Lägg ned åtalet mot Julian Assange och släpp honom fri säger Amnesty-chefen

0
759

 

”Släpp anklagelserna, stoppa utlämningen och släpp Julian Assange fri”, säger Amnesty-chefen Agnès Callamard

Uppmaningen från henne följer på en utredning av Yahoo News som avslöjar att amerikanska säkerhetstjänster övervägde att kidnappa eller döda Julian Assange när han var bosatt på Ecuadors ambassad i London. Dessa rapporter försvagar ytterligare redan opålitliga amerikanska diplomatiska försäkringar om att Assange inte kommer att bli dåligt behandlad om han utlämnas.

Redaktören: Bland de många viktiga nya avslöjandena i rapporten om det planerade attentatet kan nämnas att dåvarande CIA-chefen Mike Pompeo agerade för att söka efter hämnd mot WikiLeaks och Assange efter ”Vault 7”-läckorna (som avslöjade CIA:s elektroniska övervakning och cyberkrigföring, läs mer här, ö.a.) , som ansågs vara en massiv förnedring för byrån, vilka var nästan utan motstycke. Detta inledde ett långvarigt amerikanskt underrättelseskrig mot visselblåsaren som publicerar läckt och hemligstämplat material, med det slutliga målet att förinta det (Wikileaks, ö.a.) och Assange.
CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London.

”Försäkran från den amerikanska regeringen om att de inte skulle sätta Julian Assange i ett fängelse med maximal säkerhet eller utsätta honom för kränkande särskilda administrativa åtgärder misskrediterades genom att de medgav att de förbehöll sig rätten att återkalla dessa garantier. Nu har rapporter om att CIA övervägt att kidnappa eller döda Assange kastat ännu mer tvivel på tillförlitligheten av USA:s löften och ytterligare avslöjar den politiska motivationen bakom detta fall”, säger Amnestys generalsekreterare Agnès Callamard.

”Det är mycket anmärkningsvärt att under de gångna 20 åren så har praktiskt taget ingen ansvarig för påstådda amerikanska krigsförbrytelser som begåtts under kriget i Afghanistan och Irak ställts till svars, än mindre åtalats, och riskerar den som avslöjat sådana brott potentiellt riskerar ett livstid i fängelse.”

Överklagandeförhandlingen 27-28 oktober, förväntas behandla fem grunder för överklagande från USA, inklusive tillförlitligheten i de försäkringar som erbjuds av USA efter att en lägre brittisk domstol dömt i januari i år att att Assange inte ska utlämnas pga dålig psykisk hälsa och självmordsrisk. Amnesty International har kommit fram till att försäkringarna är opålitliga.

USA:s anklagelser hävdar att Assange konspirerat med visselblåsaren och förre arméunderrättelseanalytikern Chelsea Manning – för att olagligt skaffa sekretessbelagd information. De vill att han ska ställas inför rätta anklagad enligt Spionage Act och Computer Fraud and Abuse Act i USA där han kan riskera ett fängelsestraff på upp till 175 år.

Sven Britton talar. Till vänster den kepsförsedde redaktören på Globalpolitics, (som talade senare).

Den amerikanska regeringens överklagande utgör ett allvarligt hot mot pressfriheten både i USA och utomlands. Överklagandet beskriver professionella aktiviteter som dagligen utförs av undersökande journalister och förläggare. Om Julian Assanges utlämning tillåts skulle det kriminalisera vanliga journalistiska metoder och tillåta USA och möjligen andra länder att rikta in sig på utgivare och journalister utanför deras jurisdiktioner för att avslöja statliga missförhållanden.

”Den amerikanska regeringens obönhörliga jakt på Julian Assange gör det klart att detta åtal är en straffåtgärd, men fallet handlar om en oro som går långt utöver en mans öde och sätter mediafrihet och yttrandefrihet i fara”, säger Agnès Callamard.

”Journalister och förläggare är av avgörande betydelse för att granska regeringar, avslöja deras illdåd och ställa förövare av kränkningar av de mänskliga rättigheterna till svars. Denna ohederliga överklagan borde avvisas, anklagelserna bör läggas ned och Julian Assange bör släppas.”

För mer information eller för att ordna en intervju kontakta domstolen: +44 2030365599.
här.

Uppmärksamma manifestationen torsdag 28 oktober kl. 16 på manifestationen.

Relaterat.

Ge Daniel Barenboim eller Julian Assange Nobels fredspris 2022!
Varför inte ge detta Nobels fredspris till Edward Snowden och Julian Assange?
Se och hör från mötet på Odenplan 11 september om Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten, och om läget i Chile!
En dag under den brittiska rättvisans dödskamp. Läs om Assanges och Wikileaks stordåd!
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
Nytt om Julian Assange. Se och lyssna!
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!
På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.

Föregående artikelViktig Assange-manifestation torsdag 28/10 kl 16 i Stockholm! Kom och stöd yttrandefrihet och visselblåsare!
Nästa artikelBBC:s kommande ”dokumentär” ”White Helmets” – karaktärsmord på dem som söker fakta om angrepsskriget på Syrien
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here