Kinas hämnd kommer att serveras kall – och kommer att bli mycket svårsmält

5
1199
Bild i Global Times.

Den här artikeln har publicerats 4/8 av Pål Steigan som besökt Kina flera gånger sedan 50 år tillbaka. https://steigan.no/2022/08/kinas-hevn-vil-bli-servert-kald-og-bli-svaert-tungt-fordoyelig/

Kinas hämnd kommer att serveras kall – och kommer att bli mycket svårsmält

Nancy Pelosi, som ör representanthusets talman i den amerikanska kongressen, besökte Taiwan den 2 augusti 2022. De kinesiska myndigheterna hade i god tid i förväg protesterat högt och ilsket och varnat för att ett eventuellt besök skulle komma att få allvarliga konsekvenser.

I samband med besöket – Det här är mycket skadligt för freden och stabiliteten i Taiwan, heter det i ett uttalande från det kinesiska utrikesdepartementet, efter att Nancy Pelosi landade i Taiwan på tisdagen genomförde Folkets befrielsearmé militära övningar med skarpa vapen i farvattnen runt ön.

– Folkets befrielsearmé är i full beredskap, och kommer att genomföra en rad riktade militära övningar. De kommer att försvara nationell suveränitet, territoriell integritet, förhindra extern inblandning och separatistiska försök mot Taiwan. Det säger den kinesiska försvarets talesperson Wu Qian i en kommentar till den amerikanska senatorns besök, enligt NTB.

Var Kina en papperstiger?

Man befarade att besöket skulle kunna utlösa militära konfrontationer, i värsta fall mellan USA och Kina, men inget sådant hände.

”Upp som ett lejon och ner som ett skinn”, löd kommentarer om Kinas reaktion.

Är detta en korrekt framställning?

För en som är van vid det västerländska sättet att tänka kan det se ut så här. Men om vi ska analysera Kinas och Kinas reaktioner måste vi förstå hur de tänker och då blir resultatet ett helt annat.

Om att tappa ansiktet

Något av det värsta du kan göra mot en kines är att ”ta bort hans ansikte”. Det är en nästan oförlåtlig handling. Samma uppfattning gäller i större delen av Asien, och vi hittar den igen i länder som Italien och Spanien. Perdere la faccia, att tappa ansiktet, är något av det värsta en italienare kan uppleva. Så även med kineserna.

Pelosis besök måste ses som ett försök att få Kina att tappa ansiktet. Hon och hennes rådgivare räknade ut att det inte skulle bli några omedelbara militära reaktioner och menade att de förmodligen lyckades bra med att ge Kina en käftsmäll.

En dum och farlig handling
Pelosis provokation var farlig eftersom hon lekte med elden och drev ”brinkmanship” (farlig balansgång, ö.a.) bara för att få en poäng.

Men det var också väldigt dumt.

Detta kommer inte att glömmas bort i Kina, och det kommer att få stora konsekvenser för hur Kina ser på sin relation till USA, och påverka hela ’Det stora spelet’ i Eurasien. Vi måste anta att Vladimir Putin måste ha varit glad över att amerikanerna kunde vara så dumma.

De vill skilja Taiwan från Kina, och signalerar att de är villiga att gå i krig för detta.

Om något har besöket fått Peking att påskynda sina planer på att återförena Taiwan med fastlandet, och sannolikheten för att detta kommer att hända militärt stärks förmodligen. Kina ser att USA, trots det offentliga stödet för ”en-Kina” -politiken, talar med två tungor. De vill ta bort Taiwan från Kina och signalerar att de är villiga att ta ett krig för detta.

Men Taiwan är ingen existentiell fråga för USA. Det är det emellertid för Kina. Det finns inget som kan få Kina att ge upp Taiwan.

I Kina har det funnits illusioner om möjligheterna att ha ett jämställt partnerskap med USA, och även om Kina har stött Ryssland i konflikten i Ukraina kvarstår ett intryck av att Kina kan ha tyckt att Putin gick för långt.

Pelosis provokation har gått långt mot att utrota sådant tänkande i Peking. De som eventuellt kan stå för sådana politiska uppfattningar kommer från och med nu att antingen förbli tysta eller byta sida och bli hårda kritiker av USA.

Kommentatorn The Saker är träffsäker när han skriver:

”De flesta amerikanska amerikaner har absolut ingen aning om hur kränkande deras nedlåtande arrogans, ständiga flaggviftande, tal om deras messianska uppdrag till mänskligheten och allmänna narcissism är för resten av planeten. Men när du ser objektivt på den oändliga listan över amerikanska misslyckanden i stort sett var som helst på planeten, kan du se att det är något djupgående på gång här. Av någon anledning verkar grejen med ”Yankees go home” vara väldigt smittsam.

Jag tycker att Nancy Pelosi förtjänar vår djupaste tacksamhet. Hon bör få minst två medaljer:

• En från Kinas kommunistiska parti, som uppskattning av hennes outtröttliga ansträngningar för att samla Kinas folk runt sin regering och
• En från Ryssland, för hennes ändlösa ansträngningar att stärka den rysk-kinesiska alliansen.

Sanningen att säga, med Blinken och Pelosi är Kinas och Rysslands nationella säkerhetsintressen i goda händer.”

– ”Hämnden är en rätt som bör serveras kall”

”La vengeance est un plat qui se mange froide”, skriver Pierre Choderlos de Laclos i Les Liaisons Dangereuses, (Dangerous Connections), 1782. ”Hämnd är en rätt du äter kall.”

Om man trodde att Kinas möjligheter att hämnas mot Pelosis provokation har upphört med att hon lämnade Taiwan, bör man tänka om.

Kina har många möjligheter att ge igen, och på sätt som kommer att ge USA mer pina, och Peking är inte under någon tidspress för när detta ska göras. Och hämnd kommer, i de former och på den tidpunkt som Kina bestämmer.

Den officiella kinesiska tidningen Global Times skriver:

När talmannen för det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, landade på ön Taiwan och proklamerade USA:s så kallade engagemang för ön, ledde hennes extremt hänsynslösa och farliga drag omedelbart till en rad motåtgärder från Kina, allt från militären till diplomati till ekonomiska sanktioner. Kinas reaktion på detta allvarliga intrång i landets suveränitet anses allmänt vara rationellt och rimligt, vilket understryker dess fasta strategiska beslutsamhet och tillräckligt med tålamod för att hålla sig till sin egen tidsplan för att lösa Taiwanfrågan. Och en sådan stadig utveckling av sin egen agenda ger Peking fördelen, jämfört med det kortsiktiga Washington, som kommer att förlora fler poäng i den långsiktiga geopolitiska brottningsmatchen.

Under en pressbreafing av det kinesiska utrikesdepartementet på onsdagen 3/8 var många reportrar oroade över vilka motåtgärder den kinesiska regeringen skulle vidta och om Peking skulle sanktionera ön eller Pelosi, och några följde upp med frågor som hur Kina skulle straffa dem som förolämpade landet.

”Baserat på dessa frågor tror jag att vi alla anser att Pelosis drag är extremt fel, så det måste bestraffas”, sa Hua Chunying, taleskvinna för ministeriet, vid briefingen.

”De kommer att få skörda vad de sått. Relevanta motåtgärder kommer att vara kraftfulla och effektiva, USA och secessionister i Taiwan kommer att känna effekten”, sa hon.

Några kommentatorer här hemma började uttrycka tankar om västerländska sanktioner mot Kina. Det blir samma sak som att skjuta sig själv i huvudet.

Kina är västvärldens fabrik. Väst är totalt beroende av en hel rad viktiga produkter från Kina och de kinesiska myndigheterna vet exakt var det kommer att göra mest ont.

Den som måste vara särskilt exalterad över Pelosis prestation är Rysslands president Vladimir Putin. Sällan har någon individ gjort något som har stärkt alliansen och förståelsen mellan Moskva och Peking i den utsträckning som Nancy Pelosi gjorde.

Föregående artikelNato-medlemskap – paradigsmskifte för det svenska försvaret
Nästa artikelUkraina bombar kärnkraftverket i Zaporozhye två gånger samma dag!
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

5 KOMMENTARER

 1. I den kalla rätten som serveras av Kina till de lögnimperiets dumdryga ”ledare” ingår följande: Kinesiska militära övningar kring Taiwan blir mer eller mindre reguljära – en mer eller mindre återkommande blockad inrättas. Varje gång någon som Nancy Pelosi eller någon som Pompeo provocerar Kina så skruvas det åt. Med jämna mellanrum störs havs- och lufttrafiken i Taiwan med allt vad det innebär för flöde av varor och människor till och från ön. (I händelse av krig så kan Kina slår ut hela TMSC och därmed limma lögnimperiets gommor för gott – men än är vi inte där.) Kina kan redan nu producera egna chips som är så små som 7 mm t o m (vilket självklart lögnimperiet inte kan). Lögnimperiets spindoktorer kan då föreslå nya ord i stil med ”computer fries” för att bojkotta Kinesiska chips (precis som de kom på att kalla pommes frites ”freedom fries” 🤪🤪🤪

  ”The Chinese military will from now on conduct “regular” drills on the eastern side of the median line of the Taiwan Strait, Chinese state TV reported on Sunday, according to Reuters.

  The median line is an unofficial line of control separating China and Taiwan that warships and military aircraft from the two sides usually do not cross.

  Beijing launched large-scale live-fire military exercises around Taiwan this week in response to the visit of Speaker of the US House of Representatives Nancy Pelosi to the island. China considers the self-governing island its territory and opposes contacts between foreign officials and the Taipei government.

  Chinese warships and jets continued to train for strikes and amphibious landings off the coast of Taiwan on Saturday. Chinese state media repeatedly described the drills as a rehearsal for “a reunification-by-force operation,” while Taipei argued that the maneuvers are tantamount to a blockade of the island. The Taiwanese Defense Ministry said its Navy was tracking the movement of the Chinese ships.

  “Our measures are resolute, strong and proportionate,” Chinese Foreign Minister Wang Yi told reporters on Saturday, adding that the drills were being done in accordance with international law. He said the exercises are aimed at “disciplining the Taiwan independence forces.”

  https://www.rt.com/news/560409-china-taiwan-regular-drills/

 2. Älskar bilden på häxan Pelousi med ”frihetens” fackla i högerhanden och det brutala våldet under vänsterarmen.
  Det är ungefär vad USA står för.
  Karikatyren ser ut att komma från brasilianaren Carlos Latuff men det kanske inte är så?

  Karikatyrer från tecknare utanför den västerländska liberala demokratin brukar vara väldigt träffsäkra.
  Någon lyckad karikatyr från Västerlandets systemförsvarare har hitintills aldrig lyckats se.
  Skulle de försöka blir resultatet mest patetiskt.

 3. En artikel som fått ovanligt mycket rätt. Ett par saker saknas. Först, signaturen ”Schádenfreude på Kinesiska” Det heter ”nm”, inte ”mm”, vilket står för nanometer, och är hur små kretsarna på chippet kan göras. Ju mindre ju snabbare blir chippet och ju mindre elektricitet använder det. Det har stor betydelse i militära sammanhang. En mm, millimeter, är en tusendels meter (1/1000), en nanometer är en miljondels meter (1/100000000) eller 1×10⁻⁹ meter.

  Chip tillverkaren på Taiwan TMSC har hittills varit helt globalt ledande på att tillverka de chips på 7nm som USAs militär och det amerikansk militärindustriella komplexet är helt beroende av. Skulle Kina ta kontroll av Taiwan tar dom även kontroll av TMSC och därmed på sikt USAs rustningstillverkning och krigsmaskin. USA skulle säkert försöka kidnappa personalen och vilja flytta tillverkningen till USA precis som man en gång gjorde med Nazitysklands raket ingenjörer, ledda av ingenjören Wernher von Braun, vilket lade grunden till USAs rymdprogram och ballistiska kärnvapenmissiler. Det är inte så enkelt med denna typ av industri. Den går inte att flytta, man måste bygga om, och det är inte troligt att TMSC ingenjörerna skulle samarbeta. Nu har fastlandskina kommit ikapp tekniskt och kan själva tillverka 7nm chips. Det förändrar den tekniska maktbalansen väsentligt till USAs nackdel.

  En annan faktor som inte har någon motsvarighet i västerländsk kultur är att i Kina har harmoni och samarbete betydligt högre värde och prioritet än kamp och motsättning. Det betyder att om två grupper står i motsats till varandra, och en dominerar kraftigt, då viker sig den icke dominerande gruppen, ändrar ståndpunkt, och samarbetar med den dominerade. De skulle inte förekomma i väst, men Kina är Kina, inte väst.

  På Taiwan finns ett starkt dominerande målsättning och önskan att återkoppla med fastlandskina, återförening, vilket USA med intensiv propaganda arbetar på att motverka. Samma folk, samma språk, samma historia, samma kultur, med mycket starka personliga band över sundet. Då är inte så lätt för USA att ljuga när envar kan kontrollera om vad USA propagandan säger är sanning eller lögn. Bara att kontakta vänner och släkt på fastlandskina. USA betalar den härskande marionett klicken saftigt för att förhindra en återförening. Det är välkänt. USA styr även tydlig ”demokratin” med välkända metoder.

  Avsikten med de militära övningarna är inte bara att förbereda för ett fritagande av det USA ockuperade Taiwan, det är lika mycket ett meddelande och att inskärpa att det vore bättre att taiwaneserna själva tog initiativet till en återkoppling och samarbete, för då har dom även bättre kontroll över förloppet. Alltså principen att en icke dominerade minoritetsgrupp, här Taiwan, samarbetar med den dominerande, och därmed överger konfrontation till fördel för samarbete. Samarbete väger tyngre i Kina än konfrontation. Det vore naturligtvis rena mardrömmen för USA, men faktum är att Taiwan redan har tagit initiativ och föreslagit att man öppnar diskussioner om ett närmande med Peking. Svenska och västerländska media har naturligtvis noggrant mörkat detta.

  Inte att förglömma, Taiwan styrs från toppen diktatoriskt med järnhand. Det är ingen demokrati. Den som öppet uttrycker sig för en återförening stämplas omedelbart som nationell förrädare, förlorar jobbet, arresteras, får genomgå intensiva förhör, riskerar fängelse och även lönnmord. Den här artiklarna är intressanta.

  — Taiwan threatens to punish singers Angela Chang and Ouyang Nana for taking part in mainland Chinese celebration
  https://www.scmp.com/news/china/society/article/3103501/taiwan-threatens-punish-singers-angela-chang-and-ouyang-nana

  —Taiwan-born entertainers performed at mainland’s gala despiteTaiwan authorities’ ’trumped-up charges’ to obstruct them
  https://www.globaltimes.cn/content/1202520.shtml

  —Taiwan blasted for threatening 2 performers
  http://en.people.cn/n3/2020/1001/c90000-9766477.html

  —Statue of former Taiwan leader Chiang Kai-shek vandalised in Taipei amid rising tension with China
  https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/statue-of-former-taiwan-leader-chiang-kai-shek-vandalised-in-taipei

  Chiang Kai-shek statue vandalized in Fu Jen Catholic University
  https://www.ucanews.com/news/chiang-kai-shek-statue-vandalized-in-fu-jen-catholic-university/78545

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here