Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, om EU-valet

25
308

Av ISMAELE 10 juni https://geopolitiq.substack.com/p/maria-zakharova-on-the-eu-parliament?utm_source=post-email-title&publication_id=2232768&post_id=145511843&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Upphittad och översatt av Rolf Nilsson.

Maria Zakharova publicerade 10 juni följande kommentar till resultatet av valet till Europaparlamentet på sin Telegramkanal:

⚡️ Kommentar från den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet, M.V. Zakharova, om resultatet av valet till Europaparlamentet.

Den 6-9 juni hölls val till Europaparlamentet (EP) i EU:s 27 medlemsländer. Resultatet anger, enligt vars resultat en ny sammansättning av EU:s ”representativa organ” med 720 platser ska bildas för de kommande fem åren.

☝️ Vi är tvungna att konstatera att EP-valet ägde rum under förhållanden med:

– allvarliga restriktioner,

– brist på rättvis konkurrens,

– rensning av informationsfältet från alternativa informationskällor,

– ohämmad antirysk kampanj.

Politiska krafter som motsatte sig den tanklösa konfrontationen med Ryssland, som är skadlig för själva Europeiska unionen, diskriminerades och utsattes ofta för direkta påtryckningar och trakasserier.

Den gångna valkampanjen blev absurd på grund av de absurda och oansvariga uttalanden som gjordes av EU-politikerna. Det verkar som om EU-byråkraterna inte nämnde EU-valet en enda gång utan att hänvisa till ”det ryska spåret”, Rysslands ”inblandning”, ”Kremls hand” och behovet av ”Ukrainas seger” i ”kriget mot Ryssland”.

Under parollen att motverka den påstådda ”Moskvas inblandning” i valprocesserna i EU gjordes dessutom systematiska ansträngningar för att förhindra att politiska partier som försvarar EU-medlemsstaternas och deras befolkningars verkliga intressen, snarare än de som påtvingas av Washington, stärkte sina positioner i Europaparlamentet.

Varje uttryck för oenighet med den politik som fördes i Bryssel och dess konsekvenser för den socioekonomiska situationen i EU likställdes omedelbart med att ”arbeta i Kremls intresse”.

Om det förekom någon observation av EP-valet var den rent nominell. OSSE:s ODIHR:s särskilda mission, som redan hade konstaterat att valet till Europaparlamentet uppfyllde alla normer, bestod således endast av 19 personer.

❗️ Men även under dessa förhållanden uttryckte många europeiska väljare tydligt sitt motstånd mot den politik som förts av EU:s ”mainstream” under de senaste åren.

I en betydande del av EU:s medlemsländer blev omröstningen tydligt protestorienterad, både på grund av stöd från oppositionspartier och ett demonstrativt lågt valdeltagande. I de ledande EU-länderna, inklusive de länder som var ursprunget till den europeiska integrationen, stärktes positionen för nationellt orienterade politiska krafter som motsatte sig urholkningen av den nationella suveräniteten och identiteten samt att traditionella värderingar ersattes av nyliberala attityder.

I Baltikum ignorerade de medborgare som var besvikna på EU:s politik i stort sett valet. I Lettland och Estland gick bara drygt en tredjedel av de röstberättigade till valurnorna. I Litauen nådde valdeltagandet inte ens upp till 30 procent. Situationen är inte mycket bättre i andra länder som är de mest aktiva i antiryska positioner (Polen, Finland, Tjeckien).

🔻 Men att döma av reaktionen från EU:s huvudfåra, som med all rätt och orätt fortfarande uppnådde en kumulativ majoritet av platserna i det nya Europaparlamentet, kommer de inte att dra de rätta slutsatserna där. Faktum är att ingen förväntade sig detta, eftersom Europaparlamentet för länge sedan har förvandlats till ett organ som tjänar intressen som har lite att göra med vanliga européers strävanden. De är vana vid att lyssna till kommandon från Atlanten och önskemålen från transnationella företag, inklusive det militärindustriella komplexet.

Under de senaste åren har Europaparlamentets konfrontativa hållning gentemot vårt land urartat till en aldrig tidigare skådad nivå av fientlighet. Denna europeiska institution, som producerar oändliga antiryska texter, har misskrediterat sig själv och har blivit en öppet russofobisk struktur som välkomnar alla slags marginaliserade människor som kallar sig ”den ryska oppositionen” och till och med extremister och terrorister.

Resultatet av valet till Europaparlamentet har bevarat den ”ideologiska grunden” för ytterligare stöd till EU:s nuvarande självdestruktiva politiska kurs som bygger på ryssfientlighet.

 

Föregående artikelDCA: Vill vi verkligen att USA ska föra krig från vårt land?
Nästa artikelImperiets histora sammanfattat!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Jag är INTE medskyldig i den rasistiska hetsen mot alla ryssar och har stor medkänsla med det grundlurade och våldtagna folket i Ukraina.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2022/03/22/kritik-vladimir-putin-borde-nomineras-till-nobels-fredspris-inte-anklagas-for-folkrattsbrott/

  Även den svenske kurden Ali Kader, som jag valsamverkar med via Valsamverkanspartiet, är oskyldig, så även många nationella patrioter på SwebbTV/SwebbTube och flera kommunister är säkert helt oskyldiga till rysshetsen.

  Många amerikaner är också oskyldiga till rysshetsen, bl.a. Douglas Macgregor, John Mearsheimer och Scott Ritter.

  Ja. Det finns helt enkelt många intelligenta människor som ser igenom de fascistoida politikernas och fulmediernas vettlösa propaganda för krig åt det militärindustriella komplexet.

  Rysshetsen och krigshetsen, mot kärnvapenmakten Ryssland, framstår som så pass ”huvudlös” (Ord från Elsa Widding i Riksdagen) att jag misstänker att den utgör en avledningsmanöver bort från Netanyahus och andra ledares democid genom de giftiga injektionerna, från det medicinindustriella komplexet, samt ämnar skapa fler genocid genom krig, än de i Gaza på kvinnor och barn, samt genocidet i Ukraina på deras män som blir kanonmat p.g.a. USA och väst i maskopi med den nazistiska Azov-bataljonen.

  De som inte röstade, samt inte röstade på valsamverkande nya partier är medskyldiga, anser jag. Vad är er ursäkt?

  • Ursäkt! Bullshit, Du behöver skämmas, det glädjer mig att du skäms för att du är en svensk som går politikernas ärenden.
   Du borde anstränga dig mer i att aktivt utföra förberedande arbete tillsammans med kommunisterna, en sådan organisation är (ska vara) utformad för nationella ansträngningar i kampen mot sin egen nationella kapitalistklass med organisationens gemensamma ansträngningar i kampen mot den globala finansoligarkin- imperialismens herravälde. Skämmas ska du som kallar kommunisterna, då speciellt K (outtalat)för fega.
   Alla som går EU:s ärenden är fega lydhundar.

  • M Gustavsson
   Nog är det väl konstigt att vi svenskar ska rösta i EU-valet men inte i ngn folkomröstning på svensk mark gällande NATO och DCA-avtalet?!!

   Undvik inte att läsa! Vi kommunister förespråkar inte biljonärernas imperialistiska rovkrig, möjligtvis du och många andra som tror sig kunna förändra deras framfart genom att delta i EU:s val-clowneri. Högerextremister har alltid funnist i kapitalistklassens finansallianser och lär förbli – så länge folket blint tror på deras sagor.
   —–
   Utdrag ur
   Geopolitisk ekonomirapport
   Av Ben Norton Publicerades
   13 juni 2024

   En framstående amerikansk lagstiftare har hänvisat till Ukraina som en ”guldgruva”, och insisterar på att västvärlden måste behålla tillgången till sina uppskattningsvis 12 biljoner dollar viktiga mineraler.
   Den amerikanska senatorn Lindsey Graham gjorde dessa kommentarer i en intervju den 10 juni i CBS-programmet ”Face the Nation”.

   ”De sitter på 10 till 12 biljoner dollar av kritiska mineraler i Ukraina”, sa Graham.

   ”De kan vara det rikaste landet i hela Europa. Jag vill inte ge de pengarna och de tillgångarna till Putin att dela med Kina”, tillade han.

   Graham, en republikan, påminde om att när Donald Trump var president skickade han militärt bistånd till Ukraina i form av lån.

   Senatorn antydde starkt att Ukraina skulle betala västvärlden för vapentransporter med sina stora mineralreserver.

   ”Vad gjorde Trump för att få vapnen att flöda? Han skapade ett lånesystem”, sa den republikanska senatorn.

   ”Om vi ​​hjälper Ukraina nu kan de bli den bästa affärspartner vi någonsin drömt om”, fortsatte Graham. ”Denna $10 till $12 biljoner av kritiska mineraltillgångar skulle kunna användas av Ukraina och väst, inte ges till Putin och Kina.”

   Den amerikanska senatorn hävdade då att väst ”inte har råd att förlora” kriget i Ukraina.

   ”Det här är en mycket stor sak, hur Ukraina slutar. Låt oss hjälpa dem att vinna ett krig som vi inte har råd att förlora. Låt oss hitta en lösning på detta krig. Men de sitter på en guldgruva. Att ge Putin 10 eller 12 biljoner dollar av kritiska mineraler som han kommer att dela med Kina är löjligt”, upprepade han.

   Washington Post publicerade en rapport 2022 som hänvisade till kriget i Ukraina som ”en kamp för nationens mineral- och energirikedom”.

   ”Ukraina hyser några av världens största reserver av titan och järnmalm, fält av outnyttjat litium och massiva fyndigheter av kol. Tillsammans är de värda tiotals biljoner dollar”, skrev den ledande amerikanska tidningen, som är miljardäroligarken Jeff Bezos personliga egendom.

   W Post tillade att Ukraina har ”otaliga andra reserver, inklusive lager av naturgas, olja och sällsynta jordartsmetaller – väsentliga för vissa högteknologiska komponenter – som kan hindra Västeuropas sökande efter alternativ till import från Ryssland och Kina”.

   Den stora median hänvisade till Ukraina som ”en råmaterialsmoder”, som är ”hem för 117 av de 120 mest använda mineralerna och metallerna, och en viktig källa till fossila bränslen”.

   Enligt W Post finns minst 12,4 biljoner dollar av naturresurser i den östra delen av Ukraina, där de flesta striderna har skett under kriget.

   Under mer än två års krigslagar har Zelenskys regim infört hårda antiarbetarlagar samtidigt som de genomfört massprivatiseringar som en del av den nyliberala chockterapin som krävdes av hans västerländska sponsorer.

   ”Det här är vad han [Zelensky] ville mest av allt, att vi skulle gå efter de ryska tillgångarna över hela världen”, sa den amerikanske senatorn.

   ”Ta pengarna från Rysslands suveräna förmögenhetsfonder och ge dem till Ukraina”, insisterade Graham. ”Det finns 300 miljarder dollar i Europa från ryska suveräna förmögenhetstillgångar som vi borde lägga beslag på och ge till Ukraina.”

   ”Vi har ryska pengar i Amerika som vi borde beslagta”, tillade han.

   USA och Europeiska unionen har fryst tillgångar som domineras av dollar och euro till ett värde av över 300 miljarder dollar som hölls i Rysslands centralbanks valutareserver. (Graham hänvisade felaktigt till dessa valutareserver som ”pengar från Rysslands statliga förmögenhetsfonder”.)

   Flera västerländska tjänstemän har föreslagit att de kommer att beslagta dessa tillgångar från Ryssland och använda dem för att finansiera Ukraina, i strid med internationell lag.

   En sådan åtgärd skulle ytterligare påskynda den globala strävan mot de-dollarisering.

   https://geopoliticaleconomy.com/2024/06/13/ukraine-12-trillion-minerals-west-china-russia/

 2. Det är sant tyvärr. Hon säger bara sanningen tyvärr. Jag själv är ingen ryssofob. Jag älskar och beundrar Ryssland. Visst har Ryssland också brister som med alla demokratier. Men Jag väljer Ryssland inför EU ALLA dagar i veckan. Deras utrikespolitik och hårda strävan i så många åratal mot en multipolär värld är suveränt. Ryssland är så pragmatiska och har goda relationer med övriga världen utanför Usa Nato västvärlden. Under åren har man sett så många gånger där vissa länder är fiender, men där Ryssland på något sätt lyckas jämt vara god vän med båda på riktigt. Man är emot såkallade regim change. Usa Nato västvärlden är och varit jämt så aggressiva i deccenier nu. Vare sej det är krig åt höger och vänster. Regim change mot folkvalda ledare. Vidriga ensidiga sanktioner. Kupper mot länder. Beväpna terrorister och olika gerillor i världens alla hörn och kanter. Ja listan är för lång. Men nej Ryssland under Putin har verkligen varit högst diplomatiska och pragmatiska utanför Usa Nato västvärlden som är korkade och så aggressiva på samma gång

 3. Fulsula af Lögnen också känt som Frau Folkmord skulle inte klara en timmes debatt med den allmänt erkända skarpsinniga Maria Zakharova. Väst leds av en samling sionistanhängnare.

 4. Maria Zakharova är inte dum. Hon är dessutom ganska återhållsam i sitt ordval för med tanke på den censur vi är satta under och det låga valdeltagandet kunde hon verkligen använt ett grovt språk i sin korrekta analys. Hon liksom Putin undviker hatisk vokabulär.
  Många västpolitiker försöker imponera och skapa rubriker genom att oansvarigt spy upp de värsta uttryck de kan komma på när det gäller Ryssland som de vill öppna för västs kapitalister. När det gäller Israels besinningslösa folkmord är man förstående och säger möjligen att de borde vara försiktigare. Dessutom låtsas de stödja palestinierna … det är som att ge vatten och smärtstillande till en som brutalt piskas och sen skryta om hur god man är, fast man både köpt piskan och lovat immunitet till den som torterar.
  Västs 500-åriga brutalitet är nu i slutfasen. Den dokumenteras nu som exempel på hur vi har burit oss åt i dessa århundraden och det är ingen civilisation vår tid av herravälde kan liknas vid. För att vara en civilisation måste civila krafter råda, inte militära.
  Väst blev härskare genom militär överlägsenhet skriver professor Huntington i sin bok Civilisationernas Kamp, är den svenska titel. Nu är väst inte längre militärt överlägset eller ens ekonomiskt domierande så vår tid är ute och det verkar göra en del i eliten så galna att de pratar om kärnvapen som ett sätt att knäcka Ryssland. Väst är som en diktator som ser sin makt hotas och tydligt och konkret förlora makt på område efter område … diktatorn blir stressad, kan inte tänka klart för hen är förgiftad av sin egen propaganda … och då kommer galenskapen … där är vi nu.

 5. Fast det finns en avgörande skillnad politiskt sett som fru Zacharova inte nämner; inga av dessa europeiska politiker och kandidater vare sig sätts i fängelse före eller efter valet, inga politiska partier förhindras att delta och inga politiker mördas eller förgiftas, och rösterna räknas dessutom sanningsenligt röst för röst.

  Så man kan ju fundera på vilket politiskt system som har längst att vandra; ett europeiskt politiskt system där alla synpunkter vädras eller ett ryskt system där all politik avvecklats?

  • Johan,
   Har du inte märkt att Demokratin håller på att drunkna i politik.
   Allt annat blir lidande.
   Baskunskaperna blir bara sämre och sämre i Västvärlden och i Sverige har det gått inflation i skolors betygssättning.
   Godkänt ges på allt lägre krav.
   Ryssland behåller sin höga kvalitet på skolor och utbildningen i Kina blir bara bättre och bättre.
   Saken handlar om ordning, att se till att människor gör det bästa för sig själva och samhället.
   Auktoritära krafter klarar detta, men hur är det egentligen med frihetliga system, vart finns kraften där att skapa ordning som behövs för önskvärda målsättningar?

   Det går bakåt för Västvärlden, det märks i kriget i Ukraina där Västvärlden trodde sig vara helt överlägsen att få fram vapen för att vinna kriget mot Ryssland.

   • Snälla du vad får du det ifrån att Ryssland behåller sin ”höga kvalite”? Eftersom vår kära redaktör aldrig kommer att be om källor när det är positivt för Ryssland så gör jag det. Vad har du fått det ifrån att rysk utbildning skulle hålla hög kvalité.

    ”Det går bakåt för Västvärlden, det märks i kriget i Ukraina där Västvärlden trodde sig vara helt överlägsen att få fram vapen för att vinna kriget mot Ryssland.” Men för Ryssland gå det bra ett land som sparkar generaler på löpande band (för korruption) och som skickar nu kvinnliga fångar till fronten. Går verkligen jättebra.
    Ett land där där över 20% inte har vad vi kallar en toalett och den tror ni kommer bli nån sorts ekonomiskt stormakt snälla nån.

    • Inte bara ett land av hög kvalite ( t ex Zircon eller rymdfarkoster) utan numera har Ryssland t o m blivit Europas STÖRSTA ekonomi, herr Jonass.

    • Jonas 13 juni, 2024 At 22:05
     ”Snälla du vad får du det ifrån att Ryssland behåller sin ”höga kvalite”? Eftersom vår kära redaktör aldrig kommer att be om källor när det är positivt för Ryssland så gör jag det. Vad har du fått det ifrån att rysk utbildning skulle hålla hög kvalité.”

     Jag hörde det från ett tal av Poutin själv för något år sedan på Youtube.
     Har tyvärr ingen länk.
     Minns inte anledningen men det var från något stort evenemang på en idrottsarena.
     Musikaliska uppträdanden och tiotusentals besökare.
     I frågan var talet något defensivt.
     Poutin talade om Ryssland och sa något i stil med:
     ”Vi har våra bra skolor”

     Det var något som fastnade i mitt minne.
     Samt om Poutin sa detta inför tiotusentals människor så kan det omöjligt vara fejk.

     Förresten borde det finnas någon internationell jämförelse över Världens utbildning.
     Sådant brukar gå att söka över webbnätet.

   • Demokrati ÄR politik. Politik betyder ”styret av staden”.

    Det vi ägnar oss åt här är INTE politik i sig, utan filosofisk- och idédebatt.

    • Staden var Borgen
     Demokratin är alltså Borgarens välde.
     Bolsjevikerna i Ryssland eliminerade Borgaren därför blev Ryssland aldrig någon Demokrati.
     Men även en Autokrati kräver Folkets Godkännande vilket är vad Folkmakt utgår från.

  • Allas synpunkter kommer fram i EU? Och i vilken sagobok läste ”Johan” detta? Eftersom du bara har MSM som källa har du ingen aning om hur många politiska övergrepp och mord som begås inom EU! Eller tycker ”Johan” att AfD i Tyskland som exempel behandlas demokratiskt eller enligt tyska lagar? Rösterna räknas sanningsenligt?

  • Hmmmm … Ryssland är nog inget ideal men enligt RF Kennedy Jr med flera kan det gå väldigt illa för dem som sätter sig upp mot den politik regeringen driver. De använder statsmakten för att straffa politiska motståndare. Det är till exempel unikt att en presidentkandidat nekas skydd av secret service men det händer RF. Scott Ritter fråntogs passet på flygplatsen på väg till ett ekonomiskt forum i Sankt Petersburg, utan förklaring. Åtalen mot Trump ser ut att vara politiskt motiverade… presidentkandidaten Jill Stein får utstå alla möjliga fula trix … och du och jag är omyndigförklarade av EU, vi är inte betrodda att kolla på RT m.m. … allvarlig är också tystnaskulturen. Är det inte märkligt att ÖB har sån pli att inte en enda så kallad analytiker eller militär höjdare har nån avvikande syn på det ryska hotet som ju är en stor propagandabluff. En rad amerikanska militärer säger att storyn vi matas med är nonsens saknar stöd i verkligheten t.ex. Douglas Macgregor, Daniel Davis, Scott Ritter m.fl. och oberoende professorer som Jeffrey Sachs, Glenn Diesen och John Mearsheimer. Massmedia matar oss med lögner hela tiden så inte är debatten fri här men förtrycket av opassande synpunkter är effektivt i Sverige men kanske mindre fysiskt våldamt än i Ryssland. Men antalet straffade för vad de skrev på nätet i Ryssland ett år var ca 300 medan det i UK var ca 3 000 enligt ett inslag jag såg. Om det är sant är det inte vad Svennsons skulle tro.

 6. Här är något riktigt magstarkt? En ”dumstol” i Stockholm har dömt Gazprom att betala motsvarande 145 miljarder kr i skadestånd till det tyska bolaget Uniper för uteblivna gasleveranser via den av USA förstörda Nordstream? När man tror att idiotin nått en bottennivå i den korrupta västvärlden så kommer sådana här dumheter i dagen? Inte f-n kommer Gazprom att betala och orsaken till att man använder en korrupt ”dumstol” i Stockholm för denna idioti är för att man vet att domstolar i Sverige är politiskt styrda och ”dömer” efter direktiven från regimen. ”Johans” EU i ett nötskal…Ett gäng tjuvar och banditer, inget annat!

  • Det var det jävligaste! Sverige är ju en del i utredningen av vad som vilka som sprängde North Stream. Resultatet är tydligen hemligstämplat men i media är det sedan länge fastställt att Ryssland sprängde sin egen gasledning! Den logiska följden blir alltså att Ryssland får betala igen och igen! Det blir svårt att komma tillbaka till något som liknar verkligheten! Kanske DCA-avtalet kan väcka ”Det sovande folket”?

  • Du kan väl inte tro på det där själv.

   Ska man anklaga någon för lögner och brott får det faktiskt läggas fram ordentliga bevis i dagsljus och att de som anklagas döms av domstol som skyldiga. Det är så det ska och i allmänhet också går till i en rättsstat.

   Rykten och Swebb-tv-snack är inte vare sig bevis eller sanning.

   • Finns ju något som heter verkligheten ”Johan”…Men låt dårarna i Bryssel få sitt krig. De har fina skyddsrum och flera har dessutom fastigheter på Nya Zeeland. ”Johan” du stödjer ju krigshetsarna?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here