Medierna förvränger allmänhetens uppfattning genom att manipulera människors uppmärksamhet

11
229

 

https://caitlinjohnstone.com.au/2024/06/09/the-media-skew-public-perception-by-manipulating-peoples-attention/

Caitline Johnstone

Upphittad och översatt av Rolf Nilsson som skriver i mail ”Viktigt att vara medveten om. Själv skickade jag detta till SVT idag. Hej
Varför denna rubrik? (Hamasstyrda hälsodepartementet: 210 döda). Vem skulle annars styra hälsodepartementet i Gaza? Israel?? Hamas är faktiskt folkvalda oavsett vad västmakterna tycker om det. Liksom PLO (PA) på Västbanken och moderaterna i Sverige. 
Eller skall ni kanske börja skriva” moderatstyrda FHM rekommenderar vaccinering mot covid”??
Det är ju förtäckt Israelpropaganda, inget annat.”

Rolf Nilsson

Vår uppfattning av världen domineras av vår uppmärksamhets rörelser, vilket innebär att vår uppfattning av världen kan ändras genom att manipulera dessa rörelser.

Engelska originaltext: ”The Media Skew Public Perception By Manipulating People’s Attention

Our perception of the world is dominated by the movements of our attention, which means that our perception of the world can be changed by manipulating those movements.”

”Israel räddar 4 gisslan i en militär operation; Gazas tjänstemän säger att ett stort antal har dödats”, lyder en rubrik i New York Times från i lördags.

Det är en mycket udda rubrik även om man inte vet något om den propagandistiska taktik som används i den. Den första halvan är mycket tydlig, medan den andra halvan är obegriplig och läses som någon konstig form av gåta eller ordpussel.

New York Times utför denna bisarra, kryptiska språkliga gymnastik för att diskutera den senaste israeliska massakern i Gaza, som i skrivande stund har en rapporterad dödssiffra på 236.

Redan från början kan vi se att det är något konstigt med rubriken, eftersom ordet ”antal” används för att beskriva antalet personer som rapporteras ha dödats i massakern. I New York Times artikel står det att ”fler än 200 människor dödades i centrala Gaza”, så den korrekta kvantifieringen för rubriken skulle vara ”hundratals”, inte ”ett stort antal”.

Detta skulle vara som en rubrik som säger att ”dussintals” människor dödades den 11 september i stället för ”tusentals”; det skulle tekniskt sett vara korrekt eftersom antalet dödade matematiskt sett var många många dussintals, men det skulle ge läsarna fel intryck av hur dödlig händelsen var.

X

Lägg sedan märke till det plötsliga bytet mitt i rubriken från aktiv, säker röst till passiv, tveksam röst. Fyra israeliska gisslan räddades definitivt av Israel, medan tjänstemän från Gazaremsan hävdar att ett stort antal dödades.

Ett stort antal av vadå? Katter? Kycklingar? Israeler?

Dödade av vad? Salmonellaförgiftning? Trafikolyckor? Kongolesisk milis?

Det går inte att utläsa av rubriken.

Massmedia i allmänhet och New York Times i synnerhet är ökända för sina passivt språkliga rubriker ”Palestinskt barn upphör att andas efter att ha träffats av en kula” när de främjar israeliska informations-intressen, men det blir verkligen tydligt när man ser hur det växlar från normalt mänskligt språk till något som låter som en ledtråd som The Riddler skulle lämna till Batman inom samma rubrik.

Och det intressanta är att inget av det som New York Times redaktörer gjorde här tekniskt sett är en lögn. Varje ord som de omsorgsfullt valde ut till sin rubrik är tekniskt sett sant, men det är utformat på ett sådant sätt att det drar läsarens uppmärksamhet bort från det faktum att Israel just massakrerade hundratals människor.

De kunde lika gärna ha skrivit ”Israel dödar hundratals palestinier i central attack i Gaza; 4 gisslan räddas” och det skulle ha varit lika sant, men då skulle allmänhetens uppmärksamhet ha dragits i motsatt riktning. New York Times drar aldrig någonsin allmänhetens uppmärksamhet i den riktningen; vinklingen går alltid bara åt ett håll.

X

Vi såg något liknande häromdagen från The New York Times när de rapporterade att Israel har torterat palestinska fångar genom att sodomisera dem med heta metallstavar – ibland till döds – men begravde denna information längst ned i artikeln, utan att nämna ett ord om det i rubriken eller underrubriken.

Inte heller här kan någon tekniskt sett anklaga New York Times för att ljuga; de rapporterade inte något som inte var sant eller underlät att rapportera något som var sant. De underbetonade bara drastiskt den verkliga historien i sin rapport för att rikta sina läsares uppmärksamhet bort från israelisk brottslighet.

Många människor som blir skeptiska till massmedierna antar helt riktigt att dessa medier är propagandatjänster för det amerikanska imperiet.

Men antar felaktigt att detta innebär att de måste ljuga hela tiden. I själva verket är den imperialistiska propagandamaskinen mycket mer sofistikerad än så och mycket effektivare.

De kommer att lägga tonvikten på områden som gynnar imperiet, de kommer att utelämna obekväma fakta, de kommer att använda knepiga formuleringar, de kommer okritiskt att rapportera om påståenden från favoriserade regeringstjänstemän samtidigt som de säger att påståenden från ogynnsamma regeringstjänstemän görs utan bevis, de kommer att nämna bekväma nyheter om och om igen, och de kommer att rapportera obekväma historier bara en gång innan de lämnar dem för att gå vilse i den dagliga nyhetskörningen.

Jag citerar faktiskt massmedierna ganska mycket i mitt eget arbete, eftersom mycket användbar och sanningsenlig information om det västerländska imperiets brottslighet kommer ut genom medier som New York Times. Det är bara det att den informationen avdramatiseras och snabbt skyfflas bort från allmänhetens uppmärksamhet av propagandisterna som driver dessa medier, vilket gör att de tekniskt sett kan berätta sanningen samtidigt som de manipulerar den övergripande berättelsen om vad som händer i världen.

X

Propagandisterna som redigerar tidningar som New York Times kan förvränga allmänhetens uppfattning till förmån för imperiet eftersom de förstår att den mänskliga erfarenheten domineras av uppmärksamhetsrörelser, så om de kan manipulera dessa uppmärksamhetsrörelser kan de manipulera hur människor uppfattar världen.

Jag träffade en gång någon som beskrev uppmärksamhet som ”medvetandets okrönta kung”, och jag minns ofta dessa ord på grund av deras riktighet. Uppmärksamheten är medvetandets okrönta konung eftersom dess rörelser dikterar hur vi kommer att uppleva vår värld: vad vi kommer att tänka på, lägga märke till, se, höra eller på annat sätt uppfatta, men vi brukar inte lägga någon större vikt vid den eller inse i vilken utsträckning vårt liv styrs av den.

I själva verket finns det inte mycket som är mer avgörande för vår upplevelse av livet än vår uppmärksamhets rörelser. Det är något så grundläggande att två personer som går över exakt samma äng vid exakt samma tidpunkt aldrig kommer att ha samma upplevelse av den. Den ena kan uppleva en äng med en behaglig bris, en kvittrande fågel i ett träd, en gräshoppa som flyger över deras väg och en himmel av fenomenal skönhet, medan den andra kan uppleva ängen som en avlägsen och knappt märkbar bakgrund till deras mentala oro för framtiden, deras klagomål om det förflutna, deras imaginära argument med en familjemedlem och en catchy låt som de har fastnad i huvudet.

När någon har dött talar man ofta om vad de gjorde i livet – vad de åstadkom, vad de lämnade efter sig, hur många barn de uppfostrade, vad de arbetade med – men egentligen har det liv de levde mindre att göra med vad de gjorde än med hur deras uppmärksamhet rörde sig. Hur uppmärksamheten rörde sig under hela livet var verkligen ens liv, eftersom det avgjorde hur man upplevde sin tid på jorden. Hur närvarande de var i den. Hur mycket skönhet de upplevde. Hur mycket mental energi de slösade bort på inbillat skitsnack. Vad de lade märke till. Vad de missade.

X

Vår uppfattning av världen domineras av vår uppmärksamhets rörelser, vilket innebär att vår uppfattning av världen kan ändras genom att manipulera dessa rörelser. Propagandister förstår detta, så de tillbringar sin tid med att göra saker som att om och om igen berätta för oss vilken ond skurk Vladimir Putin är, samtidigt som de bara ibland ger ett enda mycket förmildrat omnämnande av en enskild israelisk brottslighet, eller att om och om igen tala om den 7 oktober, samtidigt som de kraftigt nedtonar de massakrer som Israel har begått på palestinierna i Gaza varje dag sedan dess.

Detta får allmänhetens uppmärksamhet att röra sig i riktningar som gynnar imperiets informationsintressen och bort från riktningar som skulle skada dessa informationsintressen, allt utan att behöva berätta faktiska lögner. Människors uppfattning om världen formas av dessa skickliga propagandister utan att de ens är medvetna om att det sker.

Det är det som gör västimperiets propaganda så mycket mer effektiv än all annan propaganda som någonsin har existerat någon annanstans: invånarna i västimperiet har ingen aning om att de utsätts för propaganda.

Föregående artikelImperiets histora sammanfattat!
Nästa artikelTänk om krigen i Gaza och i Ukraina eskalerar?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Ett litet friskhetstecken i västvärldens mediala enfald var att Näringslivets Medieinstitut igår hade boksläpp på boken Professionell klimatbevakning. https://naringslivets-medieinstitut.se/ny-bok-fran-nmi-professionell-klimatbevakning/ Detta gjorde mig så lycklig att jag rusade dit – mitt i fiendelägret omgiven av Timbo och Fri Värld på Kungsgatan 60 i Stockholm – fick jag höra ett seriöst samtal om bristen på kritiskt tänkande i journalistkåren vad gäller klimatalarmismen.
  Ett trettiotal personer var närvarande. Tyvärr så tror jag inte att någon journalist var närvarande utan mest var det folk som jobbade i huset och konspirationsteoretiker likt mig. Jag tror inte heller att boken kommer att påverka påverkansoperationen som förs i mainstreammedia. Det positiva är att någon – någon organisation – tar tag i problemet med den ensidiga och faktaförnekande klimatalarmismen.
  Självklart köpte jag med mig en bok.

  I antologin ’På väg mot en kommunikativ demokrati?’ från 2003, som jag nyss läste ut, föreslår Martin Kylhammar (då professor vid Tema Kommunikation, Linköpings universitet) att nyhetsjournalister regelbundet borde öppet diskutera sina nyhetsinslag på seminarier. Kylhammar anser att det förekommer mycket felaktigheter i media och ser seminariet som en väg att förbättra nyhetsrapporteringen.
  Tyvärr gör journalisterna idag helt tvärt om. I stället för att möta sin publik och försvara sitt arbete och lära av sina fel väljer de att avskärma sig från all publikkontakt. Det är den fega vägen. En väg som inte leder till bättre och sannare verklighetsbilder i media, utan tvärt om isolerar journalisterna ännu mer från den komplexa verklighet de inte känner till eller vill berätta om.

  • Journalisterna och mediecheferna som tagit pengar av krigshetsarna och den massmordiska läkemedelsindustrin bör känna till att vid Nürnbergrättegångarna så dög det inte att säga att man bara lydde order!

   Hoppas de ångrar sig innan det blir alltför sent för dem att göra det!

 2. Man kan inte annat än klart hålla med.

  Bland annat New York Times ökända vinklingsjournalistik och ordsallad togs inte för så länge sedan upp av den eminente granskande kanadensiske journalisten Richard Gizberts tv-program ”The listening post” som produceras i London, där en duktig amerikansk akademiker redovisade en lång utredning hur just New York Times avsiktligt vinklar verkligheten just i ”israeliska problemfrågor”. Vi får anta att den lika ökända Israellobbyn verkar hårt över just New York Times. En stor del av vad denna förr kända tidning skriver i dessa frågor är idag ren israelisk högerpropaganda.

  The listening post kan ses på bl.a. Al-Jazeera English hemsida. I princip är vartenda program av The listening post värt en titt hur just framför allt amerikanska och indiska (mycket pro-israeliska av tradition) medier vänder upp och ned på verkligheten.

  https://www.aljazeera.com

  Det brukar vara helt gratis att se programmen, mig veterligen.

  ”The listening post” gör mediekonsumenten smartare och kunnigare!!

 3. Nej Public Service är ju oberoende opartisk och neutral!?
  Hur skulle PS rapportera om Ryssland använde DCA-avtalet som mall för Ukrainas kapitulation?

 4. Kan intyga efter samtal med svenska kollegor runt fikabordet att de är fullständigt naiva när det gäller medias rapportering! Annat är det med kollegor från andra länder som upplevt konsekvenserna av regimens propaganda och tids nog kommer även ”Svensson” att förstå allvaret även om de flesta nog som vanligt ”inte ser det komma”! Vi ser ju lögnerna när DCA-”avtalet” ska tryckas på svenskarna och med den godtrogenhet många ”köper” medias uppenbara bedrägeri är ju närmast hisnande.

 5. En intressant sak är våra public servicemediers upphöjande av Ukrainas dito.

  SVT berättar: “Tisdagen den 28 maj hade SVT besök av Mykola Chernotytskyi, vd för Ukrainas public service-bolag Suspilne.”
  https://omoss.svt.se/arkiv/nyhetsarkiv/2024-05-30-vdn-for-ukrainas-public-service-bolag-pa-besok.html

  Och i en inbjudan (för oss som prenumeraerar på SRs inbjudningsmejl) idag till Sveriges Radio-frukostseminarium i Almedalen den 27 juni berättas att: “Seminariet inleds med ett samtal mellan Erik Blix och Mykola Chernotytskyi som är VD för det ukrainska public service-bolaget Suspilne.”
  Seminariet ska handla om (plats för en fanfar) desinformation.

  “Det är en märklig tid vi lever i, man åker jojjo mellan skratt och gråt” som han sjöng Gösta Linderholm.

  • Man förstår ju varför det var så bråttom att göra SR/SVT skattefinansierat och inte via licens som det var tidigare? Inte många ville betala licens för propagandan som spyddes ut dagligen. Dessutom vill ju regimen ha kvar sin taltratt som de kan styra efter behag och tyckte nog det var fiffigt att låta via skatter oss betala för propagandan som PS levererar. ”Demokratin” i Sverige är ett skämt och kan numera klassas som en korrumperad bananmonarki av värsta sort, inga floskler från politikerna i Stockholm kan dölja förfallet längre.

 6. VILKA ÄGER NYT? Svaret på denna fråga förklarar rapporteringen, vinklingen och den språkliga gymnastiken i NYT i fråga om i det här fallet Palestina. Det kan lik gärna varit Ryssland, eller Kina, Iran, Nordkorea, Irak, Syrien, Libyen för den delen.

  VILKA ÄGER DE FLESTA MEDIER I VÄST?

  Svaret på denna fråga namnger media lögnen, propagandan och hur manipulationen går till.

 7. ”Support for Israel in the media is also contrived and essentially phony, going beyond slanting stories and ignoring the Palestinians. It is generally and imposed from the top down. Since October outlets like The New York Times, CNN and CBC have been denounced through staff leaks regarding demands from their top executives, who are often Jewish, that they slant their Gaza coverage to support the narratives favored by Israel. There have been resignations in government over the Israeli genocide being supported by Biden and Briahna Joy Gray has just been fired by The Hill for mildly criticizing Israel while co-hosting the show “Rising”, a fate that every media employees must understand lest they share Gray’s fate if they are insufficiently supportive of the Zionist entity. Israel’s support from Hollywood and other celebrities is similarly forced. A Hollywood marketing firm has had to explain a newly leaked email that instructed the firm’s employees to “pause on working with any celebrity or influencer or tastemaker posting against Israel.”

  https://www.unz.com/pgiraldi/israels-control-over-america-grows-ever-stronger/

 8. I USA är propagandan förfärande, men svenska MSM är inte mycket bättre eftersom de återger och hämtar väldigt mycket av sitt nyhetsmaterial från USA, Storbritannien och de globala mediekonglomeraten i EU.
  I USA och väst-stödda borgerliga tankesmedjor runt om i Europa, som sedan återges i svenska MSM, som om alla nyheter skulle vara fakta och korrekta, (vilket sällan är sant), okritiskt rakt av. Men som i nästan utan undantag är ren propaganda (särskilt när det gäller utrikesnyheter).
  Detta är en av förklaringarna till hjärntvätten som pågår och lögnerna som sprids till nyhetsfanatikerna i svenska hem.
  Nästan så gott som alla ”Utrikes Nyheter” men även många (inrikesnyheter) i MSM har tvättats genom ett politiskt propagandaraster, styrt av storfinansens medier och näringslivet. Det upptäcker man omedelbart när man är ute på Nätet. kapitalet styr och äger våra mainstrem-medier och bestämmer vad som ska återges och inte återges. Propagandans kraft är totalt hänsynslös. Min uppmärksamhet har också ett filter mot MSM.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here