50 miljoner människor i USA har upplevt brist på mat

41
3855
Bild: Feeding America

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som torde vara aktuell även idag.

Uppgifterna om 50 miljoner med matbrist i USA kommer från oktober 2020. Sedan har en förbättring skett, men enligt uppgifter från september i år så upplevde 38 miljoner (11,8 %) i USA hunger eller matosäkerhet – en ökning  med hela 9 % sedan 2019. här. Uppgifterna om antalet i hunger varierar över tid och i olika källor. Uppenbarligen är det ett problem för många i USA.

 • Overall: Over 38 million Americans (11.8 percent) lived in households that struggled against food insecurity, or lack of access to an affordable, nutritious diet. This represents a 9 percent increase from 2019.

En läsare tipsade om denna artikel på Pål Steigans blogg: 50 miljoner i USA har upplevt brist på mat.

Vi har skrivit om hunger förr. Ökningen av hunger är en internationell trend, lika tydlig som trenden till ökningen av miljardärernas tillgångar.
I denna artikel diskuteras vad som kan göras. Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!


50 miljoner människor i USA har upplevt brist på mat i år

USA: s största biståndsorganisation mot svält säger att mer än 50 miljoner amerikaner har upplevt matbrist år 2020. Detta antal är betydligt högre än cirka 35 miljoner innan COVID-19-pandemin började. Joel Berg från Feeding America säger: ”Detta är den värsta hungerkrisen i modern tid i USA. ”Om inte den federala regeringen gör något stort och snabbt, kommer vi att se svältförhållanden som detta land inte har sett sedan den stora depressionen.”

Forskare från Northwestern University uppskattar att livsmedels-osäkerheten i USA fördubblats under de första månaderna av pandemin. De senaste beräkningarna från Feeding America säger att 50,4 miljoner amerikaner har upplevt matbrist till 2020, bland dem 17 miljoner barn.

Matosäkerheten i olika delstater i USA.

Denna ökade hunger i USA är ett direkt resultat av lockdown och corona ”lockdown”. Matbristen är störst i Mississippi, där den har drabbat 22 procent av befolkningen. Men det är faktiskt Massachusetts som har haft den största relativa ökningen av livsmedelsbrist med en ökning med 59 procent från 2018. Den största matbristen bland barn är i Louisiana och Nevada. Där har 32,3 procent av barnen drabbats.

Matosäkerheten bland barn i olika delstater i USA.

Jättarna tjänar på svälten

Den amerikanska regeringen delar ut matkupongerna till de fattigaste, och det hjälper dem tillräckligt för att överleva, men undersökningar visar att det är de stora företagen som tjänar på kupongerna, eftersom det här är skattepengar direkt i kassan för dem.Bland dem som tjänar på detta är livsmedelsjättar som Cargill, PepsiCo., Coca-Cola och Kraft (som äger Freia), samt stora detaljhandelskedjor som Wal-Mart. Wall Street får också sin feta andel, till exempel JPMorgan Chase som hanterar SNAP i 24 stater. Professor Marion Nestle från New York University och författare till boken Why Calories Count har studerat dessa sammanhang.

Hon stöder SNAP (matkuponger), därför att hon tror att det är det enda skyddsnät de fattiga har.Men hon är kritisk mot att det inte finns så få begränsningar för vad matstämplarna kan användas till.”Och det är här vinsten kommer in”, säger Nestle. ”En stor andel av pengarna för matkuponger går till de företag som producerar snacks och läskedrycker och till de företag som säljer dessa artiklar.” Det beräknas att skräpmat tar en halv miljon liv i USA varje år. Det är en pandemi som vi hör lite om. För tiotals miljoner människor i USA är situationen desperat. De har knappt mat på bordet och inget jobb i sikte. Miljardärarna har blivit extremt mycket rikare genom coronakrisen, medan både de fattiga och till och med medelklassen upplever att hunger knackar på dörren. Välgörenhets- och matbanker räddar många från direkt svält, men det är en mycket tunn tråd att hänga livet i.

Relaterat
Hunger efter förändring? När sextio miljoner amerikaner behöver välgörenhet måste USA sluta fred, inte föra krig
Afrikas gröna revolution gav hunger.

Föregående artikelNär västerlänningar skickar hjälp, så här tjänar Ukrainas korrupta eliter på konflikten
Nästa artikelJeffrey Sachs sista varning – och problem på Globalpolitics
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

41 KOMMENTARER

 1. Drömmen om USA som framgångs landet lever kvar, det är för lite som kommer fram för myntet har en baksida och den är väldigt svart. Det är för lite information om USA:s mörka sida i vanlig media. Senast var det i Expressen där Magda Gad skrev om att läkare utan gränser hjälpte sjukvården i USA, och det är ju inte precis det man tänker sig när pengarna skänks till organisationen då är avsikten att det skall gå till betydligt fattigare länder än USA.
  Jag har sett baksidan, de svenska medborgare som åkt och haft framgång i USA, de stannar så länge framgången varar, sedan när det går utför av olika orsaker bl.a. svår sjukdom som de inte har råd att betala, då kommer de tillbaka och knackar på välfärdens dörr och skall få sjukvård gratis och även sin försörjning.
  Jag har även mött många som drömmer om Amerika, de flesta har varit från Iran, boende i Sverige, som enbart sett Sverige som en väg till USA. Det är långa planeringar för att nå sitt drömmål: USA. Speciell en man med barn som jag tänker på och som jag utredde för bedrägeri mot vårt välfärdssystem. Han blev anmäld av den kvinna som han låtsades vara sambo med, sedan berättade han öppet om sin historia. Han ägde ett stort hus i Iran där han lämnat sin verkliga hustru, han hade det gott ställt, och hade pension från Iranska staten trots att han var rätt ung. Han hade betalat en stor summa till den kvinna som han låtsades vara sambo med för att hon skulle deltaga i planeringen, de skulle lura svenska myndigheter att de var ett par. Han hade valt Sverige för att det var lättaste vägen till hans mål: USA. När han skulle få PUT, skulle han skilja sig för då kan han inte bli utvisad och då skulle han kunna ta hit sin fru från Iran, och sedan var planen att hans barn som var framgångsrika i sina studier skulle anställas på något av de främsta universiteten i USA, därefter skulle han och deras mamma komma efter,
  Annars har de flesta iranier som jag träffat inte haft så här beräknande planeringar, de har bara haft en föreställning om att ifall de kommit till USA istället för Sverige så skulle de vara fantastiskt framgångsrika och trott på den amerikanska sagan att där kan alla drömmar bli verklighet.
  Undrar om den iranska gruppen i Sverige är den mest USA vänliga av olika nationaliteter.
  Speciellt de från Latinamerika, även människor från Afrika och MÖ har jag inte hört tala om den amerikanska drömmen.

  • Som historiker, inte professionell sådan, är det intressant att dra paralleller med historien. Om ni kan språk. Sätt er och läs tidningar från tidiga förra seklet och om den tyska nationalsocialismen. Låtsas att historien inte är skriven ännu. Entusiasmen är enorm över framtidens samhällssystem, nazismen. Även starka krafter i USA ville införa den där. Parallellen är den falska bilden då av nazismens förträfflighet och den lika falska bilden idag av USA s förträfflighet och ”demokratin” i dagens tappning. Andra paralleller är rustningarna och krigsmaskinen, den ekonomiska katastrofen som doldes, ett diktatorisk autokratiskt centralstyre, och framför allt – propagandan. Då hette det ”nationalsocialism”, idag heter det ”demokrati”, men utan folkstyre. Med dagens ordval, då tog ett antal aktivister och demokratikämpar över kontrollen av media och regeringen i Tyskland, vi måste förhindra att det upprepas, och det var just vad Kina gjorde i Hong Kong Xinjiang och Tibet. Vi kan bara hoppas att efterföljaren USA avslutas på et fredligare sätt med färre döda än förra gången.

   • En annan mörk period är McCarthy tiden i USA:s historia.
    SVT play visar nu 2 dagar till filmen ”Trumbo”, som handlar om Dalton Trumbo, vars hela familj drabbades av den mörka perioden i USA:s historia med förföljelser av kommunister och deras sympatisörer. Trumbo hade gått med i kommunistpartiet 1943, men jag skulle inte kalla honom för kommunist. Han verkade inte vara så politiskt intresserad och sympatiserade enbart med tankar om en bättre och rättvisare värld, men hade nog inga tankar på att vilja överge den rikedom som han själv ägde. Hans dotter Mitzi blev intervjuad av ”The Guardian” år 2016, och sa då att hon inte uppfattade sin pappa som kommunist utan mer en person som vill ha rättvisa och medborgerliga rättigheter, och att han var upptagen med att skriva och hade inte tid med politik. Hon tycker att filmen i stort sett ger rättvisa för deras liv, förutom enstaka scener.
    Däremot var han tillräckligt lojal mot sina vänner och avslöjade inte vilka som hade kommunistiska sympatier då han ställdes inför ”Kommitten för oamerikansk verksamhet”, Följden blev att han fängslades i 11 månader för att ha vägrat svara. Efter fängelset blev han svartlistad och flyttade med familjen till Mexico City under 2 års tid. De återvände till Los Angeles och barnen fick en svår tid i skolan, Mitzi berättar att hon var svårt mobbad av andra barn, och blev tvungen att byta skola. Trumbo var svartlistad och måste skriva under ett annat namn,
    Elia Kazan som förrådde och namngav vänner fick däremot fortsätta sitt arbete, men förlorade Arthur Miller som tidigare varit nära vän, men aldrig mer talade med honom.
    Mitzi berättar att när McCarthy dog 1957, så kände hon en känsla av glädje eftersom han representerade det hela.

    • Och dag sker samma förföljelser av oss i Kina med samma metoder, både i USA och Sverige. Själv har jag inte blivit speciellt utsatt, men andra har förföljts av hat-bloggare som kallar sig journalister.

  • Du ”Undrar om den iranska gruppen i Sverige är den mest USA vänliga av olika nationaliteter.”

   Svar på det skulle kanske en analys av gruppens socioekonomisk bakgrund ge en fingervisning om.
   Dessutom har som utvandrade på shahens tid förmodligen en annan ideologisk bakgrund än de som kom efter mullornas maktövertagande. I den senare gruppen verkar det finnas gott om Bahai-adepter.
   Rent allmänt verkar de flesta iranier som jag har haft något samröre med ha tillhört den övre medelklassen. Deras barn pluggar till läkare eller tandläkare, alltså yrken som är gångbara överallt men framför allt i USA.

 2. Medan USAs politiker har godkänt en krigsbudget på $740.5 miljarder dollar, så går 50 miljoner medborgare i landet hungriga. De senare har inte pengar nog för att för köpa politikerna. Däremot har krigsindustrin dollar mångmiljonbelopp för att köpa upp hela kongressen. Inte utan inte kallas USAs politiska system för ”The Best Democracy Money Can Buy”. Ett exempel på detta gäller Big Pharma
  https://www.globalresearch.ca/big-pharma-an-example-of-the-best-democracy-money-can-buy/5641997

   • Och ändå säger sig vara hotat av USA. Imperielakejerna kör med samma visa. Det märkligaste är att många går bondfångeriet

    • Och ändå säger sig vara hotat av Ryssland. Imperielakejerna kör med samma visa. Det märkligaste är att många gårpå bondfångeriet

     • Inte så mycket pekar på rysk aggression utanför det ”nära utlandet”, dvs den ryska diasporans områden på andra sidan gränsen. USA har tagit hem de flesta trupper, och placerat minikontingenter i Baltikum och Polen. Rysk vapentillverkare har en bråkdel av amerikanska lönekostnader, Ryssland får mycket mer per satsad dollar, men har inte råd att kapprusta. Den ryska flottan har rostat bort, alla är tacksamma för det, dess strategiska uppgift är att hota banden över Atlanten.

      Den ryska befolkningsutvecklingen har lett till att Ryssland har grovt sett halva USA´s befolkning och en tredjedel av EU´s, och produktivitetsutvecklingen hänger bara med i vissa branscher. Rysk nativitet pekar på befolkningsminskning.

      Det är alltså inte så mycket med problem med Ryssland för andra än ryssarna, inte så mycket att klaga på.

     • Borsj, det här med minskad nativitet är dock inte bara ett problem i Ryssland för den vita europeiska befolkningen. Det ser likadant ut i Sverige och övriga västvärlden där den vita befolkningen minskar! Sen undrar man ju vad det är för band som Europa ska ha över Atlanten till USA? Ska EU vara menlösa vasaller som låter sig utnyttjas eller börja ställa krav på gangsterimperiet att fixa till demokratin och ekonomin? Och framförallt sätta press på USA att nedrusta och sluta starta krig och konflikter. Visserligen är det deras ”affärsmodell” men den är inte speciellt bra varken för skattebetalarna eller vanligt folk som svälter i USA vilket blir alltmer uppenbart! Men visst är det så att USA:s militärbudget inte ger så speciellt mycket vapen eller krigsmaterial för pengarna utan det mesta slösas bort på korruption och militärbaser utomlands. I Ryssland verkar det mesta av pengarna hamna på vapenköp och tillverkning. I Ryssland verkar dock större delen av befolkningen nöjd med utvecklingen där särskilt jämfört med Sovjettiden och kaoset under 1990-talet som skapades av oligarkerna. Rysk nativitet ligger helt i balans på ca 144.5 miljoner invånare men det finns ju miljoner illegala migranter i Ryssland så den verkliga siffran är nog en bit över 150 miljoner.

     • Borsj, USA har inte alls tagit hem de flesta utlandstrupperna. Man har fortfarande över 1,000 militära baser på utländsk mark, man har över 60% av sin massiva krigsflotta stationerade i västra Stilla Havet, USA har ockupationstrupper i Europa, Japan, Sydkorea, Filippinerna, Syrien och Irak. USA har militär erövrat Guam och annekterat ön. USA har försökt att ta över kontrollen av Hong Kong, Xinjiang och Tibet, och även Vietnam, men misslyckats. USA ockuperade med ”vita terrorn” från 1959 till 1987 Taiwan i ett blodbad, och håller idag ön ett järngrepp. Taiwan är intressant. Det regerande USA vänliga DPP partiet har makten och sägs ha valts. Hur kommer det sig då att lokala utredningar har funnit att 60%, 64% och 72% av innevånarna vill närma sig Kina. Har USA manipulerat röstningen och valet. Dom är ju kända för att vara mästare på demokratimanipulationer. Inte minst anklagade i sitt eget val nyligen.

  • Tänk om man hade satsat krigspengarna pengarna på att utveckla företag och på utbildning. Det hade gjort stor skillnad.

 3. ”lika tydlig som trenden till ökningen av miljardärernas tillgångar.”

  Första meningen intressant.
  Men borde analyseras vad ökningen består av.
  För min del tror jag det beror på allt färre äger fler och framförallt växande större företag.
  Som kan bli riktigt stora som till exempel företaget Google.
  Men vad dess reala värde består av förstår inte jag.
  För mig ter sig sådana företag mer som en uppblåst jätteballong.
  Skulle den gå sönder finns ingenting av direkt värde kvar. Som går att sälja alltså.
  Det här tror jag blivit möjligt genom att de globala politiska vänsterkrafterna är med och inte motsätter sig.
  Det är förstås på rent politiska grunder därför det är betydligt enklare att påverka en opinion där ett färre antal äger produktionsresurserna och resten är deras ”tjänare” men samtidigt också dess åtnjutare av de produkter som framställs.

  • Det finns fler exempel på galenskapen än Google…Tesla t ex värderas i den spekulativa aktievärlden lika högt som sex av de största biltillverkarna tillsammans trots att Tesla aldrig gått med vinst och inte tillverkar speciellt många bilar…Klimathysterin, media och bidrag från politiker har skapat denna spekulationshysteri! Aktien är i sig inte värd många kronor om man skulle se på den ur krass ekonomisk synvinkel! Ett annat exempel är Apple som säljer förra årets teknik till dagens priser.

   • Västs börser har blivit ett pyramidspel och en roulette där man spelar med lånade låtsaspengar. Kina var likadan, men nu har folk fått fingrarna brända ett par gånger, och regeringen har ögonen på spekulationen och slår ner på den. Jack Ma’s IPO satte man ju effektivt stopp för. De är en anledning till att USA/UK var så desperata att behålla kontrollen över Hong Kong, vilken nu börjar bli väldens säkraste och bästa plats att investera. Försöket av USA och UK att ta över Hong Kong kan nog anses avslutat nu med Media mogul Jimmy Lai Chee-ying i domstol, och förväntas få ett långt straff, och de flesta ”aktivisterna” aka ”demokratikämparna” sitter nu i fängelse eller är eliminerade. Det har även visat sig att USA skickade och bekostade utbildning i för färgrevolutionärer som Joshua Wong och gelikar på ett lyxhotell i Davos. USA backade dessa ”revolutionärer” helt för att dom skulle åstadkomma ett regimbyte i Hong Kong. För att kunna störta en regering måste man vara organiserad. Wong och kompani fick utbildning i hur man förbereder en revolt genom att utbilda, indoktrinera och organisera ”trupper”, studenter, organisera en revolt, hur man skall uppträda på gatorna, hur man skall hålla samman, hur man samtalar med polisen och övervakar polisens rörelser, och hur man uppträder efter en arrest. USAs CIA via NED och NDI finansierade dom med US$460,000 årligen

  • Jätteballongen är punkterad nu, pyspunka, snart spricker den. USA propagandan är lika stark idag som förra seklet i Tyskland.

  • Lästips till arbetarklass som egentligen inte är det

   ”How is it citizens struggle to eat in one of the richest countries in the world – which pours billions per day into our military? A post-scarcity world where we throw out 40 percent of all food? You thought it was just your aunt’s casserole but no, literally millions of tons of untouched food splatters into landfills — a lot of it never even makes it to your plate.”

   https://consortiumnews.com/2020/12/11/lee-camp-the-pandemic-dirty-dozen/

 4. Framtiden är oviss, den som spekulerar rätt vinner, den som spekulerar fel försvinner. Många biltillverkare kommer att försvinna, vissa satsar på elbilar. Apple är ett framförallt ett designföretag som klarat sig bra på kundernas trohet. Skadeglädje över Apple är svår att förstå, köp något annat, det råder valfrihet.

  • Nu var det ju hysterin kring spekulation och övervärdering av företag vi diskuterade! Javisst är det en gåta varför många låter sig luras av Apples dyra och i många fall ganska mediokra produkter men om folk vill låta sig luras så låt dem bli lurade. Men så fort Apple nämns dyker Apples fanboy-club upp och ska tala om att alla som inte köper Apple har fel…Ett ganska märkligt fenomen som borde studeras! Nu är det ju så Steve att det är spekulationsekonomin som håller på att skuldsätta sönder länderna i västvärlden och det vi ser hända nu är att västvärlden är närmast bankrutt. Att avskaffa den reala ekonomin och införa luftekonomi skapar ingen riktig tillväxt! Ännu mer lån och skulder är ingen lösning och det senaste vanvettet är ju EU:s nya pengarullning som klubbades igenom i Bryssel!

 5. Ett tydligt klassmärke i USA är stor övervikt, det fattiga är fetast. En ökning med 59% i Massaschusetts kan tex vara från 7 till 11 personer. Livsmedelskuponger har de haft sen New Deal. Lockdown har stängt in ensamstående personer.

  Det här är en sån artikel som hänvisar till tomma påståenden och ogenomträngliga tyckanden, att spridas som virtuellt gift. USA räddade Sovjetunionen med veteexport ett flertal gånger, Sovjet startade och stoppade krig i Afrika som utpressningstaktik för att rädda partiet undan hungerkravaller. ”Skicka vetet så slutar marxistgerillans attacker”

  • Aktade CDC skriver The prevalence of obesity was 42.4% in 2017~2018. [Read CDC National Center for Health Statistics (NCHS) data brief]
   From 1999–2000 through 2017–2018, the prevalence of obesity increased from 30.5% to 42.4%, and the prevalence of severe obesity increased from 4.7% to 9.2%. [Read CDC NCHS data brief]

   Among men, obesity prevalence was lower in the lowest and highest income groups compared with the middle income group. (Prevalens=förekomst)

   Michigan tillhör de delstater med högst prevalens. Den i särklass ledande staten i dödliga, brutal, folkhälsovidriga krig är ju USA. Sök under ”Internationellt för artiklar.

   USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder..

  • Och så kommer Gue själv med tomma påståenden och ogenomträngliga tyckanden! Men visst är fattiga fetast i USA och det beror på felaktiga kostvanor…Sen har vi ju smala fattiga uteliggare i miljontal också som inte har pengar till mat och bostad!

  • Historien förtäljer att det var sovjet som kom till Abraham Lincolns undsättning då denne var ansatt av City of London som i maskopi med slavägarna förde kriget mot honom. Varför förde City of Lönndom krig mot Lincoln? Jo, frö att denne ville trycka sin egen valuta och inte förlitat sig på bankirvampyrens dito. Det är den verkliga anledning till varför Lincoln mördades också.

   Läs mer här @Gue: https://www.globalresearch.ca/today-multi-polar-potential-missed-chance-1867/5715011

   Ryssland är generös nog för att skänka mat till de hungerns i USA. Skulle tro även Sputnik V den berömda Ryska vaccinet som håller på att göra succé i bland annat Indien. Ryssaland hjöälpte jo Italien i våras med Cornona bistånd.

   Sovjet vann andra världskriget. Om det är en historia som inte faller i smaken så råds @Gue kolla påhitt historia om WWII i Hollywood filmer.

 6. Sovjet bildades 1918, Lincoln sköts 1865. Det är fullt möjligt att Ryssland har ett fungerande jordbruk efter socialismens fall, men socialismens skador brukar vara omfattande. USA har ett planetens mest effektiva jordbruk, socialismen har planetens minst effektiva jordbruk. Det stämmer att när det gäller att offra andra för saken är socialister mest generösa.

  • * Tillväxten i Kina var mycket god även under en stor del av Maos tid, omkring 5-6 % per år, enligt uppgifter jag sett. Enligt uppgifter från Världsbanken var medellivslängden i Kina 36,3 år 1960 , 66,8 år 1980, 70,3 år 2000. Motsvarande siffror för Indien var 44,3 år, 54,2 år och 62,9 år. Medan medellivslängden i Kina ökade med 30,5 år mellan 1960 och 1980, en period då Maos politik i stort sett tillämpades uppgick ökningen i demokratiska, kapitalistiska Indien till 9,8 år.

   Källa: Världsbanken. World Development Indicators online.                                              I Minqi Li. The rise of China and the demise of the capitalist world economy. New York:Monthly Review Press, 2008.

   Kina 70 år – vad har hänt?

   Sovjetunionen under mellankrigstiden – historien skrivs om nu.

   * Ur en intervju med den kände vänstermannen och lingvisten professor Noam Chomsky i Counterpunch

   ”Se på det maoistiska Kina, som alla förväntas avsky. Om man ser på det så sparades 100 miljoner liv jämfört med det demokratiska kapitalistiska Indien, tack vare hälsoprogrammen på landsbygden. 100 000 000 (100 miljoner) människoliv är inget litet antal (motsvarar c:a drygt 15 % av befolkningen, dvs. c:a 1,5 miljoner av Sverige befolkning), och siffran innefattar den stora hungersnöden. Ingen kan tala om det. Och om man ser på de kapitalistiska reformerna så minskade dödligheten mycket kraftigt under Mao, men började plana ut 1979.” – Intervju med Noam Chomsky

   • Nja, först, glöm inte att ”socialism” är inget entydigt, socialismen en gång i Sovjet, Tyskland, Italien och Kina var alla grenar på samma träd. Socialismens öde i Sovjet, Tyskland och Italien är känd. Kina dumpade sovjetkommunismen 1958, bröt med Sovjet, och Kina dumpade kommunismen helt 1978. idag har man utvecklat socialism med kinesiska förtecken, och det fungerar alldeles utmärkt. Tillväxten i Kina under Mao var helt korrekt 5-6 % per år, men från en absolut bottennivå. Får du 1,000 kalorier mat per dag svälter du, ökar den 100% till 2,000 svälter du fortfarande trots fördubblad mat, du behöver 3,000 för att överleva och 5,000 för att leva gott. Siffror säger inte hela sanningen. Däremot skall vi komma ihåg att de som upplevde maktskiftet 1949 beskriver det även idag som att gå från helvetet till paradiset. 1950 var medellivslängden i Kina omkring 30 år, sista mätningen (Peking) 82.5 år. En rätt hygglig förändring. De som levde genom Mao tiden 1949 till 1978 beskriver den som en ren katastrof, men den var bra mycket bättre än under demokratin 1912 till 1949. Under Mao tiden gjordes åtskilliga stora framsteg, absolut, men även katastrofala misstag. Det var egentligen inte förrän för 15 år sedan Kina började få ordning på torpet. Summarum är att det är dagens demokratier som är dagens växande katastrofer, se bara på Sverige och USA. Kina har infört folkstyre, och västs demokratisystem är över 200 år gammalt och helt enkelt dysfunktionellt som samhället har utvecklats med dagens teknologisamhälle. Demokratin behöver utvecklas, men är satt i sten, så något behöver hända.

    • Du håller nog med att varken Sovjet eller Kina var ”kommunistiska” stater. Man hade en slags socialism under svåra förhållanden som man såg som ett slags stadium för kommunism längre namn. Partiets namn ”kommunistiska…” angav att man hade kommunism som mål.

     Vilka ser du som de socialistiska dragen i Kinas nuvarande politik?

 7. Tragiska.Så tragiska usa.Vi får då kolla med ryssarna om dom kanske har lite vinterkläder o skänka dit,om Herr Putin tillåter. Tragiskt av usa

 8. Trots detta,så genomför usa ett sanktionskrig mot allt och alla,detta är helt självförvållat. Hundratals miljarder till militär industrin hela tiden,men låter dessa miljoner folk svälta. Hur kan man köra ner sej såhär. Aja men till skillnad av usa så har ryssarna faktiskt god hjärta.Ja får nog skicka brev till ryska regeringen,och fråga om dom kanske kan tänka sej att skänka 1procent av vinsten för världens första vaccin Sputnik 🤣🤣

 9. En jämförelse med tex Sverige vore intressant. Hur många får försörjningsstöd, bostadsbidrag och andra sorters bidrag för att klara livhanken?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here