Michael Hudson: De-dollarisering är botemedel mot amerikansk militarism

18
1339
Bild: Pixabay

En artikel på Sputnik International 9 juni av Ekaterina Blinova som låter ekonomen Michael Hudson presentera sina synpunkter. Översättning av Rolf Nilsson.

https://sputnikglobe.com/20230609/michael-hudson-de-dollarization-is-remedy-against-us-militarism-1111033558.html

Att skapa ett alternativ till den amerikanska dollarn är det enda sättet att förhindra att världen militariseras av Washington, säger Michael Hudson, en amerikansk ekonom och tidigare Wall Street-analytiker, till Sputniks podcast New Rules.

De-dollariseringstrenden får allt större fart, med amerikanska forskare som varnar för att det till synes inte finns någon väg tillbaka.

Washingtons beslut att frysa den ryska centralbankens valutareserver på grund av Moskvas särskilda militära operation i Ukraina har till synes blivit av stor vikt för länderna i det globala syd, som i allt högre grad har börjat leta efter ett alternativ till den amerikanska dollarn.

”Under de senaste ett och ett halvt åren har USA sagt, ’om andra länder håller sina dollar och europeiska banker eller amerikanska banker och de gör något som vi inte gillar, har vi rätt till deras dollar och kan helt enkelt ta dem'”, sade professor Michael Hudson till Sputnik.

”Till exempel ville Venezuela ha en socialistisk regering. Så Amerika sa till England: ’Ta allt Venezuelas guld och beslagta det, så kommer vi att utse någon som vi tycker borde vara president i Venezuela, Mr Grito, eller Guaido’. Och så förlorade Venezuela sin guldtillgång. För ett år sedan, i februari, tog USA helt enkelt alla Rysslands besparingar i väst. Amerikanerna sa till Kina, Iran och andra länder: ”Om ni inte inför sanktioner mot Ryssland och Kina, om ni inte begår ekonomiskt självmord genom att låta USA kolonisera er finansiellt, så kommer vi bara att ta alla era pengar. Allt är fair play. Ni har dollar. Vi får ta dem’.”

Så USA visade alla i världen att dollarn inte längre är säker, att greenbacken nu är en politisk valuta, fortsatte professorn. Men det är bara halva sanningen, enligt honom. Man kan fråga sig: hur pumpas dessa dollar in i världsekonomin?

”Ända sedan Koreakriget har militärutgifter varit den viktigaste faktorn i det amerikanska underskottet i betalningsbalansen som skickat dollar utomlands”, säger Hudson. ”Så när andra länder håller sina valutareserver i dollar – Europa, Ryssland, Kina – håller de dessa dollar säkert i statspapper. Att köpa statsobligationer har varit ett sätt att finansiera USA:s 800 militärbaser runt om i världen. Utländska länder har alltså betalat för att USA ska omge dem med militärbaser och finansiera USA:s militär, eftersom de dollar som finns i världen inebär en monetarisering av USA:s militärutgifter. Det är vad min bok ”Superimperialism” handlade om. Detta var en mycket medveten politik från USA:s sida, från försvarsdepartementet.”

Ekonomen avslöjade att han hade många möten med utrikesdepartementet och försvarsdepartementet efter att Amerika lämnade guldmyntfoten. Vid den tiden sa de: ”Ja, så länge vi kan få andra länder att hålla sina reserver i dollar, inte i guld, inte i något alternativ till dollarn, då kan vi spendera alla pengar vi vill militärt och de kommer inte att våga slåss mot oss”, enligt Hudson.

Men efter att världens aktörer insett att USA använder sin hegemoni som reservvaluta för att främja militär instabilitet över hela världen bestämde de sig för att sluta rädda dollarn och gå över till sina nationella valutor.

”Saudiarabien och Kina handlar nu i sina egna valutor med valutaswappar och BRICS-länderna – Ryssland, Kina, Iran, andra länder – de håller alla på att införa valutaswappar för att handla i sina egna valutor för handel mellan varandra”, fortsatte professorn. ”Än så länge är det bara bilaterala avtal eftersom det egentligen inte finns någon gemensam alternativ valuta. För att skapa en alternativ valuta utöver att bara hålla varandras valutor, skulle du behöva ha ett alternativ till Internationella valutafonden (IMF). Och det var vad [Brasiliens president] Lula [da Silva] talade om när han åkte till Asien.”

Hur kan BRICS valuta ersätta dollarn?

”Hur skapar vi en gemensam alternativ bank?” frågade Hudson. ”Tja, problemet med en alternativ bank är [att] du behöver dess medlemmar för att komma överens om vem som får krediterna. Tanken är att skapa något liknande det som John Maynard Keynes föreslog redan 1944, en bank som skulle skapa pappersguld, konstgjorda pengar, och i huvudsak ge dem till olika länder. Den typ av speciella pengar som denna bank skulle skapa är inte den typ av pengar som du spenderar i mataffären. Det är inte pengar som skulle spenderas inom landet. Det är pengar för att göra vad guld gör. Och det är bara ett subtilt underskott i betalningsbalansen mellan centralbanker. Det är vad guld är nu.”

I januari 2023 tog Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och Brasiliens president Lula upp frågan om en potentiell gemensam BRICS-valuta nästan samtidigt på båda sidor av Atlanten. Den springande punkten är att idén om en gemensam valuta har cirkulerat inom blocket under en längre tid.

Valdaiklubben var 2018 den första att föreslå ett koncept med en valutakorg av SDR-typ (Special Drawing Rights, se här, ö.a.) bestående av BRICS-ländernas nationella betalningsmedel. Namnet på en potentiell ny reservvaluta var ”R5” – vilket representerade de första bokstäverna i BRICS-medlemmarnas valutor (real, rubel, rupie, renminbi och rand). Idén har fått en ny betydelse i efterdyningarna av den västliga sanktionsvågen.

Enligt den ryske finansministern Anton Siluanov kan en gemensam BRICS-valuta användas som en räkneenhet för avräkningar och konverteringar utan dollarns medverkan. New Development Bank (NDB), en internationell finansiell organisation som inrättades av BRICS 2014, skulle för sin del kunna bli ett slags clearingcenter som skulle förenkla frågan om betalningar för ömsesidiga leveranser av varor, förklarade ministern. BRICS-länderna har också föreslagit att den nya gemensamma valutan skulle kunna säkras, inte bara av guld, utan också av andra produktgrupper, till exempel sällsynta jordarts-metaller.

 ”När det är färdigdiskuterat kommer människor inte att behöva hantera dollar alls längre, antog Hudson. ”Och i själva verket kan de i sin handel med USA säga, ja, om du vill köpa något från Kina, så betalar du i vår valuta. Vi kommer inte att minska våra utgifter för USA. Och helt plötsligt, om Förenta staterna inte kan få andra människor att behålla sina besparingar i dollar, vilket innebär att köpa statsobligationer, hur ska de då kunna betala den internationella betalningsbalansens kostnader för sina militära utgifter? De kommer inte att kunna spendera dem militärt utomlands.”

”Det enda sättet de kan göra det på är att drastiskt minska importen i Amerika. Och för att göra det måste man sänka lönerna med 20 %. Man måste göra den amerikanska arbetskraften till den fattigaste arbetskraften i västvärlden så att hela betalningsbalansen, pengarna som spenderas, inte går till att köpa varor och tjänster för att konsumera, utan bara till militära utgifter. Det är det kalla kriget och den amerikanska löntagarklassen och fackföreningarna begår självmord genom att inte inse att det är konsumenterna och löntagarna som får lida om man omfördelar betalningsbalansen från industri till militär”, fortsatte Hudson.

Vad ligger bakom myten om dollarns oumbärlighet?

Enligt ekonomen har beslutsfattarna i Washington länge varit medvetna om att nationerna skulle kunna börja minska sitt beroende av dollarn. Därför har de spenderat mycket pengar på myriader av icke-statliga organisationer och tankesmedjor i Europa, Ryssland, Kina och Mellanöstern, allt för att försöka förhindra, säga att det är omöjligt att ha ett alternativ till den amerikanska dollarn och att förändra världen.

Muammar al-Gaddafi

”Låt oss titta på vad som hände med överste Khadaffi, Libyens ledare. Gaddafi sa att vi vill ha en guldbaserad valuta för Afrika. Så istället för att ha dollar köpte han guld. Så NATO bombade landet i småbitar, fångade överste Khadaffi, torterade honom till döds och tog guldet från centralbanken och ingen vet vart det försvann”, anmärkte Hudson. ”Men det verkar ha försvunnit in i utrikesdepartementet för att spela smutsiga spratt över hela världen.”

USA:s neokonservativa fanatiker förespråkar att man militärt skall tvinga och förstöra alla länder som vill ha ett alternativ till dollarn. De vill övertyga allmänheten om att hålla fast vid ”IMF-tänkandet” och den västerländska ekonomiska ortodoxin. För att illustrera sin poäng hänvisade Hudson till den amerikanske ekonomen Paul Krugman, som i en av sina artiklar i The New York Times hävdade att ”alla är så vana vid att hantera dollarn att de inte kan hitta något alternativ”.

”Tja, nästan alla med ett öppnare sinne kan hitta ett alternativ”, betonade Hudson. ”Men om du kan få de andra centralbankscheferna att tänka i det tunnelseende som Krugman utbildades i och dela detta tunnelseende genom att säga att det inte finns något alternativ till dollarn, då kommer de inte att tänka på hur man gör ett alternativ till dollarn. De flesta av mina böcker handlar om hur man kan skapa ett alternativ till dollarn och de intervjuer som jag gör, och mina kollegor och jag ägnar vår heltid åt att skriva. Vi skriver för Valdaiklubben i Ryssland. Jag skriver för den kinesiska akademin för samhällsvetenskap. Vi skriver för andra länder för att skapa ett alternativ till dollarn eftersom vi inte vill att världen ska militariseras på det sätt som USA gör. Vi vill se ett återupptagande av den ekonomiska potential som världen tycktes ha fram till första världskriget innan hela ekonomin spårade ur för hundra år sedan.”

För mer av professor Michael Hudsons exklusiva analys av de-dollariseringstrenden och alternativa valutor, kolla in hela avsnittet av New Rules podcast.

Andra artiklar av professor Michael Hudson och dollar
Ska vi lita på dollarn? (”In $ (God) We Trust”)
Kan den nya finanskrisen utlösa en dollarkollaps?
Ännu en utmaning av dollarns världshegemoni

Föregående artikelFrankrikes förre ekonomiminister: ”På vilket sätt för USA krig mot oss?”
Nästa artikelProtester mot utlämningen av visselblåsaren Julian Assange till död i USA:s inhumana fängelse! Stödkommittén
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Michael Hudson har gjort flera framträdanden hos Positiva Pengar. Här följer en översättning på en del av ett svar han gav i en intervju med Jussi Ora den 27 maj 2021 med engelsk transkribering här:
  https://positivapengar.se/michael-hudson-4000-years/

  Svensk översättning av utvalt citat:
  Michael: Tja, du kommer att behöva dra dig ur Europeiska unionen, till att börja med. Just nu är Europas regering en del av Nato. Europa styrs av ett litet kontor i botten av Pentagon.

  Vi följer problemet vi hade när jag analyserade Vietnamkriget: Hur betalar Amerika för alla militärbaser över hela världen? Det betalar bara genom att skriva statsskuld. Europa finansierar USA:s militär. För Amerika: utsiktspunkten för amerikansk diplomati.

  Jag svarar på din fråga eftersom jag ramar in den. EU måste föra dessa pengar med amerikanska dollar. Amerikanerna utformade euron vid University of Chicago, återigen roten till allt ont. Inget europeiskt land är längre vad politiska läroböcker definierar som en stat. En stat har förmågan att utfärda pengar, att göra sina egna skatter och att förklara krig. Inget europeiskt land har någon av dessa rättigheter. En del av reglerna för euroområdet är: du kan inte ha ett budgetunderskott på mer än tre procent.

  Avsikten hos USA som utformade detta är: Om euroområdet inte kan skuldsätta sig, kommer det inte att finnas euroobligationer för andra länder att hålla sina internationella reserver i. Det enda som de kan hålla sina reserver i kommer att vara amerikanska dollar, vilket är monetarisering av Amerikas militärbaser och militära aktiviteter över hela världen. En dollar är förkroppsligandet av Amerikas militära utgifter.

  De vill inte att någon europeisk regering ska kunna skapa sina egna pengar för att antingen dra dem ur depressionen eller säga: Här är vi i Italien eller Sverige och det finns människor som inte kan betala sina skulder, så vi ska bara skapa pengarna, för att rädda bankerna.

  Läs mer hos Positiva Pengar

  • Jag tycker det är högst märkligt och falskt när en Västvärld som predikar om ”hållbara lösningar” bygger en ekonomi på ständig skuldsättning.

   Kan aldrig vara en hållbar lösning att bara öka lån och skulder.
   Någon gång måste ett sådant ekonomiskt system implodera av sig självt.

  • Ronny i Ronneby,
   du fick igång mig med din kommentar🌞

   Den fick mig att tänka på ett citat av
   Albert Camus (1913-1960)
   om Pengar ( i slutet av denna kommentar/svar)
   jag ser alla ofria i det svenska kapitalistiska systemet, ägda av banker, finanskapitalet och Sveriges elitklass…
   förlorade i den värsta ekonomiska och kulturella förtryckarformen, EU och NATO.
   Dessa ormar har lärt arbetarklassen att tro sig vara lyckliga i ett ekonomiskt utsugarsamhälle, förblindade i andlig och politisk fattigdom.

   ”Det är en form av andligt snobberi som får folk att tro att de kan vara lyckliga utan pengar”
   Albert Camus

 2. de-dollarisering är en säker väg mot fler och längre krig. Vissa länder som nu bara hotar med krig (Kina, Nordkorea, Iran) skulle tappa sista spärrarna om de inte trodde USA skulle konfrontera dem direkt.

  • Menar du att ”tappa spärrar” enbart är förbehållet världens värsta terroriststat USA.

   På Karl XII:s tid var Sverige ett land med ”tappade spärrar”. Han betedde sig med Sverige då som amerikanska presidenter med USA i nutid. Ett par sekler i fred borde ha lärt oss vikten av diplomatiska konfliktlösningar, men det passar inte krigsmånglarna. Är det vikingablod som släppts loss i deras ådror månne?

   Med Utrikesminister Günther, Wallenberg, ÖB och mängder av generaler dekorerade med Hitlers förnämsta Tyska örnens orden (likt t. ex Ribbentrop som hängdes i Nürnberg) var Sverige ytterst nära att sälla sig till Nazityskland under andra världskriget. Arméchefen Archibald Douglas (som startat svenskt nazistparti) och dåvarande socialminister Tage Erlander, som beordrat internering av antinazister – hade ”tappat det”.

   Ett litet land Sverige med en fredlig befolkning på ca 11 miljoner invånare men med en krigs- och vapenindustri som gärna säljer till vilka som, bara de har mycket oljedollar att betala med, har utsatts för påverkansoperationer från främmande makt (USA med lydiga redskap; Atlantic Council, CIA, NSA etc), till den milda grad att inte bara vår politiska ledning hjärntvättats (eller köpts). Även de USA-utbildade och NATO-tränade generalerna och deras närmsta anhang har sålt sig som Quisslingar och det vi nu åser är inget annat än en smygande militärkupp med dessa landsförrädare i högsätet. Om de får hållas drar de in vårt fredliga folk i krig (ekonomiskt-, handels-, militärt krig) likt många exempel från förr.

   Att försöka försvara något dåligt med något sämre är ett simpelt retoriskt knep.

   Efter att människorättskämpen Nelson Mandela belönades med Nobels fredspris 1993 (med Sveriges förnämsta orden 1997) var han sedan länge terroristförklarad av segregationens främsta företrädare USA, som inte tog bort terroriststämpeln förrän efter ytterligare 15 år. Nu är det Julian Assange som utsätts för övergreppen orkestrerade av USA. Detta land som ständigt tar sig frihet att anfalla vilket land som helst och med vilka lögner som helst om det skulle gynna dess kapitalister eller det MILITÄRINDUSTRIELLA MEDIAKOMPLEXET.

   Att för ett fredligt land som Sverige ingå handels- och militärallians i nutid med USA är som att söka skydd hos maffian. Som om inte deras ’gudfader’ (president) har ”tappade spärrar”:
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-ar-atalen-och-utredningarna-donald-trump-star-infor

  • Kan så vara.
   Men när krigen är över kommer freden.

   Jämför ett angloamerikanskt dollarimperium där krigen aldrig kommer få ett slut.

   Det finns ett gammalt ordspråk som säger:
   ”Man kan få lida pin för att bli fin”

   Det är ett helvete nu i Ukraina men när den girige kapitalisten är utkastad då väntar freden.

  • USA hotar Kina med att bryta mot Ett-Kina politiken som de tidigare accepterade.
   USA hotar Ryssland genom att bryta mot tidigare löften om att inte flytta fram NATO.
   USAs sanktioner mot en rad länder däribland Korea har varit en form av krig mot miljoner av civila.
   USAs tal om mänskliga rättigheter är ett infernaliskt hyckleri.
   Och dess vapenindustri behöver krig och hot.
   Uppdelningen i två trätande parter är standardtaktik
   Nord och Sydkorea, Nord och Sydvietnam, Indien och Pakistan. Ryssland och Ukraina. Fastlands-Kina och Taiwan.
   Under 1800-talet försökte amerikanernas nuvarande förebild Storbritannien bryta loss sydstaterna från USA.
   Bismarck visste hur den tidens imperiemakt resonerade och agerade för att Tyskland INTE skulle framstå som Storbritanniens starkaste rival. Därigenom blev det möjligt att ena Tyskland utan att Storbritanniens flotta ingrep trots Danmarks vädjande.
   Vid ett tidigare tillfälle när det gällde att hindra Ryssland hade ju britterna oprovocerat anfallit Köpenhamn och har sen dess uttrycket ’To Copenhagen’ i sin vokabulär.

   • Ursäkta, men på vilket sätt skulle Storbritannien ha försökt bryta loss sydstaterna från USA?

   • Mycket belysande och intressant inlägg Petergrfstrm. Inte minst USA:s hyckleri behöver ständigt kläs av. Den militärallierade som Sverige länge agerat nedbrottsling till:
    https://www.jo.se/app/uploads/resolve_pdfs/796055_2169-2004.pdf

    Ditt uttryck ”To Copenhagen” överraskade mig och mina efterforskningar ledde till en ny koppling till artikelns ekonomiska tema.

    Ordet ”copenhagenize” användes i uppslagsverk vid förra millenieskiftet (1899) och avsåg den Brittiska flottans vana att konfiskera en besegrad fiendes alla skepp, såsom de gjorde med danska flottan efter slaget vid Köpenhamn 1807.
    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Köpenhamn_(1807)

    ”Uttrycket [copenhagenize] hänvisar till ett avgörande slag som levereras till en potentiell motståndare medan han är i fred med den nationen.” – översatt från Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Copenhagenization

    De båda förklaringarna skiljer sig något åt där den första har ’smash and grab’ över sig, medan den senare mera är överraskande ’spark i skrevet’. Flera militärhistoriska händelser kan efter världshistoriens första terrorbombning av britterna mot Köpenhamn 1807 sorteras in under dessa beskrivningar; nazitysklands många blixtkrig (blitzkrieg) mm, japanska anfallet mot Pearl Habor 1941 och nu Rysslands anfall mot Ukraina 2022.

    Under Napoleonkrigen 1803-1815 tillskansade sig britterna hela den dansk-norska flottan (Europas då femte största flotta) genom terrorbombningen av Köpenhamn 1807. Genom att förklara Storbritannien krig valde danskarna att ställa sig på Frankrikes sida, vilket – efter Napoleon fall – senare skulle leda till att Danmark vid freden i Kiel 1814 tvingades överlämna Norge till Sverige och deras tusenåriga ställning som stormakt gick förlorad. Finanskrisen (i form av inflation och stigande utlandsskuld) som följde ledde också till STATSBANKRUTT och utbyte av sedlar den 5 januari 1813.

   • USA hotar Kina med att bryta mot Ett-Kina politiken som de tidigare accepterade.

    Att byta ståndpunkt är alltså att hota. Intressant sätt att se på saken.

    USA hotar Ryssland genom att bryta mot tidigare löften om att inte flytta fram NATO.

    Ryssland har på inget sätt och vis ett veto i vilka avtal dess grannländer ingår.

    USAs sanktioner mot en rad länder däribland Korea har varit en form av krig mot miljoner av civila.

    Att välja att inte handla med länder så som Nordkorea är in en form av krig emot miljoner.

    Under 1800-talet försökte amerikanernas nuvarande förebild Storbritannien bryta loss sydstaterna från USA.

    Och nej naturligtvis stämmer det inte.

 3. Nej, nej Hudson, de-dollariseringen är inget botemedel mot amerikansk militarism, världens undergång är botemedlet. Precis det Ryssland kämpar mot, det handlar inte om fred längre det handlar faktiskt om att krossa USA politiskt, få världen att ena sig i kampen mot USA:s härskarmentalitet…därför älskar jag Rysslands utrikespolitik❤️
  ———————-Z——–

  14 JUN, 14:28
  Väst är mycket rädd att nytt, storskaligt krig kommer att bryta ut, säger Lukasjenko
  Enligt den vitryska ledaren kan Ryssland använda kärnvapen, om fienden invaderar dess territorium eller om denna aggressionshandling hotar statens existens

  Vitrysslands president Alexander Lukasjenko
  © Ilya Pitalev/POOL/TASS
  MINSK, 14 juni /TASS/. Trots sina senaste steg är västvärlden mycket rädda för möjligheten av ett nytt storskaligt krig eller en kärnkraftskatastrof, sade Vitrysslands president Alexander Lukasjenko i en intervju med talkshowen 60 Minutes på tv:n Rossiya-1.

  ”Jag har träffat människor som spelar en viktig roll i det här, som fattar radikala, drastiska och slutgiltiga beslut i händelse av ett ”om”, sa Lukasjenko. ”Det de fruktar mest är en kärnvapenkatastrof, och de har varit uppriktiga om detta. De är rädda för att använda kärnvapen i Ukraina. Det är bara naturligt”, tillade han.

  Minsk vill inte att saker och ting ska se ut på det sättet heller, försäkrade Lukasjenko. ”Vi söker inte det heller, och vi är också rädda. Eftersom detta, säger experter, kan orsaka en global katastrof, som den här planeten kan komma att vända om alla dessa vapen exploderar”, hävdade han.

  Enligt Lukasjenko kan Ryssland använda kärnvapen, om fienden invaderar dess territorium eller om denna aggressionshandling hotar statens existens. Han uppmanade till samtal så länge det finns en möjlighet för dem, men västvärlden, sade han, har förbjudit Ukraina att delta i något.

  ”Jag är säker på och jag har god information om att den överväldigande majoriteten i Ukraina, inklusive militären som har kämpat och dödats där borta, skulle vilja stoppa detta krig nu”, hävdade den vitryska ledaren. ”Men så finns det de där hypade tjänstemännen på toppnivå som leds av [Ukrainas president] Volodya Zelensky. Han är en ”hjälte” nu, som turnerar över hela världen. Han blir kysst, kramad och allt det där. Jag trodde att han var smartare, ” beklagade Lukasjenko.❤️

  • Viktiga ord av Carina //det handlar faktiskt om att krossa USA politiskt, få världen att ena sig i kampen mot USA:s härskarmentalitet…därför älskar jag Rysslands utrikespolitik❤️
   ———————-Z——–//
   EU och USA åker runt i Afrika och nu även i Latinamerika, och hotar länderna för att på något sätt även indirekt hjälpa Ryssland. Tysklands inkompetenta utrikesminister Annalena Baerbock hon försökte med förolämpningar när hon var i Brasilien säga att människor där var så fattiga att de tänkte mer på priset på basvaror än på stora viktiga internationella frågor.

   Jag tror nog att människor i Latinamerika är mer kompetenta att bedöma internationell politik än människor i Sverige som ropar i kör att Ryssland är boven i dramat.
   När jag frågar kan de aldrig ge ett svar mer än de senaste rubrikerna i DN. De har inte en aning om vad som händer och har hänt i Ukraina.

   Många i Latinamerika glömmer aldrig vad USA gjort där, och speciellt när de avsatte en demokratisk folkvald president socialisten Allende, och satte dit diktatorn Pinochet.
   Det som hände då fick jag mycket insyn av genom mitt arbete på flyktingmottagningen.
   Det var då den stora gruppen chilenare kom till Sverige på flykt från Pinochet.

   Nu har Irans president åkt på en tur till Venezuela, Nicaragua och Cuba. Han har blivit hyllad som ett hopp att han skall hjälpa till att sänka USA politiskt.
   Iran detta starka land som nu funnit en Lithium fyndighet på sin mark, vilket gör dem ännu mäktigare.
   Det var pga Lithium som USA iscensatte kuppen i Bolivia, och kuppmakarna lät döda en stor del av ursprungsbefolkningen som motsatte sig dessa.
   För att slippa ett nytt blodbad i Bolivia, lät den nya regeringen som krossade och fängslade kuppmakarna, ett stort amerikanskt företag få ett kontrakt på Lithium.

   Iran har skrivit flera avtal med deras vän länder i Latinamerika.
   De har även skrivit ett avtal med det tekniska universitetet i Donetsk, forskarutbyte.
   Iran skall hjälpa Donetsk med utbildningen av viktiga ingeniörer i Donbass.

   Ryssland och Iran har slutit många gemensamma projekt, bland annat en stor järnvägslinje som Ryssland skall hjälpa till att finansiera i Iran.

   Kina har visat Afrika att man kan leva utan att vara en lydstat under USA.
   De Afrikanska länderna har tagit beslut att inte handla med dollar, som de gjort när de handlat med varandra tidigare, utan det skall ske med lokal valuta.

   Kina har sagt att om de ser ett hot närma sig om ett tredje världskrig, då kommer de gå in och hjälpa ryska federationen.
   Kan detta få väst att besinna sig, och sätta sig vid förhandlingsbordet.

   Iran planerar metodiskt och långsamt, men de har knutit nära band med Syrien, och vill tillsammans med dem störta de illegala baserna som USA har i Syrien.
   Iran måste även ta tag i problemet Israel, många anser att det går inte att lösa på ett fredligt sätt. Palestinska folket lider och världen betraktar, utan att något händer.

 4. En annan anledning till att USA-dollarn måste brytas från sitt monopol för världshandel är att USA använder ekonomiska sanktioner som påtryckningsmedel.
  En aggressionsmetod från USA och Västvärldens sida som jag tycker blir allt mer vanlig.

  Med en ekonomi som inte domineras av USA och Västvärlden skulle göra rättvisa åt andra länders valutor.
  Det kan vara en del i en multipolär världsbild där makten fördelas över jordklotet och inte utgår från en stat eller en del av världen.

  Swebbtv påstår idag att USA hotar Ungern med uppsägning av ett vapenköp, Himars kanoner tror jag det var, om Ungern fortsätter blockera Sverige för NATO.

  Saken kunde få en bättre lösning tycker jag om Ungern istället köper sina vapen från Ryssland och gör direktaffärer utan inblandning av USA dollar.

  Då kan landet Ungern få toppmoderna vapen från Ryssland som nu praktiskt provas i Västvärldens krig mot Ryssland i Ukraina samt sedan kan Ungern välja sin NATO politik utan yttre inblandning från USA.

  Heder åt alla länder som försöker frigöra sig från kapitalets tryck.

  https://nyheter.swebbtv.se/usa-forsoker-tvinga-igenom-svenskt-nato-medlemskap-blockerar-vapenforsaljning-till-ungern/

 5. Kina har föreslagit att skapa en ny global valuta som är oberoende av alla nationer. Alltså en ny kryptovaluta som inte kontrolleras, och inte kan kontrolleras, av någon regering. Kanske det är vad vi ser början på med BRICS. BRICS banken finns redan (NDB), och nu gäller det att få flera nationer att stödja idén.

 6. ”Då kan landet Ungern få toppmoderna vapen från Ryssland som nu praktiskt provas i Västvärldens krig mot Ryssland” och vi har alla sett dess fantastiska effektivt. Det är på grund av att dagens Ryska vapen är så otroligt överlägsna som Ryssarna använder stridsvagnar från 70 talet vid fronten det skulle bli alldeles för många döda annars.
  Ryska vapen kommer sälja som smör i solskenet efter deras fantastiska framfart i Ukraina.

 7. Dollarväldet ger USA ökad eller närmast obegränsad makt.
  Det konstateras här på Global Politics.

  Jag skulle vilja tillägga att den globala användningen av engelska språket även på alla sätt konsoliderar det angloamerikanska väldet med historier ur Brittiska Imperiet och USA:s imperialism.

  Därför har jag gläds åt att ryska språket förekommit här i fler kommentarer än mina.
  Även i inläggen har det förekommit ryska ord men med latinska bokstäver.
  Det gör egentligen inget. Det är användningen av ryska språket som räknas.

  Det angloamerikanska väldet kan begränsas med minskad användning av dollar som valuta.

  Samtidigt tror jag att en minskad användning av det engelska språket även minskar USA och Storbritanniens makt över världen.

  Jag kan inte säga säkert men jag har känslan av att engelska språket används allt mindre på den här bloggen.

  Det är bra om engelska språket inte längre ses som något att briljera med.
  För länge sedan var det något ”fint” att röka tobak.
  Idag är Sverige nästan rökfritt.
  När ska Sverige blir fritt från det engelska (dollar) språket?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here