BBC:s kommande ”dokumentär” ”White Helmets” – karaktärsmord på dem som söker fakta om angrepsskriget på Syrien

2
3174
Vita hjälmarna och dess allierade i terroristorganisation Jabhat Fatah al-Sham f.d.al-Nusra)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett sedan och idag” återpubliceras denna artikel. När ska massmedia diskutera denna fråga, använda grävande journalistik och källkritik.


BBC: s kommande dokumentär ”White Helmets” ser ut att bli ett karaktärsmord på dem som utmanar Syriens krigsberättelser

Denna artikel har publicerats som öppen ledartext på vanligen sakliga RT.
Den behandlar bl.a. Vanessa Beeley som är en oberoende journalist och fotograf som har arbetat mycket i Mellanöstern – på marken i Syrien, Egypten, Irak och Palestina, samtidigt som han har täckt konflikten i Jemen sedan 2015.

Den har fiskats upp och vänligen översatts av Jan-Erik Gustafsson.
Jag har tidigare publicerat minst fem artiklar om filmer som osakligt beskriver kriget mot Syrien genom att mer eller mindre förmedla angriparen USA:s version. Se under ”Relaterat” nedan.


BBC:s kommande ”dokumentär” ”White Helmets” – karaktärsmord på dem som söker fakta om angrepsskriget på Syrien

BBC förbereder en attack mot journalister, tidigare diplomater, akademiker och forskare som utmanar de dominerande berättelserna om kriget mot Syrien som stöds av de pseudo-humanitära Vita hjälmarna.

Det brittiska offentliga radio-TV-bolaget BBC har skickat ut förfrågningar och bett om kommentarer till dem som har vågat avslöja den roll som den brittiska regeringen och dess underrättelsetjänster har spelat i destabiliseringen av Syrien, som mera ser ut som ny-McCarthyistiska anklagelser. Producenten av en kommande Radio 4-dokumentärserie har varit i e-post och telefonsamtal med författaren till den här artikeln, liksom Peter Ford, tidigare brittisk ambassadör i Syrien, och medlemmar i arbetsgruppen för Syrien, media och propaganda (WGSMP) sedan juni 2020.

Resultatet av dessa samtal, under vilka bevisen som härrör från allvarlig vetenskaplig forskning och markbaserad vittnesbörd presenterades för producenten, har blivit en numera välkänd lista över anklagelser om ”konspirationsteorier” och påstådda ”incitament” om rysk eller syrisk partiskhet.

Min kollega, den oberoende journalisten Eva Bartlett, har tillbringat långa perioder inne i Syrien och rapporterat från många av de högriskområdena under de syriska arabiska arméns och allierades kampanjer för att befria delar av syrisk territorium från den amerikanska ockupationen. Hon hade detta att säga om e-postmeddelandet hon fick för några dagar sedan:

”Frågorna mailade till mig av BBC visar på en förutbestämd avsikt till karaktärsmord. Detta synsätt är en fullständig brist på journalistisk integritet från BBC: s sida.
BBC: s fientliga antydningar mot mig drar den arroganta slutsatsen att varken jag eller de syrier som jag intervjuar tänker för oss själva, utan är dockor till de syriska och ryska regeringarna. Min journalistik går tillbaka till 2007 och är ganska omfattande , med 13 års erfarenhet på plats, från Palestina och Syrien, till Venezuela och östra Ukraina och andra håll.
Mitt fokus har varit på att ge röster åt syrier som försvunnit i företagsmedier, och jag har betonat den terrorism som de uthärdat från terroristgrupper som Väst kallar för ”rebeller” och betonat krigspropaganda från media som BBC. ”

Det framgick tydligt av BBC: s frågeställning att detta inte var en äkta utredning om livet och verksamheten av White Helmets grundare, den tidigare brittiske militäre underrättelseofficeren James Le Mesurier.

Det är i själva verket ett försök till skadebegränsning som syftar till att diskreditera bevis som pekar på att de Vita hjälmarna är en propagandakonstruktion med extremistiska förbindelser, och som finansieras av en koalition mellan Förenta staterna och Storbritannien för att förakta den syriska regeringen och dess allierade, och därmed motivera en proxy-militär intervention och aggression mot en suverän nation. Aggressionen inkluderar olagliga ekonomiska sanktioner som har förstört den syriska ekonomin och orsakat omfattande fattigdom och matosäkerhet bland det syriska folket.

Det kommande BBC-programmet – ”Mayday” – verkar vara ett försök att rentvätta brittiska underrättelsetjänster i Syrien. Operationer, som nyligen exponerades efter ytterligare läckage av påstådda UK Foreign Office- dokument , som rapporterats av Grayzone, redogjorde för i vilken utsträckning den brittiska regeringen gav PR-stöd till media och de väpnade grupperna i Syrien. Dessa grupper inkluderar Al Qaida och Islamic State (IS, tidigare ISIS) medlemsförbund som Jaysh Al-Islam och Ahrar Al-Sham, som är ansvariga för den fruktansvärda blodsutgjutelsen och förstörelsen av infrastruktur i de områden de invaderat och ockuperat.

Den brittiska och EU-regeringsfinansierade Mayday räddningsorganisationen (Mayday Rescue) grundades av Le Mesurier för att tillhandahålla en mellanhantering av de medel som den brittiska regeringen beviljade de Vita hjälmarna, när de bäddades in sig med väpnade grupper i extremiststyrda områden i Syrien, nyligen uteslutande i Idlib, den sista kvarvarande och ”största Al Qaida- fristaden sedan 11 september.” Le Mesurier dog i november 2019 efter att ha fallit från balkongen i sitt hem i Istanbul, som han delade med sin tredje fru, Emma Winberg.

Tre dagar före hans död, som angivits som självmord, hade Le Mesurier enligt uppgift erkänt bedrägeri av medel ur Mayday organisationen, finansierat av brittiska och europeiska regeringar.

Det är också värt att påminna om att den nederländska regeringen drog tillbaka medel från Mayday Rescue 2018 efter en omfattande utredning, som drog slutsatsen att i brist på garantier om att medel inte kapades av de väpnade grupperna i Syrien, inklusive Al Qaida.

BBC bygger sina argument på åsikten att de Vita hjälmarna är en ”humanitär” organisation – en Oscar-vinnande illusion som har avvisats av några av de mest hyllade oberoende journalisterna och forskarna i vår tid, inklusive Cory Morningstar , Rick Sterling, Eva Bartlett, Stephen Kinzer, Robert Parry , John Pilger , Gareth Porter , Ray McGovern , Phillip Giraldi , Craig Murray och den tidigare FN: s vapeninspektören Scott Ritter , för att bara nämna några.
Den tidigare brittiska ambassadören i Syrien, Peter Ford, har gjort nedanstående  uttalande i frågan som svar till BBC:

”BBC har systematiskt försökt att undertrycka åsikter om Syrien som strider mot den vanliga ensidiga berättelsen. Programmets ansträngningar för att sudda ut andra åsikter tar BBC: s agerande till en ny nivå. Genom att hävda konspirationsteorier, när det bara finns evidensbaserad rapportering och analys, visar BBC sin frustration över att inte kunna kväva sanningen. Den enda konspirationen är, oavsett vilken samordning som har ägt rum, mellan BBC och brittiska myndigheter som är ansvariga för att inte ha uppnått en regimförändring i Syrien, trots att de har slösat många miljoner av skattebetalares pengar på ansträngningen.

Varför fäster BBC inte uppmärksamheten på det största misslyckandet med den brittiska utrikespolitiken sedan Suez-krisen, som utgått ifrån det självutnämnda målet att störta Assad, snarare än att upptäcka och förhindra enskilda avvikare som stred mot regimens välståndanstängningar och landets resurser. Anklagelsen om det största misslyckandet sedan Suez måste bedömas utifrån målet för regimförändring, och är svidande eftersom det är uppenbart sant och kommer med lite tur få en uppföljningen. Det är en vinkel som till stor del har gått förlorad i alla detaljer.”

Den 5 oktober inledde amerikanska och brittiska sändebud till FN: s säkerhetsråd (UNSC) kampanjen för att förbjuda den tidigare generaldirektören för förbud mot kemiska vapen (OPCW), Jose Bustani, att på UNSC: s möte under ledning av den ryska ambassadören, Vassily Nebenzia, informera om förhållandena i Syrien. Nebenzia anklagade de USA/UK-ledda sändebuden för att ifrågasätta FN: s säkerhetsråds anseende.

En vecka senare startade statliga BBC en attack mot individer, som lyft fram korruptionen inom OPCW, och det bedrägeri som blev slutrapporten om den påstådda kemiska attacken i Douma i april 2018.

En medlem av WGSMP, Paul McKeigue, har publicerat sina samtal med producenten. När det gäller Douma-incidenten informerar McKeigue oss om att ”en läsare av denna korrespondens med rimlighet skulle kunna dra slutsatsen att [..] Raed Saleh (White Helmets ledare) har något att dölja, och vidare att [BBC-producenten] av någon anledning samarbetar med honom genom att hjälpa honom att undvika att behöva svara ” på frågor om var de påstådda härkomsten av kropparna utsatta för den påstådda kemiska attacken. En del av mitt svar till BBC hänvisar också till det uppenbara undertryckandet av bevis:

”En BBC-producent, Riam Dalati, har uttalat offentligt att Doumas sjukhusscener, platsen för den påstådda kemiska vapenattacken i Syrien, 2018, arrangerades. Som upprepade gånger har påpekats för Riam Dalati och BBC, om sjukhusscenerna i Douma var iscensatta, så var filmerna av de avlidna i bostadshuset Douma också iscensatta. BBC har aldrig rapporterat denna information, och den har inte heller överlämnat den information som BBC- producenten fått till OPCW, FFM eller IIT. Det är extraordinärt och helt oansvarigt att BBC skulle hålla tillbaka denna viktiga information från en FN-kopplad organisation.

Redaktör Romelsjö: Har här publicerat en artikel om Riam Dalatis berättelse. BBC – reportern: Uppgifter om syrisk gasattack var “fake news”.

Dr Piers Robinson, medgrundare av WGSMP, anklagade BBC för att undertrycka sanningen:
”BBC försöker smutskasta akademiker och forskare kritiska till påstådda kemiska vapen attacker i Syrien som ’konspirationsteoretiker’, även om kritikernas arbete har stöd av ledande kemiska och biologiska vapenexperter som den framlidne Julian Perry Robinson och som motsagts av whistleblowers och läckage från OPCW självt. BBC bedriver inte journalistik utan snarare undertryckande av sanningen. ”

Sammanfattningsvis är BBC inte en ärligt mediabolag. Vårt arbete som journalister och forskare är söka sanningen. BBC: s produktion, särskilt när det gäller utrikesfrågor, produceras i nära kontakt med Storbritanniens utrikespolitiska mål. I kriget mot Syrien har detta resulterat i ett mönster av underlåtenhet och censur, som har legat till grund för brittiska FCO: s ansträngningar för att främja konflikter i Syrien och att störta den internationellt erkända syriska regeringen.

Resultatet har varit ett olagligt krig, som har orsakat död och lidande för miljoner syriska människor. När det gäller brittiska/amerikanska underrättelseinkluderade, Al Qaida-kopplade Vita hjälmarna, kan BBC anses vara medskyldigt till ett fortsatt ”humanitärt krig” genom deras brist på ”rigorös journalistik” och utelämnande av fakta från denna brittiska stat- klient-propagandatillverkare.

Precis som BBC försvarade WMD: s ”tvivelaktiga underlag” som slog sönder Irak och ledde till miljontals irakiers död, ser vi nu BBC samlas kring det kemiska vapnet som ”tvivelaktigt underlag” som har möjliggjort förlängningen av det barbariska kriget mot Syrien människor.

RT-Redaktörens anmärkning: RT har nått BBC-producenten för en kommentar om de frågor som tas upp i Vanessas artikel. En BBC-talesman svarade:
”BBC: s journalistik är rigorös, oberoende och opartisk, och det kommer att framgå för alla som lyssnar på den här nya serien.”

Redaktör Romelsjö: Etablissemanget, de politiska ledarna, de etablerade massmedia – och filmindustrin hjälps åt att glorifiera terroristorganisationer – hur konstigt det än verkar för den som vill tro på demokrati och objektivitet. Vad ska vi göra år det? Annat än att informera och kämpa för en bättre värld

Relaterat.

Först fem artiklar om filmer som förvanskar fakta om kriget i Syrien:

Oscarsnominerad film ”The Cave” som stödjer terroristerna i Syrien finansieras till mer än 50 % av svenska skattepengar…
Media lovordar terroristpropaganda – Syrienfilmen “Till min dotter” – “Hur man förnekar de verkliga offren för kriget i Syrien”
Media lovordar ännu en film om Syrien som är terroristpropaganda – filmen “Till min dotter”.
The Veto – se hur CNN och andra media publicerar “fake news” om Syrien
SvT visar åter “The last men in Aleppo” – propagandafilm för terroristvännen White Helmets (Vita hjälmarna).


Vita hjälmarna medger att de arrangerade en falsk gasattack i Syrien – Assad fick skulden.
Al Nusra planlägger en ny gasprovokation i Idlib, Syrien
OPCW har manipulerat uppgifter om gasattacken i Douma
Oscarsnominerad film ”The Cave” som stödjer terroristerna i Syrien finansieras till mer än 50 % av svenska skattepengar…
Media lovordar terroristpropaganda – Syrienfilmen “Till min dotter” – “Hur man förnekar de verkliga offren för kriget i Syrien”
Media lovordar ännu en film om Syrien som är terroristpropaganda – filmen “Till min dotter”.
The Veto – se hur CNN och andra media publicerar “fake news” om Syrien

Den nya undersökningen om kemgasvapen i Syrien förkastas av insiders på OPCW.
Mer om OPCW:s bluffrapport om gasattacken i Syrien!
OPCW har manipulerat uppgifter om gasattacken i Douma

Stora massmedia tolererar inte kritik av White Helmets
Min kommentar i Washington Post om White Helmets
White Helmets får en Oscar
Forum för levande historia, Rio Bio och Margot Wallström stödjer terroristvännen ”White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?
Vita hjälmarna:Hjältar eller terrorister?
Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar

white-helmets-161124-bild

Föregående artikelLägg ned åtalet mot Julian Assange och släpp honom fri säger Amnesty-chefen
Nästa artikelMin kommentar i DN – många organisationer stödjer Julian Assange!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. En artikel som inte har att göra med vare sig BBC eller White Helmets

  New Revelations Shed Light on British Hand Behind Five Eyes
  In recent weeks, a fascinating confluence of events has increasingly moved to shed light on various aspects of the British hand running the Five Eyes Global intelligence apparatus spread across the Trans Atlantic.

  In Luxembourg, the Court of Justice took a stand against Britain’s GCHQ’s practices of mass surveillance and bulk data collection on October 6 deeming it a “serious threat to national security”. Legal Director Carline Wilson Palow stated: “Today’s judgment reinforces the rule of law in the EU. In these turbulent times, it serves as a reminder that no government should be above the law. Democratic societies must place limits and controls on the surveillance powers of our police and intelligence agencies.”

  Only weeks earlier, the U.S. National Security Agency and British Intelligence were both revealed to have been illegally tapping into the strategic Danish communications hub for decades (Denmark is a strategic control point for all European and Eurasian communications).
  These European developments dovetail the revelations which have come to light in recent months of the vast intelligence apparatus within the USA itself which has been committed to using Russia Gate to undo the 2016 elections in order to install a president more conducive to the will of the globalists trying to run the world under a post-nation state world order.

  Intelligence documents declassified earlier this Summer have pointed to high level echelons of British Intelligence behind the scenes coordinating Russia Gate. These documents have even implicated former Brookings President (and Rhodes Scholar) Strobe Talbott’s role in shaping the dodgier dossier alongside former MI6 head Sir Richard Dearlove, and Dearlove’s former underling Christopher Steele… both of whom used Brookings Institute lacky Igor Danchenko to provide gossipy fact free material to fill the “pee dossier”. It was in fact the same Dearlove who not only drafted the original dodgy dossier that was used by fanatical neocons in America to justify the Iraq war in 2003, but who also coordinated the entrapment of the former Director of National Intelligence Michael Flynn as early as February 2014 at a dinner hosted by the Cambridge Intelligence Seminar. It was at Dearlove’s invitation that Flynn found himself at the seminar and it was Dearlove who used his 20 minute conversation with Svetlana Lokhova to justify the story that the renegade general was compromised by a Russian honeypot.
  https://www.blacklistednews.com/article/78358/new-revelations-shed-light-on-british-hand-behind-five.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here