CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London

21
2234
Från manifestationen på Mynttorget 15 september 2020.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som tyvärr är lika aktuell.

Denna artikel ”CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London” har publicerats hos Pål Steigan.
Uppgifterna ter sig rimliga. Omkring 27 oktober ska för övrigt domstolen i London besluta om Assange ska utlämnas till USA, som överklagat den tidigare domen från januari 2021 om att Assange ej skulle utlämnas av hälsoskäl. Jag återger ett antal artiklar som publicerats här om Julian Assange, och om solidaritetsarbetet för att stödja honom.
Den bygger i sin tur på en längre artikel Kidnapping, assassination and a London shoot-out: Inside the CIA’s secret war plans against WikiLeaks

______________________________________________________________________

CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London

Dussintals amerikanska underrättelsetjänstemän, däribland många som tjänstgjorde under Trump-administrationen, bekräftar nu att CIA övervägde ”alternativen” att kidnappa och / eller mörda Assange, och att planerna övervägdes på de högsta nivåerna inom CIA-ledningen. ”Mer än 30 före detta amerikanska tjänstemän – varav åtta beskrev detaljer om CIA:s förslag att kidnappa Assange”, är hämtade från rapporten, som vidare avslöjar att CIA bestämde sig för att definiera journalister som arbetade nära WikiLeaks, inklusive Glenn Greenwald, som ”agenter för främmande makt”, och därmed som legitima mål.
Detta framkommer i en sensationell rapportYahoo News.

Bland de många viktiga nya avslöjandena i rapporten kan nämnas att dåvarande CIA-chefen Mike Pompeo agerade för att söka efter hämnd mot WikiLeaks och Assange efter ”Vault 7”-läckorna (som avslöjade CIA:s elektroniska övervakning och cyberkrigföring, läs mer här, ö.a.) , som ansågs vara en massiv förnedring för byrån, vilka var nästan utan motstycke. Detta inledde ett långvarigt amerikanskt underrättelseskrig mot visselblåsaren som publicerar läckt och hemligstämplat material, med det slutliga målet att förinta det (Wikileaks, ö.a.) och Assange.
WikiLeaks självt hade vid flera tillfällen publicerat rapporter om att det juridiska teamet och mediateamet var föremål för ”professionella operationer” av CIA-agenter, och till och med tillhandahållit övervakningsbilder av ett ”grab team” på olika platser utanför Ecuadors ambassad i London. Vi får också veta att försök att länka WikiLeaks till den ryska regeringen var en del av en CIA-propagandakampanj, kopplad till dess ”smutsiga krig” mot mediekanalen.
Så här börjar den grundliga och omfattande rapporten:
År 2017, när Julian Assange började sitt femte år på Ecuadors ambassad i London, planerade CIA att kidnappa WikiLeaks -grundaren, vilket ledde till en het debatt bland Trump -administrationens tjänstemän om lagligheten i, och användandet av en sådan operation.
 Vissa höga CIA- och Trump-administrationstjänstemän diskuterade till och med ett mord på Assange och gick så långt som att be om ”skisser” eller ”alternativ” för hur han skulle mördas. Diskussioner om kidnappningen eller mordet på Assange ägde rum ”på de högsta nivåerna” i Trump-administrationen, sade en före detta högre officer i kontraspionaget. ”Det verkade inte finnas några gränser.”
 Samtalen var en del av en unik CIA-kampanj riktad mot WikiLeaks och dess grundare. Byråns omfattande planer omfattade också massivt spionage mot WikiLeaks-personal, att så split bland gruppmedlemmar och stöld av deras elektroniska enheter.

Donald Trump själv tog avstånd från tanken på att mörda Assange. Han sa till och med att han personligen tyckte att ”Assange hade behandlats väldigt illa.”
Men CIA hade konkreta planer på att förgifta, döda eller bortföra Julian Assange. Detta var något som även det amerikanska justitiedepartementet fruktade att underrättelseorganisationen skulle göra, framgår det av rapporten. Deras egen plan var att använda lagarna mot visselblåsaren.
CIA och Vita huset förberedde sig för en rad scenarier för att hindra Assange från att resa till Ryssland, enligt tre tidigare tjänstemän. Dessa inkluderade potentiella skottlossningar med Kreml-operatörer på Londons gator, att krascha ett ryskt diplomatiskt fordon som så småningom skulle transportera Assange och sedan ta honom, skjuta sönder däcken på ett ryskt plan, som eventuellt skulle ha burit Assange, innan det kunde lyfta till Moskva.
(Amerikanska tjänstemän bad sina brittiska kollegor att skjuta om det blev nödvändigt, och britterna gick med på det, enligt en tidigare högre tjänsteman.)

______________________________________________________________________

Relaterat

Se och hör från mötet på Odenplan 11 september om Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten, och om läget i Chile!
En dag under den brittiska rättvisans dödskamp. Läs om Assanges och Wikileaks stordåd!
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
Nytt om Julian Assange. Se och lyssna!
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelUSA vinner sitt krig mot Europas industrier och människor
Nästa artikelFox News och Glenn Greenwald: Allt pekar på att USA ligger bakom sabotaget mot Nord Stream
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Vi kan knappast förvånas. Washington respekterar inte ens rättsprocessen i ett så nära allierat land som Storbritannien och de underdåniga tories som alltid bockat och tackar för allt.

  Fanns det lite mod och kurage i Sverige skulle vi erbjuda Assange asyl här. Men han skulle inte vara säker ens här.

  Det är ett härskfyllt och våldsamt döende supermaktsimperium vi har att göra med.

  Desto fortare vi får ut all amerikansk militär närvaro och amerikanska underrättelsebaser ur Europa, desto bättre.

  Assange är det tydligaste tecknet i tiden att Europa och Europeiska unionen måste bli helt strategiskt självständigt och fritt: med full frihet från amerikanskt inflytande och militär närvaro -bara så kan Europa bli fritt och säkert för alla sanningssägare och hjältar som Julian Assange.

  • Finns bara två länder där Assange skulle vara säker och det är Kina och Ryssland! Resten är vasaller till gangsterstaten USA eller är för svaga att att kunna skydda Assange! Han måste varit fullständigt okunnig eller naiv om hur djupt den svenska staten och ”rättsapparaten” är under USA:s stövel. Kanske trodde han på sagorna om Sverigebilden som politikerpatrasket falskeligen förmedlar till omvärlden?

   • En gång i tiden var det inte en saga, utan det var på riktigt. När Olof Palme var statsminister mellan åren 1969-1976, då kom det ett 30-tal Svarta Pantrar till Sverige som flydde undan Nixons dödsskvadroner. Nixon beordrade skjutning på öppen gata av Svarta Pantrar.
    Nixon krävde att Svarta Pantrarna skulle utvisas till USA, då svarade Sverige med att ge dem asyl. En granne till mig hennes barns farfar var en av dessa, och han var ledare för Svarta Pantrar i Detroit. Vi har väl ingen annan statsminister i Sverige som har trotsat USA, som Olof Palme gjorde. Edward Snowden begärde asyl till Sverige, men Sverige tordes inte efter påtryckningar från Biden personligen.

    • @Vivianne Månsson 8 oktober, 2021 At 09:08
     Sant, Olof Palme trotsade USA och sedan gick samma öde tillmötes som JFK i Dallas. Det är inte bevisat att USA låg bakom Palme mordet, men det är intressant att alla försök till att undersöka det har effektivt stoppats. Politiska mord, invasioner, och ockupationer är en del av USAs maktutövning och USAs oligarkis maktutövning , det vet vi dock.

 2. I land efter land (i Europa) har makten med politikernas goda vilja omdanat länderna i nyliberal riktning . Det mesta privatiseras för att ge vinst åt kapitalägarna . EU :s lag överflyglar grundlag i resp land . Många länders makthavare upprustar ! I Sverige genom allt större samarbete med massmordmaskinen Nato ..Ett aktivt motstånd från folket mot denna vansinniga utvecklingen är ett måste . Beslut tas i parlamentet utan att fråga folket , det är kulturen i dag . Usa står för propagandan och politikerna är dess papegojor.
  Swexit är vägen framåt . Folket måste styra landet , inte finansoligarkin som nu .

  • Fast vad i all världen har detta att göra med CIA:s terroristplaner i England mot Assange att göra?

   Bara ett starkt enat och solidariskt Europa kan hålla den amerikanska brutaliteten borta från Europa; splittrade i småstater är nämligen USA:s främsta mål – ett enat Europa mellan Grönland och Ural är det våldsamma Washingtons värsta mardröm. Det måste alla med helt oigenomtänkta Swexit-planer förstå: en Swexit m.m. innebär evig amerikansk överhöghet och kolonisation av Europa.

   Sverige riskerar att helt enkelt bli ett nytt Ukraina.

    • Den som tror att den amerikanska imperialismen försvagas av att Europa bryts upp i en massa små Luxemburg och Belgien som skall hävda sin europeiska kultur och identitet förstår sig helt enkelt inte det minsta på politik.

     Pamflettvänstern behöver aldrig någonsin ta ansvar för att skapa eller upprätthålla nya politiska och förstärkta strukturer.

     Man tar makten i givna politiska strukturer eller genomför en revolution. Det är politikens hemläxa nummer ett.

     Intet av detta är de svenska nationalist- och isolationistkommunisterna kapabla till, och har aldrig varit. Allt skall lämnas: Riksdagen, Nordiska rådet, Europeiska unionen, Förenta nationerna. Allt skall stängas ned. Politik innebär styre, inte oreformerade politiska teorier från gamla 150-åriga böcker. Det är också därför kommunister aldrig någonsin vinner eller kan vinna några politiska val på egen hand.

 3. När Assange var en ung hacker och åkte fast för dataintrång fick han nån sorts samhällstjänst som ’straff’
  Gissa var han fick detta ’straff’? Jo i Usas atombombslaboratorier vid Los Alamos! Där lät dom honom förstå att dom var intresserade av hans assistans med datasäkerheten!!!

   • Eller så var det med avsikt att konditionera honom för just den roll han senare fick. Det måste ha fått honom att känna sig mindre rädd för att ta risker.

 4. Jonathan Cook, en intressant artikel om Assange:
  CIA Plan to Poison Assange Wasn’t Needed. The US Found a ‘Lawful’ Way to Disappear Him
  Terrifying truth

  The truth is that, appalling as the Yahoo News revelations are, they fail to convey the reality that the US could count on multiple states, not least the UK, to conspire in providing a “legal” veneer to a decade-long, covert war against Assange and Wikileaks for exposing US war crimes.

  Even more frightening, all the evidence suggests that the US was also able to manipulate the legal processes in both Sweden and the UK to engineer Assange’s effective incarceration all that time, and to this day.

  And even more terrifying, the same evidence suggests that the establishment media in several countries could be relied on, at best, to turn a blind eye to a fellow journalist’s persecution and, at worst, to actively conspire in that persecution.

  Yahoo News provided a great service in bringing some of the reality about Assange’s persecution to light. But there is much more to unearth. Sadly, our supposed watchdogs on power appear far too busy feeding at the trough to start sniffing out more of the truth.
  https://www.globalresearch.ca/cia-plan-poison-assange-wasnt-needed-us-found-lawful-way-disappear-him/5757389

 5. Det viktigaste och hederligaste vi kan göra för europeisk civilisation är att följa Julian Assanges, Chelsea Mannings och Edward Snowdens RÅD OCH INSIKTER och vad de lär oss om den anglo-amerikanska övervakningsapparaten.

  Personerna här ovan är farliga som exempel och sanningssägare: vår uppgift är alltid att verka i deras ANDA. Det kan vi tacka och betala tillbaka med: att ständigt motarbeta det nya anglo-amerikanska ”Nitton-åttiofyra” (som romanen egentligen heter och ingenting annat) måste vara den permanenta mål- och måttstocken: FÖLJ DERAS EXEMPEL, LÄR AV DERAS INSIKTER OCH LÄRDOMAR och VERKA PERMANENT FÖR DEM!!

 6. Nyckelvittne för åtal i mål mot Assange gripen på Island – rapport

  Ett av de viktigaste vittnena för åtalet i målet mot WikiLeaks grundare Julian Assange, isländska medborgaren Sigurdur Thordarson, greps i sitt hemland för sexuella missförhållanden med minderåriga, rapporterade den lokala tidningen Stundin, med hänvisning till sin advokat.

  Den 24 september skickades Thordarson, som har anklagats för sexbrott mot minderåriga, till Litla Hraun, det säkraste fängelset på Island, uppger media. Thordarsons advokat, Hunbogi Andersen, bekräftade gripandet.
  Thordarson greps direkt efter att han kom tillbaka från en resa till Spanien, sade nyheten. Beslutet fattades baserat på en sällan tillämpad lag, som tillåter omedelbar gripande av en brottsling om det finns tydliga bevis för att han utgör fara för allmänheten.

  Häktningen kunde ha föranletts av Thordarsons intervju nyligen med Stundin, sade tidningen.
  https://sputniknews.com/20211007/key-witness-for-prosecution-in-case-against-assange-arrested-in-iceland—reports-1089745364.html

 7. Alltid tyckt att det är märkligt hur få britter som verkar bry sig om att deras främsta allierade planerade ett politiskt mord i deras huvudstad. Alltid fått känslan av att britterna hade stor nationell stolthet men tystnaden kring dessa planer och det fortsatta fängslandet av Assange anser jag tyder på motsatsen, de vet vem ”chefen” är… Ingen skam riktas mot det brittiska folket dock, det är samma visa här i Sverige. Danmarks avlyssning av Svenska politiker tegs ihjäl av både politiker och oligark-media, den enda påföljden var möjligen stenar kastade på Danska bilar som körde över bron…?

 8. […] Julian markerades för eliminering av CIA så snart han och  WikiLeaks  publicerade  dokumenten som kallas Vault 7, som avslöjade CIA:s cyberkrigföringsarsenal,  som  inkluderar dussintals virus, trojaner och fjärrkontrollsystem för skadlig kod som är utformad för att utnyttja ett brett utbud av amerikanska och europeiska företagsprodukter, inklusive Apples iPhone, Googles Android, Microsofts Windows och till och med Samsungs smarta TV-apparater, som kan förvandlas till dolda mikrofoner, även när de verkar vara avstängda. CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here