Varför inte ge detta Nobels fredspris till Edward Snowden och Julian Assange?

13
1776

Min första kommentar till Fredspriset publicerades igår eftermiddag. Var det fel att ge Nobelpris till de två jornalisterna? Varför inte också till Assange och Snowden? Till Peter Handke i fjol?

Denna artikel är delvis inspirerad av en längre artikel av Pål Steigan
Årets fredspris ignorerar Nobels vision om att befria världens länder från vapen, krigare och krig.
Det allvarligaste och farligaste hotet mot pressfriheten idag är USA: s massiva förföljelse av Julian Assange, därför att han för 12 år sedan gav han världspressen med dokumentation om USA: s krigsförbrytelser i Irak.

Och det är den allvarligaste konsekvensen: att det kommer att skapa en osäker situation för alla som funderar på att göra avslöjanden som påverkar makten i ett land som USA. Hur ska journalister, även i andra länder, våga göra detta om de riskerar att bli utlämnade till USA? Kritisk journalistik är pressad i flera länder, däribland Europa.

Assange har utsetts för psykisk tortyr av bl.a. Sverige enligt FN:s tortyrexpert Nils Melzer. Försmäktar i hårt fängelse i London och löper stor risk att utlämnas till USA där 185 års fängelse hotar. Snowden som avslöjade NSA:s avlysning av medborgarna i USA och utländska politiker, bl.a. i Sverige, har tvingats fly till Ryssland. Läs även CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London

Nobelkommittén väljer återigen att skjuta mot Ryssland. Muratovs presschef säger enligt DN Fredspriset 2021 uppmärksammar yttrandefriheten att man hoppats att den väststödde högernationalisten Navalny skulle få priset. ”Nadia Ruskienkova som är presschef för tidningen Novaya Gazeta där Dmitry Muratov jobbar. Vi är mycket förvånade. Vi förväntade oss inte detta pris. Vi är mycket hedrade, säger hon till den norska tv-kanalen NRK som är på plats i Moskva.”

Man kan notera att Maria Ressa finansierats och stöttats i flera år av CIA -associerade National Endowment for Democracy (NED). De döljer inte sitt stöd för Ressa, vilket framgår av deras panegyriska omnämnande av henne. Hon är utbildade vid Princeton, ett toppuniversitet i USA:

Maria Ressa anställdes av CNN 1988. Hon har varit CNN: s byråchef för Jakarta och Manila. Hon anser enligt uppgift inte att Julian Assange är en journalist. här.

Relaterat

Se och hör från mötet på Odenplan 11 september om Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten, och om läget i Chile!
En dag under den brittiska rättvisans dödskamp. Läs om Assanges och Wikileaks stordåd!
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
Nytt om Julian Assange. Se och lyssna!
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelVar det fel att ge Nobelpris till dessa journalister? Varför inte också till Assange och Snowden? Till Peter Handke i fjol?
Nästa artikelFrån manifestationen till stöd för Julian Assange på Odenplan 11 september!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. Hej på dig Anders! Jag håller med, men det är också viktigt att de som står upp för pressfrihet och mänskliga rättigheter som även de har gjort som fick fredspriset igår. De flesta människor vill nog detta, men tyvärr så är det många andra som inte vill det i Kina t ex. De måste vi kämpa för. De så är där säkert många värdiga pristagare som står på tur. Snowdan och Juliane Ansange är två av dem. Tyvärr kan inte alla få pris på samma gång. De kan kanske få pris ett annat år. Ibland blir folk prisade åren efter varandra. Hälsningar

  • ”De så är där säkert många värdiga pristagare som står på tur. Snowdan och Juliane Ansange är två av dem.”

   Kvalificerad strunt!
   Både Assange och Snowden har väntad i mer eller mindre än tio år.

   Enligt den spanska tidningen ”antena3”, finns en lista på fem personer upprättad av Nobelpris komitee (samtliga är helt nya namn som inte många hört talas om):

   – klimatalarmisten Greta Thunberg
   – vitryska oppositionsledaren Svetlana Tijanovkaya
   – fascisten Alexéi Navalni
   – Lpujain al-Hatlou
   – Fawzia Koofi
   – palestinska organisationerna B’Tselem och det palestinska centrumet för mänskliga rättigheter
   – den uiguriska akademikern Ilham Tohti och aktivisten Nathan Law
   https://www.antena3.com/noticias/sociedad/candidatos-ganar-premio-nobel-paz-2021_20211008615ff5d95ef47d00013df893.html

   • Vi kommer absolut säkert få se mera framtida pris som riktar in sig dit amerikanerna för debattklimatet: Hong Kong, Xinkiang(uigurer) för att inte nämna Tibet…

    Å andra sidan drabbades Norge hårt i många år och ställdes ett decennium ute i kylan med det senaste ”anti-kinesiska” priset. Eftersom kommittén består av sittande politiker kring Stortinget (vilket är idiotiskt totalt olämpligt) så lär vi få se flera proamerikanska priser. Säkert kan även Nato få priset om spänningarna tilltar inom Europa, som amerikanerna arbetar hårt på.

    Tyvärr finns inte en chans i världen att hjältar som Assange och Snowden kan få det -möjligen postumt som Martin Luther King: som död utgjorde han inget hot mot vare sig dödsfiender som FBI eller Pentagon.

    Några antiimperialistiska priser gentemot Washington har mig veterligen ALDRIG delats ut. Norrmännen har vare sig personligt mod eller intellektuellt med tankekraft för det.

 2. Assange, Snowden och Chelsea Manning (som är LIKA VIKTIG!) borde ha fått detta pris för många år sedan.

  Men vi måste komma ihåg att den norska Nobelkommittén aldrig har delat ut ett fredspris riktat mot amerikanska intressen. Aldrig.

  När priset borde gått till de modiga vietnameserna i slutet av det amerikanska kriget (som det heter i Vietnam) så skulle det delas med brottslingar och en krigshetsare som Kissinger.

  Vietnams mottagare valde klokt nog att avstå att ta emot priset jämte Kissinger.

  Ha inga förhoppningar på just den synnerligen alltid partiska Nobelkommittén. De kommer aldrig att utse en pristagare som förpestar Washington. Det faktum att det aldrig hänt på 120 år bekräftar hela saken.

 3. Assange kommer aldrig få något pris av de etablerade institutionerna. Däremot får de som hänger ut honom som en man som begår sexuella övergrepp pris, det var vad man kunde vänta sig. TV4 meddelar i går att på Prix Europa galan, får deras dokumentär ”Decennium, i Assanges skugga” hedersomnämnande i klassen undersökande journalistik. Det är skrämmande för det går inte att bortse ifrån att det finns en politik bakom priset, som överensstämmer med EU-ländernas ledares påverkanskampanj på allmänheten.

  • På Konflikt i P1 iördags hördes en afghansk kvinna som kämpat för kvinnors rättigheter kalla USA:s och västs lögner om varför dom invaderade landet (”flickor skulle få gå i skolor, kvinnor slippa burkor”) för ”imperiefeminism”. Bra uttryck, och man kan inte låta bli att jämföra med all propaganda för ”imperiedemokrati” som samma P1 sprider och har spridit i åratal.

   • Johan-Mathias Sommarström, åtminstone en journalist från Sveriges Radio som var på plats i Adra utanför Damaskus och intervjuade tre personer av över 1000 personer som blev utsatta för ett sekterisk motiverad massaker år 2013, av gruppen Jaish al Islam.
    För att rädda dessa personer lät syriska armen terroristerna gå fria.
    Kvinnan är inte nöjd, utan arg över att terroristerna fått gå fria. Hon vill ha hämnd. Hon vill att de skall få lida som hon själv fått lida. Kan inte se kopplingen mellan att hon själv är fri bara genom att de fick gå fria. Denna eviga hämndspiral, som bara leder till grövre och grövre våld.
    Sommarström svarade en gång på ett mail jag skickade med en förfrågan om varför de inte tar upp nynazismen som frodas i Ukraina. Fick svaret att de planerade något längre fram, men det hände aldrig. När det gäller Ukraina lägger man locket på.
    Dessutom kunde väl SVT visat denna intervju från Syrien på bästa programtid i Aktuellt, där har vi aldrig fått se dessa terrorgrupper som får stöd av USA.

    https://sverigesradio.se/artikel/6991955

    • Kan berätta att i Kiev häromdagen var det högerkravaller kring monumentet kring krigets största mordplats för judiska offer: Babij Jar (”Kvinnoravinen”) i Kiev. Man har nu även i närheten rest ett monument med form av det nazistiska klassiska Järnkorset som också var de ukrainska Bandera-rörelsens fascistsymbol.

     Inte ett enda ord i media. Tidigare hade det varit en internationell sammankomst där, med bl.a. Israels och Tysklands presidenter: Herzog och Steinmeier (som delvis konkurrerade med Förintelsekonferensen i Malmö, tidsmässigt). Vad ukrainska fascisthögern sedan gjorde nära platsen Babij Jar har mig veterligen inte gett en enda pressrad i ”västlig” media.

     Varför denna tystnad? Har vi censur i vår media?

     • Ja, samma som var under Jugoslavien kriget, då en japansk journalist skrev att om han berättade om krigsförbrytelser som Bosnien gjorde refuserades hans artiklar och han skulle bli arbetslös. Så världen blev väldigt svart och vit.
      Journalisterna förlorar sitt levebröd, om man inte följer USA:s linje, vilket Sverige gjort och förutom EU beviljat enorma summor skattemedel till Ukraina.

      Ted Galen Carpenter, kompetent i säkerhetsstudier vid Cato Institute och biträdande redaktör vid National Interest skriver: Väst och Ukrainska politiker och självutnämnda experter propagerar myten att Ukraina är en demokrati på grund av eget intresse och politiska skäl :Amerikanska tjänstemän har länge varit förtjusta i att skildra Ukraina som en lyckad demokrati som avvärjer hotet från aggression från ett auktoritärt Ryssland. Washingtons idealiserade bild har aldrig riktigt överensstämt med den mörkare verkligheten, men klyftan har blivit till en avgrund. Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt smutsiga aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. I demonstrationen fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med direkt fascistiska element, som Svoboda och Right Sector som spelade avgörande roller. Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistiska grupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alltför vanliga under åren efter Maidan-revolutionen.

      Ivan Katchanovski ställer frågor angående Maidan & Odessas massakrer och krig i Donbas i Ukraina, hur det väcker tankar till de nya chockerande  uppgifterna om Storbritannien roll i de mest brutala massakern på 1900-talet efter kriget. En propagandakampanj som fick en avgörande betydelse i slakten på kommunister, Nya uppgifter om hur England iscensatte masslakt på kommunister i Indonesien mellan 500000 upp till 3 miljoner enligt beräkningar dödades år 1965-1966. Se länken
      https://www.theguardian.com/world/2021/oct/17/revealed-how-uk-spies-incited-mass-of-indonesias-communists

      Ivan Katchanovski skriver att han skall på en konferens i Sverige ”Institute for Russian and Eurasian Studies vid Uppsala University & British Association for Slavonic and East European Studies” Han skall tala om Maidan-massakern i Ukraina och avslöjanden från prövningar och undersökningar. Intressant att se om någon följer upp hans föreläsning, och om man skriver något om vad som hänt i Ukraina, och vad som händer.

     • Ukraine – Frank-Walter Steinmeier rewrites the history of the Babi Yar massacre and makes the perpetrators look like victims
      …/ This speech was so shocking that Edward Dolinsky, director of the Ukrainian Jewish Committee, who was present at the inauguration of the Babi Yar memorial, almost fell off his chair when he heard Frank-Walter Steinmeier’s speech.
      https://www.facebook.com/eduard.dolinsky/posts/4771770202855010
      https://www.donbass-insider.com/2021/10/09/ukraine-frank-walter-steinmeier-rewrites-the-history-of-the-babi-yar-massacre-and-makes-the-perpetrators-look-like-victims/

 4. Jag har själv ukrainska vänner i Kiev, Odessa, Cherson och Nikolajev – de tycker alla att de lever katastrofalt och att det blivit värre och avsevärt sämre. De vill inte ha den ryska eller vitryska mer auktoritära modellen, men folk i Ukraina är politiskt och ekonomiskt både apatiska och mentalt utmattade av 20 år av dystopiskt och anarkistiskt högerkaos. På senare år om jag frågar om politiska frågor bryr man sig helt enkelt inte alls. Det är bara den egna amerikaniserade politiska klassen och de fascistiska högerrörelserna som driver landet ned i fördärvet, precis som amerikanarna lade Irak och Afghanistan i ruiner. Jag tror Ukraina är på väg samma väg och någon nära väg in i och till Europa ligger många decennier bort. Landet faller sönder och samman.

  Tyvärr.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here