Läkare: Nato är okej men vi säger nej till kärnvapen

9
640

Detta var infört i Bohusläningen 2024-03-01

Insändare Öppet brev till Bohusläns riksdagsledamöter: Ann-Sofie Alm (m), Matheus Enholm (sd), Jonathan Svensson (s), Johan Hultberg (m), Magnus Jacobsson (kd), Louise Thunström (s), Mats Wiking (s).

Nu är det upp till er att följa folkviljan. Efter Ungerns ja till Sveriges Natoansökan är vi nu ett läge då det är brådskande – för att inte säga kritiskt – att ni som är folkvalda säkrar garantier mot utplacering av kärnvapen i Sverige.

Nato är ingen överstatlig organisation vars beslut trumfar vårt parlament. Ni är fortfarande våra demokratiskt valda representanter som kan och ska fatta beslut i enlighet med folkviljan. Som det heter i grundlagen: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”.

En Novusundersökning visar ett stort motstånd mot utplacering av kärnvapen på svenskt område. Två av tre säger nej och vill ha skriftliga garantier som utesluter detta. Folket vill att riksdagen, det vill säga du – ska fatta beslut som gör att kärnvapen inte kan placeras i vårt land.

Alla andra länder i Norden har skrivna förbehåll mot kärnvapen i fredstid. Finland går längre med lagstiftning mot kärnvapen som gäller i både freds- och krigstid. Vi riskerar alltså, om ni sviker, att bli det enda nordiska landet utan skrivna förbehåll.

Med kärnvapen på vårt territorium blir vi också ett primärt mål vilket knappast ökar vår trygghet. Argumentet att ”det är inte aktuellt nu” är knappast hållbart. Politiker byts ut, muntliga löftens giltighet urholkas med tiden.

Att lita på det är aningslöst vilket exemplet Belgien belyser: Belgiska parlamentet ville ha ett förbud mot stationering av kärnvapen inskrivet i lagen. Artikeln ströks, regeringen försäkrade att de aldrig skulle tillåta kärnvapen i Belgien.

Liknar de argument vi hör idag. Ett år senare fanns amerikanska kärnvapen utplacerade i Belgien. Sextio år senare finns de kvar. I Italien vill 74 procent bli av med de amerikanska kärnvapnen. Förgäves. Där kärnvapen kommer in far demokratisk kontroll ut. Kärnvapen är inte ett försvarsvapen, utan ett medel för urskillningslös massförstörelse som man varken kan försvara sig med eller mot.

Om du ögnat igenom den rapport du fått av svenska läkare mot kärnvapen vet du vad vi har att vänta om bara ett (1) ”taktiskt” kärnvapen på 100 kiloton detonerar över Stockholm. Man beräknar cirka 90 000 döda och 250 000 skadade. Vi i sjukvården skulle stå helt maktlösa.

Vi måste alltså tillsammans minska riskerna. Kan vi lita på dig?

 

Jacob Risholm distriktsläkare Lysekil, Jan Sucher distriktsläkare Uddevalla, Homan Navae distriktsläkare Munkedal, Mark Ticao distriktsläkare Uddevalla, Amanda Niklasson ST läkare Lysekil, Sara Karlsson ST läkare Uddevalla, Johan Sträng distriktsläkare Uddevalla, HanneLore Buyle distriktsläkare Uddevalla.

Föregående artikelFOLKOMRÖSTNING om DCA!
Nästa artikelSynpunkter på den politiska ekonomin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Frankrikes ”President” E Micron funderar på att skicka trupper till ukrozionazi landet.
  Micron säger att den vill stoppa Ryssland från att vinna.
  Skämtet i Moskva är att Micron längtar efter Rysslands armé i Paris (en replay av Napoleons invasion 1812, som slutade med att Rysslands trupper var framme i Paris 1814)

 2. Ett sent uppvaknande. Problemet är inte bara Nato-medlemskapet utan DCA-avtalet med 17 amerikanska baser. Ingen svensk kontroll över dessa. Sverige befinner sig redan i hårkorset.

  Bara en gnista behövs för att utlösa ett storkrig. Det framkom ur ett läckt telefonsamtal mellan flera tyska generaler. Dessa konspirerade för att spränga den stora Krimbron i luften med hjälp av Taurus-missiler. De skulle planera och leverera men sedan dölja sina spår. I det läckta samtalet låter det som en direktsändning från en terroristsammankomst, inga skrupler, t.o.m. den ”ärorika” historien från tredje rikets tid flimrar förbi. Nassarna är tillbaka utklädda som liberala gangsters.

  Tänk om deras plan att attackera ett civilt mål hade gått i lås. Då hade Ryssland gett svar på tal och attackerat Tyskland direkt. Vad som sedan hade hänt kan vi bara spekulera om. Storkrig i Europa.

  I bästa fall kan läckan fungera som en larmklocka, i värsta fall händer ingenting. Vem leder Tyskland är frågan, är det förbundskanslern eller en militärjunta ? Generalerna borde avskedas omgående och ställas inför rätta. Men tyska mediers oro gäller inte generalernas krigslusta utan hur läckan kunde ske. Svar: Generalernas dumhet, en av snubbarna befann sig i Singapore och de samtalade alla över en linje som lätt kunde avlyssnas. Tack för det !

   • Military Summary på Youtube hade en redogörelse för det här idag eller i går kväll och påpekade att attack mot Krimbron är ett krigsbrott då bron ej är ett militärt mål.
    Military Summary sa också att det råder oenighet mellan Europas länder om militära insatser, soldater och trupp till Ukraina.
    Att Frankrike vill beror förmodligen på att ryssarna eliminerat ett antal franska soldater och officerare som stationerats vid frontlinjen.
    Liberalen Macron blev hämndlysten efter misslyckandet?

    Bekymret för de tyska generalerna var att Krimbron var så pass stabil att det skulle behövas flera missilattacker för att kunna spränga bron i luften.

 3. Hur kan det komma sig att en tredjedel av svenskarna vill har kärnvapen stationerade i Sverige?

  Jag känner inte igen det här alls.
  Tidigare har det i princip varit tabu för kärnvapen och atombomber i Sverige.
  Något måste ha hänt som påverkat opinionen eller om undersökningarna är fejkade, bristfälligt underlag osv?
  Går det att lita på Demokratin eller är den för enkel att manipulera?

  Snart är det presidentval i Ryssland.
  Brevbärarna i Ryssland på gång just nu att dela ut information hur det går till osv.
  Som vid många andra tillfällen i Ryssland är det inte hur som helst utan man måste visa upp ett antal dokument för att få deltaga i presidentvalet.
  Nytt för i år är att presidentvalet kommer vara i tre dagar.
  Mot att bara ha varit en dag tidigare.

  Uppgifterna har jag fått från frun som har kanalen Different Russia på Youtube.
  En kanal jag gärna ser på och som visar det vanliga livet i en rysk småstad.
  De bor i ett äldre stalinkahus omgivet av parker där de kan gå omkring och rasta sin hund.
  Allt där verkar lugnt och fridfullt.
  Man äger lägenheten men ett förvaltningsbolag står för underhållet av fastigheten.
  Något som förmodligen betalas gemensamt av lägenhetsägarna.
  Lägenhetsägarna hade någon tvist med förvaltningsbolaget som var uppe i en domstolsprocess.
  De gamla husen är inte alltid perfekta och måste underhållas.

  I den mindre staden, i Moskvaregionen tror jag, ligger fortfarande snön i höga drivor men våren är på väg att så småningom smälta bort all snön. Just nu några plusgrader om dagarna men kalla nätter på flera minusgrader fick jag veta.
  Fuktig luft så den kändes kallt. Precis som det varit där jag bor.
  Ska man jämföra klimatet i trakterna runt Moskva så är det nog som Norrland hos oss.
  Likt Umeå kanske.
  Jag bor i södra Sverige så skillnaden är att här är vintern kortare, men kylan kom ändå tidigt i november den här vintern som jag tycker varit kall och ihållande.
  Men just nu okej, det är 5 plusgrader ute och ingen snö.

 4. Har vi verkligen 3del som är för kärnvapen på svenska mark??? De har jag aldrig sett. Har följt dessa mätningar men dessa varit ju stenhårt emot uppåt 90procent av svenskarna har länge varit emot. De behövs nog fler mätningar. Nato är också kärnvapen och med denna DCA avtalet är det ändå åt skogen. Men har för mej att just kärnvapen frågan enskilt har fortsatt stenhårt motstånd som jämt legat mellan 80-90 procent. Närmare 90procent dessutom oftast senaste åren

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here