Kommer Trump att lyssna på erfarna militärer och diplomater eller på Bolton, Bibi och saudierna?

3
1091

Bild av Carlos Latuffe i Mintpress.
Ingress: President Trump säger ofta att han lyssnar på militärer mer än på andra. I ett läge då Vita huset förbereder sig för att skicka 1.500 soldater till Mellanöstern publicerades 24/5 ett brev från American College of National Security Leaders som undertecknats av 76 pensionerade generaler, amiraler, ambassadörer och andra diplomater. De avråder bestämt från krig. Trita Parsi, president för American College of National Security Leaders kallade brevet för en verkligt stor händelse. ’This Is Big’: 76 Retired US Generals and Diplomats Warn Trump Against War With Iran

För dagen tonar Trump ned krigshot. Fox News: Trump söker inte regimändring. Vilket Iran ifrågasätter Sputniknews. Iran är inte intresserat av förhandlingar med USA under nuvarande omständigheter. PressTV.

”Kommer Trump att lyssna på erfarna militärer och diplomater eller på Bolton, Bibi och saudierna” frågade Parsi. Ja, det är kanske frågan. Eller är svaret givet?


Brevet till president Trump.

”Herr president, vi skriver till er för att uttrycka vår djupa oro över den nuvarande eskaleringen med Iran i Gulfen. Den ömsesidiga animositeten mellan Förenta staterna och Iran, den påskyndade utplaceringen av ett hangarfartyg och B-52-bombplan i regionen och rapporter om iranska förberedelser för attacker mot amerikanska militär- och diplomatiska anläggningar är relaterade till och möjliggör en potentiellt dödlig konfrontation.

 

Ett krig mot Iran, antingen genom val eller felbedömning, skulle ge dramatiska återverkningar i en redan destabiliserad Mellanöstern och dra USA in i ytterligare en väpnad konflikt med enorma ekonomiska, mänskliga och geopolitiska kostnader. Som experter på nationell säkerhet med omfattande och långvarig karriär i USA:s väpnade styrkor och inom diplomatin har vi på nära håll bevittnat hur snabbt tvister kan spåra ur okontrollerat.

 

Bristen på direkt kommunikation mellan amerikanska och iranska politiska och militära ledare under en tid av ökad retorik ökar möjligheten till en felbedömning som resulterar i oavsiktlig militär konflikt. Washington och Teheran pratar förbi varandra och vidtar åtgärder som den andra betraktar som farligt provocerande i bästa fall och början på våldsamma handlingar i värsta fall.

Vi gladdes åt er rapporterade önskan att undvika krig mot Iran till förmån för andra verktyg, inklusive diplomati. Medan ekonomiska sanktioner mot Iran har haft den fördelaktiga effekten av att minska det ekonomiska stödet till Hizbollah i Libanon har dessa och militära hot mot Iran hittills visat sig ineffektiva för att förändra regimens beteende och har sannolikt bekräftat uppfattningen hos Teherans hårdare politiker att kompromissar med USA är omöjligt.

 

Som president och överbefälhavare har du stor makt till ditt förfogande för att omedelbart minska de farliga nivåerna av spänning i regionen. Åtgärder för att minska krisen bör tas tillsammans med det iranska ledarskapet som en inledning till undersökande diplomati av frågor av gemensamt intresse. Skyddet av USA:s nationella intressen i Mellanöstern och säkerheten hos våra vänner och allierade kräver eftertänksamt statsmannaskap och aggressiv diplomati snarare än onödig väpnad konflikt.

Redaktörens anmärkning: Detta brev samordnades av American College of National Security Leaders, ett konsortium bestående av pensionerade amiraler, generaler, ambassadörer och ledande befattningshavare som har för avsikt att stärka Amerikas nationella säkerhet genom att delta i debatt, påverka beslutsfattare och informera allmänheten.

Föregående artikelUpprop om utlämning av Julian Assange. Skriv på!
Nästa artikelVarför USA försöker tvinga Iran till krig.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Troligtvis är det inga av de som vars lojalitet lider ”israel first” med i denna brev. Det annars tröttsamma ”israel über alles” kakofonin dirigerat AIPAC, neokonservativa och kristen sionist anhangen som präglar USAs politik lyser från sin närvaro. Det märks även i följande formulering:

    ”Detta brev samordnades av American College of National Security Leaders, ett konsortium bestående av pensionerade amiraler, generaler, ambassadörer och ledande befattningshavare som har för avsikt att stärka Amerikas nationella säkerhet genom att delta i debatt, påverka beslutsfattare och informera allmänheten.”

  2. Redan på tidigt 80-talet blev USA ordentligt spöade av Iran. Då var Iran inte så välutrustad som idag. Om krig skulle bryta ut idag, är det inte bara USA som kommer att få ordentlig med stryk. Först att jämkas med marken blir Israel. Bara det skulle rensa världsfreden från den fräna lukten av intriger, krigets, mört och annat brottslig verksamhet som marktjuven hållit på rätt länge.
    Trump, som ju är en sionisternas springpojke, vågar därför inte att angripa Iran. Så peruken kommer att bjuda på en hel del stånka, flåsa och flämta på världsscenen.

    DS. Om marktjuvarnas enheten skulle jämkas med marken i fall Iran attackeras, så ni kan räkan ut vad som kommer att hända den äckliga medeltida teokratin och dylika enheter på halvön.

    https://www.globalresearch.ca/how-yesterday-resembles-today-iran-confronted-us-straits-hormuz-1980s/5679042

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here