Chris Hedges: Julian Assange, en kamp vi inte får förlora

0
984

Bild: Julian Assange (utdrag) av Mr. Fish.

Av Chris Hedges, en Pulitzer-prisbelönt journalist som var utrikeskorrespondent i 15 år för  The New York Times, där han tjänstgjorde som Mellanösternbyråchef och Balkanbyråchef för tidningen. Han har tidigare arbetat utomlands för The  Dallas Morning News, The Christian Science Monitor  och NPR. Han är värd för showen ”The Chris Hedges Report”.

Chris Hedges

Primär källa: https://scheerpost.com/2023/05/03/chris-hedges-julian-assange-and-world-press-freedom-day/

”Denna rättsliga lynchningen markerar den officiella början på företagens totalitarism”, från ett tal författaren (Chris Hedges) höll vid ett möte i New York, på World Press Freedom Day.

Fängslandet och förföljelsen av Julian Assange upphäver alla föreställningar man kan ha haft om rättsstatsprincipen och rättigheterna för en fri press.

Olagligheterna, som omfattas av de ecuadorianska, brittiska, svenska och amerikanska staterna, är olycksbådande.

De föreställer sig en värld där internt arbete, övergrepp, korruption, lögner och brott, särskilt krigsförbrytelser, som begås av företagsstater och den globala styrande eliten kommer att maskeras från allmänheten.

De föreställer sig en värld där de med modet och integriteten att avslöja maktmissbruk kommer att jagas, torteras, utsättas för skenrättegångar och få livstidsstraff, fängslade i isolering.

George Orwell som skrev dystopin ”1984” med diktatorn ”Big Brother”

De föreställer sig en orwellsk dystopi där nyheter ersätts av propaganda, trivialiteter och underhållning. Jag fruktar att den legala lynchningen av Julian markerar den officiella början på den korporativistiska totalitarism som kommer att definiera våra liv.

Enligt vilken lag återkallade Ecuadors president Lenín Moreno nyckfullt Julians asylrättigheter som politisk flykting? Enligt vilken lag godkände Moreno brittisk polis att gå in på Ecuadors ambassad, diplomatiskt sanktionerat suveränt territorium, för att arrestera en naturaliserad medborgare i Ecuador?

Enligt vilken lag kriminaliserade den tidigare presidenten Donald Trump journalistik och krävde utlämning av Julian, som inte är amerikansk medborgare och vars nyhetsorganisation inte är baserad i USA?

Enligt vilken lag kränkte CIA advokat-klientprivilegiet, övervakade och spelade in alla Julians konversationer, både digitala och verbala, med hans advokater och konspirerade för att kidnappa honom från ambassaden och mörda honom?

Och våra flaggor finns kvar – av Mr Fish.

Den korporativa staten återkallar befästa rättigheter genom ett rättsligt beslut. Det är så vi har rätt till integritet, utan integritet. Det är så vi har ”fria” val finansierade av företagspengar, täckta av fogliga företagsmedia och under järnföretagskontroll.

Det är så vi har en lagstiftningsprocess där företagslobbyister skriver lagstiftningen och företagsavtalspolitiker röstar om den i lag. På så sätt har vi rätt till en rättvis rättsprocess utan rättssäkerhet.

Således har vi en regering, vars grundläggande ansvar är att skydda sina medborgare, beordra och utföra mord på sina egna medborgare, såsom den muslimske prästen Anwar al-Awlaki och hans 16-årige son. Det är så vi har en press som får publicera hemligstämplade uppgifter, och vår generations viktigaste förläggare som sitter i isolering i ett högsäkerhetsfängelse i väntan på utlämning till USA.

Nils Melzer

Den psykologiska tortyren av Julian, dokumenterad av Nils Melzer, FN:s specialrapportör för tortyr, återspeglar dissidenten Winston Smiths sammanbrott i George Orwells roman  1984 .

Gestapo bröt ben. Östtyska Stasi krossade själar. Vi har också förfinat de grövre formerna av tortyr, för att förstöra såväl själar som kroppar. Det är mer effektivt.

Det här är vad de gör mot Julian och försämrar stadigt hans fysiska och mentala hälsa. Det är en avrättning i slow motion.

Detta är designat. Julian har tillbringat mycket av sin tid i isoleringscell, är ofta kraftigt sövd och har nekats medicinsk behandling för en rad fysiska åkommor. Han nekas rutinmässigt tillgång till sina advokater. Han har gått ner mycket i vikt, drabbats av en mindre stroke, tillbringat tid i fängelsets sjukhusavdelning, som fångarna kallar helvetesvingen, eftersom han är självmordsbenägen, placerats i långtidsisolering, observerats slå huvudet mot väggen och hallucinerar. Vår version av Orwells fruktade rum 101.

Julian markerades för eliminering av CIA så snart han och  WikiLeaks  publicerade  dokumenten som kallas Vault 7, som avslöjade CIA:s cyberkrigföringsarsenal,  som  inkluderar dussintals virus, trojaner och fjärrkontrollsystem för skadlig kod som är utformad för att utnyttja ett brett utbud av amerikanska och europeiska företagsprodukter, inklusive Apples iPhone, Googles Android, Microsofts Windows och till och med Samsungs smarta TV-apparater, som kan förvandlas till dolda mikrofoner, även när de verkar vara avstängda.
CIA hade planer på att kidnappa eller döda Julian Assange under en väpnad operation i London.

5 april 2010: Julian Assange talar till National Press Club om WikiLeaks Collateral Damage-video som visar amerikanska luftangrepp i Bagdad, Irak, dödande av civila den 12 juli 2007. (Jennifer 8. Lee, Flickr) 

Jag tillbringade två decennier som utrikeskorrespondent. Jag såg hur förtryckets brutala verktyg testas på vad Frantz Fanon  kallade  ”jordens fördöma” . Från starten genomförde CIA mord, kupper, tortyr, svarta propagandakampanjer,  utpressning  och illegalt spionage och övergrepp, inklusive av amerikanska medborgare, aktiviteter som  avslöjades  1975 av Chursch-kommitténs utfrågningar i senaten  och Pike-kommitténs  utfrågningar i Hus. Alla dessa brott, särskilt efter attackerna den 11 september, har slagit tillbaka med stor kraft.

Bild insatt av redaktören.

Utrikesminister Pompeo ”Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

CIA har sina egna beväpnade enheter och drönarprogram, dödsskvadroner och ett stort ösystem av globala svarta platser, fängelser där kidnappade offer torteras och ”försvinner”.

USA  avsätter  en hemlig svart budget på cirka 50 miljarder dollar per år för att dölja flera typer av hemliga projekt som genomförs av National Security Agency, CIA och andra underrättelsetjänster, vanligtvis utanför kongressens granskning.

CIA har en väloljad apparat, och därför  diskuterades  kidnappningen och mordet på Julian, eftersom de redan hade satt upp  ett system för 24-timmars  videoövervakning  av Julian på Ecuadors ambassad i London. Det är dess sak.

Senator Frank Church , som efter att ha granskat de hårt censurerade CIA-dokumenten som släppts till hans kommitté,  definierade  CIA:s ”hemliga verksamhet” som ”en semantisk förklädnad för mord, tvång, utpressning, mutor, spridning av lögner och umgänge med kända torterare och internationella terrorister.”

Frukta dockmästarna, inte dockorna. De är fienden inombords.

Det här är en kamp för Julian, som jag känner och beundrar. Det är en kamp för hans familj, som outtröttligt arbetar för hans frigivning. Det är en kamp för rättsstaten. Det är en kamp för pressfrihet.

Det är en kamp för att rädda det som är kvar av vår tynande demokrati. Och det är en kamp vi inte får förlora.


 

Föregående artikelVisar Natos proxykrig i Ukraina att Nazitysklands nederlag enbart var en paus för fascismen?
Nästa artikelKapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here