Nästan hälften av ukrainarna öppna för ”kompromiss” med Ryssland för att avsluta kriget

1
492

 

Red: Omkring 14/1 kom en rapport om att stödet för vapenleveranser till Ukraina minskar i Europa. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/land-for-land-har-minskar-stodet-for-vapenleveranser-till-ukraina

SvT skriver ””Det folkliga stödet i Europa låg på 62 procent under maj-juni 2023. Ett halvår senare har det fallit till 57 procent . Det är det största tappet sedan mätningarna började göras sommaren 2022.”

STÖRST OCH MINST STÖD (JÄMFÖRT MED MAJ-JUNI 2023)

Störst stöd
Albanien 93 % (+3)
Sverige 91 % (-2)
Finland 90 % (+1)
Nederländerna 85 % (0)
Polen 85 % (-1)

Minst stöd
Serbien 15 % (-5)
Cypern 31 % (-5)
Bulgarien 31 % (+1)
Slovakien 34 % (-3)
Grekland 37 % (-6)

_______________________________

Den välkända tidskriften Newsweek i USA rapporterar att 44 % av ukrainare i november var för en kompromiss med Ryssland för att få slut på kriget
https://www.newsweek.com/nearly-half-ukrainians-open-compromise-russia-end-war-poll-1849188

Har siffrorna ändrats? Om något tror jag att siffrorna är högre nu.

Stödet bland ukrainare för en förhandlingslösning för att avsluta kriget som startades av Ryssland har ökat under de senaste nio månaderna till nästan hälften av befolkningen, enligt en opinionsundersökning.

Medan kriget fortsätter in på vintern med stora förluster på båda sidor, finns det ännu inga tecken på att Ukrainas president Volodymyr Zelensky och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin söker samtal för att antingen pausa eller avsluta kriget.

Zelenskyj har upprepade gånger sagt att ett av Kyivs krigsmål är att återta ryskockuperat territorium i Donbasregionen och Krim, som Putin olagligt annekterade 2014.

En undersökning från det ukrainska sociologiska företaget Rating, som rapporterades i media i både Ryssland och Ukraina, har dock antytt att människor i Ukraina är mer öppna för förhandlingar än de var i februari.

 En opinionsundersökning från det ukrainska företaget Rating har visat att 44 procent av befolkningen i november var öppen för samtal för att få ett slut på kriget som startades av Ryssland.

De ansåg att det var nödvändigt att ”söka kompromisslösningar i förhandlingar med andra länder”, enligt en översättning av den ukrainska versionen.

Denna siffra var en ökning från 35 procent i februari – ett år efter starten av den fullskaliga invasionen, enligt diagrammet i undersökningen med rubriken ”Vad tror du är det verkliga sättet att avsluta kriget?”

Det var också 35 procent i juli 2023, en månad efter att Ukraina inledde sin motoffensiv för att ta tillbaka ryskockuperat territorium.

Medan förra månadens siffra på 44 procent är en liten nedgång från de 48 procent av respondenterna i september som trodde på förhandlingar, har andelen ukrainare som är för att kämpa tills ryskockuperade territorier befrias minskat under loppet av detta år.

Den ukrainska nyhetsbyrån Strana rapporterade att det fanns fler anhängare av en kompromiss bland yngre ukrainare i åldern 18-35 år (45 procent) och i östra delen av landet (51 procent).

Samtidigt sågs stöd för fortsatt krig i den äldre gruppen (36-50 år) och i västra delen av landet med 50 procent vardera.

Ingen felmarginal angavs i undersökningen och Newsweek har kontaktat såväl Rating som det ukrainska presidentkontoret för en kommentar.

Kommersant var en av de ryska medierna som rapporterade om resultaten, som de sammanfattade med att 48 procent av ukrainarna ”är för att vägra förhandlingar med Ryssland och fortsätta fientligheterna tills alla territorier är återlämnade.”

”Ukrainarna är nästan lika splittrade i frågan om hur man ska avsluta den militära konflikten med Ryssland”, sade Kommersant och noterade att 44 procent ”var för att avsluta fientligheterna.

I november rapporterade Bloomberg om en undersökning från företaget Russian Field som visade att nästan hälften (48 procent) av ryssarna vill att Putin ska inleda samtal för att avsluta kriget, vilket var första gången som de som ville ha förhandlingar hade överträffat de som ville fortsätta strida, vilket uppgick till 39 procent.

Föregående artikelPlanen att dela upp Ryssland avslöjad
Nästa artikelSverige får inte stödja Israels folkmord i Gaza! Nej till krig mot Jemen!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Jag skulle misstänka att det är några procent högre än så kring 50procent om inte något högre än de också. Skulle tro att många som vill och önskar Fred/ förhandlingar EJ vågar vara öppna om det. Det är min övertygelse av vad jag sett senaste året. Det borde göras upprepade seriösa OCH anonyma mätningar flera gånger under par månader kring detta. Är säker att finns många fler som av olika anledningar EJ vågar säga annat än vad tiggaren och hans följe bestämt sedan längesen. Många fler har HELT i onödan dött senaste året. Man är krigströtta. Men framförallt har Ukraina EJ fått skit tillbaka genom sina mycket hypade vår/sommar och höst offensiver. Det är ENDAST terrorattentat man genomför regelbundet HELA senaste året utan MINSTA hemmaplan vinst. Det är ENDAST terrorattentat på löpande band utan riktiga mål där man ens kan eller vunnit någon mark tillbaka. Men även dessa siffror är bra, men jag misstänker och tror siffrorna är högre just nu

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here