Kubas läkare – Ut till världens alla hörn!

0
1447

Kubas läkare – Ut till världens alla hörn är en mycket gedigen, faktarik och lärorik bok av Louise Österlin om den främsta läkarsatsningen något land har gjort under de senaste 60 åren. Boken är  också väl skriven och lättillgänglig. Den har gott om referenser, ett personregister och gott om färgbilder. Den är på drygt 246 sidor och går att inhandla för endat 120 kronor plus porto. Boken kan beställas från Svensk-Kubanska Föreningen, E-post:

Den rekommenderas till alla med intresse för politik, bistånd och hälsa, och till övriga!

Kapitelrubrikerna ger en bild av bokens mångfacetterade innehåll:

1. Kubas katastrofhjälp och medicinska hjäp under sex decennier
2. Kubas Hälsa för alla vid 2010-talet slut
3. USA:s Kuba-blockad under sex decennier
4. Kubanska medicinska internationalism – exempel från olika länder
5. Kubas biofarmaka: behoven styr, inte vinsten
6. Barnen från Tjernobyl
7. Hälsovårdsprogrammet PIS
8. Operation Mirakel
9. Rätten till hälsa, även för de sämre lottade
10. Henry Reeve-brigaden
11. Smittsamma sjukdomar
12. Ebolaepidemin i Västafrika 2014 (Jag skrev om det Che Guevaras internationalism lever -Kuba sänder 500 läkare mot Ebola! i oktober 2014.
12. Coronapandemin 2020-
14. Kubas läkare: ”Jag är bara slav under mitt kall”
15. Det globala perspektivet

Henry Reeve

Utgångsläget var inte gynnsamt för Kuba 1960, årefter revolutionen. Av de 6000 läkarna gav sig 3000 av till USA. Men Kubas internationella hjälp startade samma år. Man sände sex fältsjukhus, åtta ton sjukvårdsmaterial, mat och kläder till Chile efter en svår jordbävning som dödade tusentals och gjorde 20 000 hemlösa.

Men än 400 000 kubaner har åkt ut på medicinska uppdrag utomlands under tiden maj 1960 till maj 2020 enligt Kubas rapporter till FN i juli 2020. Kuba har haft medicinskt hjälp till 106 länder!

Kubas internationella läkarbrigader har också nominerats till Nobelpriset. Sannolikheten att de får detta pris, som gick till den krigiske USA-presidenten Obama, vars krig dödat hundratusentals är mycket liten.

Då och då kan man läsa om ”Henry Reeve”-brigaden. Vem var det? Jo, det var en trumslagarpojken från USA som deltagit i inbördeskriget i USA på nordstaternas sida. Han hörde talas om Kubas uppror mot Spanien, for dit och dog vid bara 26 års ålder i kriget.

Boken kan beställas från Svensk-Kubanska Föreningen, E-post: . Väldigt billigt för denna unika bok!

Dessutom Kuba, ett fattigt land, som lika länge utsatts av hårda sanktioner och embargo av USA, trots protester från nästan alla stater. “Bryt den 60-åriga blockaden mot Kuba!”

Läkare från Kuba

 

 

 

Föregående artikelKritisk, viktig bok om hanteringen av covid-19 av svensk läkare
Nästa artikelFörra presidentkandidaten Tulsi Gabbard talar ut om USA:s smutsiga krig i Syrien. Läs! Lyssna!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here