Ännu en utmaning av dollarns världshegemoni

2
1340
 
CNOOC:s Fujian LNG-importterminal (Bild: CNOOC Gas & Power) 

Av Daniel Ducrocq. Översatt av Rolf Nilsson.

Det franska företaget Total Energies, som är ett av de fyra största oljebolagen i världen (med ExxonMobil, BP och Shell), har ingått ett kontrakt med de kinesiska myndigheterna om leverans av 65 000 ton rörlig gas från Förenade Arabemiraten. Kontraktet är en del av Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX).

Tidigare i veckan meddelades att leveransen av gasen kommer att betalas i yuan, inte i dollar, skrev finanswebbplatsen  La Tribune  den 30 mars som hänvisar till nyheten.

Källa: Total Energies livre à la Chine du GNL payé en yuan, une premiär
CNOOC och TotalEnergies förseglade sitt första kontrakt i yuan genom Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange-plattformen (SHPGX), speciellt skapad av Kina för att tvinga sin valuta på dess kolväteexport och -import.
TotalEnergies slutförde sin första yuan-denominerade LNG-transaktion med den kinesiska kolvätejätten CNOOC på tisdagen. Totalt 65 000 ton LNG exporteras från Förenade Arabemiraten till Kina under detta kontrakt, vilket bekräftats av TotalEnergies. När det kontaktades av La Tribune  förklarade företaget helt enkelt att denna oöverträffade transaktion i yuan var ” en begäran från CNOOC ” på en kolvätemarknad där köpen sedan länge har gjorts i dollar.
Att bryta sig loss från dollarn inom energi och handel
Under ett besök i Riyadh, Saudiarabien i december, bad president Xi Jinping Gulfländerna att gå igenom denna plattform för att sälja sina kolväten i yuan till Kina. Mer generellt är Peking fast beslutet att utmana dollarns hegemoni i internationell handel och tvinga fram sin egen valuta, åtminstone i sin egen import-exportverksamhet.
På onsdagen presenterade Kina, Brasiliens största ekonomiska partner, och Brasilien ett avtal om att handeln mellan de två länderna uteslutande kommer att ske i yuan och reais, utan några dollar. För att minska sitt beroende av dollarn har Peking redan ingått liknande avtal med länder som Ryssland och Argentina.

Relaterat
Kan den nya finanskrisen utlösa en dollarkollaps?
Bankkollapsen i USA – varför kommer den?
Bankernas korthus fortsätter att rasa
Efter Silicon Valley, är det nu dags för en kollaps för Credit Suisse och ännu en förlust för pensionsfonden?

Michael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del V.
Bankcentralen – en världsordning styrd av privat kapital.
Fridays For Future på Bankvandring – följer du med?
De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna.
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
Det tredje dollarkriget
Föregående artikelAustraliens regering vägrar försvara Assange, men stödjer USA:s planer på krig mot Kina
Nästa artikelOm krigsförbrytelser och false flag i Syrien och Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Samtidigt som ”Kina och Brasilien har gjort upp om att hädanefter bedriva sin bilaterala handel i sina respektive valutor, vilket eliminerar USA-dollarn som en mellanhand.

    Detta är ett nytt, betydande slag mot dollarns världsmakt. Avtalet mellan de båda BRICS-länderna, som årligen handlar för 150 miljarder dollar skulle ha undertecknats i Beijing denna vecka om inte Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silvas planerade besök hade skjutits upp på grund av sjukdom.”

    https://www.nyhetsbanken.se/2023/04/brasilien-kina-spolar-dollarn-i-sitt.html

    Kommentar från dussin ören ekonomer? 🤣🤣🤣

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here