Är kriget i Ukraina förlorat? – Kommer Zelensky att lämna? – Har Vita huset misslyckats?

3
696

Moon of Alabama, den 31 oktober

https://www.moonofalabama.org/2023/10/the-war-is-lost-zelenski-will-leave-the-white-house-has-failed.html#more

Länkar finns i den ursprungliga artikeln.

_________________________________

Vilken skillnad ett år gör … större – större

Times stora nyhet är ganska avslöjande:

‘Nobody Believes in Our Victory Like I Do.’ Inside Volodymyr Zelensky’s Struggle to Keep Ukraine in the Fight

 

Time – Oct. 30,

 

Offensiven har fortskridit i en plågsam långsam takt och med enorma förluster, vilket har gjort det allt svårare för Zelensky att övertyga sina partners om att segern är nära förestående. I och med krigsutbrottet i Israel har det till och med blivit en stor utmaning att hålla världens uppmärksamhet på Ukraina.

The Economist citerar en soldat vid fronten av motoffensiven och håller med:

”Left Handed”, en infanterist som strider vid fronten mellan Robotyne och Verbove, säger att de ukrainska förlusterna har ökat till alarmerande nivåer, delvis på grund av drönarnas arbete. Slätterna i Zaporizhia har vänt livet ryggen, säger han. ”Det är rena helvetet. Lik, lukten av lik, död, blod och rädsla. Inte en tillstymmelse till liv, bara stanken av död.” De som befann sig i enheter som hans egen hade större chans att dö än att överleva. ”70/30. Vissa får inte ens uppleva sin första strid.”

Ändå uppmanar Zelenski dem att fortsätta:

Men hans övertygelse har inte förändrats. Trots den senaste tidens motgångar på slagfältet tänker han inte ge upp striderna eller söka någon form av fred.

Tvärtom har hans tro på Ukrainas slutgiltiga seger över Ryssland hårdnat till en form som oroar vissa av hans rådgivare. Den är orubblig och gränsar till det messianska. ”Han lurar sig själv”, säger en av hans närmaste medarbetare frustrerat till mig. ”Vi har slut på alternativ. Vi vinner inte. Men försök säga det till honom.”

Zelenskys envishet, säger några av hans medarbetare, har skadat deras teams ansträngningar att komma fram till en ny strategi, ett nytt budskap.

När de har diskuterat krigets framtid har en fråga förblivit tabu: möjligheten att förhandla fram ett fredsavtal med ryssarna. Att döma av de senaste undersökningarna skulle de flesta ukrainare förkasta ett sådant steg, särskilt om det skulle innebära förlust av ockuperat territorium.

Kriget är förlorat. Det vet de. Men de är ovilliga att ge upp.

Zelenskis folk lägger skulden överallt utom på dem som har orsakat röran. Det var ”seger”-budskapen från Zelenski och hans besättning som har lett allmänheten in i en fullständig självbelåtenhet.

Som Strana rubricerar det (maskinöversättning):

Ukraine is losing the war with the Russian Federation due to the inadequate perception of the situation by society — commander of the Armed Forces of Ukraine

– Strana.news – Oct. 30, 202330, 2023

Strategiskt förlorar Ukraina kriget på grund av den orealistiska uppfattningen av situationen i samhället.

Denna åsikt uttrycktes av befälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Dmitry Kukharchuk i en intervju med Channel Five.

Han hävdar att i början av kriget var alla ukrainare redo att försvara landet, det fanns många frivilliga. Men efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka från Kiev förändrades situationen.

”Omedelbart efter det märkte jag att det fanns teser i media om att vi slåss med hemlösa människor, att den ryska armén inte vet hur man slåss, att segern i princip kommer att vara om en vecka eller två, högst en månad. Att vi först på våren, sedan på sommaren, sedan på hösten, sedan på vintern, utan att specificera vilken vinter, kommer att åka till Krim. Att segern i grunden är självklar. Så folk sattes i ett varmt badrum. Vi har brutit ner visionen om verkligheten. Men det hände inte i Ryssland. De började inse att kriget inte skulle bli lätt för dem. De insåg att de skulle behöva kämpa under lång tid”, tror Kukharchuk.

Han säger också att ryssarna ”blir starkare” varje dag, och om Ukraina verkligen kämpade mot ”degenererade” skulle man ha besegrat dem för länge sedan.

”Det är därför vi förlorar. De har dessa processer på gång, och deras allmänna beredskap är mycket högre än vårt samhälles. Och när de talar om en atombomb, ett krig mellan alla mot alla, av någon anledning verkar det för mig som att de är redo för dessa processer, ” tillade bataljonschefen.

Napoleon, Hitler och flera andra som sökte krig mot Ryssland fick lära sig att aldrig underskatta djupet i dess resurser. Nu håller NATO, USA och dess europeiska ombud på att lära sig den läxan.

Zelenski har fortfarande inte gjort det. Han kommer inte att ge upp:

Kylan kommer också att försvåra militära framryckningar och låsa frontlinjerna åtminstone fram till våren. Men det har Zelenski vägrat att acceptera. ”Att frysa kriget innebär för mig att förlora det”, säger han. Innan vintern satte in varnade hans medarbetare mig för att förvänta sig stora förändringar i deras militära strategi och en stor ommöblering i presidentens team. Minst en minister skulle behöva avskedas, tillsammans med en högre general som ansvarar för motoffensiven, sa de, för att säkerställa ansvarsskyldighet för Ukrainas långsamma framsteg vid fronten. ”Vi rör oss inte framåt”, säger en av Zelenskys närmaste medarbetare. Vissa befälhavare i frontlinjen, fortsätter han, har börjat vägra order om att avancera, även när de kommer direkt från presidentens kontor. ”De vill bara sitta i” skyttegravarna och hålla linjen”, säger han. ”Men vi kan inte vinna ett krig på det sättet.”

När jag tog upp dessa påståenden med en högre militär officer sa han att vissa befälhavare inte har något val när det gäller att ifrågasätta order från toppen. Vid ett tillfälle i början av oktober, sade han, krävde den politiska ledningen i Kiev en operation för att ”återta” staden Horlivka, en strategisk utpost i östra Ukraina som ryssarna har hållit och försvarat hårt i nästan ett decennium. Svaret kom tillbaka i form av en fråga: Med vad? ”De har varken män eller vapen”, säger officeren. ”Var finns vapnen? Var finns artilleriet? Var är de nya rekryterna?”

Inom vissa grenar av militären har bristen på personal blivit ännu mer allvarlig än bristen på vapen och ammunition. En av Zelenskijs närmaste medarbetare berättar för mig att även om USA och dess allierade kommer med alla de vapen de har lovat, ”så har vi inte manskapet att använda dem.”

Sedan invasionen inleddes har Ukraina vägrat att offentliggöra officiella siffror över antalet döda och sårade. Men enligt amerikanska och europeiska uppskattningar har antalet döda och sårade länge överstigit 100 000 på varje sida av kriget. Kriget har urholkat Ukrainas väpnade styrkor så mycket att värnpliktsmyndigheterna har tvingats kalla in allt äldre personal, vilket har höjt medelåldern för en soldat i Ukraina till cirka 43 år. ”De är vuxna män nu, och de är inte så friska till att börja med”, säger Zelenskijs nära medhjälpare. ”Det här är Ukraina. Inte Skandinavien.”

Ukrainas gamla problem, framför allt korruptionen, kvarstår:

Mitt i all press på att utrota korruptionen antog jag, kanske naivt, att tjänstemän i Ukraina skulle tänka sig för två gånger innan de tog emot en muta eller stoppade statliga medel i egen ficka. Men när jag påpekade detta för en av presidentens topprådgivare i början av oktober bad han mig att stänga av min ljudinspelare så att han kunde tala mer fritt. ”Simon, du har fel”, säger han. ”Folk stjäl som om det inte fanns någon morgondag.”

När jag vet att skeppet håller på att sjunka är det förmodligen vad jag också skulle göra. Ta med allt tillgängligt på min personliga livflotte och förbereda mig på att kapa dess förbindelser med moderskeppet.

Artikeln i Time är en signal. Den tillkännager slutet på Zelenskis regim. Jag är säker på att det nationella säkerhetsrådet, liksom utrikesdepartementet, febrilt letar efter ett alternativ – och efter ett sätt att installera det på som räddar ansiktet.

Någon verkar skydda och främja förre presidentrådgivaren Aleksej Arestovitj för just det syftet (maskinöversättning):

Efter att ha lämnat presidentkontoret med en skandal i januari 2023, gick Arestovich, även om han började kritisera myndigheternas handlingar, ändå försiktigt fram till nyligen.

Men just nu slår han bara på det styrande laget.

Arestovich fokuserar på två saker: de militära besluten från landets ledarskap och dess inrikespolitik.

Den andra versionen: Arestovich värvade stöd från amerikaner som vill se mer politisk mångfald i Ukraina och inte är intresserade av Zelenskijs monopolisering av makten.

Arestovich

Till förmån för denna version använder de också det faktum som nämnts ovan, att åtstramningen av retoriken från den tidigare rådgivaren till presidentens kontor började efter hans resa till USA. Även i detta avseende påminner de om hans intervju med Gordon i början av oktober, där han säger att om väst beslutar att avsluta kriget utan att nå 1991 års gränser och Zelensky motstår detta, kommer Ukrainas president att ”bytas ut” i valet.
Red: 1/11 meddelades att Arestovich utmanar Zelensky i kommande presidentval.https://petterssonsblogg.se/2023/11/01/oleksij-arestovitj-utmanar-zelenskyj-i-presidentvalet-om-det-blir-nagot/

”Det är möjligt att Arestovitj stöds av en viss del av den västliga eliten, som bryr sig om åsiktsbredden i Ukraina. De säger att landet inte bara kan tala med Zelenskijs röst, utan det finns också olika kritiska åsikter”, kommenterar den politiska analytikern Ruslan Bortnik till Strana.

I sin stora strategi hade Vita huset försökt att lägga tyngdpunkten på Asien. Men USA befinner sig – först i Ukraina, i en helt onödig konflikt som USA själv har orsakat, och, med Gaza i lågor, igen i Mellanöstern.

I ett föredrag i Australien nyligen gör John Mearsheimer en djupdykning i detta dilemma (video). Han förutser ingen bra utgång.

Kommentatorn Flavia Krause-Jackson i Bloomberg skriver:
Vädret vänder, den politiska stämningen försämras och motoffensiven kan upphöra helt trots att Ukraina insisterar på att de ska kämpa sig igenom vintern.
Israel-Hamas-konflikten har avlett världens uppmärksamhet, och med  högerrepublikaner som ansvarar för representanthuset kan Ukraina inte längre anta att USA:s militära hjälp det är beroende av kommer att fortsätta komma, trots president Joe Bidens försäkringar om att motsatsen . Han har ett omval att kämpa för, och stödet för Ukraina är inte de amerikanska väljarnas största oro.
I en intervju med tidningen TIME erkände Zelenskiy: ”Självklart förlorar vi på händelserna i Mellanöstern.” Under tiden, i ett av sina nattliga tal, klagade han över att ”den moderna världen snabbt vänjer sig vid framgång.”
För ett år sedan hade Ukrainas optimistiska motattack vunnit beröm. Kritiken av den nuvarande insatsen som tämligen misslyckad svider tydligt.
Den amerikanska krigsmaskinen börjar spridas tunnt på två fronter. Ukraina är i efterskott på artillerigranater, européerna kommer sannolikt inte att kunna trappa upp, medan Ryssland påstås få ammunitionsförsörjning från Nordkorea.
Offentligt kommer ledarna att fortsätta att de står upp för Ukraina, men löftena klingade ihåliga. Ett par ökända ryska skojare lurade Italiens premiärminister Giorgia Meloni till ett telefonsamtal där hon sa att västerländska allierade var trötta på konflikten.
”Jag ser mycket trötthet, jag måste säga sanningen, från alla håll”, sa hon i en ljudinspelning från mitten av september som släpptes på nätet. ”Vi närmar oss det ögonblick då alla förstår att vi behöver en väg ut.”
Det är en grym sanning för Zelenskij att möta, men det är nu uppenbart.

 

Föregående artikelDet stora miljöbedrägeriet. Program för en bra klimatpolitik?
Nästa artikelFörintelseöverlevare ”Israel är 1000 gånger värre än Hamas”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Zelenskij påminner lite om Adolf Hitler i slutet av kriget. I början av 1945 förutspådde han ”Tysklands slutgiltiga seger … redan under detta år den historiska vändpunkten inträder.” Under de sista dagarna i bunkern utfärdade han order till icke-existerande divisioner.

 2. 10.11.2023 (16:30)
  Ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen (4–10 november 2023)
  Under perioden 4 till 10 november 2023 tillfogade Ryska federationens väpnade styrkor 11 gruppanfall med högprecisionsvapen och obemannade flygfordon på militärflygfältets infrastruktur, arsenaler, lagringsplatser för artilleriammunition, vapen och militär hårdvara, som samt fiendens POL-baser.
  Dessutom besegrades enheterna av ukrainska militärer, nationalister och utländska legosoldater. Alla de tilldelade målen har engagerats.

  I Kupyansk riktning har Zapad Group of Forces förbättrat situationen längs frontlinjen i flera sektorer och slagit tillbaka 18 AFU-attacker.
  Flyganfall och artillerield träffade personalen och utrustningen från de 25:e luftburna, 68:e Jaeger, 14:e, 54:e och 67:e mekaniserade brigaderna från Ukrainas väpnade styrkor nära Sinkovka, Ivanovka, Zagoruykovka (Charkov-regionen), Sverdlovka och Stelmakhovka (Lugansk People’s Republic). ).
  Fiendens förluster var mer än 710 militärer, en stridsvagn, 11 bepansrade stridsfordon, 18 motorfordon och 16 fältartillerikanoner.

  I Krasny Liman-riktningen avvärjde Tsentr Group of Forces med stöd av flyg, artillerield och tunga eldkastarsystem nio attacker som inleddes av attackgrupper från 1st Special Forces Brigade, de 24:e och 47:e mekaniserade brigaderna av Ukrainas väpnade styrkor, som samt det 15:e regementet av Ukrainas nationalgarde.

  Dessutom besegrades ett kluster av arbetskraft och hårdvara från den 67:e mekaniserade brigaden av de väpnade styrkorna i Ukraina och den 125:e territoriella försvarsbrigaden nära Yampolovka och Serebryanka (Folkrepubliken Donetsk).
  De totala fiendens förluster under denna period uppgick till mer än 725 soldater dödade och sårade, tre stridsvagnar, 13 bepansrade stridsfordon, 20 motorfordon, sex fältartilleripjäser och två MLRS-utskjutare.
  I Donetsk-riktning tillfogade Yug-styrkorna brandskador på AFU:s personal och hårdvara nära Mariynka, Kurdyumovka, Bogdanovka, Andreevka och Kleshcheyevka (Folkrepubliken Donetsk).

  Under den senaste veckan har ryska enheter slagit tillbaka 16 fientliga attacker. De totala fiendens förluster under denna period uppgick till mer än 1 590 soldater dödade och sårade, tre stridsvagnar, 14 bepansrade stridsfordon, 32 motorfordon, 17 fältartilleripjäser och tre MLRS-skjutraketer.
  I riktning mot södra Donetsk tog Vostok-styrkorna mer fördelaktiga linjer och positioner, och avvärjde också tre fientliga attacker.

  Luftanfall och artillerield besegrade personal och hårdvara från 79:e Air Assault och 72:e Mechanised, såväl som de 105:e och 128:e territoriella försvarsbrigaderna av de ukrainska väpnade styrkorna nära Novomikhailovka, Staromayorskoye, Urozhaynoye (Folkrepubliken Donetsk, och Priyporuthye) och område).

  De totala fiendens förluster uppgick till mer än 800 soldater dödade och sårade, en stridsvagn, 12 bepansrade stridsfordon och 22 motorfordon.
  Under kontrabatterikrigföringen träffades åtta fältartilleripjäser och en MLRS-raket. Dessutom utplånades en artilleriammunitionsdepå från den 127:e territoriella försvarsbrigaden nära Bogatyr (Folkrepubliken Donetsk).

  I riktning mot Zaporozhye utförde enheter från den ryska gruppen av styrkor ett intensivt försvar, under vilket avvärjde 14 attacker från AFU-enheter nära Verbovoye och Rabotino (Zaporozhye-regionen).

  Dessutom levererades strejker mot personal och hårdvara från AFU:s 33:e, 65:e och 118:e mekaniserade brigader nära Malaya Tokmachka och Stepovoye (Zaporozhye-regionen).
  Fiendens förluster för veckan uppgick till 495 militärer, fem stridsvagnar, 32 bepansrade stridsfordon, 13 motorfordon, samt sex fältartillerikanoner.

  I Kherson-riktning gjorde fiendens enheter misslyckade försök att erövra brohuvuden på öar och vänstra stranden av Dnepr av AFUs 35:e och 36:e marinbrigader. De fientliga enheterna träffades av eldkraft.
  Som ett resultat av de ryska styrkornas förebyggande åtgärder och artillerieldangrepp har AFU förlorat upp till 505 militärer, 18 fältartillerikanoner, 15 båtar och 25 motorfordon.
  Dessutom har 26 ukrainska militärer kapitulerat i denna riktning under veckan.

  Den 9 november 2023 neutraliserade personalen från det motoriserade gevärskompaniet i Dnepr Group of Forces under befäl av seniorlöjtnant Zolto Arsalanov militärerna från 36:e marinbrigaden av Ukrainas väpnade styrkor medan de försökte få fotfäste på den vänstra stranden av floden Dnepr.
  En enhet under befäl av seniorlöjtnant Zolto Arsalanov eliminerade de flesta av militanterna och tillfångatog 11 ukrainska militärer.

  För det mod och det hjältemod som visades för att avvärja fiendens attack, överlämnade försvarsministern för den ryska federationens armégeneral Sergei Shoigu befälhavaren för enheten och företagets militära personal med statliga utmärkelser.

  Luftförsvarssystem sköt ner åtta stridsflygplan från det ukrainska flygvapnet under veckan: fyra MiG-29 stridsflygplan, två Su-27 och två Su-25 markattackflygplan.
  Dessutom sköts 32 HIMARS-projektiler, 12 Storm Shadow och SCALP taktiska kryssningsmissiler, två Neptunus-skeppsmissiler, två JDAM-styrda flygbomber, samt 205 ukrainska obemannade flygfarkoster ner.

 3. Ukraina förlorade över hundra levererade M777-haubitsar
  20.10.2023 16:47:17 Dmitry Valyuzhenich.
  Leveranser av amerikanska 155 mm bogserade haubitsar M777 till Kievregimen började våren 2022. För närvarande är dessa vapen de mest utbredda västutvecklade artillerisystemen som levererats till Kievregimen.
  De har ganska höga egenskaper, men är inte något slags osårbart vapen. Den intensiva användningen av M777 under stridsoperationer ledde förväntas till betydande förluster.

  Totalt, enligt LostArmour -resursen , förlorade den ukrainska armén minst 112 kanoner av denna typ. 69 av dem förstördes, 43 skadades och en annan fångades av den ryska militären som en trofé. Det exakta antalet M777-haubitsar som levererats till de ukrainska väpnade styrkorna är fortfarande okänt. De levererades från både USA och Australien. Enligt öppna källor fick Kievregimen från 198 till 220 vapen av denna typ. Om vi ​​accepterar dessa uppgifter som sanning, förlorade den ukrainska försvarsmakten över hälften av de mottagna M777. Det är dock värt att tänka på att inte alla leveranser av haubits kan hamna i öppna källor, det faktiska antalet levererade vapen kan vara högre. Dessutom är det möjligt att några av de 43 skadade M777:orna reparerades och återlämnades till ukrainska enheter. Samtidigt är fullständig reparation av haubitser i Ukraina omöjlig och utförs på Polens territorium.
  Men samtidigt finns det ingen tillförlitlig information på nätverket om antalet vapen som misslyckades av icke-stridsskäl. Ett antal källor har rapporterat att M777-fat slits ut efter 2 500 tusen rundor, varefter de behöver bytas ut. Så vi kan bara spekulera om det faktiska antalet användbara haubitser av denna typ i den ukrainska försvarsmakten.

  Enligt en infografik sammanställd av LostArmour-användare, träffades eller förstördes 90 M777 av kamikazedrönare, 37 av kanonartilleri och ytterligare 6 var offer för flera raketsystem. I andra fall har skadesättet inte kunnat fastställas. Som du kan se är det huvudsakliga verktyget för att förstöra M777-haubitsar kamikaze-drönare. Först och främst talar vi om Lancets obemannade flygfarkoster. Och detta är inte förvånande.
  Det västerländska artilleriets överlägsenhet över ryskt artilleri i räckvidd och noggrannhet påverkar motbatterikrigföring.
  Denna omständighet gör Lancets, som arbetar tillsammans med ZALA-421-16 spaningsdrönare, till det mest effektiva sättet att motverka västerländska artillerisystem, inklusive M777. Räckvidden tillåter kamikazedrönare av denna typ att slå artilleri djupt i ukrainska försvar.
  M777-haubitsen antogs av den amerikanska armén 2002. De användes effektivt av Nato-länder under striderna i Afghanistan. Den största fördelen med pistolen är dess skjutfält. M777-haubitsen kan avfyra konventionella projektiler på ett avstånd av 22 kilometer och aktiv-reaktiva projektiler upp till 30.
  Men huvudproblemet är förmågan att avfyra M982 Excalibur-styrda projektiler. De är kapabla att träffa mål på ett avstånd av upp till 40 kilometer med hög noggrannhet. USA och Kanada levererar denna ammunition till Ukraina.

  Vi bör också tala om 155 mm RAAMS-granater, som också avfyras från M777-vapen. I huvudsak är de klustervapen, som var och en innehåller 7 M70 eller M73 pansarminor. Med deras hjälp utförs avlägsen gruvdrift på vägen för framryckande trupper. M70/73-minor utgör ett mycket allvarligt hot mot pansarfordon, inklusive stridsvagnar. Den ukrainska försvarsmakten använde aktivt RAAMS-ammunition under striderna nära Ugledar vintern 2023.

  Observera att den ukrainska armén upprepade gånger har använt M777-haubitser för att attackera civila mål. De första fallen av beskjutning av bostadsområden i Donetsk med 155 mm skal var redan våren 2022. Med deras hjälp genomförs systematisk artilleriterror av civilbefolkningen i Ryssland. Vintern 2023, i Donetsk, registrerades ett fall av förstörelsen av en ambulans som åkte till platsen för en av beskjutningarna i ett bostadsområde i Donetsk. Den ukrainska militären publicerade själva en video där de slår läkare med artillerield, justerad med hjälp av en drönare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here