Min kommentar i DN – många organisationer stödjer Julian Assange!

8
1377
Bild i The Indicter.

DN har idag en saklig artikel ”USA gör ett nytt försök att få Assange utlämnad” av reportern Ossi Carp. Inget nämns omm Assanges insatser kan ha varit bra för yttrande- och pressfrihet. Inte heller nämns något om stödarbetet för Julian Assange.

Jag skrev under förmiddagen idag två kommentarer på max 1500 ord under ”Ifrågasätt” som publicerats på nätet i DN. De följer här då alla inte har tillgång till DN på nätet. Hur många som läser olika kommentarer under ”Ifrågasätt” är en hemlighet.

Vill hänvisa dels till min artikel med uppmaning till deltagande i dagens manifestation till stöd för Julian Assange. Viktig Assange-manifestation torsdag 28/10 kl 16 i Stockholm! Kom och stöd yttrandefrihet och visselblåsare! och till Fallet Julian Assange – Förödande kritik mot Sverige.


Första kommentaren

Alltfler internationella organisationer uttalar sitt stöd för Julian Assange, som för övrigt fått ett femtontal priser för sin journalistik.
Nyss uttalade åter ordföranden i Amnesty International att Assange måste släppas fri och att åtalet är politiskt grundat i USA:s intressen och en attack på den fria pressen.

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen,Europarådet och Reportrar utan Gränser!

En namninsamling av en australiensisk politiker Phillip Adams för att Assange ska friges har fått 645 000 namnunderskrifter i världen som man lämnat man över till chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen ICC.

Man menar att ”offentliga tjänstemän” i Storbritannien, Sverige, Ecuador och Australien har avsiktligt utsatt Julian Assange för psykisk tortyr.
• Flera andra manifestationer till stöd för Assange internationellt pågår – men med magert svenskt deltagande. I maj 2020 publicerade DN:s förre kulturchef Arne Ruth ett upprop stött av över tusen personer, däribland ledande kulturpersonligheter. Sänt till UD. Inget svar. Sänt till DN och Aftonbladet – inget svar.
FN:s tortyrexpert professor Nils Melzer ställde frågor om Sveriges behandling i ett brev till UD. Inget svar. Vi får absolut inte nöja oss med detta.
Julian Assange har gjort mycket viktiga insatser för att informera om misstänkt krigsbrott – ökat demokratin! Kom till mainfestation på Mynttorget kl 16 idag!


Min andra kommentar

Jag skrev nyss att Julian Assange får alltmer stöd från tunga organisationer. Han är en visselblåsare, en journalist som gjort viktiga insatser för att bl.a. avslöja krigsbrott men även annat. Han har försett allmänheten med viktig information och förbättrad demokratin En informerad, upplyst, allmänhet om misstänkta krigsbrott och fuffens hos regeringar innebär ju ökad demokrati. Att stöda Julian Assange innebär att stödja pressfrihet och demokrati.

Sedan 2018 har ”Stödkommittén för Julian Assange” ordnat stödjande manifestationer vid ett trettiotal tillfällen.

Idag kl 16 på Mynttorget. Kom dit!

Manifestationerna (med polistillstånd) med banderoller, tal och sång har skett på centrala platser i Stockholm, utanför bl.a USA:s och Storbritanniens ambassader och utanför DN och Sveriges Radio.

Julian Assanges arbete i yttrandefrihetens namn gagnar även de stora svenska tidningarna. Det dags att de aktivt träder fram till hans försvar! Annars ekar deras tal om yttrandefrihet ganska tomt!

Stöd kommer från Internationella och Svenska Journalistförbundet, Internationella och Svenska Pen, Europarådet och Reportrar utan Gränser. Varför ska stora svenska tidningar ligga i kölvattnet?

SvD publicerar idag en utmärkt recension av juristprofessorn , FN-rapportören Nils Melzers bok ”Fallet Julian Assange Förödande kritik mot Sverige” (https://www.svd.se/fallet-assange-forodande-kritik-mot-sverige).

Melzer menar att Sverige utsatt för psykisk tortyr. UD svarar inte på kritiken!!!

Föregående artikelBBC:s kommande ”dokumentär” ”White Helmets” – karaktärsmord på dem som söker fakta om angrepsskriget på Syrien
Nästa artikelBidens uppmaning till global diplomati vid FN utgör ett obehagligt hyckleri och en parodi
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Jag ställer en taktisk -och inte retorisk- fråga: Vad skulle hända om Sverige, med folk och stat, idag erbjöd Julian Assange asyl, medborgarskap och ett liv utan risk för utlämnande till främmande fientlig makt:

  Vad skulle hända? Och vem i detta land skulle ha något att skämmas över det, rent framtida? (Förmodligen ingen).

  Var tog den illusoriska humanitära stormakten vägen? Räds den bara sina egna stora ord?

  Vilka är ”riskerna”, varför, och behöver vi i så fall skämmas för den bland fria folk och det fria ordet i världen?

  Frige denne politiske fånge!

  Välkommen till ett nytt fritt liv i Sverige, Julian Assange!

  • Så rätt!
   Nog borde Sverige, som gärna vill vara en humanitär stormakt, kosta på sig din fina uppmaning.
   Tänker på Reinfeldts bevingade ord ”öppna era hjärtan” och Stefan Löfvens ”mitt Europa bygger inte murar”.
   Stora ord som innehåller ett ansvar och förpliktigar om vi som land skall bli trovärdigt.
   Ty om orden saknar värde för våra valda representanter befinner vi oss i ett allvarligt läge.

 2. Ett fantastiskt förslag! Då skulle vi kanske kunna slippa känna den här olusten som är en direkt följd av hur vårs makthavare har uppträtt när det gäller Assange. Allt vad vi tidigare lärt om hederlighet och sanning har ju med nuvarande policy kastats överbord. Sverige ljuger och bedrar och för vad? Jag vill att det förändras och att de skyldiga erkänner sina misstag. Välkommen hit Julian Assange!

   • Förr kunde höga politiker inte bara ha en parallell akademisk yrkeskarriär och akademisk titel som minister och de kunde inte bara läsa böcker, de kunde SKRIVA böcker likaså, d.v.s. ha en egen äkta åsikt och stå för den.

    Idag är politiker formade av presstjänsten och mediaträning. Var deras åsikter, självständiga tänkande och egna civilkurage försvann på vägen vet då inte jag. Borta är det i vart fall.

    Vore det lite stake och ”having some balls” skulle svenska politiker fördöma hur den politiske fången Julian Assange behandlas och visa kurage och erbjuda denne store man (Assange alltså) skydd, asyl och medborgarskap i Sverige.

    Idag tycks bara namnet Raoul Wallenberg duga som propaganda för Sveriges förträfflighet. Att tillämpa Raouls Wallenbergs och Torgny Segerstedts principer och mod i vår egen tid är däremot förkastligt, ”olagligt” och politiskt inkorrekt: vad skulle folk i världen tro om Sverige om vi gjorde det?!? Vi skulle bli bojkottade av Washington och dess våldsverkare i de krigiska och folkmordiska tankesmedjorna hos vilka Sverige numera är gisslan, tydligen också etiskt.

 3. Doctors for Assange Say UK May be Liable for His Torture
  I ett nytt brev till den brittiska medicinska tidskriften The Lancet säger Doctors for Assange att den brittiska regeringen kan hållas juridiskt ansvarig för tortyren av den fängslade WikiLeaks-utgivaren.

  Här är läkarnas uttalande följt av brevet till The Lancet och läkarnas brev till Lord Chancellor och Justitieminister Robert Buckland.

  Brittiska tjänstemän kan vara juridiskt skyldiga till tortyren av Julian Assange
  Läkare har varnat för att brittiska tjänstemän kan hållas ansvariga för tortyren av Julian Assange i ett öppet brev publicerat i The Lancet på den internationella dagen till stöd för tortyroffer.

  De 216 läkare och psykologer från 33 länder som har undertecknat anklagar brittiska och amerikanska regeringstjänstemän för att intensifiera Julian Assanges psykologiska tortyr trots att världens ledande organisationer för mänskliga rättigheter och internationell lag kräver att han omedelbart släpps ur fängelset.

  Den klinisks psykologen och australiensiska medförfattaren till publikationen ”The ongoing torture and medical neglect of Julian Assange”, Dr Lissa Johnson sa att misslyckandet med att behandla Mr Assange korrekt kan uppgå till en tortyrhandling där statliga tjänstemän, från parlament till domstol till fängelse, riskerar att bedömas som medskyldiga.

  ”Vårt brev publiceras bara två dagar efter att det amerikanska justitiedepartementet tillkännagav ett nytt avtal mot Assange, vilket representerar ytterligare en upptrappning av taktiken för psykologisk tortyr”, säger Dr Johnson.

  ”Att införa extra åtal i detta sena skede, precis innan försvarets bevistidsfrist och över ett år efter tidsfristen för åtal, när handlingar som lämnats till fängelset i allmänhet tar två veckor att föras vidare, när han inte har försetts med en dator och när han är oförmögen att träffa advokater under Corona-låsningen, tjänar till att öka sin hjälplöshet inför hot och är en viktig psykologisk tortyrtaktik”, sa hon.

  Läkarna noterar att tortyr är förbjudet enligt brittisk lag och varnar för att brittiska tjänstemän kan bedömas som ”medskyldiga”, inklusive för deras ”tysta samtycke och samtycke”. De skriver att Assange löper medicinsk risk på grund av eskalerande missbruk av sina ”grundläggande mänskliga och juridiska rättigheter i händerna på rättsliga, fängelse och kontrakterade säkerhetsmyndigheter”.

  Brevet följer på Julian Assanges misslyckande att närvara vid fyra domstolsförhandlingar i rad av medicinska skäl. Författarna anklagar brittiska och amerikanska myndigheter för ”kollektiv förföljelse och rättsliga trakasserier” där ”Mr Assange har varit oförmögen att engagera sig i sitt eget försvar eller ens delta i sina egna utfrågningar.”

  En kopia av Lancet-brevet har skickats till Storbritanniens lordkansler och justitieminister Robert Buckland. Det sammanfaller med två öppna brev till Buckland från 36 ledamöter av Europaparlamentet och 11 nuvarande och före detta politiker från 9 nationer, som kräver Julian Assanges omedelbara frigivning mot borgen mot bakgrund av Covid-19, vilket utsätter honom för ”allvarlig medicinsk risk” givet hans medicinska historia, inklusive ihållande andningsproblem, varnar läkarna.

  I en 60 Minutes Australia-intervju på söndagskvällen betonade Julian Assanges fästmö, Stella Moris, att Julian Assange mår ”mycket dålig”, och uttryckte sin rädsla för att han kanske inte skulle överleva.

  NHS läkare och producent av dokumentären ”The Great NHS Heist”, Dr Bob Gill, sa,
  ”Mr Assanges liv släcks långsamt för att straffa honom och tysta andra som vågar avslöja de mäktigas lögner. Lämnas oomtvistad hotar denna enda handling själva existensen av det civila samhället och propagerar för vår kollektiva drift till företagsstatliga auktoritarism.”

  Dr Paul Hobday, författare till The Deceit Syndrome, tillade:

  ”Den psykologiska tortyren och kränkningen av de grundläggande rättigheterna för en journalist och utgivare som inte har dömts för något brott bör alarmera och avsky alla som tror på en ansvarsfull öppen och rättvis demokrati. Detta borde förfölja de ansvariga och de som förblir tysta under lång tid… Alla journalister bör vara försiktiga och vaksamma mot denna farliga atmosfär.”

  Professor Thomas G. Schulze från exekutivkommittén för World Psychiatric Association sa:

  ”Som medmänniska, som läkare, i synnerhet som psykiater, är det min plikt att rapportera tortyr var och när det än händer.” Schulze tillade att fysisk och psykisk tortyr är ”lika förödande”.

  Professor William R. Hogan vid University of Florida betonade det

  ”Herr. Assange måste släppas omedelbart för att behandla effekterna av hans tortyr som utsätts för av en engelsk domstol.”
  https://www.globalresearch.ca/doctors-assange-say-uk-liable-his-torture/5717261

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here