När västerlänningar skickar hjälp, så här tjänar Ukrainas korrupta eliter på konflikten

4
1340

”Hej då, Kiev, hej Cote d’Azur: När västerlänningar skickar hjälp, så här tjänar Ukrainas korrupta eliter på konflikten.” Av  Olga Sukharevskaya,  ex-ukrainsk diplomat.  RT 24/11: https://www.rt.com/russia/566935-they-robbed-ukraine/.

Uppgifterna i artikeln får stå för författaren. Jag har inte haft möjligheten av kolla alla dessa uppgifter.

_________________________________________________________________

Tjänstemän och oligarker har omdirigerat mycket av det ekonomiska stöd som skickats till Kiev.

Bild från Andrew Korybkos artikel.

Sedan början av Rysslands militära offensiv i Ukraina har USA, EU och deras allierade gett  Kiev bistånd till ett värde av 126 miljarder dollar, ett antal nästan lika med landets hela BNP. Dessutom har miljontals ukrainare hittat en fristad i EU, där de fick bostad, mat, arbetstillstånd och känslomässigt stöd. Omfattningen är enorm, även med västerländska mått mätt. Med tanke på att blocket har finansierat Kiev samtidigt som de klarat av en egen ekonomisk och energikris, är hjälpen kanske särskilt anmärkningsvärd.

Kiev baserar sina ändlösa finansieringsförfrågningar på kollapsen av sin ekonomi, på grund av kriget, och dess behov av att ”motstå rysk aggression.” Men når hjälpen sin avsedda destination?

Monacobataljonen

Medan Ukraina har genomgått en allmän mobilisering som påverkar alla män under 60 år, har många tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän, politiker, affärsmän och oligarker flyttat till säkerhet utomlands – främst till EU.

Den ukrainska elitens massflykt började redan före den väpnade konflikten. Den 14 februari 2022 försvann plötsligt 37 deputerade från den ukrainske presidentens parlamentariska fraktion (Folkets tjänare) . Hade inte riksdagsledamöter blivit förbjudna att lämna landet redan dagen efter hade andra nog anslutit sig till dem. Under tiden fick tidigare tjänstemän och oligarker större frihet att röra sig. Enligt  den italienska tidningen La Republica lyfte även 20 affärsjet från Kievs flygplats Boryspol den 14:e.

Tycoons stod längst fram i kön. Entreprenören och parlamentsledamoten Vadim Novinsky, affärsmännen Vasily Khmelnitsky och Vadim Stolar, Vadim Nesterenko och Andrey Stavnitzer lämnade alla landet på charterflyg. Miljonärpolitikern Igor Abramovich bokade ett privatflyg till Österrike för 50 personer – med släktingar, affärspartners och partimedlemmar ombord. Oligarkerna flög från Kiev till Nice, München, Wien, Cypern och andra EU-destinationer. En annan grupp affärsmän lyfte från Odessa på privatplan. Ägaren till Vostok Bank reste till Israel, medan chefen för Transship-gruppen flög till Limassol. En före detta guvernör i Odessa-regionen, Stalkanats Vladimir Nemirovsky, lämnade också landet.

Under sommaren och början av hösten 2022 förberedde Ukrainska Pravda flera undersökande dokumentärer om ukrainska miljardärer och tjänstemän som sågs semestra på Côte d’Azur under kriget. En film med den ironiska titeln ”Monacobataljonen” visar ukrainska oligarker som vilar vid sina villor, herrgårdar och på yachter. I den första delen ser vi affärsmannen Konstantin Zhevago, som finns med på Interpols efterlysningslista, koppla av på sin privata yacht värd 70 miljoner dollar. Yachten pryder kusten av Côte d’Azur när Zhevagos familj går i land. Kharkov-entreprenören Alexander Jaroslavsky, som lovade att sälja sin yacht och överföra pengarna till restaureringen av Kharkov, kan ses segla bredvid.

Ukrainska Pravda-journalister fick också en glimt av bröderna Surkis i Frankrike, som för närvarande hyr lägenheter värda 2 miljoner euro per år. Under tiden sågs en Bentley på 300 000 dollar som tillhörde den ukrainske affärsmannen Vadim Ermolaev nära kasinot i Monaco, och Eduard Kohan, medgrundaren av Euroenergotrade, sågs på ett av Monte Carlos chica hotell.

En hel koloni av ukrainska oligarker har uppenbarligen tagit bostad i den franska elitkommunen Cap-Ferrat. Markutvecklaren Vadim Solar, oligarkerna Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik och Sergey Lovochkin är bland dem som njuter av högt liv mitt i kriget. Cap-Ferrat-villan som en gång tillhörde kung Leopold II av Belgien köptes av den rikaste ukrainska oligarken Rinat Akhmetov. Hans grannar  är Alexander Davtyan, ordförande för Investment Group DAD LLC, och Vladislav Gelzin, en tidigare suppleant i Donetsks regionala råd.

Som skaparna av filmen upprepade gånger betonar lämnade deputerade och affärsmän från ”pro-ryska” parlamentariska fraktioner landet under kriget. Ändå föredrar många aktiva anhängare av den nuvarande regeringen också att försvara sitt hemland från utlandet.

Ukrainska Pravda lyckades intervjua Andrey Kholodov, en parlamentsledamot från Vladimir Zelenskys partiet Folkets tjänare, från sin nuvarande bostad i Wien. Den österrikiska huvudstaden valdes också av nationalisten Nikita Poturaev och Sergey Melnichuk, en tidigare chef för Aidar-bataljonen känd för krigsförbrytelser som rapporterats av Amnesty International. Den tidigare chefen för Ukrainas författningsdomstol, 59-årige Alexander Tupitsky, och den 45-årige före detta generalåklagaren i Ukraina Ruslan Ryaboshapka föredrog också utländska ”skyttegravar”.

Ledamöterna i det ukrainska parlamentet har ingen brådska med att anta mycket viktiga lagar för landet under krigstid. Enligt Telegram-kanalen Volyn News, den 11 mars, hade mer än 20 parlamentsledamöter flyttat utomlands av ospecificerade skäl. Geografin är omfattande: Storbritannien, Polen, Qatar, Spanien, Frankrike, Österrike, Rumänien, Ungern, Förenade Arabemiraten, Moldavien, Israel, etc. I mars inledde Ukrainas riksåklagare en utredning av sex parlamentarikers agerande som har stannade utomlands.

Tydligen kan varken krig eller straff få ukrainska lagstiftare att arbeta. Endast 99 deputerade av 450 deltog  i parlamentets session den 20 juli.

Vart tar all militär och humanitär hjälp vägen?

Vissa västerländska välgörare har nyligen märkt att mycket av det militära och humanitära biståndet aldrig når Ukrainas armé eller vanliga medborgare.

I en originaldokumentär rapporterade CBS att cirka 70 % av det militära biståndet inte hittade sin väg till de avsedda mottagarna och givarländerna är ofta oförmögna att kontrollera dess avsedda användning. Enligt skaparna av rapporten säljs en del av vapnen på den svarta marknaden. Som US Marine Corps-veteranen Andy Milburn sa: ”Jag kan utan tvekan säga er att på frontlinjeenheterna kommer dessa saker inte fram. Drönare, Switchblades, IFAK. Det är de inte, okej. Kroppsskydd, hjälmar, you name it.”

The Grayzone skriver att vapen och humanitärt bistånd från väst till den ukrainska militären stjäls längs vägen och aldrig når soldaterna. Samtidigt gav ukrainska parlamentsledamöter nyligen sig själva en lönehöjning på 70 %. Författaren till artikeln hävdar att miljarder dollar från USA och EU har avletts.

En ukrainsk soldat vid namn Ivan berättade för journalister om att västerländska medel aldrig nådde fronten: ”Tänk dig att berätta för en amerikansk soldat att vi använder våra personliga bilar i kriget, och vi är också ansvariga för att betala för reparationer och bränsle. Vi köper våra egna skyddsvästar och hjälmar. Vi har inga observationsverktyg eller kameror, så soldater måste slå ut sina huvuden för att se vad som kommer, vilket betyder att när som helst kan en raket eller stridsvagn slita av deras huvuden.”

Samantha Morris, en läkare från USA, uppmärksammade stölden av medicinska förnödenheter och den övergripande korruptionen: ”Den ledande läkaren vid militärbasen i Sumy har beställt medicinska förnödenheter från och till militären vid olika tidpunkter, och han har fått 15 lastbilar med förnödenheter helt försvunna” , sa hon. Läkarna kunde inte ens ordna kurser för medicinska assistenter förrän en vän till guvernören i Sumy-regionen gick i förbön.

CNN pratade med en pensionerad amerikansk överste som sa att ukrainska trupper har ont om förnödenheter. Handeldvapen, medicinsk utrustning, fältsjukhus och mycket mer är under kontroll av privata organisationer – mer oroade över att stjäla pengar än att rädda livet på sina landsmän.

Som Stephen Myers, en tidigare medlem av det amerikanska utrikesdepartementets rådgivande kommitté för internationell ekonomisk politik, insisterade: ” Det finns lite som hindrar en fältbefälhavare från att omdirigera en del av utrustningen till köpare, som ryssarna, kineserna, iranierna eller vem som helst, samtidigt som man hävdade att utrustningen och vapnen förstördes…”

Tusentals ton humanitärt bistånd stjäls. I september bevisade National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU)  att chefen för presidentens kansli, Andrey Yermak, hans ställföreträdare Kirill Tymosjenko, chefen för partiet Servant of the People, David Arakhamiya, och hans vän Vemir Davityan låg bakom den storskaliga stölden av humanitärt bistånd i Zaporozhye-regionen. Zaporozhye-tjänstemän Starukh, Nekrasova, Sherbina och Kurtev utförde endast ytligt uppgiften att distribuera bistånd. På sex månader organiserade de stöld av 22 sjöcontainrar, 389 järnvägsvagnar och 220 lastbilar. Humanitärt bistånd såldes i ATB och Selpo – stormarknader som ägs av Gennady Butkevich respektive Vladimir Kostelman. Naturligtvis blev Tymosjenko, Nekrasova och Davityan alla ”flyktingar” och fann asyl i Wien.

 BBC hittade på en berättelse om en rysk ”attack” på en ukrainsk stads vattenförsörjning – var är faktagranskare för ”falska nyheter”?

Sjukvårdsartiklar stjäls också. Det rapporterar Telegraph att ”några av de donerade förnödenheterna senare tog sig in på sjukhusens apotekshyllor: prissatta och listade för försäljning.”  Hälsopersonal ansöker om medicin, bandage och medicinsk utrustning och säljer dem vidare till patienter för vilka de var avsedda att vara gratis , står det i artikeln.

En liknande historia berättades av den tidigare nämnda läkaren Dr. Morris: ”Jag fick ett samtal från en sjuksköterska på ett militärsjukhus i Dnipro. Hon sa att sjukhusets president hade stulit alla smärtstillande mediciner för att sälja dem vidare, och att de sårade soldaterna som behandlades där inte hade någon smärtlindring. Hon bad oss ​​att för hand leverera smärtstillande mediciner till henne. Hon sa att hon skulle gömma dem för sjukhusets president så att de skulle nå soldaterna. Men vem kan man lita på? Stöld sjukhuspresidenten verkligen medicinerna, eller försökte hon lura oss att ge henne smärtstillande mediciner som hon kunde sälja eller använda? Vem vet. Alla ljuger.”

Krig för vissa, Gucci för andra

Enorma kassaflöden från västländer används kontinuerligt av korrupta ukrainska tjänstemän för personlig berikning och för att skaffa lyxvaror.

I ett nyligen upplöst korruptionsprogram smugglade tullen i Odessa skjortor, ryggsäckar, sportskor, bälten och andra lyxartiklar av Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton och Armani under sken av arméutrustning . Dokumenten, som förklarar lasten som ”för behoven hos de väpnade styrkorna i Ukraina” , undertecknades av den tillförordnade chefen för Odessa-tullen, Vitaly Zakolodyazhny. Enligt MP Aleksandr Dubinsky är detta ett vanligt stöldplan. ”Tullens arbete är otillfredsställande för medan vissa kämpar vid fronten, tjänar andra pengar under sken av sina tulluniformer”, sa parlamentarikern.

För att ta ett annat exempel, i maj 2022 avskaffade västländerna tullarna för Ukraina. Inom en vecka importerades över 14 000 personbilar till landet. Som biträdande minister för infrastruktur, Mustafa Nayem, kommenterade: ”Med tanke på att vi är ett land i krig, var våra partners i Polen, Slovakien och Rumänien ganska förvånade över denna snabba uppgradering av vår fordonsflotta.”

När de skaffar lyxiga kläder och bilar passar tjuvarna också på att ta ut kapital från Ukraina.

Enligt Bureau of Economic Security of Ukraine saknar Ukrainas budget UAH 4,5 miljarder i skatter från agrotraders: ”I augusti-september 2022 exporterades nästan 12 miljoner ton spannmålsgrödor och olja uppskattningsvis till 137 miljarder UAH genom tullområdet av Ukraina. Av dessa exporterades nästan 4 miljoner ton av falska företag som bara fanns på papper.” Dessutom är ” de flesta av de utländska företag som spannmål exporteras till högrisk och involverade i brottsutredningar.” Är detta den ”spannmålsaffär” som det globala samfundet aktivt hejar på? Det ser ut som att ukrainska bedragare korrumperar inte bara sitt eget land, utan också främmande stater. Och detta är bara ett exempel av många.

När bröderna Surkis lämnade Ukraina tog de med sig 17 miljoner dollar. Men det är bara en bagatell jämfört med ”Euromaidans hjältar”. Enligt tidigare folkdeputerade i Ukraina Oleg Tsarev skickade ledande ukrainska politiker efter fientligheternas utbrott både sin huvudstad och sina familjer utomlands.

Han nämner att föräldrar och släktingar till Zelensky och hans fru alla lämnade landet. Hans föregångare, tidigare president Pyotr Porosjenko, flyttade inte bara sina barn utan också omkring en miljard US-dollar i kontanter till Storbritannien.

Detsamma gäller andra framstående ukrainska tjänstemän: tidigare inrikesminister Arsen Avakov, chefen för presidentens kansli, Andrey Yermak, Ukrainas andra president, Leonid Kuchma, tidigare premiärminister Arseny Yatseniuk och många andra tog alla sina familjer och förmögenheter, uppskattade till omkring en miljard dollar, ut ur landet. Och det är för att inte tala om de många politiskt anslutna oligarkerna.

Bedragare av mindre storlek kan också ”individuellt gå med i EU” . Ett system för mutor tillåter män i militäråldern att lämna landet. Enligt Izvestia är avgiften för närvarande mellan $8 000 och $10 000. De ukrainska medierna rapporterar också aktivt om människor som betalar för att korsa gränsen.

***

Västerlänningarnas sympati för ett land i krig är förståeligt. Men medan vissa länder gör sitt yttersta för att hjälpa Ukraina – även när de själva står inför en ekonomisk kris – använder korrupta ukrainska tjänstemän finansieringen för att samla ihop personliga förmögenheter och leva det höga livet på fina resorter. Och allt på bekostnad av skattebetalarna i väst.

År 2015 förklarade Arseny Yatseniuk, när han lämnade posten som premiärminister, öppet att han hade blivit miljardär. Det återstår att se hur många nya ukrainska superrika tycoons – uppfostrade av utländsk militär hjälp – som kommer att dyka upp i väst när konflikten är slut.

 

 

Föregående artikelStorbritanniens demokrati i- hur man kan avgöra val och suspendera en partiledare med lögner och hot.
Nästa artikel50 miljoner människor i USA har upplevt brist på mat
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Var det inte dessa affärsmänsbeteenden som under första världskriget kallades för ”gulaschbaroner”?

  Kriget har sina rötter i den närmast underjordiska och rentav hemliga, och ibland blodiga och dödliga, kampen mellan de post-sovjetiska oligarki- och gangsterkapitalistiska klasserna i såväl Ryssland som Ukraina.

  Det än mer ironiska är väl förre ukrainske presidenten Petro Porosjenko som lär ha haft avsevärt fler ekonomiska ”allierade” och vänner i Ryssland och sina hårdaste affärsfiender i det egna Ukraina.

  Någon uttryckte att dagens rysk-ukrainska krig har sina rötter i oligarkernas hårda kamp för tillgångar och affärsintressen. Det kan mycket väl stämma.

  I såväl Ryssland som Ukraina har den ekonomiska brottsligheten, korruptionen, rättsväsendet och det politiska systemet vuxit ihop siamesiskt och liknar närmast de italienska maffiastrukturerna på Sicilien och i Campanien(Neapel).

  Analyserar man de ekonomiska klasserna och oligarkerna i Ukraina och den nya andra generationens aggressiva oligarker under Putin med just hur man utreder klassiska maffiastrukturer lär man få rika resultat.

  Jag misstänker starkt att det finns arbete på det temat så det räcker till alla som är intresserade under många långa år framåt.

  Det rysk-ukrainska kriget är framför allt ett krig mellan väl dolda ekonomiska klasser.

  Gulaschbaronen Porosjenko lär säkert hamna högt på rollistan.

 2. Jag värdesätter du börjar använda uttrycket ”västerlänningar”.

  Det är en distinktion som bör främjas till vedertaget begrepp som ersättning för det falskt utnyttjade ordet ”demokrati” som Västerlandet hitintills tvättat sig med för att dölja sina lumpna förehavanden som legaliserad plundrare och övermakt för världens övriga länder med olika behov, kulturer och traditioner.

  Jag läste på Wikipedia igår att landet Iran är en islamsk republik.
  Jaha tänkte jag, varför ska jag ha något problem med det?
  Är det inte persernas egen rätt att själva organisera sitt land som de själva vill ha det?

  Samma tycker jag bör gälla kommunismen även om jag inte önskar några sådana försök.
  Men vill ett land försöka ska de ha rätten att göra det.
  Det är inget som Västerlandet har någon särskild rätt att stoppa.
  Ja, jag säger Västerlandet, för det är det enda landet i världen som tar till våld för att styra andra länders inre angelägenheter.
  Det är en del av imperialismen.
  Ta sig rätten att bestämma över världen.
  Något som västerlänningen genom historien visat sig vara kapabel till.

  Jag läste att ryssar har sitt ursprung ur Sverige.
  Ordet Rus´ kommer av Ros som en förkortning av Roslagen där människor sökte sig österut för att senare bilda Kiev-riket samt att också utveckla ett eget språk.

  Skröna eller sanning?
  Någon här som säkert kan avgöra?

 3. Fast västerlandet (Occidenten) har varierat över århundradena. Innan den sovjetiska epoken var dåtidens Ryssland avgjort ett västland. Vladivostok är nog bland de mest västerländska och europeiska städer man kan besöka, om inte för alla asiatiska importbilar numera.

  Under det rysk-japanska kriget och sjöslaget vid Tsushima där Tsarryssland åkte på storstryk (som ledde till första Ryska revolutionen 1905–1907 och att Ryssland fick en konstitutionell monarki och ett parlament) ansågs som oerhört att den föraktfullt sedda ”gula orienten” besegrat en västerländsk civilisation i krig.

  Kulturellt och religiöst är Ryssland ett solklart västland, men politiskt och modernt historiskt kanske det inte anses som ”väst” längre, medan det synnerligen orientaliska Japan ofta idag räknas till väst, oklart på vilka grunder de fått byta från orienten till occidenten…

  Om Rus- och Ros- i Ryssland (det gamla Rus’ och senare grekifierat till Rossia) så brukar slaviska historiker inte gå med på att namnet härstammar från vikingarnas (eller väringar som de östliga vikingarna kallades) hemtrakter. Ordet Roslagen kommer ju ifrån att rorsmän rodde båtarna på norra Östersjön istället för att segla i de farliga vattnen hos oss. De vikingar/väringar som slog sig ned i det som blev Ryssland kallades först där för varjager och ruser. På samma vis kallar ju finnar och ester Sverige uppnämnt efter den närmaste svenska kusttrakten (d.v.s. Roslagen) just för Ruotsi(fi) respektive Rootsi(est).

  Men de ryska historikerna brukar kategoriskt avvisa det nordiska arvet i namnet Rus’ -exakt varför vet i alla fall jag tyvärr inte.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here