Köldknäpp i Texas – Rika blir rikare, arbetare lider

0
1247
Houstons siluett lyser den 15 februari, medan miljontals får stå ut med köldgrader, utan värme och vatten mitt i ett strömavbrott som kunde ha förebyggts.

Den här artikeln Köldknäpp i Texas – Rika blir rikare, arbetare lider av Mirinda Crissman  publicerades den 23 februari 2021. Hon är  aktivist och journalist på Workers World i Huston,

Upphittad och översatt av Catarina i Göteborg. Tack!
Den visar vilken betydelse som klassförhållanden har i kapitalismens hjärteland USA.


Köldknäpp i Texas – Rika blir rikare, arbetare lider

Den 15 februari i år drabbade en vinterstorm utan dess like Texas, och med den kom kylan. En vecka senare saknar stora delar av befolkningen fortfarande ström, värme och / eller vatten.

I stora städer – som Houston, Austin och San Antonio – badade tomma företagsskyskrapor i ljus, medan miljontals människor befann sig i mörker utan el eller rinnande vatten. Det krävdes en folkstorm för att byggnaderna som inte användes skulle släckas, och energin skulle vidarebefordras till sjukhus och räddningspersonal.

Människorna i Texas kämpar inte bara med att återhämta sig från denna köldknäpp utan också från tidigare orkaner och översvämningar som orsakats av den globala uppvärmningen, och som ger extrem nederbörd vid alla temperaturer.

Covid-19 krisen har försämrat läget ytterligare, i en stat som har ett av de största inlåsningssystemen för fängelseinrättningar och flyktingförläggningar; Texas kommer på andra plats efter Kalifornien.

Många människor har frusit till döds, och antalet döda är sannolikt underskattat eftersom fler kroppar kommer att hittas när det blir töväder. Texas Tribune rapporterade den 18 februari att nästan hälften av staten hade problem med vattentillgången. Tusentals vattenledningar frös sönder vilket orsakade enorma skador i bostäderna. Dessutom var det omöjligt att koka vatten när många familjer inte kunde komma åt elektricitet, och det är lätt att förstår vilken kamp det har varit för att överleva.

Efter månader av hög arbetslöshet, rekordmånga vräkningar och 500 000 dödsfall på grund av covid-19 har vi en avreglerad energisektor som gör rekordvinster på vårt elände. Miljardären Jerry Jones, ägare till fotbollslaget Dallas Cowboys – och polisens välgörare – sågs med sitt naturgasföretag, Comstock Resources, Inc. skära guld med täljkniv. Comstocks finansdirektör Roland Burns sa: ”Den här veckan har varit som att få in en fullträff på jackpott med otroliga priser. Uppriktigt sagt kunde vi sälja en väsentlig del av elproduktionen för superhöga priser. ” (Dallas Morning News, 17 februari) Samtidigt talar vissa texasbor om så höga elräkningar som17 000 dollar i månaden. (NY Post, 19 februari)

Medan folket led, flydde Texas senator Ted Cruz till Cancun, Mexiko, för att hans familj skulle slippa problemen. Detta är milt sagt ironiskt, med tanke på hans lagstiftningsåtgärder och starka inställning mot migrationen. Ironiskt är det också att demokraten Nancy Pelosi i september sa om Cruz´ parti: ”Staten behöver ett starkt republikanskt parti. Det har gjort så mycket för vårt land. ” (MSNBC, 30 september 2020)

Varför Texas eldistribution misslyckades

I en stat som länge hållits som gisslan av olja och gas misslyckades eldistributionen på grund av bristande styrning. ”Texas´särställning i USA har åtminstone en modern utväg: elnätet. Det finns tre eldistributionsnät i de lägre 48 staterna: The Eastern Interconnection, The Western Interconnection — and Texas. Texas-nätet heter ERCOT, och det drivs av ett bolag med samma namn – Electric Reliability Council of Texas. År 1935 undertecknade president Franklin D. Roosevelt Federal Power Act, som ålade Federal Power Commission att övervaka interstatlig elförsäljning. Genom att inte korsa statliga gränser undvek företagen i Texas att bli föremål för federala lagar. Denna frihet från federal reglering var uppskattad – desto mer för att Texas inte fick någon reglering förrän på 1970-talet. ” (Texas Tribune, 8 februari 2011)

Texas-guvenören Gregg Abbott spred falska påståenden på Fox News att det var förnybara energikällor, som vindkraft, som bar skulden för strömavbrottet; senare var han tvungen att ta tillbaka det. (Yahoo News, 17 februari) Trots att det finns bevis för att det var icke-förnybara energikällor och avregleringen som var orsaken, så lever fortfarande Abbotts lögner lever kvar i miljoner människors hjärnor.

ERCOTs vd, Dan Woodfin, citerade ”instrument som frusit vid kol-naturgas- och till och med kärnkrafts-anläggningar samt begränsad naturgasförsörjning. I synnerhet naturgastrycket är en anledning till att strömmen kommer tillbaka långsammare än väntat. ” (Bloomberg, 15 februari)

Chris Tomlinson (författare, journalist översättarens anmärkning) rapporterade för Houston Chronicle den 18 februari: ”Texas elproducenter tycker inte att det är viktigt att bygga motståndskraftig utrustning eftersom det minskar deras vinster.”
Kriserna i Texas illustrerar tydligt att en ekonomi som är organiserad så att den ska ge vinster åt ett litet fåtal, innebär extrema konsekvenser för förtryckta människor.

Klimat, sanktioner och kolonisering

Livsmedelshyllor gapade tomma under kylan, och det jämfördes med situationen i Venezuela. Men det upplystes inte om att så många som 40 000 venezuelaner har dött eftersom det är ett av de 39 länder som USA har sanktioner emot, något som gör det nästan omöjligt för många att få tillgång till mat och medicin. (SanctionsKill.org) Samma traktat som svälter människor utomlands är villiga att låta oss svälta här hemma.

Nationellt förtryck tillsammans med klimatkris gjorde att orkanerna Maria i Puerto Rico och Katrina i Louisiana orsakade livshotande katastrofer.

Forskaren Daniel Immerwahr förklarar: ”[I slutet av 2017] drog orkanen Maria in över Puerto Rico och slog ut öns kraftnät, vattensystem och kommunikationer. Det avslöjade samtidigt det allvarliga tillståndet i USA: s största kvarvarande koloni. Fastän fd guvenören Luis Muñoz Marín strategiskt använt luckor i lagen för att dra till sig företag från fastlandet till ön, och Puerto Ricos ekonomi dramatiskt förbättrats på 1950-talet och för årtionden framåt, togs dessa kryphål bort av kongressen på1990-talet. Det utlöste företagsflykt, ekonomisk kollaps och en utvandring av arbetsföra puertoricaner till fastlandet. När Maria slog till, var mer än 60% av öns återstående invånare beroende av sjukvård eller sjukhjälp. Eftersom den federala regeringen finansierar dessa program mindre generöst i Puerto Rico än på fastlandet, ökades ögruppens utgifter och de fick ohållbara skuldbördor.

”Orkanen förvandlade krisen till en katastrof. Puertoricaner kastades tidsmässigt tillbaka hundra år, till den tid då de fick klara sig utan telefoner eller el. Läkare tvingades operera i ficklampssken och stadsbor sökte desperat efter rent vatten. Orkanen Maria slog till nästan samtidigt som två andra stormar drabbade fastlandet, orkanen Harvey i Texas och orkanen Irma (som först drabbade de amerikanska Jungfruöarna) i Florida. Det var en påtaglig skillnad i hur ovädret bemöttes. Även om puertoricaner drabbades mycket värre av stormen kom färre hjälparbetare, de fick markant mindre mediebevakning och de fick bara en bråkdel av de gåvor som skänktes av välgörenhetsorganisationer. ” (Immerwahr, “How to Hide an Empire” Macmillan, 2019)

Orkanen Katrina visade att den kapitalistiska staten struntar i från folk från förtryckta nationaliteter, särskilt svarta och bruna människor. Många som evakuerades på grund av av Katrina hamnade i Houstons Astrodome och blev smittade av infektionssjukdomar när de packades tätt. Vi fick se ett organiserat övergivande gå hand i hand med ett organiserade våld från poliser och vit makt-rörelsen som motiverats av mediernas överdrivna rapporterande om ”plundring”. (”Floodlines” podcast, mars 2020) Internerade människor evakuerades inte; de fick kämpa i översvämmade celler och flytande avföring utan att få hjälp. Det här upprepas i hela södra USA, människor som sitter i fängelser lämnas åt sitt öde under katastrofer. Runt floden Brazos i Texas översvämmas ofta fängelser; fångarna överges för att klara sig bäst dom kan.

Kapitalismen skapar onaturliga katastrofer

Biståndsnätverk i Texas hade startat långt innan denna köldkris drabbade staten. Dessa nätverk kan omfördela medel och leveranser snabbare än lokala och statliga myndigheter, trots att många grupper arbetar över sin kapacitet. De håller människor vid liv, medan den kapitalistiska staten har lämnat människor att dö.

Regeringen saknar helt och hållet viljan att agera snabbt- eftersom dess verkliga funktion är att prioritera vinstintressen.

På Kuba svarar man med beredskap mot klimathändelser som orkaner, och arbetet går också ut på att förebygga lidande. Orsaken till att man kan de, beror på att arbetarklassen lyckades lägga beslag på produktionsmedlen 1959.

Enligt Gail Reed – chefredaktör för MEDICC Review, en expertgranskad tidskrift om hälsa och medicin i Latinamerika, Karibien och andra utvecklingsländer, och en journalist som har tillbringat mer än tre decennier på Kuba – ger den kubanska regeringen lokala samhällen sju dagar att förbereda sig för det värsta, när en orkan närmar sig.

Kubaner har ofta beredskapsövningar i varje provins, stad och by. ”Dessa ständiga övningar är kopplade till ett integrerat svar från lokala brandkårer, hälsovård, transporter och andra viktiga offentliga tjänster. Framför allt lägger Kuba enormt stor vikt vid att utbilda befolkningen att hålla samhällen och familjerna, särskilt de mest utsatta, säkra. ” (Telesur, 28 augusti 2017)

Trots att USA har blockerat Kuba ekonomiskt i årtionden, erbjöd sig Kuba att skicka 1500 professionella sjukvårdare för att hjälpa folket i New Orleans i kölvattnet av orkanen Katrina. Förre presidenten George W. Bush avvisade snabbt erbjudandet och lät människor lida.

Det var inte sista gången vi fick se att arbetare och förtryckta människor övergavs, det kommer att upprepa sig i framtida kriser. Förra året registrerades det största antalet tropiska stormar under en och samma säsong, och vi på Golfkusten vet att det inte handlar om om, utan när, nästa förödande klimatkatastrof inträffar.

Både de demokratiska och republikanska partierna i USA är kapitalets tjänare. De har gång på gång visat att de överger oss och den globala södern, de bryr sig bara om att kapitalister ska kunna tjäna ännu någon dollar, och de struntar i om vi dör. Vi är tvungna att möta deras organiserade uppifrån och neråtriktade våld och organiserade övergivande, med ett organiserat nerifrån och uppåt- perspektiv som prioriterar människor före vinster.

 

Föregående artikelSköld Peter Mattis 1937-2021 – till minne
Nästa artikelGenom att sabotera Irans kärnkraftsprogram saboterade Israel världsfreden
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here