Kungen är naken – Angående coronavirus och konsekvenserna för arbetarklassen

2
1592

Det här uttalandet 4/4 styrelsen i Seko tunnelbanan Klubb 111 har jag fått från en bekant. Inte har vi fått vi se LO gå ut med sådana yttranden. LO:s främsta uppgift är att slå vakt om kapitalismen och få arbetarklassen att acceptera detta.

Det behövdes bara några veckor för att kungen dvs det kapitalistiska systemet i Sverige och i hela välden blev naken.

I Sverige och i nästa alla länder drabbas alla sektorer men speciellt vården, transport, skolan men även småföretagare.

När de stora företag tjänade miljarder varje år det fanns inte någon vilja att ge mer till arbetarna som producerar allt. Nu när det är kris, ropar man från statligt stöd, dvs att skattebetalarna (i huvudsak arbetarklassen) ska betala priset, så att de företagen inte ska förlora pengar, dvs att de ska behålla vinsten. Detta är den s k fria marknaden.

Utöver det visar denna kris att kapitalet, i den s k fria marknaden, är inte kapabel att producera, planera, samordna och agera för folkets intressen. Sverige har inte egen produktion av läkemedel och sjukvårdsprodukter. Att man har skärt ner intensivvårdsplatser och vården i stort med privatiseringar ser vi resultatet av det idag. Kollektivtrafiken och trafiken i stort är beroende av de s k privata aktörer. Hundratals miljarder flyttas nu från allmänhetens ägo och hamnar till bankerna och privata företag.

Arbetarklassen betalar priset i form av uppsägningar, permitteringar, dålig vård, minskade löner. Däremot de stora företagen kräver ännu mer stöd i form av slopade arbetsgivaravgifter, pensionsavgifter och direkt ekonomiska bidrag så att de kan fortsätta ha stora vinster.

Vi måste säga nej till allt detta.

Vi kräver att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi

Vården, skolorna och andra viktiga samhällsfunktioner ska drivas också i offentlig regi

Att arbetarklassen inte ska betala krisen.

Föregående artikelLiv eller försörjning?
Nästa artikelSe hur Julian Assange släpas ut från Ecuadors ambassad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Javisst, kungen är naken. Det har jag påpekat länge här men håller inte med om den orsak som vanligen och synnerligen ensidigt hävdas här.

  ”Det finns en risk för brist på personal inom jordbruksproduktionen vilket kan få konsekvenser för vår livsmedelsförsörjning, enligt Maria Bergstrand, enhetschef på MSB. ”

  Så lät det idag från ’myndighetsvänstern’. Ett mer socialistiskt uttalande får man väl leta efter?
  Har enhetschefen aldrig hört talas om bönder eller är det bara något som tillhörde det gamla samhället och hon glömt?

  På sjuttiotalet var jag tämligen ung och framförallt ointresserad av allt vad politik hette. Politik var liksom de ”vuxnas” värld.
  Men jag minns faktiskt ett uttalande från en ingift i nära släkten. Jag förstod inget då men senare har jag förstått han var röd. Banktjänsteman på Sparbanken. En bank som hade anknytning till arbetarrörelsen. Det var på någon familjemiddag tror jag. De var studerade människor och dominerade samtalet. Plötsligt sa han: Lägg ner jordbruken, importera maten istället.
  Jag som tonåring häpnade. Skulle Sverige inte ha några bönder?
  Det var ju liksom bara självklart för mig och jag såg bara den vackra landsbygden med gårdar, åkrar och fält bara försvann. Jag kände mig ledsen och tänkte vad är det här?
  Ingen svarade dock. Så det glömdes bort.
  Idag förstår jag bättre. Bönder, gårdar, ägande, frihet och arbete stack i ögonen på en (socialdemokrat) och dessutom akademiker.
  Kanske bättre det bara försvann så slapp man åtminstone se det?
  Där tror jag vi är idag. Det koncentrerade ägande som inte stör de avundsjuka.
  Åtminstone inte dem som sysselsätter sig med att leta efter det.

  Det är nog mycket av de här förlusterna av det för mig självklara som gjort mig till dissidenten och av erfarenheten givna resultat av social ingenjörskonst och visioner om utopiska samhällen.
  Jag skulle kunna räkna upp en lång lista men avstår. De flesta vet ju ändå hur det blivit.
  Men ett är ändå alla fula hus och byggnader som det progressiva samhället fört med sig.
  Det här har gått så långt att det nu startats ett uppror.
  Miljön formar människor. Det är jag säker på. Någonstans såg jag en flygbild på SVT:s komplex i Stockholm. Ingen vacker syn var mitt första intryck. Betong och glas. Ingen natur vad jag kunde se.
  Jag tror människor blir både humaniserade och socialiserade av att arbeta i en sådan miljö.
  Inte så konstigt att Public Service upplevs vänstervriden av somliga?
  Jag tror om SVT legat på landet bland åkrar, ängar, blommor, gräs och grönska. Röda trähus med vita knutar så skulle produktionen bli helt annorlunda.
  Förmodligen helt apart med det utbud som finns idag.
  Stockholm och storstäder skulle förmodligen sparka bakut och inte känna sig representerade.
  Det senaste aktionen i (feminist)SVT tycker jag är alla superlativ. ”Historiskt avtal” ”historiskt hjälppaket” osv. En form av upphöjelse eller förhärligande.
  Jag tycker inte det är manligt att uttrycka sig på det sättet. Förr hade det hetat ”avtal” resp. ”hjälppaket” och ingenting annat.
  Här tycket jag också SVT tydligt visar hur de propagerar istället för förmedlar vilket jag uppfattat att är en nyhetsredaktions egentliga uppgift.

  Jag har en granne som är läkare. På IVA dessutom. Sedan tidigare har jag förstått han inte tillhör dissidenterna men häromkvällen när vi pratade över staketet (händer inte ofta) så förstod jag han börja fundera. Hans offentliga arbetsgivare ville ha upp honom till tältsjukhuset i Älvsjö Stockholm men han avböjde och menade han behövdes på sjukhuset här. Mycket klokt beslut sa jag.
  Brister och problem såg han i sitt arbete och jag behövde inte påpeka att myndigheter försummat sina kärnuppgifter för att istället lägga energin på aparta idéer för att falla generaldirektörer och (makt)politiker till föga.

  https://samtiden.nu/2020/04/staten-oformogen-att-koordinera-hjalpinsatser/

  https://samtiden.nu/2020/04/storstada-staten-rensa-bort-allt-politiskt-strunt/

 2. Ja, verkligen, den liberala marknadsekonomin är rena skämtet. När Europa och Sverige lät sig förledas av liberalismen att anamma Miltons teorier hörde vi tvärsäkra uttalanden om att marknadsekonomin skulle lösa alla samhällsproblem. Den fria konkurrensen skulle leda till billigare produkter, lägre priser på tjänster och högre löner. Arbetslösheten skulle bli ett minne blott, blabla-bla. Det blev precis tvärtom och det av en mycket enkel anledning. Milton var i grunden moralfilosof precis som Adam Smith och deras marknadsteorier bygger på och funkar inte utan moral, om ens då. Kapitalet läste aldrig färdigt manualen. Med superpajas Reagan i spetsen såg företagen endast hur mycket profit det gick att raka hem. Den vidrigaste av alla mänskliga egenskaper; den oförblommerade girigheten grasserar i samhället och jakten på maximerad vinst förblindar och fördummar de flesta aktörer. Resultatet ser vi nu i det att även stora företag lipar till sig våra pengar trots att de själva bäddat för sin situation. Det är begreppsmässigt obegripligt att staten pytsar ut astronomiska summor till storkapitalet istället för att värna folkflertalet och de små företagen. Det finns dock värre risker för befolkningen i det att den svenska staten i år, den 28 februari samt den 20 mars avböjde EU-samordnade inköp av andningsmasker och övrig personlig skyddsutrustning av hög kvalité och tillräcklig mängd till sjukvården.
  Aktuell länk:
  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/IP_20_523
  Varför?
  Ville Sverige inte dela äran med segern över covid-19 med EU? Ville staten visa sig på styva linan? Nä, jag tror tanken var att befolkningen skulle tvingas uppnå flockimmunitet genom att ställas inför fullbordat faktum. En ren och skär chansning, utan vetskap om virusets smittsamhet, utan plan B och utan minsta hänsyn till folkhälsan, d.v.s. kriminellt självsvåldigt och bottenlöst korkat. Ett beslut att medvetet blottställa befolkningen på skydd mot en högst smittsamt virus visar på en maktfullkomlighet bortom sans och balans. Som lök på moset sitter de ansvariga tryggt kvar och kan fortsätta sitt redan avsevärda maktmissbruk och ödesdigra felspekulationer. Om dessa personer s.a.s. ska utgöra ryggraden i den svenska demokratin är vi på väg mot en katastrof, en moralisk infarkt.

  80 dagstidningar och publikationer, våra TV- och radiokanaler, styrelsen för vårdförbunden, styrelsen för läkarförbunden samt ett antal andra har erhållit infon och länken. Ingen har svarat eller ens på minsta sätt reagerat… Samtliga anser uppenbart att saken saknar allmänintresse eller inte angår befolkningen. Brasken kunde , i vart fall, med fog hävda att, ”Härtill var jag nödd och tvungen”. Hur ska dessa samhällets dödgrävare och ynkryggar svara sina läsare, lyssnare och medlemmar när dyngan når ytan och börjar stinka? Tror man på fullaste allvar att byket försvinner om man ignorerar det? Detta patetiska kotteri förefaller inte begripa att staten inte skulle tveka en sekund att kasta dem för vargarna om situationen varit den omvända.
  Nu gäller det verkligen att hushålla med sitt förakt av hänsyn till de många behövande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here