Natos nya aggressiva koncept 2022

4
1303

Återger delar av en artikel av Lars Gunnar Liljestrand https://www.alliansfriheten.se/natos-strategiska-koncept-2022/ i Alliansfriheten.se. Läs hela artikeln!

Natos strategiska koncept 2022

* Nato antog ett nytt strategiskt koncept vid mötet i Madrid den 29 juni som ersätter det tidigare från 2010. Skillnaderna mellan koncepten är så stora att man kan tala om två olika världsuppfattningar.
År 2010 var Ryssland en partner som Nato som ansåg var viktig att samarbeta med. Idag är Ryssland utpekad som fiende vilket beskrivs i konceptet som:
”Den ryska federationen utgör den största och mest direkta hotet mot alliansens säkerhet och mot fred och stabilitet i det Euro-atlantiska området.” Och vidare:
”Ryssland söker upprätta intressesfärer och direkt kontroll genom hot, undergrävande verksamhet, aggression och annektering.”

* Natos ser Ukraina som en ”nära partner” och man skall fortsätta försvara landets suveränitet och territoriella integritet mot rysk aggression. Man ger dock inga bindande löften om militärt stöd.

* Kina omnämns nu för första gången i ett strategiskt koncept och utpekas som ett potentiellt hot på flera plan:

* Idag står Sverige och Finland med ansökningar om Nato-medlemskap och på samma sätt som 2008 har USA aktivt tryckt på för att få med oss i alliansen.

* Historien visar att Nato:s provocerande utvidgningar fram till Rysslands gränser inte är fredsskapande utan tvärtom ökar spänningar och krigsrisken.
Det strategiska konceptet 2022 ger få öppningar för fred och avspänning men istället visar en allians som pekar ut fiender och rustar för krig.

Föregående artikelFira USA:s nationaldag med 4 juli kommittén!
Nästa artikelÖversittaren på skolgården – och i världen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. 4 juli 2022 17:36
  https://riafan.ru/23519686-satanovskii_nazval_rokovoi_oshibkoi_shvetsii_i_finlyandii_otkaz_ot_neitraliteta_v_pol_zu_nato
  Satanovsky kallade Sveriges och Finlands ödesdigra misstag för att avvisa neutralitet till förmån för Nato.
  I en intervju med People’s News noterade han att dessa länder gör ett ödesdigert misstag.
  Enligt honom förstår alla utom Helsingfors och Stockholm att vid en konflikt med Ryssland kommer det militärpolitiska blocket att förstöras.
  ”Nu, med tanke på spänningen mellan Nato och Ryssland, såväl som situationen i Ukraina, är att gå med i Nato nästan detsamma som att begå självmord i Helsingfors och Stockholm”, sa Satanovsky.
  Statsvetaren betonade att Ryssland behåller överlägsenhet över västländer när det gäller teknik. Efter att ha bestämt sig för att gå med i den nordatlantiska alliansen borde Sverige och Finland, enligt honom, se det som lycka till om de lyckas behålla länderna i sin nuvarande form i händelse av en konflikt.

 2. Vad stod det..; Ryssland försöker upprätta intressesfärer och direkt kontroll, genom hot, utpressning, undergrävande verksamhet (sk nato har deltagit i 50 krig, stats- och regimförändringskupper sedan det katastrofala bildandet), aggression och annektering. Javisst är det så patetiskt att läsa, men så korrekt om det appliceras på nato o de fyra krigsenklaverna självt. Deras projiceringar kan det väl knappast vara ngn människa, som smart använder sin medfödda intelligens, som går på

 3. Den viktigaste slutsatsen man kan dra angående Nato är detta: ” There is no reason to think that NATO’s ambition will meet with understanding beyond its borders.

  As a consequence, the broad refusal to recognize the right of the West to lead means there will no longer be a world order based on Western rules.”

  det är slutsats som dras på basis av äkta/stringent analys inte en massa ble he ble he från exempelvis Winiarski Wolodarski Lundberg och Oksanen (Qvist)

 4. Oavsett allt militär hjälp som Ukro-nazisterna får av USA/Nato/väst så kommer Operation Z att lyckas. Ukraina ska de-nazifieras och de-militariseras. Nu när Lischiansk är befriat så är siktet ställt på Odessa –

  Nato kommer att dra sig tillbaka till 1997 års gräns innan den kollapsar av sin egen dynga strax därpå. Stoltenberg fra Oslo ska då anmäla sig till arbetsförmedlingen i Bryssel🥱

  https://www.rt.com/russia/558443-military-operation-ukraine-goals-reach/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here