Krig mot Ryssland?

31
2569

Chris Hedges diskuterar risken för krig mellan USA och Ryssland med Stephen F. Cohen, professor emeritus of Russian studies and history vid New York University och vid Princeton.

Samtalet utgår bl.a. från Cohens nya bok ”A Nation contributing editor, his new book War With Russia? From Putin & Ukraine to Trump & Russiagate”

Stephen Cohen har synpunkter på Russiagate ”“Russiagate—allegations that the American president has been compromised by the Kremlin, which may even have helped to put him in the White House was first presented almost 3 years ago. This is the worst and (considering the lack of actual evidence) most fraudulent political scandal in American history” The Nation.

Ryska Posten nr 23 2019 skriver 10/6 ”Risk för kärnvapenkrig ökar Risken för kärnvapenkrig är nu den högsta sedan andra världskriget, säger Renata Dwan, chef för FN:s institut för nedrustningsforskning (UNIDIR). Alla stater med kärnvapen har pågående moderniseringsprogram och vapenkontroll-landskapet förändras, delvis på grund av strategisk konkurrens mellan Kina och USA”.

Föregående artikelFärska solidaritetsmanifestationer för stöd till demokratiska visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning!
Nästa artikelUSA:s vicepresident Pence talar och förbereder för krig.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Krig är nog otänkbart. Vi har nu en ny terrorbalans som antagligen är minst lika svår, eller värre för USA att hantera än den gamla hederliga kommunistvarianten. https://steigan.no/2019/06/kina-og-russland-har-inngatt-strategisk-partnerskap/

  Sovjetunionen var nog aldrig riktigt ikapp USA teknologiskt mer än vid tiden för Gagarin. Samma år som Gagarin var ute och flög varnade Eisenhower för det militärindustriella komplexet i USA. Sedan dess har USA krigat på heltid och sannolikt utvecklat mer avancerade och effektiva vapen än någon annan.
  Utan att känna till några militära hemligheter, så finns det ändå anledning att tro att detta kan ha jämnat ut sig en hel del med den nya teknikens segertåg i öst. Kina och Ryssland tillsammans kan idag ha lika avancerade eller kanske t.om. bättre vapen än USA.

  Ett Ryskt anfall på USA finns inte ens på kartan och ett amerikanskt anfall på Ryssland skulle sannolikt vara slutet för bägge länderna och båda två vet naturligtvis om det.

  Det nya samarbetet, bytandet av dollar mot guld och det nya betalsystem som Ryssland och Kina nu sjösätter görs antagligen, dels av tvång på grund av USA:s aggressivitet, men också för att dom känner att USA inte har medel att stoppa det. Sanktioner biter snart inte längre och militären kan inget göra.
  Dollarn lever idag mycket farligt.

  Att som Sverige i det här läget knyta upp sig hårdare än någonsin till USA och dollarförsvaret är inget mindre än politisk hjärnblödning och kanske det största hotet mot vår nationella säkerhet i modern tid.
  När dollarn kollapsar gör vi det också och om USA då börjar hota Ryssland direkt så hamnar vi mitt i konfliktens front och Ryssland tvingas till åtgärder mot oss.
  Nu vore en verklig och trovärdig svensk neutralitetspolitik värd sin vikt i guld (inte i dollar) och en sådan kan bara innebära närmare samarbete med Ryssland/Kina än idag, plus ett mycket tydligt avståndstagande från alla aggressiva tendenser. Den kräver dessutom politiker med aktiva hjärnceller!!

 2. ”Men det ryska rättsväsendetär snarare politiskt än en juridiskt.”
  (Ja, det var faktiskt den stavningen när jag läste vid 22-tiden. Ovan är ett ordagrant citat.)

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryska-tidningar-protesterar-fangslande-av-journalist

  Jag tycker det svenska rättsväsendet har tagit en liknande form. Politiskt kontroversiella domar formas efter rådande politik. Man får en smak av diktatur.

  Vad gäller ovan händelser i Ryssland så förstärks min uppfattning om att arvet från Sovjetkommunismen biter sig fast allra längst i rättssystemet som tenderar bli partiets förlängda arm i det vi upplevt som proletariatets diktatur.

   • ”Upplys mig, vad är det du har upplevt?”

    Polen.
    Där sitter kommunistdiktaturen kvar i rättsväsendet. De nya regeringarna har svårigheter att få bort den och ta kontroll. Tjänstetillsättningarna vill gärna gå i arv och på så sätt lever det gamla systemet vidare. Jämför ”djupa staten” där det bildas en stat i staten. Jag upplever också det här också i Sverige där jag tycker hela rättsapparaten inte längre är oberoende. Domarna tenderar bli politiska. Och feministiska då politiskt framtvingad jämställdhet närmast implementeras i statsapparaten. Jag förvånas över hur det tidigare mansdominerade rättsväsendet på så pass kort tid börjar likna ett matriarkat. Domare och advokater, alla verkar de numera vara kvinnor. Men de åtalade är fortfarande oftast män. Jag får bara en känsla av att många åtalade förvånas över att de blev friade. Eller att straffet inte blev högre. Men så ska ju Sverige vara ett bra land att leva i. Alla ska med. Även brottsligheten som tycks börja stortrivas i landet där alla ska ha det bra. Jag tycker vi fått ett rättsväsende med stort socialt patos och mycket empati. De som är emot det kan nog inte räkna med några friande domar om de skulle råka bli åtalade. Politiska domstolar ska självklart ha kraften och befogenheten att statuera exempel. När det verkligen behövs.

 3. Västvärldens systemmodernisering och kommunismens fall höjer säkerheten. Metall och drivmedel åldras, moderniseringarna är positiva. Absolut ingenting talar för att USA förbereder angrepp på Ryssland, som förlorade kalla kriget för decennier sen. Ryssland säljer sina varor på världsmarknaden som alla andra, men kliver oönskade in hos grannarna, som har gått med i Nato som motåtgärd. USA har inte ens en procent av de trupper som krävs för att inta Ryssland, nyttan av att försöka är noll jämfört med den potentiella kostnaden. Det är bara att köpa vad man vill från Ryssland, mycket billigare.

  Varför sprida så ointelligent desinformation?

  • Nu är det ju inte Ryssland som kliver in oönskat överallt i världen utan det är USA! Och kom nu inte och svamla om Georgien, det är förtryckta minoriteter som vill ha Rysslands skydd mot gangsterregimen i Tbilisi. Samma sak i östra Ukraina där den rysktalande befolkningen får hjälp från Ryssland mot fascisterna i Kiev! USA däremot är inblandade i nästan alla pågående krig på jorden och kliver gärna på och hotar sina grannar i Sydamerika och även resten av världen. Ditt inlägg Job är bara oinitierat svammel och låter mer som någon löjlig USA-propaganda. USA försöker hota allt och alla och de har inga allierade egentligen, bara skrämda vasaller. Nu låter sig ju varken Kina eller Ryssland skrämmas av USA som mest är som en ovanligt tom tunna. Men om man bara läser USA-styrd västmedia kan man ju tro att det ligger till som du tror men verkligheten är helt annorlunda. Det är närmast löjeväckande att påstå att någon annan nation än USA är den som startar och underhåller alla krig, möjligtvis så kan Israel konkurrera lokalt i Mellanöstern.

  • Job
   Jag tror inte heller att USA på allvar planerar krig mot Ryssland, men om dom gjorde det så hade det knappast handlat om en ren invasion. Kärnvapen är nog det enda alternativet för dom.

 4. Man behöver bara fråga regeringarna i Baltikum, Polen, Rumänien och liknande så framgår det att de vill vara med i Nato, de vill ha amerikansk trupp och amerikansk utrustning, och det beror sannolikt på erfarenheter av rysk ockupation relativt nyligen. De ser det som en säkerhetsinvestering.

  Moderniseringarna av arsenaler har antagligen flera orsaker, dels åldras den, men man måste också sysselsätta kompetensen för att bibehålla den. Att Ryssland inte längre har råd med sin stående anfallsstyrkor är bra för alla grannar, och grund för den västliga nedrustningen. Alla västeuropas länder har en försvarsbudget som resulterar i nedskärningar.

  Det finns alltså ingen grund för ropen om förestående krig med Ryssland, USA har inte alls byggt upp sådan kapacitet, och sovjetunionens stående armé med stövlarna hos grannarna har rostat bort. Vilken är poängen med att inte låtsas om fakta? Europa är inte längre hotspot, utan sydkinesiska sjön. USA kan välja på att konfrontera Kina eller se alla sina allierade skaffa egna kärnvapen. Det är vad det handlar om. Ryssland är en kärnvapenrustad dvärg.

 5. ryssland är en kärnvapenrustad dvärg, sammtidigt som landet är världens rikaste nation när det gäller naturtillgångar vilket retar usa och usa oligarkerna eftersom dom inte har fria händer att ro hem hela kakan, i ryssland stiger solen upp och i usa kommer natten om dom inte kan bemästra putin, putin en folkets och rysslands man motsatts till alla giriga amerikanska miljardäre sammtidigt som sjukvården i usa är till för dom rika och tiotusentals bor på gatorna i denna demokrati som kallas usa

  • ”i usa är till för dom rika och tiotusentals bor på gatorna i denna demokrati som kallas usa”

   Om det är 99 tusen som bor på gatorna i USA så är det ändå endast 0,3 promille av befolkningen. I den jämförelsen måste jag betrakta USA som ett välfärdsland.

   Tidigare hade jag stora antipatier mot USA, ungefär som det brukar hävdas här, men jag har på senare år reviderat den inställningen så idag motsvarar nog min inställning till USA Sveriges befolkning i allmänhet. Sverige är också USA-vänligt av tradition. Vill man se den generella fattigdomen får man nog söka sig utanför USA:s gränser. USA är inget samhälle där alla äger lika mycket, eller alla har det lika dåligt ställt utom de i maktapparaten som alltid tar för sig. Men vem har bestämt att alla i ett samhälle ska ha lika? För mig är det en främmande tanke. Resurser skapas genom arbete av någon form och alla presterar inte lika. De som presterar mer måste också få mer annars slutar de att prestera. Det måste löna sig att arbeta.

 6. Ryssland är en råvaruproducent som säljer på världsmarknaden. Idén att ”det retar” USA, och att man därför skulle starta krig är absurd. Krig skulle fördyra allt oändligt. USA köper och säljer på en världsmarknad där även andra köper och säljer. Afrika har mest råvaror. Man får inte så bra betalt för råvaror, utan för bearbetade produkter.

  Ingenting i USA´s försvarspolitik antyder förberedelse till invasion av Ryssland. USA moderniserar vapensystem, Ryssland har inte råd. Det är hela saken. Militärt fokus skiftade från Europa till östasien för flera decennier sen. Sovjetunionen havererade, och med den de stående invasionsarméerna.

  • Job.
   Nu tror jag att din analys av USA misslyckades helt. USA är inte alls som andra länder. Industriproduktionen är till stora delar utflyttad till Asien och vapenindustrin med underleverantörer har antagligen blivit en av dom största eller kanske rentav den största industrigrenen i USA. Vapenindustrin har enormt politiskt inflytande i landet och kräver krig och upprustning för att göra vinst.

   Dollarns ställning som världsvaluta är helt avgörande för USA:s ekonomi och den ställningen hänger helt på att oljan handlas i dollar. Skulle oljan handlas i annan valuta så kommer världens länder troligtvis att börja sälja av dom enorma mängder dollar dom nu är tvungna att ha i sina valutareserver. Om inget annat händer så kommer dollarn då att rasa och USA blir ett utomordentligt fattigt land. Utlandsskulden minskar visserligen, men den vanliga amerikanen kommer inte att kunna köpa dom industriprodukter som numera produceras i Asien. Ekonomisk katastrof hotar då USA.
   Både vapenindustrin och dollarförsvaret tvingar USA ut i krig och därför angrips alla som pratar om att handla olja i någon annan valuta.
   Så har det varit fram tills nu, då Ryssland satte stopp för vansinnet i Syrien.

   Nu står USA inför kanske det största ekonomiska hotet någonsin och risken för en dollarkollaps ökar för varje dag. USA kan egentligen inte mycket annat än att föra krig och flyga i rymden, men nu ser konsekvenserna av fortsatt krigande ut att bli dom övermäktiga. Vad dom primitiva gangstertyperna som styr landet hittar på då vet vi inte. Kanske försöker dom ändå starta krig mot Iran, men även det lär bli svårt. Ryssland och Kina kommer antagligen inte att nöja sig med åskådarplatser i det läget.

   • suck. ur nationalencyklopedin;
    ”Sedan 1920-talet har USA:s ekonomi varit den största i världen. År 2015 utgjorde landets BNP 24,2 procent av hela världens samlade inkomster av varor och tjänster, och den var mer än dubbelt så stor som i det därpå följande landet, Kina, och nästan lika stor som i hela EU. Landet har vidare den största utrikeshandeln, trots den stora inhemska marknaden. USA är världsledande vad gäller forskning och utveckling inom de flesta områden”

 7. USA och EU lämnas utanför.
  I Moskva tecknade på fredagen förra veckan Putin och Xi flera gemensamma uttalanden om Rysslands-Kinas strategiska partnerskap.
  Saxat ur https://russia-insider.com/en/economics/escobar-putin-xi-cut-us-dollar-out-eurasian-trade-us-elites-panic/ri27231
  Det viktigaste är ett åtagande att utveckla bilaterala handels- och gränsöverskridande betalningar med rubel och yuan, för att kringgå amerikanska dollar.
  Därefter besökte Xi St Petersburgs internationella ekonomiska forum (SPIEF) , Rysslands främsta affärsmöte, absolut nödvändigt för alla att förstå de hyperkomplexa mekanismer som är förknippade med byggandet av Eurasian integration.
  I sitt St Petersburg-tal betonade Xi att Kina och Ryssland var båda engagerade i en hållbar utveckling med låga koldioxidutsläpp och lovordade sammankopplingen av BRI-projekt med Eurasia Economic Union (EAEU). Han betonade hur allt som var förenligt med Putins idé om ett stort eurasiskt partnerskap. Xi betonade att Kina ”inte kommer att söka utveckling på bekostnad av miljön”; Kina ”kommer att genomföra klimatavtalet i Paris”; och Kina är ”redo att dela 5G-teknik med alla partner” på väg mot en avgörande förändring i modellen för ekonomisk tillväxt.
  Det omfattande strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina är blomstrande, inte som ett allierat fördrag, utan som en konsekvent vägkarta mot Eurasiens integration och konsolideringen av den multipolära världen.
  Nu har det amerikanska drivna handelskriget underlättat konsolideringen av Ryssland som Kinas strategiska partner. Rysslands utrikesdepartement är bättre redo att avvisa nästan vardagliga uttalanden som till exempel kommer från ordföranden för de gemensamma cheferna, Joseph Dunford, när han hävdar att Moskva syftar till att använda icke-strategiska kärnvapen i den europeiska teatern . Det är en del av en non-stop-process – nu i hög utväxling – av tillverkningshysteri genom att skrämma NATO-allierade med det ryska ”hotet”.

  Med få illusioner om vad som kan passera vid G20 i Osaka senare i månaden, när det gäller ett genombrott i förbindelserna mellan USA och Ryssland, berättade intel-källor att Rosnefts VD Igor Sechins budskap till EU skulle vara att skära av dem och länka till Kina för gott. På det sättet skulle rysk olja omdirigeras helt från EU till Kina, vilket gör EU helt beroende av Hormussundet.
  Peking för sin del verkar slutligen ha absorberat att den nuvarande Trump-administrationens offensiva inte bara är ett handelsstrid, utan också en fullsträckt attack på sitt ekonomiska mirakel, inklusive en samordnad drivning för att skära Kina ut från stora delar av världsekonomin.
  Kriget mot Huawei – Rosebud av Kinas 5G-överhöghet – har identifierats som en attack på drakens huvud. Angreppet på Huawei innebär en attack inte bara på tech, mega-huben Shenzhen, utan hela Pearl River Delta: ett ekosystem på 3 miljarder yuan, som levererar detaljer i den kinesiska försörjningskedjan för högteknologiska tillverkare.
  Konceptet Gyllene Ringen av Multipolära Stora Kraftar har blivit flytande, varigenom Turkiet, Irak, Iran, Pakistan, Ryssland och Kina skulle kunna tillhandahålla ett stabilitetsbälte längs Sydasien Rimland. Källa: Konsorti Nyheter

 8. USA har klarat sig mycket bra ur Sovjetunionens kollaps. Både Europa och Sovjetunionen byggde upp en jättelik krigsmakt under namnet ”Kalla kriget” men som vid Berlinmurens fall i det stora hela blev helt värdelös. USA har aldrig byggt upp något sådant invasionsförsvar och heller inte behövt förlora något. USA har den krigsmakt de haft sedan lång tid tillbaka och som de ständigt underhåller och förnyar allt efter behov. Som krigsmakt är USA definitivt att räkna med. Det är egentligen inget konstigt om länder som Sverige, Polen m.fl. frågar efter USA:s militära beskydd. Därför det är ju i USA:s militär resurserna finns. Det nya skulle i så fall vara att USA inte längre vill ställa upp med militärt försvar gratis. Vill man ha en tjänst får man vackert betala. På något sätt. För mig någonting fullt naturligt.

  Om nu Östasien tar över marknader för industriprodukter kanske USA kunde börja sälja övergripande militära säkerhetslösningar till länder över världen? Det skulle absolut kunna minska handelsunderskottet och mycket väl passa in i parollen ”Make America Great Again”.

  Man får det man betalar för. Mer fri marknad och kapitalism kan det väl ändå aldrig bli?

 9. SVT Public Service verkar bekymrade över att inte liberala politiker släpps fram i Ryssland. Men här i Sverige verkar inte SVT Public Service särskilt bekymrade över att inte (social)konservativa politiker släpps fram. Tvärs om verkar det vara en högst målmedveten och rättfärdigande handling att på alla sätt bekämpa de konservativa. Jag tycker SVT mer liknar en propaganda-apparat än en nyhetsförmedling.

  En svensk ”forskare” uttalar sig i SVT Public Service. För mig börjar röda varningslampor blinka. Är det seriöst?

  ”Putins dalande popularitet är tätt sammankopplad med en försämrad ekonomi, enligt Gudrun Persson. Missnöje pyr – inte minst efter fjolårets kritiserade pensionsreform.

  – Pensionsåldern höjdes och folk fick mindre pengar i fickorna. Det uppfattades som ett svek. Realinkomsterna har också sjunkit för femte året i rad och momsen har höjts från 18 till 20 procent, säger Persson.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/89-demonstranter-gripna-i-moskva

  Visst, sanktioner svider som alltid. Men ”forskaren” förmår inte göra kopplingen. Och allra minst förmår ”forskaren” vidkännas att sanktionerna mot Ryssland kommer från Väst och EU dit Sverige (enligt mig) tyvärr tillhör. Jag gjorde vad jag kunde i senaste EU-valet. Parollen ”Sverige ut ur EU” fick min röst.

  • Demonstrationerna i Ryssland saknade tillstånd. I nog alla länder stoppar polisen sådana demonstrationer. Även i Sverige, mest uppmärksammat då nazister försökte demonstrera på en icke godkänd demonstrationsrätt. Jag deltog i sommare vid en liten fredlig demonstration, där vi inte hunnit söka tillstånd. Annars sker detta alltid där jag är engagerad. Vänliga poliser avbröt det hela i gott samarbete med oss.

   En framträdande person i dessa upprepade manifestationer utan godkännande är Navalny, ofta omhuldad i media i Sverige och i Väst. Han är inte bara nationalist och marknadsliberal. Han har gjort uttalanden som gjort att han betecknas som rasist av viss. Invånare i Kaukasus har han liknat vid kackerlackor och han har menat att folket bör ha rätt till handeldvapen för att kunna försvara sig mot dem. Efter att ha deltagit i demonstration med högerextremister och nazister uteslöts han för 10 år sedan från liberal-demokratiske Jabloko-partiet.

   • Högst märkligt att SVT:s ”forskare” inte på något sätt upplyser om det här. Har verkligen ”forskaren” forskat tillräckligt? Efter vad jag läst nu vill jag byta forskarens titel till ”förvillare”.

    • Inget konstigt. Rysslandsexperten professor Cohen på Princeton ifrågasätter den gängse bilden av hot från Ryssland. Passas sällan SvT att rapportera sådant.

 10. Oppositionsaktivister samlades för att protest marschera genom centrala Moskva på lördagen. Polisen har kvarhållit 600 personer vid den osanktionerade samlingen.
  En av de första som arresterades var Lyubov Sobol, en allierad av Aleksey Navalny. Aktivisten hade varnats av stadsmyndigheterna mot uppmaningar till mer osanktionerade sammankomster efter att hon undvikit gripandet efter förra lördagens sammanstötningar. Då kom hon undan med böter, som mor till ett minderårigt barn.

  Istället för att samlas på ett anvisat ställe, valde aktivister att gå genom Moskvas ikoniska 9 km långa sträng av boulevarder och torg runt huvudstadens historiska centrum.
  Demonstranter möttes med tung polis närvaro i områden av deras planerade rutt, med officerare varnar dem genom högtalare att inte delta i olagliga sammankomster.
  Moskva-polisen sa på lördag kväll att de har arresterat cirka 600 personer. Flera journalister har klagat över att de fångats upp i arresteringen. Bland dem var den holländska reportern Joost Bosman, som tweetade en bild av sig själv i en polisbil.
  Begäran om att hålla demonstrationer denna lördag avvisades tidigare i veckan, med myndigheter som sa att ansökan lämnades in för sent för att förhandla om en plats som både stadsmyndigheterna och arrangörerna skulle komma överens om. Under tiden har minst tre separata sammankomster sanktioneras för 10 och 11 augusti. Protestorganisatörerna har sagt att de fortfarande är i samtal med myndigheterna om detaljerna i samlingarna. En handfull demonstranter har anklagats för brott som att attackera polisen eller att ta med vapen till en allmän samling. Andra varnade oppositionsaktivister mot att lita på ledare, som uppmuntrar dem att bryta lagen bara för upptrappningens skull.
  https://www.rt.com/russia/465731-moscow-unsanctioned-protest-opposition/

  • Demonstrationerna i Ryssland saknade tillstånd. I nog alla länder stoppar polisen sådana demonstrationer. Även i Sverige, mest uppmärksammat då nazister försökte demonstrera på en icke godkänd demonstrationsrätt. Jag deltog i sommar vid en liten fredlig demonstration, där vi inte hunnit söka tillstånd. Annars sker detta alltid där jag är engagerad. Vänliga poliser avbröt det hela i gott samarbete med oss.

   En framträdande person i dessa upprepade manifestationer utan godkännande är Navalny, ofta omhuldad i media i Sverige och i Väst. Han är inte bara nationalist och marknadsliberal. Han har gjort uttalanden som gjort att han betecknas som rasist av viss. Invånare i Kaukasus har han liknat vid kackerlackor och han har menat att folket bör ha rätt till handeldvapen för att kunna försvara sig mot dem. Efter att ha deltagit i demonstration med högerextremister och nazister uteslöts han för 10 år sedan från liberal-demokratiske Jabloko-partiet

   • När ett socialistiskt uppror eller en revolution äger rum i Ryssland – vilken sida ställer du dig då på? På Putins och oligarkernas sida? Eller det ryska folket och arbetarklassen?
    Du och andra inom vänstern har på den bloggen och FB nämnt att det är USA och Väst som stödjer demonstrationerna i Hong Kong och i Ryssland.
    Det finns falska rykten om att USA och väst – Wall Street – finansierade den ryska revolutionen 1917 mot de Vita och den ryska monarkin. Det är samma rykten idag, rykten som kan vara sanna; att det är USA och Väst som stöttar människor som demonstrerar i Ryssland och Kina för att störta Putin och Kina.
    Stöttar du inte längre den ryska revolutionen 1917? Demonstrationerna då var inte heller lagliga, och det finns de som säger att revolutionen var en kupp – förenar du dig med dessa som säger detta? Du anser ju att den afghanska revolutionen 1978 var olaglig.

    • Protester kan vara progressiva som i Ryssland 1917 eller till stor del ske med hjälp av imperialistintressen, kombinerat med folkliga intressen – som Maidan och Hongong nu.

     • Det är vad de högerextrema och den nuvarande ryska ledningen säger om den ryska revolutionen 1917, att den ryska revolutionen 1917 var finansierad av USA och växt och Wall Street, alltså med hjälp av imperialistintressen.

     • Finns belägg för det? Vilken betydelse i så fall? Många har skrivit om det, bl.a. Anders Carlsson.

     • Det finns mängder av videos, böcker (av Antony Sutton) och artiklar på nätet som framför dessa falska anklagelser. Naturligtvis finns det inget belägg för det mer än alla dessa konspiratörer hänvisar endast till en enda författare (vad jag vet), och det är just Sutton.
      Dessa konspiratoriska teorier har även de ryska konservativa och borgerliga tagit åt sig. Jag har lyssnat till en av dessa. Så dessa rykten finns även i Ryssland och försvårar socialisternas arbete, både där och här. Ett arbete som kunde ha utnyttjats av andra frågor än att förneka och bevisa motsatsen till dessa anklagelserna.

      Lyssna på det här och jämför med dagens propaganda.
      https://www.youtube.com/watch?v=Zm0pBBfSur0&t=139s

 11. En undersökning har inletts för påstådd penningtvätt av en icke-statlig organisation som leds av en oppositionsaktivist Alexey Navalny. Tillkännagivandet gjordes under pågående oppositionsprotester i Moskva.
  Medlemmar i stiftelsen, liksom andra individer som är ”kopplade till dess verksamhet” misstänks ha tvättat den stora summan på 1 miljard rubel (15,3 miljoner dollar) under de senaste tre åren, enligt Rysslands undersökningskommitté.
  För att skapa ”ett intryck av lagligt innehav och användning av kriminella pengar ” deponerades summan genom Moskvas uttagsautomater till konton i flera banker” , sa utskottets taleskvinna Svetlana Petrenko och tilllade att kontanterna överfördes till konton till FBK efteråt.Tillkännagivandet gjordes bland pågående oppositionsprotester i centrala Moskva, som organiserades av Navalnys allierade. Navalny själv sitter för närvarande i fängelse och avtjänar en 30-dagarsperiod för att anstifta illegala protester.

  • Jämför Navalny (Soros finansierade imperielakejen) med Assanges (Wikileaks grundaren) öde. Återkom sesam med din predikan om ”rättigheter”, @Ivan

   Tillägg: Inte heller i väst kan du demonstrera utan tillstånd. Och om du ändå gör det så blir du serverad från en cocktail av polisens batong, tårgas, fängelse, böter och en hel del annat. Det kallas västerländsk demoNkrati.

 12. Erinring.. Bra att du fattat att Navalny är en av Soros betalade lakejer.
  Din anmärkning om ”predikan om rättigheter” adresserad mig, till var helt malplacerad

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here