Sköld Peter Mattis 1937-2021 – till minne

5
2657

 

Denna minnestext är skriven av Ulf Karlström som efterträdde Sköld Peter Matthis som ordförande i De Förenade FNL-grupperna (DFFG) 1969. Jag träffade Sköld Peter som medlem i Uppsala FN-grupp för omkring 50 år sedan och än mer på 2010-talet. Vi var då med i ”Aktionsgruppen mot radioaktiv krigföring (ARK)” en liten aktionsgrupp mot USA:s användning av utarmat uran i bland annat Irak och brukade träffas hemma hos honom på Söder. Han hade då pensionerats som ögonläkare. Själv kom jag med i solidaritetsarbetet för Vietnams folk första gången hösten 1966 genom kontakt med Magdalena Rinaldo i Uppsala, Sköld Peters kommande fru. Sköld Peter Matthis dödades i en trafikolycka. En lastbil körde på honom och smet från platsen. Vänsterprofilen Sköld Peter Matthis död i olycka.


Sköld Peter Mattis 1937-2021 – till minne

Vietnamrörelsen, och dess spjutspets De Förenade FNL-grupper (DFFG), blev en stor folkrörelse i Sverige under en 10-årsperiod. Initiativtagare var Sköld Peter Mattis och Åsa Hallström, då medicinstuedrande, och andra anslöt sig. Vietnambulletinens första nummer stencilerades upp och såldes för en krona. I juni 1965 stod man på Hötorget, med flyglad och Vietnambulletinen. På ett plakat stod ”USA måste lämna Vietnam”. Trots att man tidigare på våren varit på Hötorget valde polisen – helt godtyckligt – att förklara aktionen olaglig och beordrade den lilla skaran att upphöra. Sköld Peter vägrade – och resten är historia.

Sköld Peter Matthis 1965. Dagens Arena, skärmdump.

Gripandet av Sköld Peter och några till blev mycket omskrivet. Tidningarna var partiska, men många inlägg försvarade aktionen. Därmed kan man säga att den breda Vietnamrörelsen i Sverige föddes.

Jag träffade Sköld Peter första gången 1967, i anslutning till en rikskonferens. Sedan jag 1968 valts in förbundsstyrelsen och dess arbetsutskott kom jag att träffa Sköld Peter många gånger. Vi blev också goda vänner.

Sköld Peter hade en mjuk och argumenterande framtoning. Under den första perioden hade den politiska debatten om USA:s Vietnamkrig en hård ton. USA:s folkmord försvarades aktivt av ledande svenska politiker, partier och organisationer. Idag är det något som ”man” inte låtsas om. Det krävdes ibland både retorik och en smula demagogi för att nå fram i offentliga diskussioner. Jag kommer på mig själv att le vid tanken på att just det inslaget var ganska främmande för Sköld Peter.

Sköld Peter var en god organisatör. Vietnamninsamlingen pg 400 499 låg honom varmt om hjärtat. Jag minns alla gånger vi diskuterade olika tänkbara intitiativ. Tänk alla lördagar, på torg och gator, bla utan för Systembolagen, som vi stod över hela Sverige och skramlade med insamlingsbössorna! Insamlingen var mycket viktig, då den gav ett direkt, villkorslöst bidrag till FNL, och en möjlighet för många svenskar – om det så var bara två 50-öringar – att visa sin solidaritet med Vietnams kämpande folk.

Sista gången jag träffade Sköld Peter var när gamla FNL-are mer än väl fyllde Sandlersalen på ABF-huset i Sthlm. Det var 2015 – 40 år efter Vietnamkrigets slut.

För läsare som inte upplevde Vietnamrörelsen, och DFFG, har Åke Kilander skrivit en utmärkt och mycket informativ bok, Vietnam var nära (Leopard förlag 2007). Kan köpas via kontakt med

Så, Sköld Peter. Farväl min vän och kamrat. Kampen för en bättre värld är över för din del. Men, vi kommer aldrig att glömma dig!

 

Föregående artikelInfluensaepidemin ”Spanska sjukan” kan ha skördat 100 miljoner offer – 20 gånger fler döda än COVID-19?
Nästa artikelKöldknäpp i Texas – Rika blir rikare, arbetare lider
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

5 KOMMENTARER

  1. Sköld Peter Mattis var en föregångare och inspirationskälla för många, så även mig. Arbetet i FNL-grupperna under nästan 10 års tid framstår idag, vid 76 års ålder, som den bästa tiden i mitt liv. Vietnamesernas seger 1:a Maj 1975 fyller mig fortfarande med outsinnlig glädje

  2. Sköld Peter var en konsekvent fredskämpe! Förutom hans avgörande insatser i solidaritetsarbetet med Vietnams folk under 60- och 70-talen, var en av de drivande i Nätverket mot krig, från dess bildande 2002. Det nätverk som organiserade protesterna mot USA:s angreppskrig på Irak. Han var mycket aktiv i planerandet och det praktiska organiserandet inför det som kanske var den största fredsdemonstrationen någonsin i Sverige historia, Nej-till-krig-demonstrationen 15 februari 2003.
    Hans livsverk är en del i fredsrörelsen historia, inte bara i Sverige utan i hela världen! Länge leve hans anda! Sköld Peter, ditt arbete kommer påverka utvecklingen i rätt riktning även efter din tragiska död!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here