Fattiga Kuba hjälper Bahamas efter orkanen

0
1453
Orkanen Dorian

Jag publicerade just en artikel om hur Bahamas drabbats av orkanen Dorian Bahamas – I klimatkrisens frontlinje, storbolagens klimatfånge? Och hittade snabbt denna artikel som jag återger nedan.

Enligt FN är cirka 76 000 personer i akut behov av hjälp.43 personer hade dött 6/9. Expressen Hittar inget på Regeringens hemsida om hjälp till Bahamas.

Kuba är det mest hjälpsamma landet i världen, i förhållande till folkmängd och levnadsstandard, och inte minst med beaktande av det olagliga stenhårda embargot landet är utsatt för. Kuba har idag 50 000 läkare och annan hälsovårdspersonal i 66 länder. Kuba står för en tredjedel
av allt internationellt medicinskt bistånd i världen. Mellan 1995 och 2015 har Kubas hälsovårdsbistånd räddat 5,8 miljoner liv i en lång rad fattiga länder.

Denna beundransvärda humanitära insats försöker USA:s regering sabotera.

USA:s senaste projekt för att skada Kubas internationella hälsovårdsbistånd.


Kuba hjälper Bahamas efter orkanen

 

Svensk-kubanska rapporterar 4/9 att Kuba hjälper Bahamas efter orkanen.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez försäkrar att de kubanska specialister som finns på Bahamas ansluter sig till arbetet med återuppbyggnad av landet efter de omfattande skadorna från orkanen Dorian. Information från Kubas regering.

Ministern uttryckte sin solidaritet och sitt stöd till Bahamas folk och regering. Han försäkrade också att de kubanska arbetarna befann sig i säkerhet för den kraftfulla orkanen som kom med vindar på över 290 km i timmen.

Rodriguez skrev: Vår solidaritet och vårt stöd till Bahamas regering och folk efter den förödande orkanen Dorian. Våra medarbetare befinner sig väl och kommer att ansluta sig till återuppbyggnaden av landet.

Enligt myndigheterna i Bahamas fortsätter orkanen Dorian, av kategorin fem på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan, att orsaka skador på Gran Bahamas, där den fortfarande är kvar.

Skadorna uppges var katastrofala och det kommer information om allvarliga översvämningar på många områden på Gran Bahamas. Räddningsarbetet befinner sig för närvarande i vänteläge i avvaktan på att omständigheterna tillåter det.

Fram tills nu uppges fem personer ha dött och ett tjugotal skadats. Ca 13 000 bostäder har förstörts eller skadats allvarligt. Många sötvattenkällor har förorenats.

Föregående artikelBahamas – I klimatkrisens frontlinje, storbolagens klimatfånge?
Nästa artikelJan Myrdal: Något om Kinas politik för Hongkong och Indiens politik för Hyderabad.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here