Kommer ”Höj Rösten” -gratiskonserter- med Nynningen och Sven Wollter till din hemort?

4
1329

Detta vill jag verkligen rekommendera. Jag var med som åhörare vid fjolårets konsert i Rålambshovsparken i Stockholm. här.


Succén från förra året – Höj rösten – med artisterna Matilda Magnusson, Sven Wollter och Nynningen är tillbaka. Med elva turnéstopp hoppas gänget kunna stötta människor i kamp och väcka kamplust bland ännu fler. Proletären: HÖJ RÖSTEN 2019 BJUDER PÅ GRATISKONSERTER – OCH UPPMANAR TILL KAMP

– Hela idén är ju att man inte bara ska aktivera sig när det är valår, säger Tomas Forssell, sångare i Nynningen, när vi frågar varför de åter tänker ge sig ut på vägarna.

– Och så hade vi väldigt kul förra året.

När Proletären träffar visartisten Matilda Magnusson och de Nynningen-medlemmar som ska medverka under årets turné, har de precis samlats för första repet. Den enda som inte är på plats är Sven Wollter, som inte hade möjlighet att vara med på dagens repetition.

Det är ett väl sammansvetsat gäng som laddar för ännu en Höj rösten-turné. Nynningen är aktiva med spelningar året runt och Matilda Magnusson har samarbetat flitigt med bandet.

– Så det känns som vanligt, att träffas så här, säger Pontus Torstensson, som spelar trummor i Nynningen.

– Ja, det var en väldigt fin kemi som uppstod förra året, säger Matilda Magnusson.

Liksom 2018, är turnén arrangerad av Proletären och tidningens chefredaktör, Jenny Tedjeza, kommer att intervjua personer på scen som tagit kamp lokalt. Nikke Ström, basist i Nynningen, påminner om att de lokala inslagen är en lika stor del av programmet som musiken.

Förra årets succé är tillbaka
– Det är viktigt att spelningarna förankras på platsen, med den kamp som pågår på respektive ställe där folk höjt rösten.

Alla är överens om att förra årets turné var en succé, musikaliskt och politiskt. Tomas Forssell lyfter speciellt fram två minnen.

– I Stockholm hade vi en socialdemokrat, en kommunist, en vänsterpartist och en från syndikalisterna som ställde upp tillsammans på scen för att vittna om vad som sker i samhället. Det var en stark upplevelse. Och i Sollefteå mötte vi de som ockuperar BB:et. Sven framförde en låt på plats så att allt liksom stannade till.

Matilda Magnusson gillar konceptet med att möta folk på konserter utomhus.

– Det är så fint att kunna stå på torgen, det är lättillgängligt och det kostar inget.

Är det någon fråga ni tycker är extra viktig i år?

– Begränsningen av strejkrätten är jävligt allvarlig. Jag hoppas vi får möta folk som tar kamp i denna fråga, säger Tomas Forssell.

Vissa frågor som var aktuella förra året, är minst lika aktuella i år, menar Nikke Ström.

– Jag var på demonstrationen i Karlskoga mot nedläggningen av BB:et. Där är det samma problematik som i Sollefteå.

– Vi kommer till olika ställen där det finns olika problem, det är ju inte bara strejkrätten, påpekar Bengan Blomgren, gitarrist.

Vad hoppas ni att de som kommer till något av turnéstoppen ska få ut av spelningarna?

– En känsla av att det finns hopp. Och en varm känsla av att vi gör det här tillsammans! Och så ska vi ha det trevligt, säger Matilda Magnusson.

Nikke Ström håller med.

– Ja, vi står ju inte bara och gnäller. Det är framförallt glöd och kamplusta!

Årets Höj rösten-premiär hålls i Lysekil den 19 juli, kl 18.00 i Stadsparken. Se hela turnéplanen här.

Det är gratis att gå på Höj rösten-spelningarna, men turnén kostar pengar. Stöd Höj rösten-turnén genom att swisha valfritt belopp till 123 465 0446.
Du kan också sätta in pengar på Plusgiro 723750-6. Märk betalningarna med ”Höjrösten2019”.

Turnéplanen.

Lysekil 19 juli: Stadsparken kl 18.00

Skellefteå 21 augusti: Möjligheternas torg kl 18.00

Gällivare 22 augusti: Folkets hus kl 18.00

Piteå 23 augusti: Badhusparken kl 18.00

Boden 24 augusti: Brännastrand kl 17.00

Malmö 26 augusti: Pildammsparken kl 18.00

Trelleborg 27 augusti: Stadsparken kl 18.00

Kristianstad 28 augusti: Tivoliparken kl 18.00

Karlshamn 29 augusti: Rosengården kl 18.00

Växjö 30 augusti: Linnéparken kl 19.00

Föregående artikelNATO:s ”Doublethink” om Kina ”som kommer närmare oss” (NATO).
Nästa artikelSkrämmande utveckling i Kina!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. I Lokaltidningen(Växjö/Alvesta) intervjuas Växjös moderate borgmästare, Bo Frank, om besöket av Höj Rösten i ”hans” stad. Han säger bl.a. ”Det är inget jag längtar efter, jag gillar inte extremister”, ”Jag tycker inte om extremister, men vi accepterar allt som är udda i Sverige och uppenbarligen är det så att vi har en större acceptans för vänsterextremister än för högerextremister.” ”Men det kommer inte väcka någon uppståndelse att det är kommunister på scenen i Linnéparken. De vänsterextrema anses inte vara lika farliga som de högerextrema, de behandlas mycket mildare än de högerextrema.” han fortsätter ”Förklaringen är att en stor del av mediakåren är vänster, man är inte intresserad av att uppmärksamma extremvänstern på samma sätt som extremhögern. Det här är inget nytt. Så här har det varit i många år och det är bara att gilla läget.” Vidare står det i Lokalbladet att anledningen till att Höj Rösten kommer till Växjö ”..har att göra med att Kommunistiska Partiet har en lokalavdelning i Växjö och att partiets förstanamn, Jan-Åke Karlsson, är profilerad”. Bo Frank säger ”Inom extremvänsterrörelsen finns det mycket våld, men den gode Karlsson går inte omkring och slänger bomber på folk. Jag känner honom, det är en väldigt trevlig person och en duktig och omtyckt lärare.”

 2. ”Fri entré” ger mig signaler att utbudet är större än efterfrågan.
  För att nu ge en mycket kortfattad marknadsekonomisk analys.

  • Skälen kan variara. Wienfilharmonikernas konsert i Waldbûhne utanför Berling, DN:s sommarkonserter på Djurgården, senast med Malens Ernman.

 3. @ Bertil Carlman

  Högern är livrädd för ett enat folk och en folklig media som sätter strålkastaren på dem. De är så livrädda för ett enat folk och verklig fredlig demokrati, att folkets samtal och fredliga fest t.o.m. beläggs med ord som ”extremism” och ”våld”, fastän den är för demokrati och är fredlig.

  Det handlar om samma korruption som ständigt får synas i medierna och där påstår att ”mediakåren är vänster”. Det är den inte. Skulle den ägda journalistkåren anse att det finns anledning att rapportera sanningen utan lögner, öppet och skeptiskt, så placeras den, med all säkerhet, i frysbox. https://omni.se/dn-s-frysbox-for-oonskade-anstallda-kostade-30-miljoner/a/907fa89a-c890-4b16-b68c-e34143fe06e0

  Är journalisten ”vänster” på riktigt och ifrågasätter något som monopolkapitalet driver på, så får journalisten sannolikt INTE uttrycka den åsikten, utan att monopolkapitalets rödpenna kommer fram, eller att journalisten får en fot i arslet.

  Bankmaffians medier inte är intresserade av att uppmärksamma kommunisterna, men de luftar gärna högerns NMR, AfS och SD, titt som tätt, detta för att den kokande ilskan hos folket, mot detta etablissemanfg, skall kanaliseras åt ännu mer höger, trots att det är just den extrema högerpolitiken som gör att det kokar.

  Mörkningen av kommunismen av högerns medier beror på att de vill dölja de sanna argument som de är allra mest rädda för, i ett allt mer extremt monopolkapitalistiskt ojämlikt högersamhälle, där främlingsfientliga stämningar och mordfrekvens ökar p.g.a. välkända vetenskapliga samband, som jag hänvisat till idag på VP:s blogg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here