Oscarsnominerad film som stödjer terroristerna i Syrien finansieras till mer än 50 % av svenska skattepengar…

9
3825

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Förfärligt det som sker ibland… Men filmen fick ingen ”Oscar”.


Februari 2020: Filmen ”The Cave” har nominerats till en Oscar för bästa dokumentär. Den skildrar en kvinnlig läkare som uppges arbeta som läkare i ett sjukhus i östra Ghouta, en förstad till Damaskus. Hon var verksam då området kontrollerades av terrorister som närmast tillhörde HTS, Hayat Tahrir al-Sham, dvs. den syriska grenen av al-Qaida och deras allierade som har en ideologi som är ungefär densamma som IS. Hon skildras närmast som en ängel i den officiella trailern från National Geographic..

National Geographic skriver ”I filmen ”The Cave” följde regissören Feras Fayyad och producenterna den unga läkaren och hennes personal i mer än två år när de behandlade så mycket som 5 000 patienter i månaden på ett provisoriskt sjukhus som fanns djupt ned i jorden under det syriska inbördeskriget . Medan hennes hemstad i östra Ghouta befann sig under belägring och bombardemang, föll det på Ballour, den första kvinnliga chefen för ett syriskt sjukhus, för att bestämma hur de skulle ransonera mat, förnödenheter och medicin. (Ballour räddade tusentals på sitt underjordiska syriska sjukhus.)
I mer än åtta år har Syrien blivit ödelagt under president Bashar al-Assads regering. Det beräknas att kriget har dödat mer än 380 000 människor och skadat uppåt av två miljoner människor.”Jag såg barnen svälta, undernärda med för många infektioner och ingen medicin,” sa Ballour. ”Jag led. Jag såg dem hela tiden och jag kunde inte hjälpa dem.

”Filmen dokumenterar några av krigens mest upprörande grymheter, inklusive en gasattack 2013 som dödade 1400 människor. Många av offren var barn.

I Idlib, det sista oppositionsnästet i Syrien, har striderna nyligen intensifierats och lämnat 520 000 människor har fördrivits med våld sedan december 2019.”…

”Den 90 minuter långa filmen har redan fått priser. Den vann publikpriset vid Camden International Film Festival och priset vid International Documentary Association’s Documentary Awards.” National Geographic..

Kommentar: I beskrivningen ovan kallas kriget för inbördeskrig. Men det är väl belagt, bl.a. genom uttalanden 2007 av förre presidentkandidaten och förre Nato-ÖB Wesley Clark att vi har en sedan länge planerat angrepp av USA på Syrien, där striderna på marken främst skett av terrorister som stötts, utrustats och betalats av USA och dess allierade, inklusive Saudiarabien och Turket.

Vidare är det belagt att gasattacken 2013 inte utfördes av Syriens skuldbelagda regering utan av terrorister med hjälp av Turkiet. Fabrik för kemiska vapen funnen hos terrorister i östra Ghouta? Ryssland avvärjer gasattacker..

Ja, detta är en ”upprörande grymhet” av terroristgrupper som filmerns huvudperson i praktiken arbetade hos. En del av bildmaterialet är sannolikt fejkat och det är oklart hur många som dog. Massakern i Ghouta, Syrien – falska videoinspelningar?

I presentationen står ”I Idlib, det sista oppositionsnästet”. Men Idlib har länge kontrollerats av de sekteristiska terroristerna i främst HTS, Hayat Tahrir al-Sham.

Så terrorister i HTS och IS är ”opposition”!

Hur har filmen finansierats?

Enligt informationen i Twitter-meddelande av Max Blumenthal, Grayzone har svenska skattemedel stått för 51 % (9,5 miljoner dollar, drygt 90 miljoner kronor) av den totala budgeten på 18,4 miljoner dollar.
Det är för övrigt väl belagt att en del av det svenska bidragit till Syrien har gått till terroristanknytna organisationer.

Filmer och verksamhet som stödjer terrorister har tidigare prisbelönats TV2 visar ”The last men in Aleppo” – propagandafilm för terroristvännen White Helmets (Vita hjälmarna) visat på SvT 15 juli 2018.

Filmen ”The White Helmets” fick våren 2018 ”Oscar” (Academy Award) för bästa dokumentär – ”The White Helmets – Orlando von Einsiedel and Joanna Natasegaradouble-dagger”. Film om terroriststödjande White Helmets vinner Oscar.

Kommentar: Sverige är alltså huvudfinansiär till den terroristvänliga filmen. Skandal – men ingen överraskning. Det är väl belagt att en del av Sveriges bistånd till Syrien går till terrorister. SvD: ”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd” Sveriges regering och alla riksdagspartier stödjer de hårda sanktionerna mot Syrien.
Sista tiden har anats en uppmjukning av den officiella synen på Syrien – men inte mer.

Relaterat.
White Helmets – al-Qaidas skyddslingar fick Right Livelihood-priset. Får de Nobels fredspris?

Föregående artikelBegäran om att stoppa utbyggnaden av 5G
Nästa artikelHur skall vi se på Kinas utveckling? – del 2 av 3
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Erik Ohlsson skriver sedan flera år om kriget i Syrien och kunskp i frågan.

  Han skriver i DN idag ”Länge sönderföll oppositionen grovt sett i två delar: dels Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ”Befrielserörelsen för Levanten” som har tydliga kopplingar till det internationella terrornätverket al-Qaida.

  Dels Jahbat Tahrir Suriya (”Syriens befrielsefront”), en paraplyorganisation där både islamistiska kampgrupper och det som återstår av den västtillvända Fria Syriska Armén ingår.

  Plötsligt befinner sig Syrienkriget i ett nytt illavarslande skede.” DN: Erik Ohlsson: Vädret förvärrar läget för hundratusentals flyktingar i ny offensiv

  Jag mailade irriterat:

  Hej Erik!

  Du verkar ha stor kunskap om Syrien. Varför kallar du terroristgrupperna i Idlib för ”opposition” Menar du att grupper med IS-liknande ideologi ska kallas för opposition?

  Hälsningar

  Anders Romelsjö

 2. Plötsligt har SVT börjat ömma för civilbefolkningen + flyktingarna i Idlib och skurken är Assad och syriens regering.Kan inte påminna mig att SVT har ömmat för de miljoner människor som fallit offer för US/Nato/Israels bombningar av hela bältet från Libyen till Afghanistan.Dessutom antyds att Syrien inte har rätt att rensa ut terroristerna och befria sitt eget land.Uppenbart är att SVT stödjer ockupationsmakten och förvägrar länderna att försvara sig.

  • När USA för några år sedan lade bombmattor över Mosul där tusentals civila, kvinnor och barn dog så var regimmedia i stort sett tyst eller förminskade ner förbrytelsen. I Syrien är tydligen alla hus som träffats av bomber ”sjukhus” vilket ju måste innebära att Syrien utan konkurrens är världens sjukhustätaste land. Fantastiskt! Filtbyltena man släpade på i SVT:s ”reportage” från Idlib?? var nog heller inga barn utan just filtbylten..Såg ut som fake!

 3. Det är inte bara filmer som Sverige finansierar. En Kommitté Ryssland har nyligen börjat följa upp olika transaktioner från väst till ryska företag och privatpersoner. Sammanställningen redovisar bidrag från EU, regeringar, fonder och stipendier till utländska agenter. Termen ”utländsk agent” har Ryssland lånat in från den amerikanska lagstiftningen.
  Kommittén kom fram till att bara under 2021-års två första månader har västvärldens bidragsgivare under täckmanteln ”det demokratiska samhällets styrelseskick och värderingar” och ”mänskliga rättigheter” betalat ut 6 miljarder (SEK)
  Bland finansiärerna hittar vi Sveriges makthavare i Rosenbad och dess alliansfria trojaner som Svenska Institutet och SIDA:s många organisationer. Inväntar nästa redovisning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here