Bankernas korthus fortsätter att rasa

5
1587
Bild: Steigan.no

Den här artikeln på https://steigan.no/2023/03/bankenes-korthus-fortsetter-a-rase-de-globale-markedene-skjelver/?utm_source=substack&utm_medium=email i morse kan ses som en uppföljning på artikeln igår kväll på artikeln Bankkollapsen i USA – varför kommer den?

Först klipp från en artikel i ETC idag ”Amerikanska myndigheter  lovade att alla insatta medel skulle kompenseras och redan från måndag morgon vara tillgängliga för uttag. Detta gäller även den som haft insättningar som överstiger den amerikanska bankgarantin på 250 000 dollar, motsvarande nästan 2,7 miljoner kronor…

Räddningsaktionen gäller dock bara bankernas kunder. Investerare och aktieägare kommer vackert att få äta upp sina egna förluster. Detta enligt USA:s finansdepartement som tycks fast beslutna att inte upprepa misstagen från 2008 då de banker som var med om att skapa krisen också räddades via skattepengar.”

https://www.etc.se/ekonomi/ingen-bailout-foer-kraschade-storbankerna. Detta ökar förstås risken för bank-konkurser.

Då detta skrivs omkring kl. 14.30 skriver Dagens Industri att USA-börsen på Wall Street öppnar uppåt pga. lägre inflationssiffror. Bankerna studsar uppåt. Får se hur länge det varar.

_____________________________________________________________________
Nya artikeln

I artikeln Bankkollaps i USA – varför kommer den? (Bankkollapsen i USA – varför kommer den? 13/3 skrev vi att kollapsen av Silicon Valley Bank (SVB) bara är den första dominobrickan i ett ras som kommer att bli mycket större. Vi förklarade att den nuvarande bankkrisen har sina rötter tillbaka till sommaren 2019 då G7-ländernas centralbanksledare bara kunde konstatera att krisen som redan hade börjat skulle bli den största någonsin.

Den 14 mars 2023 indikerar rubrikerna i Financial Times att vi är rätt på det:

Bank sell-off spreads to Japan as SVB collapse shakes global markets

Large US banks inundated with new depositors as smaller lenders face turmoil

US capitalism is ‘breaking down before our eyes’, says Ken Griffin

En mycket intressant detalj är att SVB:s toppchefer mycket väl visste åt vilket håll det lutade, så de sålde av så mycket de kunde innan kollapsen, för att rädda så mycket som möjligt av sin förmögenhet:

En annan intressant detalj är, att fram till 2007 var SVB:s finanschef Joseph Gentile chef för Lehman Brothers Global Investment Bank innan den kollapsade 2008 och utlöste den tidigare finanskrisen. Det skriver Newsweek.

Storbankerna har det betydligt sämre ställt

Alla banker sitter med stora mängder derivat, det som oligarken och mångmiljardären Warren Buffet kallar ”finansiella massförstörelsevapen”. Det här är helt fiktiva ”värden”, och vid en kollaps kommer de att intensförstärka raset.

Listan över bankernas derivatbelopp visar att SVB bara är en sparv i denna tranedans:

 

Och vi ser hur de största bankerna i USA skakar:

Amerikas kapitalism ”kollapsar inför våra ögon”

Ken Griffin, grundare av hedgefonden Citadel, sa att Silicon Valley Bank-räddningsaktionen som presenterades av amerikanska tillsynsmyndigheter visar att den amerikanska kapitalismen ”kollapsar inför våra ögon”.

Griffin sa till Financial Times att den amerikanska regeringen inte borde ha ingripit för att skydda alla SVB-insättare efter kollapsen av den Santa Clara-baserade banken i fredags.

”USA ska vara en kapitalistisk ekonomi, och den håller på att kollapsa inför våra ögon”, sa han i en intervju på måndagen, en dag efter att amerikanska tillsynsmyndigheter lovade att skydda alla insättare i SVB – även de med saldon över den federala försäkringsgränsen på 250 000 USD.

Anna Eshoo (D), som är representant i kongressen från Kalifornien, kallade SVB:s kollaps för en ”jordbävning med styrkan 7,9 på Richterskalan”. Och finansminister Janet Yellen tog omedelbart ett videomöte med Jay Powell, som är chef för The Fed och Martin Gruenberg, som är chef för The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Tillsammans kläckte de räddningsplanen för SVB:s insättare, enligt Financial Times. Några timmar senare hade de fått Bidens godkännande av planen.

Men de biter sig i svansen för det som verkligen fick snöbollen att rulla i de banker som nu de facto är konkursade var den nya räntepolitiken från The Fed, där många år med nästan nollräntor har ersatts med snabbt stigande styrräntor.

Japanska banker är mycket starkt utsatta för bankkrisen i USA eftersom de har enorma mängder dollarobligationer. Värdena som står på spel är 2,29 biljoner (1 000 miljarder) yen, skriver Bloomberg.

Red Romelsjö: Kan motsvara 170 miljarder dollar

Reuters rapporterar att bankkrisen i USA har skickat chockvågor in på den globala bankmarknaden. Samtidigt rapporterar Reuters att ryska Sperbank, som till en början drabbades hårt av sanktionerna, har gjort en stark comeback och räknar med rekordvinster 2023.

Föregående artikelMexikos AMLO lanserar en kampanj mot USA:s blockad av Kuba och fördömer nyliberalismen
Nästa artikelJan Öberg i Global Times: Väst misstolkar Kinas två stora nationella möten på grund av bristande kunskap och illvilja
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Nu förstår jag inte var det inte i Ryssland som finansiellt kris skulle uppstå? Men nu gav sanktionerna dyr energi för väst som ger inflationen, som bekämpas med högre räntor som skuld sätta banker ej klarar av i väst.
    Vem vågar berätta sanningen att enda sättet att få ordning är att rulla tillbaka sanktionerna mot Ryssland. Om så sker tror jag då att Ryssland svar är, vi kommer ej att sälja så mycket och förmånligt som tidigare till väst Europa och US är ej pålitlig handels partnern.

    • @Torgny 14 mars, 2023 At 20:20
      Jo- det var i Ryssland och Kina i första hand som USA ville skapa en kris med höga tariffer, men det slog mot USAs egna företag som fick betala. Det var Ryssland och Kina som USA ville skada finansiellt med alla sanktioner, men det var främst Europa och USA som fick stryk. USAs svar har inte precis varit pragmatiskt utan istället att bygga mer våldskapital genom fler militärbaser och vapenlager i andra länder, som Filippinerna – och Sverige, och att skapa AUKUS vilket förvandlar Australien till en amerikansk militärbas. Dessutom försöker man nu avindustrialisera Europa med bidrag till alla som vill flytta till USA. Det är rena självförstörelse proceduren. Trump sägs ha sagt att det är ett land som omedelbart behöver ett regimbyte – USA.

  2. Det är västs korthus som rasar. Ironiskt nog var det just väst, läs USA, som isolerade finanssystemet i länder som Ryssland och Kina, och det skyddar dom nu från den finanskatastrof som just nu utvecklas under USAs ledning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here