Mexikos AMLO lanserar en kampanj mot USA:s blockad av Kuba och fördömer nyliberalismen

1
1074


Bild: Kubas president Miguel Díaz Canel (till vänster) och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador den 11 februari 2023.

Detta är en artikel av Ben Norton i https://geopoliticaleconomy.com/2023/02/13/mexico-amlo-blockade-cuba-neoliberalism/

”President Andrés Manuel López Obrador meddelade att Mexiko kommer att leda en internationell rörelse för att avsluta den amerikanska regeringens ”omänskliga” blockad mot Kuba. AMLO lovordade Fidel Castro som en ”visionär”, fördömde nyliberalismen och utlovade stöd för allmän offentlig hälso- och sjukvård och utbildning.

 

Mexikos progressiva president Andrés Manuel López Obrador meddelade att hans land kommer att leda en internationell rörelse för att avsluta den amerikanska regeringens olagliga blockad mot Kuba.

Den mexikanska presidenten, som populärt kallas AMLO, fördömde USA:s sex decennier långa blockad av Kuba som ”omänsklig”. Han sade att den globala kampanjen för att upphäva embargot måste bli mer ”aktiv” och klagade över att inget förändras trots att den stora majoriteten av världens länder röstar mot USA:s embargo varje år i FN:s generalförsamling.

AMLO berömde också den kubanska revolutionen för att ha skapat ”ett av de bästa hälsovårdssystemen i världen”. Han tackade Kuba för att de skickar läkare som ger medicinsk vård till människor i fatiga landsbygdsområden i Mexiko och andra länder runt om i världen.

López Obrador kritiserade den ”nyliberala oligarki” som styrde före honom och ”de korrupta nyliberala privatiserare” som sålt ut många av den mexikanska statens tillgångar och förklarade att hans regerings mål ”är att upprätta ett system för offentlig sjukvård, för att garantera folkets rätt till sjukvård”.

”Rätten till hälso- och sjukvård är en grundläggande mänsklig rättighet, och den kan inte behandlas som en marknad”, förklarade AMLO.

Den mexikanska ledaren gjorde dessa kommentarer vid en presskonferens den 11 februari i den sydliga hamnstaden Campeche, tillsammans med Kubas president Miguel Díaz-Canel, som tog upp de två ländernas samarbete inom folkhälsan.

Dussintals kubanska läkare som skickats till Mexiko som en del av ett solidaritetsuppdrag deltog i evenemanget.

López Obrador har konsekvent uttalat sig mot USA:s sanktioner och embargo mot Kuba, som strider mot internationell rätt.

I juni 2022 fördömde den mexikanske presidenten USA:s blockad som en ”typ av folkmord” och en ”enorm kränkning av de mänskliga rättigheterna”.

Vid evenemanget i februari 2023 hedrade AMLO den kubanska revolutionären Fidel Castro som ”en visionär, en gigant som vi hyllar” och tillade: ”De konservativa i Mexiko och runt om i världen kan säga vad de vill, men de kommer aldrig någonsin att kunna motverka den undervisning, det exempel på solidaritet och broderskap som den revolutionära rörelsen och dess ledare har lämnat Kuba”.

I det eldiga talet sade AMLO följande:

Vilken vision som befälhavare Fidel Castro hade! Medan nyliberalerna [i Mexiko] hindrade läkarutbildningen, drev de på Kuba läkarutbildningen framåt och befäste ett av världens bästa hälsovårdssystem.

 Detta har inte gjorts av en vanlig enkel statsman, utan av en nationens man, en visionär, en gigant som vi hyllar för detta stora arbete som ni alla har fortsatt (med hänvisning till de kubanska läkarna i publiken).  De konservativa i Mexiko och i hela världen kan säga vad de vill, men de kommer aldrig någonsin att kunna motverka den undervisning, det exempel på solidaritet och broderskap som den revolutionära rörelsen och dess ledare har lämnat Kuba.

 För detta har ni vår respekt, vår tacksamhet och vårt stöd. Vi kommer att fortsätta att kräva att blockaden mot Kuba hävs, att den avskaffas. Den är omänsklig.

 Och inte bara när det gäller omröstningar i FN, där det alltid bara är ett eller två länder som röstar för den, medan den stora majoriteten av världens länder avstår från att rösta eller röstar för att blockaden ska avskaffas. Men när [general]församlingen är slut är det tillbaka till samma gamla vanliga situation.

 Jag erbjuder president Miguel Díaz-Canel att Mexiko kommer att leda en mer aktiv rörelse, så att alla länder enas och försvarar Kubas oberoende och suveränitet, och aldrig, aldrig någonsin behandlar det som ett ”terroristland”, eller sätter dess djupt humana folk och regering på en svart lista över förmodade ”terrorister”.

 Länge leve Kubas ärorika folk!

I sina kommentarer vid presskonferensen om folkhälsan betonade Kubas president Díaz-Canel de ”djupa och historiska band” som hans land har haft med sina ”bröder” i Mexiko.

Han erinrade om att Castro och andra kubanska ledare planerade revolutionen när de levde i exil i Mexiko.

Díaz-Canel framhöll det medicinska stöd som Kuba och dess läkare har gett Mexiko under årtiondena.

Den kubanske ledaren tackade också Mexiko och konstaterade att landet ”historiskt sett har stött oss i kampen för att häva blockaden, som har gjort så stor skada på vår ekonomi och särskilt på hälsosektorn”.

Medan Díaz-Canel var på besök gav López Obrador den kubanska ledaren den prestigefyllda mexikanska Aztekiska örnorden, den högsta statliga utmärkelsen för en utländsk medborgare.

Mexikos president AMLO fördömer nyliberalismen och lovar stöd till offentlig sjukvård och utbildning

López Obrador är en av världens mest populära ledare och har haft ett konstant stöd på mellan 60 och 70 procent sedan han kom till makten i slutet av 2018.

Den främsta anledningen till detta är att AMLO är Mexikos första vänsterpresident på årtionden, och han har vänt den nyliberala ekonomiska politik som dominerat under så lång tid, investerat mer pengar i sociala tjänster och drastiskt höjt minimilönen.

I sitt tal i Campeche den 11 februari fördömde AMLO den ”nyliberala perioden som varat i 36 år i vårt land”.

Den senaste mexikanska statschefen som förde en politik av ekonomisk nationalism var José López Portillo. År 1982 tog Miguel de la Madrid makten och började genomföra nyliberala reformer – till stor del som svar på en katastrofal skuldkris och hyperinflation som underblåstes av en skyhög räntehöjning under den amerikanska centralbankens ordförande Paul Volcker.

AMLO kallade denna nyliberala period för ”Neo-Porfirismo”, med hänvisning till den tidigare militärdiktatorn Porfirio Díaz, som regerade från 1876 till 1911.

Díaz’ styre upphörde i och med den mexikanska revolutionen. AMLO åberopade det historiska arvet från denna revolution för att förklara den ”fjärde omvandlingen” som han leder i dag.

Under den nyliberala perioden ”tillämpades politiken för att gynna minoriteten, oligarkin. De talade om demokrati, men i verkligheten var det en oligarki”, sade AMLO.

Ingen ville gå och arbeta på sjukhusen på landsbygden, där specialister behövdes”, tillade han. ”På grund av detta är vi mycket tacksamma för läkarna från det broderliga folket på Kuba… för att de hjälper oss, så att läkare och specialister kan täcka hela landet”.

”Det är något verkligt fruktansvärt, till och med otroligt”, fortsatte AMLO. ”Under den nyliberala politikens 36 år sålde de ut de offentliga företagen, landets banker, järnvägar, gruvor, hamnar och flygplatser. De genomförde också privatiseringar av el- och oljeindustrin”.

”Och de slutade inte, inte ens när det gäller utbildning och hälsovård. De så kallade strukturreformerna syftade till att sätta utbildning och hälsovård på marknaden, som om de vore varor till salu, med målet så att de som ville studera eller få medicinsk vård var tvungna att betala”.

”Lyckligtvis sa folket ’Nog!’ och beslutade på ett demokratiskt sätt att ändra denna politik och genomföra en omvandling”, sade AMLO. ”Också för att konfrontera det enorma förfall som vi drabbades av. Korruptionen medförde en process av gradvis nedbrytning inom alla områden av det offentliga livet”.

”Och för att möta förfallet finns det inget annat alternativ än en djupgående omvandling, för att dra upp rötterna till regimen av orättvisor, korruption och privilegier. Och det är vad som görs i Mexiko”, förklarade López Obrador.

”Vi driver på utbildning och hälsovård, så att de inte blir privilegier som de korrupta nyliberala privatiserarna ville ha, utan snarare rättigheter för vårt folk”.

”Staten kan inte misslyckas med sitt sociala ansvar. Staten är skyldig att garantera offentlig utbildning, gratis och av god kvalitet, på alla nivåer”.

I dag, sade AMLO, är hans regerings ”mål att inrätta ett system för offentlig hälsa, att garantera folkets rätt till sjukvård”.

Han sade att hans prioritet också är utökad tillgång till billiga läkemedel. ”För under nyliberalismens tid var försäljningen av läkemedel en stor affär”, påminde López Obrador. Han noterade att stora läkemedelsföretag gjorde enorma vinster genom korruption och sålde över-prissatta läkemedel till regeringen till orättvisa priser.

”Eftersom rätten till hälso- och sjukvård är en grundläggande mänsklig rättighet kan den inte behandlas som en marknad”, tillade han.

AMLO avslöjade att hans regering har öppnat nästan 100 medicinska skolor för att utbilda läkare och sjuksköterskor, och han planerar att skapa ytterligare 55 skolor runt om i landet innan hans mandatperiod tar slut. Hans administration har också fördubblat antalet tillgängliga stipendier.

Föregående artikelEn intervju med något kontroversielle Tucker Carlson
Nästa artikelBankernas korthus fortsätter att rasa
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Ytterligare ett handgripligt tecken på hur makten från de klassiska kolonialmakts diktaturernas kultur som USA alltmer marginaliseras. Mexiko och Kuba närmar sig varandra, liksom flera andra sydamerikanska nationer, USA kan inget göra. Ett annat är närmandet mellan Iran och Saudiarabien. En ordentlig käftsmäll både mot USA och USA sponsrade Israel. Ytterligare exempel är hur USA misslyckades att ta kontrollen över Venezuela, Hong Kong, Tibet, Xinjiang, Kazakstan, Afghanistan, eller Myanmar. USAs senaste krigsbudget är ett symptom, som en drogad roulettspelare som satsar allt hårdare ju mer han förlorar, för att till slut kollapsa. USA har ju dessutom kapitalt misslyckats i sina försök att tvinga både Ryssland och Kina på knä med sanktioner, tariffer och hotelser och kuva dom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here