DCA: Vill vi verkligen att USA ska föra krig från vårt land?

16
487

Carl Hamilton (ej f.d. riksdagsman för Liberalerna) har skrivit en viktig artikel i DN:s Kulturdebatt. Jag editerar detta då jag lyssnar på ”Ring P1” Har själv ringt in för att berätta om Novus jätteviktiga undersökning men inte kommit fram. Ett utdrag följer…

Nu fattar riksdagen beslut om ett avtal mellan Sverige och USA som ger amerikanerna rätt att använda svensk mark till vad helst de vill. Vi riskerar mycket genom att ge upp vår territoriella suveränitet till en militär supermakt, skriver Carl Hamilton. Carl Hamilton: Vill vi verkligen att USA ska föra krig från vårt land?

Försvarsdepartementet säger lugnande i sin kommentar till det försvarssamarbete mellan Sverige och Amerikas förenta stater – Defense Cooperation Agreement (DCA-avtalet) – som läggs fram för de folkvaldas godkännande den 18 juni:

”Det är precis som tidigare Sverige som har rätt att avgöra om verksamhet får äga rum på svenskt territorium och en grundförutsättning för all amerikansk närvaro är att den sker med svenskt samtycke.”

DCA-avtalet innebär att Sverige ger USA:s krigsmakt en unik rätt att nyttja svensk mark, svenskt luftrum och svenskt hav till vad helst den önskar.

Avtalets inledande artikel säger visserligen att all verksamhet ska bedrivas med full respekt för Sveriges suveränitet. Problemet är att det avtal som följer säger något annat. Och det säger mycket litet om vad som händer ifall den ena – svagare – parten anser att den andra – starkare – parten inte längre respekterar svensk suveränitet eller svenska intressen. Avtalet förbjuder uttryckligen hänskjutning av tvist till något internationellt forum eller domstol. Något svenskt veto, några svenska villkor eller inskränkningar av amerikansk nyttjanderätt finns inte.

DCA-avtalet innebär att Sverige ger USA:s krigsmakt en unik rätt att nyttja svensk mark, svenskt luftrum och svenskt hav till vad helst den önskar…

Den hittills mest uppmärksammade aspekten i DCA-avtalet mellan Sverige och Amerikas förenta stater är 17 utpekade amerikanska baser utplacerade från Boden och Kiruna i norr till Ravlunda utanför Kivik i söder och Visby i öster, där Sverige avstår från att låta svensk lagstiftning gälla. Samt att lagring av kärnvapen på svensk botten inte har uteslutits. Men avtalet syftar betydligt längre än så.

Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet säger i sitt remissvar: ”DCA-avtalet (ger) USA närmast obegränsad rätt till tillträde till svenskt territorium och till 17 basområden, vilka kan användas också för aktiviteter utanför Natosamarbetet.”

DCA är en helt öppen legal plattform för främmande makt att bedriva avskräckning och att föra krig på svensk botten utan svensk inblandning…
Det sägs ingenting i DCA om vad USA:s krigsmakt inte får göra i Sverige. Det som slår mig är: föra krig. Vapnen och de militära förbanden ska trots allt inte bara visas upp och verka avskräckande….

DCA är en quick fix utförd i bred politisk enighet av beslutsfattare som insett att de gjort landet värnlöst.
Sverige har sedan länge önskat avspänning i norra Europa. Sverige har också ett intresse av att återskapa ett nationellt försvar, det vill säga att rusta upp, sedan det försvarspolitiska etablissemanget lade ner det nationella försvaret eftersom det aldrig mer skulle bli krig. Motsägelsen mellan avspänning och upprustning är uppenbar och måste hanteras. .. den (DCA) därigenom förvandlar Sverige till något vi aldrig har varit i modern tid: ett förstahandsmål för rysk aggression.

Amerikanska och svenska intressen är bara delvis parallellställda. Båda parter kan vara rationella och välinformerade, utan att för den skull ha samma prioriteringar. Människorna på Gotland är viktigare för en svensk regering än för USA:s president. Den som sluter avtal med USA måste vara medveten om att risker och incitament ser olika ut för Sverige och för supermakten USA. Den svagare parten – Sverige – bör därför i ett avtal av DCA-typ med tioårig löptid tillförsäkra sig garantier, veto, och utgångar i de för sin del livsnödvändiga avsnitten. Det måste finnas en nödbroms…

DCA är en quick fix utförd i bred politisk enighet av beslutsfattare som insett att de gjort landet värnlöst.

Föregående artikelEuropas högeruppror kommer inte att förändra någonting
Nästa artikelMaria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, om EU-valet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Är DCA om det går igenom, sista spiken i kistan för staten Sveriges makt över sig själv känt som All makt utgår från folket!? ”Folket” verkar numer bestå av amerikanska respektive svenska ” streck och stjärnor!

 2. Nog är det så och därför är det dags att spiken ska till sin ursprungliga plats USA för att för gott slås ner i Uncle Sams kista, samtidigt som svenska barnakörer sjunger melodin: ”Hur långt sträcker sig din feghet? ” för Sveriges riksdag och regering.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=YHYjiJpEazM

  ”Krig från vårt land” är den korrekta benämningen. I länken analyserar den schweiziske professorn Pascal Lottaz en färsk artikel i Foreign Affairs som ger uttryck för hur USA:s ledande kretsar ser på sina vasaller, dvs. på oss.

  Vasallernas uppgift är att öppna sitt land för herrefolket som där kan upprätta sina militära baser för att dominera hela världen och hota alla som vägrar att rätta sig in i ledet.

  Här gäller det hur USA skall kunna upprätthålla sin dominans samtidigt i tre stycken ”Theaters of War”. Kriget är för dessa verkligen en ”teater”, där slakten utförs på scenen och planläggarna sitter på första parkett.

  Texten handlar i detalj mest om den asiatiska teatern, dvs. scenen, och det är här som DCA-avtalets funktion beskrivs även om just detta avtals namn inte nämns. Poängen för Foreign Affairs är att Japan, Filippinerna och Australien måste öppna upp sitt land för ett betydligt större antal baser och stödpunkter än hittills (jfr de nordiska länderna). Förklaringen är att de länder som skall angripas: Kina, Ryssland, Iran inte skall kunna försvara sig då angreppen utgår från ett maximalt antal baser.

  Nordens utplåning finns inskriven i detta manus och om Norden inte vaknar upp snarast kommer regissörerna att utse innehavarna av huvudroller och biroller. Långt senare kommer Hollywood att för efterkommande generationer berätta hur det engång i Skandinavien bodde vikingaättlingar som inget högre önskade än att bekämpa de ondskefulla ryssarna och kineserna med hjälp av amerikanska vapen. På grund av omständigheter som ingen kunde förutse gick det galet och därför är Skandinavien numera radioaktiv ödemark liksom det nordvästra Ryssland.

  • På tal om filmer och Hollywoodindustrins väl etablerade samarbete med den politiska makteliten vilket pågått sedan urminnes tider kan det tyckas, får en att fundera på filmen ”Amber” som producerades ngn gång under 40 talet.
   Kan den vara bland de första sk. ”Cover up” filmerna?
   Onekligen kom en att tänka på ”the Amber Room” stulit från ryssarna.
   Industrin är väl etablerad och metoderna allomfattande.

 4. DCA-avtalet är oerhört farligt för svenska folket.
  Vi offrar vår suveränitet, för vad? Krig, elände……
  Sverige har slutat vara en demokrati, är numera en slavstat under imperiet!
  De politiker som genomfört detta är landsförrädare.

  Svenska folk sätt klackarna i backen omedelbart!

 5. Besökte nyligen Halmstad Regemente (i samband med musikframträdande) lade då märke till att nära intill ligger villaområden. Om USA-militär finner något av dessa områden attraktiva för sin ”infrastruktur” så har de enligt avtalet rätt att ta dessa i besittning för att riva ner. Påminner ju om israeliska nybyggare. Det är lätt att se en hel rad av problem som med stor sannolikhet kan uppstå och till detta kommer oförutsedda problem. Högerregeringen begav sig till USA för att skriva under och var det någon som uppfattade detta i slutet av november? Det var nog tänkt att gå spårlöst förbi tills det gått igenom i riksdagen. Nu vet vi i alla fall en del av vad som väntar. Mina universitetsstuderande barn har redan uppmanats att lämna landet!

 6. Vi är vana och fostrade att se USA som demokratins främsta försvarare och den som står för dem ”amerikanska drömmen”. Allt förstärkt under Hollywood filmer. Men hur är det egentligen? Ett land som helt uppenbart styrs av en okänd elit och där presidenten har mentala problem samtidigt som deep satte gör allt för att få bort (fängelse) sin politiska motståndare. Vi vet numera att Majdankuppen var en Färgrevolution där amerikanska senatorer på plats hetsade till uppror. Det lär också finnas (?) ett ukrainskt domstolsutslag att det var neonazistiska grupper som sköt på befolkningen och alltså inte ryska säkerhetsstyrkor. Sedan 1800-talets början har Väst försökt dela upp Ryssland. Bilden av Ryssland propageras ut som vanligt. Efter att ha rest och arbetat där inser jag att allt inte är som det stämmer i Västlig press. Vår politiska elit är korrumperad. Reinfeldt omsatte över 20 mkt 1,5 år efter han ”öppnat landet för massinvandring och avrustning” understött av flera. Som gammal Moderat fick jag nog. Ett är dock sig likt sedan jag gjorde lumpen. Bor man granne med en supermakt då måste man vara smart. Nu har vi utan motkrav ställt oss på Globalisternas agenda och egentligen de som styr det den amerikanska bank- och finansinsustrins intressen där man nu desperat försöker mörka att som Putin sagt ”kolonialismen är död” (isch…). Personerna bakom Biden är desperata. Vad vore mer lämpligt en en ”false flag”. Försvarsministern spås en lysande framtid. Detta skrivet av mig som amerikavän även om jag inser att patienten är sjuk.

 7. Peter Kadhammar skriver idag om avtalet. Nåt av det mest vämjeliga jag läst. Den mannen skulle man kunna kalla Sveriges svar på David Horowitz.

  • Det glädjer mig att Sven-Eric Holmström tycker att det är en vämjelig text.
   Det betyder att det är en bra text.

   • År det så du bygger din uppfattning om en text? Kan du inte läsa den och sedan ”bilda” en egen uppfattning?

    • Det behövs egentligen inte.
     Anser Sven-Eric Holmström att en text är vämjelig betyder det att det är en bra text.
     Anser Sven-Eric Holmström att en text är bra så är den med säkerhet vämjelig.

     Men jag har även passat på att läsa det Peter Kadhammar skriver.

     • Så om jag skriver att månen inte är en stor mögelost, så påstår du tvärtom. Skulle vara intressant att veta varför du håller på så där.

  • Ja otroligt hur de lyckats förvrida skallarna pga av att Ryssland slåss i 2 år för några km i Ukraina. Med den hastigheten når de Sverige år 2095. Men långt innan dess riskerar amerikanare och ryssar hamna i krig med varandra och utväxla missiler mellan baserna i Sverige och Ryssland. Ryssarna kommer varken att försöka eller kunna invadera med en reguljär trupp, däremot är det lätt att skicka missiler. Kadhammar är nu glad att Putin just nu riktar om sina missiler mot 17 nya mål i Sverige. Kadhammar verkar dessutom ha anammat SD-språk, godhetsknarkare blir godhetssignaler. Den f.d journalisten på SKPs Gnistan
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/al7lkE/ratt-av-tidopartierna-och-socialdemokraterna-att-ej-forbjuda-karnvapen

  • Inte så bråttom med det tror jag, för nu är det dags för de många, dvs majoriteten som är befolkningen att ”skanna” deras förehavanden i stort och smått. Ambassadören är av största intresse. Någon lagt märke till hans sexuella flin där han befinner sig bland svenska herrar? Finns på hans X forum. Nog ska det ”krokas” på fiskelinan och vipps sen kommer följetongen av Geijer affären!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here