Möte om Venezuela på ABF med Kajsa Ekis Ekman och Erik Göthe. Kom!

12
1449

Den 23 januari i år trappade USA upp sin ekonomiska och politiska kampanj för att avsätta Venezuelas president Nicolás Maduro. Det är ett öde som sedan 1800-talet drabbat så gott som alla presidenter i Latinamerika som vägrat inordna sig under USA. Metoderna är många, USA håller i taktpinnen i den irreguljära krigföringen för de så kallade mjuka kupperna, med de hårda vapnen i beredskap om de behövs.

Hugo Chávez kidnappades 2002
USAs Air Force skulle flyga honom ut ur landet medan Handelskammarens direktörer utsåg sig själva till regering. Massiva protester stoppade detta och Chávez kom tillbaka. Han dog 2013 och ersattes av vicepresident Nicolás Maduro. Sommaren 2014 kom nästa försök till ”regimskifte”, med våldsamma USA-stödda gatuupplopp, kallade Guarimbas. De åstadkom död och förödelse, men lyckades inte störta presidenten.

Juan Guaidó, USAs självutnämnde ”övergångspresident”i Venezuela
I år kombinerade USA en regelrätt utsvältningsblockad mot Venezuelas folk med lanseringen av sin ”övergångspresident”: Juan Guaidó, talman i Venezuelas Nationalförsamling, formad i USA av bl.a. Elliot Abrams, ökänd grundare av 80-talets paramilitära gäng i Centralamerika, idag Trumps ”särskilda sändebud” mot Venezuela.

USA stöder våldsamma upplopp
Finansierad av USAID (USAs internationella biståndsorgan) bildade Guaidó 2009 i Mexiko, med vännen Leopoldo López, partiet ”Folkviljan” för att genomföra ”regimskiftet”. De stödde Guarimbaupplopp i Caracas och andra städer som kostade hundratals venezolaner livet.
Guidó utnämnde sig själv till övergångspresident den 23 januari i år och erkändes av nya USA-stödda regeringar i Latinamerika samt ett 40-tal av världens 193 FN-länder, däri- bland 9 i EU, t.o.m. Sverige.

Brott mot Folkrätten
Det är ett uppenbart brott mot Internationell Rätt. Det ankommer inte på någon utländsk makt att avsätta och tillsätta andra staters presidenter. USA har dock en lång historia av att störta och tillsätta presidenter i det Latinamerika och Karibien de kallar sin ”bakgård”.

Det är oljan så klart,
och makten över hela ”bakgården”

Den 29 januari sa Trump det i klartext: ”Vi samtalar med de största USA-bolagen nu. Det kommer att betyda mycket för USAs ekonomi att våra bolag får tillgång till Venezuelas olja. Den utgör också den venezolanska regeringens största inkomstkälla.”
Efter att ha bringat Venezuela till ruinens brant försökte USA den 23 februari med en s.k. humanitär intervention för att under täckmantel av livsmedelsstöd köra in i Venezuela. Lastbilskonvojen stoppades av våldsamt motstånd i Colombias gränsstad Cúcuta.

”Den slutliga striden” en flopp
Den gångna helgen rådde spänning i Venezuela inför ”den slutliga striden”, Guaidós ”Operación Libertad”. Efter flera veckor av strömavbrott (sabotage) och problem med vatten hade han räknat med att kunna kanalisera missnöjda till en avgörande marsch, fram till presidentpalatset Miraflores. Han samlade opposition i östra Caracas högreståndsområde. Men mer hände det inte.

USAs skjuter upp interventionen,.”det är för tidigt”
Guidó uppmanade till fortsatt organisering i s.k. ”frihetskommandon”. Och förklarade varför hans mentor Elliot Abrams sagt att en USA-intervention inte var möjlig just nu. ”Våra allierade säger att det är för tidigt, inte att de inte kan, men för tidigt i vår plan att bygga upp kapaciteten”. Sedan hänvisade han till sitt program: måndag träffar med offentligt anställda och ny protestdag på onsdag. Sedan ett ”världsmöte” för att visa det internationella stödet.

Chavismen gjorde flera demonstrationer.
I Caracas gick de till presidentpalatset Miraflores där Maduro pratade om högerns sabotage mot elsystemet som en del av deras plan: ”De trodde inte folket skulle orka med detta krig”. Maduro uppmanade till fortsatt folklig organisering för att hitta gemensamma lösningar på svårigheterna och sabotagen. Och uppmanade demonstranterna att gå med i de kommunala råden och bilda fredskommittéer i alla bostadsområden.

Maduro avslutade med att upprepa sin vilja till samtal. Han bad Mexiko, Uruguay, Bolivia och de karibiska länder- na i Caricom om hjälp att återuppta sitt initiativ för en dialog mellan regering och opposition.

Fredlig lösning med Respekt för Internationell rätt
Presidenterna i Uruguay och Mexiko har tillsammans med Venezuelas utrikesminister Arreaza, EUs utrikesminister Mogherini och FNs Säkerhetsråds generalsekreterare Antonio Guterres tagit initiativ till förhandlingar för fredlig lösning, vilket Venezuela välkomnar. Men USA driver på konflikten.

Stoppa USAs intervention – Nej till krig!
Hangarfartyget USS Abraham Lincoln, ligger berett med Venezuela inom räckhåll. Med fartyget följer en flygskvadron med kryssningsraketer F-35C Lightning II. “Dessa flexibla attackstyrkor för krig i stor skala är mäktiga symboler för USA:s åtaganden gentemot bundsförvanter och vänner”, som det står i US-marinens officiella presentation.

Försvara Freden & Nationernas Suveränitet
Vi uppmanar Sverige att försvara detta enligt FN-stadgan, som de flesta regeringar i amerikanska världsdelen gör, utom de som nu återigen följer USA: Kanada, Brasilien, Colom- bia, Peru med flera.

Världens folk måste hindra varje ny militär intervention i Latinamerika & Karibien, de kränker folkens liv, självständighet och intressen, från Rio Bravo till Patagonien.

Föregående artikelVid sidan av IS-barnen: Vad händer i Syrien?
Nästa artikelLäs nya numret av ”Förr och Nu”!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Fakta: Styret i Venezuela

  Landets allt mer auktoritäre ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

  I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

  För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

  Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

  Källa: Landguiden/UI

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BRMjbg/balansgang-for-att-fa-in-bistand-i-venezuela

 2. Ja, så låter det i vår media. Men man kan också få andra bilder och uppgifter från Venezuela. Jag läser gärna venezuelanalysis.com som är en prosocialistisk och regimvänlig sida till Venezuela vars layout för övrigt påminner om Global Politics. Artikeln nedan ger en annan bild av Colektivos som är en vänsterradikal grupp i Venezuela. Man kan läsa Colektivo bildat socialistiska ”enklaver” som kan tyckas vara vägen mot kommunismen. Vad jag förstår övrigt är regimen anpassad vilket redaktören klargjort med att Venezuela är ”kapitalistiskt”. Av det här kan man genast konstatera att Venezuela är hårt polariserat och regimen pressad från alla upptänkliga håll. Dock har den Colektivos med sig som någon form av stödmilis.

  http://venezuelanalysis.com/analysis/14430

 3. jaha om världen går sin gång kan vi snart välkomna av den ”fria världen” europa och usa till venezuela som då får mat bostäder i överflöd och modernt , precis som i sverige, men vänta stämmer det eller är detta endast förtal och förbaskad lögn . ja bedöm själva framtiden för venezuela, det finns faktiskt bevis för motsatsen när den ”fria världen” har befriat länder från ”tyranner” https://www.independent.co.uk/voices/venezuela-maduro-guaido-syria-egypt-donald-trump-uk-a8768821.html

 4. Är det inte dags för regime change i USA? Borde inte Kina och Rysslands enas om det, mobilisera en coalition of the willing och så sätta igång. Fösta ska man avbilda de mest efterlysta politiker och militärer i USA, deras bild på kortlek passar utmärkt. Köttberget kan få 8 i spader, Bolton kan få en ruter 3 och peruken kan få leka joker. Psykopaten och vampyren Elliot Abrams i en rutter 6.

  Pris för den som haffar allihopa 30 silver thaler.

 5. Hands Off Venezuela: Pence Bullies Venezuela at UN Security Council. U.S. Peace Council Contradicts Western Media Distortions
  In a March 26 United Nations press briefing strong on fact and devoid of bigotry, the United States Peace Council, headed by Bahman Azad, just returned from their recent visit to Venezuela, presented an eyewitness account of realities on the ground in Venezuela. Their factual information drastically contradicted Western media distortions and propaganda intended to discredit the government of President Maduro. The panel included Dr. Margaret Flowers a pediatrician and co-Director of Popular Resistance.org, Attorney Kevin Zeese, also co-director of Popular Resistance.org, Sara Flounders of the International Action Center and founder of the organization No War on Venezuela.

  Both Dr. Flowers and Sara Flounders confirmed that Presidents Chavez and Maduro had constructed 6,000 medical clinics, trained 18,000 physicians, and built almost three million housing units to provide decent homes for the poorest citizens. They had also provided the highest per capita availability of pharmaceuticals in Latin America. Living standards for the poor dramatically improved.

  Attorney Kevin Zeese confirmed that the current Venezuelan constitution guarantees human rights and defense of law and civil society. He added that there were 168 credentialed international observers during the recent re-election of Maduro, and they confirmed that Maduro won 68% of the vote. There is zero legitimacy to Guaido’s farcical claim to the “interim presidency,”: according to the Venezuelan constitution, only if Maduro was too ill to govern, or dead, could he be replaced, and then, only the Vice President could legally replace him.

  Following the failed coup against President Chavez in 2004, the US, in violation of international law under the Rome Statute, imposed illegal sanctions to cripple and ultimately destroy the Venezuelan economy, and since 2017 have imposed coercive economic sanctions which are tantamount to modern day piracy. The US and its proxies, including the UK, have stolen billions of dollars belonging to the Venezuelan people, and have blocked pharmaceutical supplies, crippling the medical system; when Venezuela attempted to purchase medications from India and Turkey, the US blocked that.

  In 2014 US President Obama declared Venezuela a national security threat, opening the way for military intervention. The criminal methods used to destroy the democratically elected government of Allende in Chile are being repeated in an attempt to destroy the Maduro Presidency, and steal the richest oil supply on the planet, and other precious natural resources that belong to Venezuela. Zeese confirmed that the coercive sanctions against Venezuela are violating the UN Charter, and should be challenged in international courts.

  There is solid evidence that the blackout in Venezuela, following Guaido’s failed coup d’etat, was engineered by the US-Guaido junta: according to Sara Flounders, blueprints for the blackout attacks were traced to a source in Chicago with software equipment based in Houston, Texas.
  https://www.globalresearch.ca/hands-off-venezuela-pence-bullies-venezuela-united-nations-security-council-u-s-peace-council-reports-drastically-contradict-western-media-distortions/5674386

 6. Mötet i kväll var mycket bra. Kajsa Ekis var i toppform och har besökt Venezuela flera gånger, senast i februari. Erik Göthe var som vanligt mycket bra. Även om missnöjet ökat med bl.a. regeringen pga de ekonomiska problemen är stödet inte alls stort för den högerfraktion som Guadió företräder. Flera i publiken i den sprängfyllda Palmesalen (omkring 90 åhörare) ställde frågor. Jag berättade litet om det solidaritetsarbete som skett. Flera talare berättade om svårigheten att få fram information till media. Där fanns ett öppet brev till utrikesministern från sydamerikaner som ingen tidning velat publicera. Fegheten och uppslutningen kring USA-imperialismen är monumental.

  • ”den högerfraktion som Guadió företräder”

   Som jag förstått finns inga högerpartier av betydelse i Venezuela. Alla större partier i Venezuela är socialistpartier eller socialdemokratiska partier. Som jag fattat företräder Juan Guadió ett socialdemokratiskt parti. Voluntad Popular tror jag det heter. Socialism har folkligt stöd i Venezuela. Hugo Chavez var ju otroligt populär och det ger Maduro fria händer. Oppositionen kan sannerligen inte ha det så enkelt för sig. Vid förra presidentvalet ville ju inte oppositionen ens ställa upp utan bojkottade valet. Det är de här tendenserna mot diktatur västvärlden inte direkt accepterar och vad gäller demokrati hamnar Venezuela längre ned på listan jämfört övriga länder i Sydamerika.

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_Venezuela
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati

   • Du har fel. Guadió företräder är ett högerparti som accepterar utländsk intervention i hemlandet, och han har en positionen ungefär som den senare avrättade landsförrädaren Quisling i Norge efter Andra världskriget. Framgick bl.a. vid mötet om Venezuela igår i föredraget av den mycket kunniga Kajsa Ekis Ekman som besökt landet flera gånger. Hur tror du man i Sverige skulle se på en politiker som accepterade att utländsk stat angriper landet? Oppositionen är splittrad. Det finns en laglydig högeropposition.

    • ”Hur tror du man i Sverige skulle se på en politiker som accepterade att utländsk stat angriper landet?”

     Jag har inte undgått den politiska beröringsskräcken med Ryssland som det (otillåtna) svenska partiet råkat ut för och som fått dem att tänka om i bl.a. frågan om NATO. Och det gäller även USA där den nya presidenten Donald Trump har fått utstå samma sorts attacker främst från det mer liberal/vänsterorienterade partiet Demokraterna.

   • @arbetraklass skriver ”de här tendenserna mot diktatur västvärlden inte direkt accepterar”. Vad kallar han misshandel av Julian Assange? Att (ut)öva demokrati på västerländsk manér. Månde han tänkte på dig @arbetraklas då Goethe skrev ”Den bäste slaven är den som tror sig vara fri”

    • Är det bara att avslöja hemliga dokument och tro det inte får konsekvenser?
     Jag kan inte så mycket om det här och det Assange gjort är säkert inte fel men jag förstår också att de här gossarna lekt med elden och elden kan vara mycket farlig att leka med som alla vet. Kvinnoaffären i sammanhanget läste jag en artikel om i Samnytt som jag tyckte verkade trovärdig så det är nog inte bara påhitt alltsammans.

 7. ”Pink Tide” kallas den vänstervåg som sköljde över Latinamerika med Kalla Kriget efter andra världskrigets slut. USA i Nordamerika svarade med att stödja ett antal (otäcka) militärdiktaturer för att förhindra kommunismens spridning. Läsvärt tyckte jag.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_tide

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here