Varför USA försöker tvinga Iran till krig.

2
1229

Föregående artikelKommer Trump att lyssna på erfarna militärer och diplomater eller på Bolton, Bibi och saudierna?
Nästa artikelMaduro kallar till nyval i Venezuela alltmedan dialog pågår.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Iran är inget hot. Iran vill inte ha krig, tvärtom. Så varför hetsar USA? Ju, för att USA är israels torped i MÖ och marktjuvarna vill inget annat än krig mot Iran. Risken att hela världen kommer at stå i brand är stor och det fröa tt dessa lömska sionister kan inte leva i fred med sina grannar utan intrigerar och smider lömska planer hela tiden! Den dagen denna marktjuvarnas apartheid regim jämkas med marken så kommer världen att andas verklig fred!!!

    • Det finns flera orsaker. Dels anser arabfolken, inklusive palestinierna, vilka alla känner en samhörighet, att landet är deras eftersom dom bott där i 2,000 år och flyttat in i ett övergivet land efter att romarna förjagat judarna. Dels har man inte glömt den ytterst grymma och blodiga etniska rensning som Israel genomförde efter staten Israels etablerande. Läs på historien, hur USA tidigare, flera gånger, agerat mot Iran för att ta kontroll över oljan. Samma gäller för flera andra arabstater i Mellanöstern och just nu i Venezuela. Hela USA’s maktbas vilar på dollar dominansen, och dollardominansen vilar på oljan. Som exempel, hela USA’s transportsystem bränner olja, 80% av godstransporter går på långtradare, ”18-wheelers”, 90% av persontransporter är bilar. USA är i full panik, flera länder dumpar dollarn nu, ledda av Kina. I Kina sker gods och persontransporter alltmer med el, elbilar och tåg. USA har inte kontroll över kolet, och därför smutskastar man alla frenetiskt över all användning av kol och sprider fejknyheter. USA’s oljebränning i fordon smutsar ner väsentligt mer än kolbränning i ett modern effektivt kolkraftverk för samma ton-kilometer. Dessutom dumpar Kina nu kolet, och i stor utsträckning även Indien, och går till ren energi. Det eliminera USA’s maktposition i olja, och därför är dom alltmer i panik. USA är desperata att få kontroll över Kinas utveckling. Intressanta tider.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here