽 snarast!

  • Jag själv är inne på samma linje . Ryssland kan avancera längre in i Ukraina . Det lär bli så med . Av ren nödvändighet . De trupper som nu är i de östra delarna är ett minimum vad som enkelt finns till förfogande

  • Kanske flera av de styrande anser att det är (mycket?) låg sannolikhet att området kommer att tillfalla Ukraina när kriget upphör.

  • Varför Zelensky behöver en kärnkraftskatastrof i Zaporozhye.
   Från och med fredagen har Ukrainas väpnade styrkor skjutit mot Europas största kärnkraftverk. Samtidigt förklarar Kiev att kärnkraftverket Zaporizhzhya beskjuts av den ryska militären som påstås bevaka det.
   Till och med FN:s generalsekreterare har redan misstänkt att något var fel och personligen åtog sig att skicka internationella inspektörer till kärnkraftverk, trots Kievs motstånd. Vilken hemlighet försöker Ukraina dölja genom att skicka granat efter granat genom kärnkraftslagret?

   FN:s generalsekreterare António Guterres samarbetar med Internationella atomenergiorganet (IAEA) för att organisera ett besök av byråinspektörer till kärnkraftverket i Zaporozhye.
   ”Vi är extremt oroade över situationen runt stationen och att den kan vara under attack, källan till attacken. Vi hoppas verkligen att IAEA kommer att kunna skicka inspektörer för att ta reda på vad som händer på stationen”, sa Stéphane Dujarric, talesman för världsorganisationens chef, på måndagen. ”Som generalsekreteraren sa i Tokyo är varje attack mot ett kärnkraftverk suicidal”, tillade Guterres talesman.

   I sin tur beslöt Washington att upprepa Kievs version att hotet mot kärnkraftverket påstås ha utgjorts av den ryska militären. ”Vi fortsätter att uppmana Ryska federationen att upphöra med alla fientligheter vid eller nära ukrainska kärnkraftsanläggningar och återföra full kontroll till Ukraina”, sa Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.
   ”Vi fortsätter att övervaka radioaktivitet,” sa hon och tillade: ”Lyckligtvis har vi inte sett tecken på ökade eller onormala nivåer av strålning.”

   Enligt representanten för försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov, återupptog den ukrainska armén på söndagseftermiddagen beskjutningen av Zaporozhye kärnkraftverks territorium, som hade börjat på fredagen. Enligt honom utfördes attacken av den 44:e artilleribrigaden i Ukrainas väpnade styrkor från området i staden Marganets, som ligger på motsatta sidan av Kakhovka-reservoaren från kärnkraftverket.
   ”Som ett resultat av ukrainsk beskjutning skadades högspänningsledningen Kakhovskaya, vilket gav elektricitet till regionerna Zaporozhye och Cherson. En strömstöt inträffade vid kärnkraftverket Zaporizhzhya, vilket orsakade rök på anläggningens öppna ställverk.

   Skyddssystemet fungerade också och stängde av strömförsörjningen”, citerar TASS generalen . För att förhindra avbrott i arbetet minskade anläggningens tekniska personal effekten av de 5:e och 6:e kraftenheterna till 500 MW, tillade militäravdelningen. Enligt Konashenkov begicks ”en ny kärnvapenterrorism” vars syfte var att orsaka en humanitär katastrof i Kherson- och Zaporozhye-regionerna.

   I sin tur klargjorde lokala myndigheter: artilleri träffade kylsystemet och lagringen av använt kärnbränsle (SNF). ”Förutom reaktorns kylsystem, som är mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt, är nu området torrlagring av använt kärnbränsle och posten för övervakning och redovisning av strålningssituationen ständigt i det drabbade området. Det här är fruktansvärda saker, det här är kärnvapenterrorism, säger Vladimir Rogov, en medlem av huvudrådet för den militär-civila administrationen i Zaporozhye-regionen, till tv-kanalen Rossiya 24.
   Han noterade att kärnkraftverket faktiskt har blivit det främsta målet för ukrainskt artilleri i regionen. Om kylsystemet skadas kan reaktorn överhettas, vilket kommer att leda till att man förlorar kontrollen över processerna i reaktorerna, konstaterade Rogov, – och en stor mängd använt kärnbränsle lagras i ett torrt lager.

   ”IAEA uttrycker sin önskan att gå till ZNPP med en inspektion, med en kommission, med en kontroll av vad som händer,” tillade Rogov. Men de ukrainska myndigheterna, enligt honom, ställde ett villkor för detta: ”De säger: kom igen, du går därifrån, sluta tillhandahålla säkerhet, ta bort luftförsvaret. Kan du föreställa dig vad som skulle hända om det inte fanns något ryskt luftförsvar där?

   Enligt administrationen i staden Energodar, där kärnkraftverket ligger, föll fragmenteringsprojektilen som avfyrades på söndagen inte längre än 400 meter från den drivande kraftenheten. Som ett resultat dog en person.
   Under tiden håller Kiev envist fast vid versionen att den ryska armén själv beskjuter kärnkraftverket.
   I detta avseende krävde Ukrainas president Volodymyr Zelenskij på söndagen ett hårdare svar på Rysslands ”kärnvapenterror”. På måndagen sa den ukrainske diplomaten Oleksandr Shcherba att Zelenskij hade diskuterat sanktioner mot den ryska kärnkraftssektorn med Europeiska rådets chef Charles Michel, skriver Kommersant.

   Ryska experter ser det inte som en slump att nästa beskjutning av kärnkraftverket praktiskt taget sammanföll med Zelenskijs diplomatiska attacker mot Ryssland. ”Tydligen är dessa åtgärder synkroniserade. Det förekommer systematiska attacker vid en specifik tidpunkt. De har ett integrerat tillvägagångssätt, som alla rationella chefer, säger statsdumans vice Mikhail Delyagin.

   ”En sådan beskjutning kan skada stationens vattenförsörjning. Kan skapa en obehaglig incident. Vid sådana ögonblick är det nödvändigt att stänga av reaktorn. Situationen är långt ifrån säker”, varnar rådgivaren till presidenten för Kurchatov-institutet, kärnfysikern Alexander Borovoy. ”Det här är troligen inte herrelösa skal, utan en uträknad psykologisk attack mot lokalbefolkningen. Människor i Ukraina blev en gång rädda av Tjernobyl.
   Även en mindre olycka vid ZNPP kommer av många att uppfattas som en fruktansvärd strålningskatastrof. De som beskjuter stationen försöker så panik. Dessutom försöker de helt enkelt orsaka skada så att ryssarna måste återställa allt där, tror experten.

   Kiev spelar ett dubbelspel, är energiexperten Aleksey Anpilogov övertygad. Han håller med om att attacken mot kärnkraftverket är tänkt att orsaka panik bland invånarna i Zaporozhye. ”Detta görs för att starta folkflykten från den befriade delen av Zaporozhye-regionen. Idag tillkännagavs avsikten att hålla en folkomröstning om anslutning till Ryssland. Om det inte finns någon befolkning kan Kiev hävda att omröstningen inte ägde rum, det är olagligt. Kiev kommer att göra anspråk på det ändå, men i det här fallet kommer det att kunna backa upp sina påståenden med riktiga bilder om massfördrivningen av befolkningen”, förklarade Anpilogov.

   ”Blocken i sig är ganska svåra att skada – betongskalet kan till och med motstå fall av ett lätt flygplan, beskjuta med mortlar eller artilleri,” tillade han. ”Men APU:n är inriktad på de sårbara punkterna i anläggningen – mot det öppna ställverket och mot reservgeneratorn för att beröva kärnkraftverket strömförsörjning och uppnå dess avstängning.”

   Utöver försvarsministeriet kommenterade även det ryska utrikesdepartementet läget i Energodar på måndagen. Kyiv-regimen ”tar faktiskt hela Europa som gisslan”, beskjuter kärnkraftverk, situationen blir farligare för varje dag, sade representanten för avdelningen, Maria Zakharova. Hon är övertygad om att en stor katastrof inte inträffade ”bara tack vare de skickliga och snabba åtgärderna från NPP-anställda, såväl som de ryska styrkorna”, som säkerställde det omfattande skyddet av anläggningen.

   Samtidigt uppmuntras Moskva av Guterres uttalanden till stöd för IAEA:s ansträngningar att säkerställa tillgång till stationen. Om Guterres reaktion hade varit ”förståelig från första början”, hade de nuvarande komplikationerna kunnat undvikas, eftersom den ukrainska militären slår ZNPP mer och mer desperat när han ser hans ”svaghet”, och Zakharova är indignerad.

   Samtidigt siktar IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi på att besöka kärnkraftverket, och den ryska sidan har gjort allt som krävdes för ett lyckat besök, erinrade Zakharova.
   ”Det faktum att det internationella uppdraget inte ägde rum är helt på Kievs samvete,”– tillade företrädaren för Ryska federationens utrikesministerium.

   Kyivs envisa ovilja att tillåta att revisorer kommer är en förklaring till konspirationsplanen, förklarar Anpilogov. ”Som det visade sig nyligen har Kiev skapat den största lagringsanläggningen för använt kärnbränsle vid denna station , och IAEA har redan uttryckt oro över detta. SNF är ett idealiskt råmaterial för en ”smutsig” atombomb.
   IAEA-inspektörer kan, när de anländer till platsen i Energodar, hitta inkonsekvenser mellan de rapporter som de regelbundet fick från Kiev tidigare och den verkliga bilden, det vill säga det faktiska tillståndet på produktionsplatsen där SNF lagras. Den här versionen ger den enda rimliga förklaringen till varför Ukraina beskjuter sitt eget kärnkraftverk”, säger Anpilogov.

   ”När det gäller Zelenskys anklagelser om att den ryska militären beskjuter sig själva, är denna legend inte alls ny. I 8 år i Donbass har vi hört försäkringar om att milisen själva beskjuter Donetsk, det vill säga kvarteren där deras familjer och barn bor”, minns experten. Anpilogov är säker på att Zelenskij av dessa skäl kommer att spela för tid, tills det sista ögonblicket hindrar IAEA:s inspektörer från att nå Energodar.
   https://vz.ru/society/2022/8/8/1171604.html

 2. Precis så som vi anade. Annekteringen och uppdelningen av Ukraina västerifrån är i görningen. ”Fredsstyrkor” från polen visar vägen – Lviv kanske införlivas i polen redan år 2023? Det innebär att lögnimperiet räknar med att Ukrainas kapitulationen är nära förestående (som alla vet inget händer i ukro-nazi landet utan USAs kännedom/samtycke)

  ”Warsaw continues to carry out an apparent attempt to “reclaim” parts of Ukraine in accordance with its “far-reaching plans” for the country, Russia’s Foreign Intelligence Service (SVR) said in a statement posted on Monday. According to Russian intelligence, Poland is not only setting up a scenario to deploy its “peacekeeping” forces to the western parts of Ukraine, but is also trying to establish control over promising sectors of the Ukrainian economy, first and foremost – agriculture.

  The SVR claims that Polish companies have taken advantage of the difficult condition Ukrainian farmers are in by arranging to purchase their goods at reduced prices, which is allegedly pushing some Ukrainian agriculture enterprises toward bankruptcy. The intelligence agency claims that Polish entities will then buy up these assets and lands at bargain prices.

  “This can be illustrated, for example, by the purchase of new barley crop at $30 per ton, which is almost 5 times cheaper than the real cost of this product,” the SVR noted in its report. The agency goes on to claim that Poland is investing in the creation of transport infrastructure and other logistics for the unimpeded export of Ukrainian food to Europe and other markets where prices are much higher. All of this is being done under the new legal framework created by Kiev, the SVR explains, referring to a law on special guarantees for Polish citizens introduced in late July, and also one that allows Ukrainian industrial enterprises to be sold at a 50% discount.

  In April, SVR chief Sergey Naryshkin claimed that intelligence obtained by Moscow suggested that Poland and the US were working on a plan for Warsaw to regain control of Ukrainian areas that they consider as “historically belonging” to it. He also suggested that the first phase of this “reunification” project would see Polish troops deployed to parts of Ukraine as “peacekeepers” under the pretext of protecting Ukraine from “Russian aggression.””

  https://www.rt.com/news/560463-poland-developing-ukraine-moscow/

  • Fast Polens ledning uttalade sig senast i våras (efter krigsutbrottet 24 februari) att traktaten från Helsingfors underskrivna år 1975 av alla europeiska länder inklusive SSSR (men förutom dåtida Albanien, som senare skrivit på) gäller och inget land får ändra sina -eller andras- gränser med militärmakt. Ärligt talat tror jag Polen håller hårdare på det än många andra, då de s.k. 1937-tyskarna (mycket liten grupp f.ö.) kräver Tysklands gränser av år 1937, d.v.s. före annekteringen av Tjeckoslovakien (och senare Österrike) året 1938 -vilket skulle innebära av landet förlorade hela dagens västra Polen. Sist frågan om tyska gränserna var uppe var under Reagan-regimen då Washington ansåg (efter 1975!) att Tysklands gränser var ”olagliga”!

   När högernationalistiska krafter lyfter gränsfrågor i Europa är det att öppna våldets Pandoras ask.

   För rysk del handlar nog dagens ukrainska kris och krig inte om Ukrainas gränser alls, utan vilka potentiella (d.v.s. amerikanska) militära faror som kan uppkomma och hamna på det ukrainska territoriet – d.v.s. den säkerhetsmässiga och militära kontrollen över detta territorium, som inte får hamna i Washingtons händer, lika lite som i Berlins året 1941.

   Jag misstänker att det finns vissa ryska makthavare av idag med betydligt längre politiska och historiska horisonter (än europeiska för att inte tala om futtiga amerikanska!) och ser vad dagens Ukraina får vara och inte i faroväg låt säga 100 år efter fascismens anfall 1941, d.v.s. år 2041. Det är så i allmänhet klassiska kontinentalmakter geopolitiskt tänker och planerar.

   • 08 augusti 20:46
    Politik / Nyheter / speciell operation
    Ukrainska krigare utrustar skjutplatser på taken av bostadshus i Nikolaev, staden förbereder Mariupols öde.
    Enligt telegramkanalen ”Two Majors” bryter de sig in i lägenheter, privata hushåll, i samband med avgången för ett betydande antal invånare i Ukrainas väpnade styrkor, levererar gruppvapen och ammunition där.

    Tidigare organiserade stadsförvaltningen dörr-till-dörr-turer under förevändning att söka efter ryska spioner. Faktum är att ett av målen med storskaliga inspektioner var att identifiera tomma bostäder för att utrusta positioner.

    ”Vid ingångarna till staden levereras höghus utländska pansarvärnsgranatkastare och komplex. Ett liknande system för stadsförsvar fanns i Mariupol”, står det i rapporten.

    • Enligt de senaste FN-uppgifterna..
     Sedan början av den ryska specialoperationen i Ukraina, uppgår civila offer till: 5401 dödade (inklusive 355 barn), 7466 skadade (inklusive 580 barn) .
     18,3 miljoner ukrainare har flytt sina hem sedan den 24 februari. 10,3 miljoner av dem tvingades lämna landet och blev flyktingar.

     • Efterlyst källa..
      Utdrag ur Onlinesändning av Ryska federationens militära specialoperation i Ukraina – den 167:e dagen.
      Grigory Plakuchev TASS
      USA har etablerat ett stabilt utbud av HIMARS-raketuppskjutare till Ukraina, ”många hundra” av sådan ammunition har redan överförts, och i framtiden bör vi förvänta oss en fortsättning av dessa steg av Washington, sade Pentagon. Beskjutningen fortsätter i Donetsk och andra bosättningar i DPR. ”Gazeta.Ru” fixar händelsekrönikan.
      Automatisk uppdatering.

      09:41 EMERCOM från Ryska federationen levererade nästan 100 ton mat till Severodonetsk – TASS.

      09:36 Mer än 20,5 tusen invånare i Donbass korsade gränsen till Ryska federationen i Rostov-regionen per dag – TASS.

      09:35 Enligt de senaste FN-uppgifterna, sedan början av den ryska specialoperationen i Ukraina, uppgår civila offer till: 5401 dödade (inklusive 355 barn), 7466 skadade (inklusive 580 barn) . 18,3 miljoner ukrainare har flytt sina hem sedan den 24 februari. 10,3 miljoner av dem tvingades lämna landet och blev flyktingar.

      09:33 Ukrainas väpnade styrkor beskjuter DPR 81 gånger på en dag, fyra civila dödades , rapporterade TASS i republiken.

      09:30 Priset på gas i Europa under börshandeln föll idag under 2 000 dollar per 1 000 kubikmeter. m för första gången sedan slutet av juli, enligt London Stock Exchange ICE.

      09:29 Medvedev jämförde Zelenskijs ord om ansvaret för hela Rysslands befolkning med Hitlers idéer – TASS.

     • Några fakta om Ryssland som kommer att överraska dig: Det viktigaste för natten ochn morgonen den 9 Augusti.
      Zaporozhye-regionen började officiellt förberedelser för att hålla en folkomröstning om anslutning till Ryssland. Biträdande chef för Pentagon Colin Kahl gjorde det klart att HIMARS redan räcker för Ukraina. Experten förutspådde att Ukrainas väpnade styrkor skulle hamna i ”dödens triangel”. Konstantinopel samlade tre huvudfakta för natten och morgonen den 9 augusti, som kommer att överraska dig.

      Chefen för den militär-civila administrationen i Zaporozhye-regionen, Jevgenij Balitskij, beordrade att påbörja förberedelserna för att hålla en folkomröstning i frågan om att ansluta regionen till Ryssland. Balitsky publicerade motsvarande dokument på måndagen i sin Telegram-kanal.
      Det finns bara två stycken i dokumentet. Den första är en instruktion till valkommissionen i Zaporizhia att utarbeta organisatoriska frågor. Det andra är ett omnämnande av att ordern träder i kraft från publiceringsdatumet.

      Tidigare hotade de amerikanska myndigheterna Ryssland med nya sanktioner om de inkluderade Zaporozhye- och Cherson-regionerna i Ukraina i sitt medlemskap baserat på resultaten av folkomröstningar. Moskva noterade att Amerika har infört sanktioner mot Ryssland så ofta och rikligt att hotet om nya restriktioner nu helt enkelt inte skrämmer någon. De påminde också Washington om folkets rätt till självbestämmande, som är inskriven i internationell rätt.

      Biträdande chef för Pentagon Colin Kahl gjorde det klart att HIMARS redan räcker för Ukraina. Det amerikanska departementet drog slutsatser om leveransen av dessa raketsystem med flera uppskjutningar.
      Vid briefingen sa Kahl att USA hade överlämnat 16 HIMARS till Kiev. Kiev fick liknande installationer i mängden tre enheter från Storbritannien. Tre till kommer snart att levereras från Tyskland.
      ”Ukrainarna klarar sig bra med antalet system”, sa den biträdande chefen för Pentagon och antydde att Ukraina redan hade tillräckligt med HIMARS.
      Kahl tillade att prioriteringen nu inte är mängden vapen som skickas, utan att säkerställa leveransernas hållbarhet.

      Mindre än en dag har gått sedan uppkomsten av information om eventuellt berövande av Kiev av leveranser av amerikanska MLRS. Det antas att USA fick reda på förstörelsen av sex HIMARS av ryska trupper och beslutade att avbryta transporten av dyra system. Det finns ingen officiell bekräftelse på denna insider ännu.

      När de drar sig tillbaka från Avdiivka kommer Ukrainas väpnade styrkor att hamna i en sorts dödstriangel, sade militärobservatören Mikhail Khodarenok.
      En aktiv offensiv i DPR tvingar den ukrainska militären att tappa mark. Så deras reträtt från Avdiivka hotar Ukrainas väpnade styrkor med fullständigt nederlag. Militärexperten Mikhail Khodarenok tror att i denna situation kommer kämparna att falla in i dödstriangeln.
      Saken är den att de helt enkelt inte har någonstans att gömma sig. Mellan Verkhnetoretsky, Gorlovka och Avdiivka kommer det inte att finnas någon plats för Ukrainas väpnade styrkor att gömma sig.

      Faktum är att webbläsaren understryker i sin Telegram-kanal, nu tappar Ukrainas väpnade styrkor sina sista illusioner. Alla Zelenskys uttalanden om någon form av offensiv rasar i spillror.
      ”Allt händer precis som det ska – den ryska armén fortsätter att avancera”, förklarade experten.
      Khodaryonok påminde också om att Ukrainas väpnade styrkor sedan 2014 har brutit Avdiivka-området. När de börjar dra sig tillbaka måste de själva springa över dessa gruvor. När det gäller byn Peski slår ryskt artilleri sakta ut resterna av Ukrainas väpnade styrkor därifrån, tillade han.
      Ryssarna överger inte sina egna! Låt oss hjälpa vårt folk i Donbass och Ukraina! Donera en rubel – rädda ett liv
      https://tsargrad.tv/news/tri-fakta-o-rossii-kotorye-vas-udivjat-glavnoe-za-noch-i-utro-9-avgusta_601172

 3. Svårt att tro att ryssarna vill skadskjuta ett kärnkraftverk, det strider mot allt förnuft. Ukraina består tydligen mest av gamla sovjetiska anlägg-ningar och mycket vapen, som har kommit i händerna på en malign nationalism, med typisk ansvarslös USA-promotion. Vad har ukrainarna själva byggt ?

  Ändå ser många stora bostadshus, silos typ, ut att vara ganska nya. Men
  sovjeterna byggde upp Ukraina, man anlade som sagt ca 15 kärnkraft-verk,som ger 40% av aktuell energi, tycks inte vara ett kolonialt gamigt utnyttjande, sen hade man gasleveransernas inkomster, men hur kunde de spela bort allt detta, för underligt rysshat ? Men förmodligen styrs Sverige av samma nationalistsentiment, som har förstört vår energi-försörjning och orsakat skyhög inflation.Går inte att nå fram till pogrom-typer.

  Ukraina före kriget, som Finland 1809-1917, ett ryskt/sovjetiskt favorit-land, de spelade ut Sverige då, med att gynna finnarna, då russofobi-viruset, slog till även där, som antisemitism. Ukraina idag, en f.d. sovjetrepublik, gynnades på alla sätt, det var väl därför Chrustjov, som växt upp i Donbass, donerade Krim till Ukraina, 1954, måste ju vara ett bevis på detta.

  Att sen det svenska kommentariatet inte kan ta Amnestys rapport om
  även ukrainska krigsbrott, som ju förekommit hela tiden öppet, som ingen vågat erkänna, på allvar, är olyckligt, men visar att man inte kan tänka klart i dessa dagar, vilket är viktigt för dem som leder landet, men regeringen tycks inte ha kommenterat.

  Men vi är ju inte i krig, men nästan som man vill låtsas det, vi är ju så hotade,regeringen är upptagen med att planera blockad av Öresund, med danska flygvapnet. Vad säger folkrätten ? Tror inte ryssarna vill ta över våra 41 gangstermord bara i år, noch 60 förorter som polisen inte vågar visa sig i, det är väl detta som driver krigsretoriken, avledning.

  Det är vår flitiga ”Röda nejlikan” från Borlänge , som nyss var i Boden, som bytt eldställning, det går undan:inledande citat från engelska boken:

  ”They seek him here,
  they seek him there.
  Is he in heaven – or is he in hell..”?

  ”That damned old – Pimpernel !”

  • Ukraina var dåvarande Sovjetunionens per capita mest produktiva och inkomstgenererande industrilandsdel. De största flygplanen i världen byggdes av Antonov-industrierna och världens största turbiner liksom raketmotorer byggdes här för att erövra rymden -efter kalla kriget användes i princip bara sovjetiska som de mer pålitliga raketmotorerna framför amerikanska vid uppfärd till rymden. De största marinfartygen som någonsin byggts i Europa kom från de gigantiska varven i Nikolajev -idag är de alla döda. Jag tror ingenstans i Europa har vi sett sådan onödig (och snabb) industridöd som i det moderna Ukraina, möjligtvis undantaget Britannien under Thatcher. Amerikanska kapitalistiska rådgivare och Londonbankirer liksom inhemska nationalisters ekonomiska kurs har förgjort precis allt av detta i Ukraina. Det är en historisk varning.

   Naturligtvis har Washington tjänat indirekt enormt på detta då det försvagat i ett svep både europeiska som ryska industrier från 1990-talet in i våra dagar.

 4. Ja undrar när medierna ska sluta sitt skitsnacket. Det är ENDAST skitsnack efter skitsnack och EU är INGET annat än parasiter. Här hemma också har det blivit otroligt tröttsamt nu me detta dagliga skitsnacket. Så fort Zelenski gick ut och nämnde detta,gick SAMMA minut på direkten EU utrikes chefen Borrel och fördömde Ryssland åt höger och vänster. TROTS att han inget visste,såg och det var HELT nytt.Såhär har de sett ut halvår snart av alla dessa clowner från väst

 5. Är det ett inbördeskrig vi ser i Ukraina,
  uppskjutet sedan Sovjetunionens upp-lösning, 1991, men som påminner om Jugoslavien krig, på 1990talet.

  Efter Maidaninfernot som var terroristiskt,
  avsett att skrämma, liksom pogromen, den ohyggliga mordbranden i Odessa, fick
  den västliga galiciska Ukrainadelen ett övertag mot de östliga delarna. De förbjöd rysk kultur, det blev ju givetvis en mycket olycklig situation, med EU och Nato- drömmar, en snabbkarriär, som lätt kunde
  säljas in, men som blev omöjligt.

  Ukraina kan inte återgå till detta läge,
  Sverige fick ett Nato-Maidan, som kupp-ades igenom, bara dåligheter från Ukraina-krisen.

  Ett 45-miljoners land, mitt i Europa, måste ha ordning på sig, det märks hur split-trade de är, en militärjunta som blivit offer för USAs ständigt undergrävande verk-samhet, både EU och Ukraina kommer att få ångra sig.

  Har Sverige skickat över 1000tals gamla
  slitna grg-gevär, Carl-Gustaf, 8.4 cm, ett vapen lika farligt för skytt och laddare, som för tanks,som kräver hörselskydd, med ca 140 decibel vid avfyrning. Originalet väger 14 kg, senare komposit-modeller, 7kg. Undrar om inte ryssarnas gamla raketdrivna, RPG-system antitank-system, är effektivare, lättare, än den svenska grg:n, som kan handhas av en skytt, och projektiler i en ryggsäck.

  • Jugoslavien-parallellen kan delvis stämma, men absolut inte helt.

   Just Jugoslavien började ju upplösas i utkanterna av och med regionala nationalister, tyvärr ofta stödda av amerikanska och västeuropeiska politiker som snabbt hejade på slovener och framför allt kroater sommaren 1991 där Jugoslaviens centrala militärmakt hade till en början all laglig rätt att hålla ihop sitt FN- och OSSE-erkända territorium.

   Det sovjetiska dramat var aningen omvänt: gamla krafter i centralmakten försökte stoppa ett nytt unionsavtal i SSSR och president Gorbatjov, som faktiskt försökte hålla ihop landet ordnat politiskt civiliserat, blev satt i ”karantän” på Foros på Krim i augusti 1991. Den gamla nomenklaturan misslyckades och mer liberala krafter i ryska, vitryska och ukrainska republikerna (som Jeltsin) lät anti-konstitutionellt lösa upp unionen på egen hand (Belovezj-dokumentet) i december 1991 – inga domstolar eller parlament var inblandade, dessutom mot (enbart officiellt?) västs råd och vilja. President Bush (senior) varnade i Kiev för utropande av republikernas självständighet.

   Gräns- och folkkonflikterna förekom regionalt (Nagorno Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan började liksom Baltikum redan bubbla 1988/1989), sedan kom de georgiska-abchaziska-adzjariska kriserna 1991-1992, liksom Krims första folkomröstningsprocess 1991/92 om övergång till Ryssland, och konflikter i Tadzjikistan och Uzbekistan strax senare.

   Men den sovjetiska upplösningen påbörjades i det slaviska (ryska-ukrainska-vitryska) hjärtlandet som gav dolkstöten mot centralmakten Moskva -alltså ”tvärtom” det jugoslaviska dramat.

   På sätt och vis är det som sker nu i det rysk-ukrainska kriget en kraftmätning mellan de som förlorade i augusti 1991 (gamla KGB- och försvarsstrukturer, m.fl. anti-perestrojkakrafter) mot ryska liberala krafter och ukrainska självständighetskrafter å andra sidan.

   Men som västerländska media galet påstår att Putin strävar efter ett nytt ”Sovjetunionen 2.0” är bara anti-intellektuella amerikanska dumheter, måhända snarare ett enat östslaviskt broderskap på ortodox och konservativ grund, i Alexander III:s stil(150 år sedan).

 6. ”Over 3.12 million people entered Russia in the second quarter of 2022 to work, TASS reported on Monday citing data from FinExpertiza audit and consulting network.

  “In the second quarter of 2022 there were 4.16 million foreigners on migration registration… while 3.12 million people (75%) indicated work as the purpose of arrival. This is a record high quarterly value for the entire period of available statistics since 2017,” the analytics firm said in its report, seen by TASS.

  The number of arrivals seeking work is a third more than the same time last year, when 2.34 million foreigners came to work in Russia.”

  • TASS = His masters (Putin) voice. Lika mycket sanning som från infowar. Redaktören får bara hoppas att det inte går med han som för Alex Jones…

 7. En explosion har idag ägt rum på en rysk militärbas på Krym på Ryska federationens territorium, liksom attacken den förra söndagen drönarbombades på Flottans Dag sista söndagen i juli.

  Uppenbarligen får ukrainarna aggressiva råd från utländska militärer att nu också föra in kriget på själva Krym.

  Det är naturligtvis mycket oroande, och kan trappa upp kriget på en hård rysk nivå som knappast den ukrainska sidan kan vare sig matcha eller försvara sig emot.

  Angrips Krym är jag övertygad om att ett svar från rysk sida kan komma att ske med mindre taktiska kärnvapen mot ukrainska styrkor (apropå temat om det nyliga artilleriangreppet på AES i Zaporozje/Zaporizjzja).

  • ”Russia’s Defense Ministry has released an official statement on the explosions at the Saki military airfield on the Crimean Peninsula, explaining that the incident was caused by the detonation of aviation munitions stored at the site.” RT
   Ryssland har uppgivit att kärnvapen inte är aktuella. De kan användas om Ryssland angrips med kärnvapen eller om den ryska statens existens hotas.

   • En av president Putins förra nära medarbetare Galljamov säger att han iakttagit att hans förre chef har förändrats så mycket och att Putin inte kan vinna kriget i Ukraina, då är hans politiska karriär slut, det kan ses som ett existentiellt hot mot den ryska staten och Galljamov påstår att då står taktiska kärnvapen, som är relativt små laddningar och kan användas på slagfältet, ett realistiskt alternativ.

    Ryska militärdoktrinen -även för flottan- anger att man kan använda sig av något som kallas deeskalering-eskalering; den ryske försvarsexperten Pavel Felgenhauer (ej del av det ryska etablissemanget) meddelade i april att ryska flottan har i sin handlingsarsenal möjligheten att exempelvis detonera en kärnvapenladdning i Atlantens djup som uppvisning: de-eskalering genom eskalering.

    Detta är naturligtvis hittills tack och lov ren teori och rentav spekulation. Men temat har nämnts i såväl rysk militär text som i tal.

 8. Norske forskaren Glenn Diesen gör bedömningen att Volodymyrs användbarhet har passerat sitt bäst före datum. Ze🐽 är redo ”to be thrown under the buss” som hans herrar brukar säga.

  ”In a display of support, the US has protected Ukrainian President Vladimir Zelensky from any criticism ever since Russia attacked Ukraine in February. As it becomes evident the war has been lost, someone will have to take the fall, and it appears that Washington is preparing to throw the leader in Kiev to the wolves.

  The beginning of the end
  The US proxy war against Russia was beneficial for Washington as long as there was a stalemate that was draining Moscow’s military, economic and human resources, even threatening to demote Russia from the rank of a great power. For example, Congressman Dan Crenshaw justified his support for the process by arguing that “investing in the destruction of our adversary’s military without losing a single American troop strikes me as a good idea.”

  After more than five months of grinding down the Ukrainian military, the entire frontline is cracking. By punching through the heavily fortified defenses in Maryinka, Peski, Avdeevka, it appears that Moscow has sealed the fate of Donbass. As the fighting moves out of heavily populated industrial areas to a more open landscape, the territorial advancements of Russia will likely intensify. Furthermore, sanctions have backfired terribly on the West, causing a political crisis.

  Meanwhile, a new security crisis has emerged in East Asia that is more deserving of US focus and resources. The US and UK built a narrative of victory when they convinced Zelensky to abandon peace talks with Russia in March, but now Washington needs to adapt the narrative for Kiev’s pending loss.

  Setting the stage for the end of Zelensky?
  Until very recently, the US successfully upheld the international image of Zelensky as some sort of reincarnation of Winston Churchill. Washington dominated the information war in which the complexity of the proxy fight was simplified with dichotomous imagery of the two leaders. Zelensky and Putin were successfully portrayed as a virtuous democrat versus a vicious dictator, a victorious David versus a failing Goliath. Presenting conflicts as a struggle between good and evil is an ideal strategy to mobilize public support and to depict the lack of compromise as a moral position.

  However, when a war is lost and compromise is necessary, the narrative must be changed. President Joe Biden must defend his weak political position at home and allies must be reassured about American resolve, thus there needs to be a fall guy to take the blame for the pending disaster. While Washington will continue to send more weapons to bleed Russia, it appears to be simultaneously preparing for defeat by no longer shielding Zelensky from criticism.

  It has been a remarkably difficult month, so far, for Zelensky in the Western media, which had previously withheld all criticism. New York Times columnist Thomas Friedman, closely linked to the White House, reported that “there is deep mistrust between the White House and President Volodymyr Zelensky of Ukraine – considerably more than has been reported.” Friedman also detailed Washington’s growing concerns about Ukrainian corruption and mismanagement, a topic that has been denounced as Russian propaganda since February. This is the same media that until recently repeated every line from Zelensky, including labeling the mass surrender in Mariupol as an “evacuation.” No more.

  It is seemingly also no longer taboo to report on the internal divisions in Ukraine as a source of failure. The New York Times reports on Zelensky’s reckless purge of the military and security services, while the Washington Post accuses Zelensky of sidelining mayors and centralizing control over all recovery aid “to weaken any future political rivals.”

  Sky News, a very anti-Russian news agency, also aired a segment with the title “Zelensky ‘not all he’s portrayed as’ by Western media.” An anchor accused Zelensky of dismantling Ukrainian democracy by seizing control of the national media, banning political opposition parties, and arresting the opposition leader. All true, but previously taboo.

  Piling on, Amnesty International thereafter reported that Ukraine has been breaking the rules of war and international humanitarian law by establishing military positions in heavily populated residential areas, schools, and hospitals. It later partially backed down after a Twitter onslaught from pro-Kiev media figures, but stood by its overall findings.

  The National Review speculates that the White House is quietly distancing itself from Zelensky to prepare a narrative to explain the shift from an uncompromising position to accepting concessions. It thus predicts that the Biden narrative will be “We did everything we could to help the Ukrainians defend themselves, but in the end, they were too incompetent, too corrupt, and too beset by infighting.” Such a scapegoating would follow the precedents set in Iraq and Afghanistan, where the inadequacy and ineptitude of the protectorate were blamed for the failure.

  The nature of proxy wars: Using Zelensky and Ukraine
  It is worth remembering that, in late 2013, a previous government in Kiev begged Brussels to replace an EU-Ukraine deal with a trilateral EU-Ukraine-Russia deal, as then President Viktor Yanukovich recognized that forcing Kiev to choose between the West and Russia would split the country.

  After declining the EU’s Association Agreement, the US supported regime change in Kiev to install a more compliant government. Washington later backed the “anti-terrorist operation” against those in eastern Ukraine who opposed the new authorities in Kiev. And after the new Ukrainian authorities lost that battle, the Americans worked towards undermining the Minsk peace agreements for the next seven years.

  The story of Zelensky is also a case study in the tragedy of proxy conflicts. As a civilian, Zelensky often appeared on TV arguing passionately against draconian laws targeting the Russian language and culture as it would fragment Ukraine. His presidential campaign was similarly a peace platform, pledging to speak to the leaders in Donbass and seek peace with Russia. The Ukrainian people gave him an immense mandate for this by rewarding him with 73% of votes in a landslide victory. Yet, after pressure from Washington and threats from the nationalists that the US armed and empowered, Zelensky reversed his entire position.

  The proxy war between NATO and Russia in Ukraine has been a tragic mistake that has brought immense suffering. After goading Ukraine into a devastating conflict with Russia, the US is now demanding that Zelensky take the blame.”

 9. Ryska armén har grupperat sitt artilleri alldeles invid kärnkraftverket, för att kunna skjuta ostört. Kärnkraftverket ligger i Ukraina, men av någon anledning står det reguljära ryska armeförband där. Den ukrainska personalen jobbar vidare under rysk ockupation.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here