Netanyahu säger till USA: ingen palestinsk stat efter kriget

10
657
U.S. Secretary of Energy Rick Perry meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Prime Minister’s Office in Jerusalem, July 23, 2019…Photo Credit: Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem

Netanyaho säger att Israel måste kontrollera ”hela territoriet väster om Jordanfloden”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu  sa på torsdagen  att han har sagt till USA att det inte kommer att finnas någon palestinsk stat i något efterkrigsscenario, och att Israel måste kontrollera hela territoriet från Jordanfloden till Medelhavet, vilket inkluderar Västbanken och Gaza.

”I alla framtida arrangemang … behöver Israel säkerhetskontroller på allt territorium väster om Jordanien”, sa Netanyahu på en presskonferens. ”Detta krockar med idén om suveränitet. Vad kan man göra åt det?”

Uttalandena kom efter att utrikesminister Antony Blinken förespråkat skapandet av en palestinsk stat. Andra amerikanska tjänstemän har framfört idén om att koppla israelisk-saudiarabisk normalisering till skapandet av en palestinsk stat i framtiden, men Netanyahu har förkastat båda idéerna.

”Denna sanning säger jag till våra amerikanska vänner, och jag sätter käppar i hjulet för försöket att tvinga oss in i en verklighet som kommer att äventyra staten Israel”, sa Netanyahu.

En NBC News- rapport   som publicerades på onsdagen sa att USA tittade förbi Netanyahu för eventuella framtida arrangemang, med en tjänsteman sa att den israeliska ledaren ” inte kommer att vara där för alltid.”

Netanyahu svarade på rapporten genom att antyda att han är den enda som står i vägen för en palestinsk stat. ”Den som talar om ’dagen efter’ Netanyahu talar i grunden om skapandet av en palestinsk stat med den palestinska myndigheten”, säger  han.

John Kirkby

John Kirby, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, svarade på Netanyahus kommentarer  om ingen palestinsk stat. ”Vi ser det självklart olika”, säger han. Medan Biden-administrationen vidhåller att den motsätter sig den israeliska ockupationen av Gaza när konflikten väl är över, fortsätter USA att ge Israel ovillkorligt militärt bistånd och andra typer av stöd.

Hittills har den israeliska slakten i Gaza dödat över 24 000 palestinier och skadat över 60 000. När konflikten drar ut på tiden kan många fler palestinier dö av svält och sjukdomar orsakade av den brutala belägringen. Enligt  en rapport på israelisk tv  sa Netanyahu denna vecka att kampanjen kan fortsätta in i 2025.

Red: Palestina (arabiskaفلسطينfilastin), formellt Staten Palestina, (arabiskaدولة فلسطينdawlat filastin) är en stat som genom den palestinska självständighetsförklaringen 15 november 1988 utropades av PLO. Staten är erkänd av 135 av världens 193 suveräna FN-stater samt många internationella organ, inklusive Förenta nationernas generalförsamling, som 2012 röstade för att Palestina som stat skulle få observatörsstatus i FN. https://sv.wikipedia.org/wiki/Palestina_(stat)

”Det som i dagligt tal refereras till som 1967 års gränser är vapenstilleståndslinjerna från 1949, dvs situationen före det s.k. sexdagarskriget 1967. Säkerhetsrådsresolution 242 från 1967 fastställer att Israel ska dra tillbaka sina trupper från de områden som ockuperats under sexdagarskriget. Den tvåstatslösning som Sverige, övriga EU och en absolut majoritet av världssamfundet förordar utgår från 1967 års gränser och att slutstatusfrågorna, inklusive gränserna, ska framförhandlas mellan Israel och Palestina. Målsättningen är att dessa två stater ska kunna leva sida vid sida i säkerhet och i fredlig samexistens.” Regeringen om 197 års gränser-

Föregående artikelMccarthyismen sticker upp sitt fula hydrahuvud i Sverige!
Nästa artikelAndreas Malms ”Fossil Capital” påvisar kapitalismens fokus på fossila bränslen. Hamnar snett i en slags ekosocialism?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. För några veckor sedan upprördes en hel del av de västerländska politiska, och dessutom väldigt politiskt korrekta, etablissemangen över de över hela världen indignerade och upprörda demonstrationerna för det palestinska folkets fred, mot krig och mot de fascistisk-sionistiska folkmordsangreppen mot Gazas civila befolkning. Tydligen var det mest upprörande ett slagord som skanderades: ”From the River to the Sea” (från floden Jordan, till Medelhavet) – Palestina kommer att bli fritt. I en hel del länder ahr till och med ramsan bannats och förbjudits. De som skanderar denna ramsa, helt naturlig för de som vill ha en jämlik stat för alla som bor i Israel och det ockuperade Palestina -som rent geografiskt utan minsta ifrågasättande ligger just mellan floden Jordan och havet – nu här och var helt bannade liksom förbjudna slagord -som tydligen främjar den berömda ”antisemitismen”.

  Netanyahu har nu kommit ut ur garderoben – inte som den kända våldsman, barnamördare och slaktare som han är erkänd som – utan också som politiker.

  Hans högerparti Likud har nämligen ända sedan 1970-talets början haft som partiets slagord (håll i er nu!): ”Från havet till floden” – det är Israel.

  Undrar hur herrar som Gunnar Hökmark, hela det svenska folkpartistiska Liberalerna och de snart väldigt klibbigt blodsindränkta israelkramarna i KD-partiet känner för detta ja, omvända, och lika ”antisemitiska slagord”. Fast bara geografiskt spegelvänt.

  Skall också detta slagord förbjudas i flera europeiska länder nu likaså? Likuds slagord som, ja…”antisemitiskt”.

  Länge leve ett fritt Israel och Palestina, från havet till floden – fritt från Likuds nazism och fascism. Netanyahu har bara visat att denne politiker är nu officiellt helt isolerad i världen. Hans etniskt rensade enstatslösning stöds av ingen – förutom i hemlighet just av sionisterna i Washington.

  Besluta om att skicka FN-trupper till Palestina som ett led av den tvåstatslösning nu alla länder i världen är eniga om -mot Netanyahus vilja- och basera dessa i såväl Gaza som på Västbanken, i östra Jerusalem-Al Quds liksom på Golanhöjderna. Väl där kommer den största och svåraste uppgiften för det internationella samfundet: att återsända alla inresta religiösa fanatiker och fascistiska sionister på främst Västbanken (de lär vara mellan 750 000-800 000) till deras ursprungligsländer -de flesta är amerikaner, och detta land har veterligen ingen som helst landbrist, så, ja, de kommer att få en egen boplats hemmavid också. Den av Israel resta skammens Sionistmuren kan flyttas med lätthet till 1967 års godkända gräns med israeler på västra sidan och palestinier på östra sidan. De bostäder ockupanterna byggt på Västbanken blir en utmärkt början till ett skadestånd till det palestinska folket för den israeliska förstörelsen. Israeliska bankkonton liksom banktillgodohavanden från de personer och företag som stött Israel på många olika vis i dess förstörelse och folkmordspolitik, bör beslagtas världen över och betalas till Palestina som kompensation.

  Palestina bör också, liksom alla andra länder som är medlemmar i FN, tillerkännas ett fullt rättmätigt militärt försvar med förmåga att skjuta ned inträngande israeliska raketer, missiler och flygplan liksom attackhelikoptrar.

  Så herr führer Netanyahu – skall Era ord om ett land från havet till floden få gå straffbefriade? Skall ni sionistiska barnmördare alltid få komma undan och alltid få stå utanför all internationell lag och rätt? Har Din vit-makt-stat och ditt apartheidsystem ännu kraften att lyckas lura oss i omvärlden ännu en gång? Eller är Du i realiteten ändå sionismens egen sista dödgrävare?

 2. Ingen Palestinsk stat?
  Vad innebär detta för det palestinska folket?
  Skall dom fördrivas utanför Israel eller måste dom leva som inneslutna lagergångar?
  Har Netanyahu funderat hur en sådan lösning skall verkställas?
  Kommer västvärlden att underordna sig dessa cyniska tankegångar
  som är bortom varje civiliserad ordning?
  Det är inte osannolikt, ty den människosynen finns i Västs DNA
  genom sina erövringståg. Inte minst i Afrika och Sydamerika.
  Kan tyckas, det hände i en annan tid förvisso men den finns där levande
  i en väl omformad förljugen. skepnad.

   • Israel, liksom dessa nordamerikanska förenade delstater, två hav bort – har snart bara varandra. Kommer Trump tillbaka till makten blir det allt (ännu) hårdare pro-israelisk politik. Vill demokratiska partiet åstadkomma något nu (med sina unga och mer radikala och pro-palestinska väljarskaror som just nu avskyr Bidens politiska lamhet) – har de just nu 11 månader på sig.

    Den stora utmaningen för hela världssamfundet blir hur de drygt 750 000 illegala ockupanterna på Västbanken skall evakueras ut ur Palestina. Här måste man gå hårt fram – det kan bli beväpnade uppror bland ockupanterna, liksom terrorattentat.

  • ”Det som Benjamin Satanyahu säger är det som gäller.”
   Det bedror på att han företräder USAs intressen medan USA spelar teater för omvärlden och låtsas att de bestämmer mindre. Och du och många andra luras att bli USAs medhjälpare i opinionsbildningen.

 3. På nätet någonstans stod en kommentar:”Om Israel inte hade funnits hade USA varit tvunget att uppfinna ett.”

 4. Netanjahus åsikt kring detta är faktiskt inte nytt egentligen. Alla har sett åt vilken riktning det gått under hans ledarskap i flera år nu. Den våldsamma och direkt vidriga bosättar politiken har bara ökat och fortsatt på bekostnad av många palestiniers liv. Många tusentals har tvingats lämna sina hem och flytt också. Det är mellan ca600-700tusen bosättare nu som direkt lever på stulen mark och områden. Usa har år efter år varit garanten för Israels vidriga politik. Man har samtidigt under dessa senaste decennierna nu HELT kört över FN, men även HELT underminerat och försvagat FN också. Biden och company är skitsnackare. Det har varit upprepade demonstrationer i Usa där 100tusentals tagit till gatorna för Palestina frågan. Washington hade massiv demonstrationer på kring 500tusen medverkande personer för bara vecka sedan. ALLA har sett dom massiva civila dödsoffren som sedan längesen passerat över 20tusen döda. Varav majoriteten varit oskyldiga barn och kvinnor. Då utan att ens gå in på den HELT katastrofala förstörelsen och huminitära katastrofen. Det är rena folkmordet som pågår. Men det är även rena krigsbrott efter krigsbrott DAGLIGEN. Israel har begått så många krigsbrott så det är svårt att räkna dessa nu, som fortsatt är pågående DAGLIGEN. Så många andra länder och dess befolkningar har HELT fått nog nu. Det är även valår i Usa nu. Så denna renodlade krigsbrottslingen Biden måste börja mumla om 2statslösning, då det börjar brinna i arslet på honom globalt också. Men det är HELT skitsnack från denna krigskåta idioten. Han satt 8år tidigare också under Obama. Det enda denna krigskåta brottslingen gjort är att prata SKIT. Men Usa har även kört över och försvagat FN också i många år nu vilket är mycket tragiskt. FN ledaren Guetteres utlöste artikel 99 för över månad sedan. Vilket EJ skett på flera decennier, att FN ledaren utlöser artikel 99. För att sätta press på den ständigt krigshungriga Usa. Där man krävde omedelbar slut på striderna och vapenvila. Detta ihop med att huminitära hjälpen skulle genast och akut in. Övriga länderna globalt och där EU helt klart ingår måste ta täten GENAST efter denna rena katastrofen. Utan att MINSTA lilla vänta på Usa som är FULLT med SKIT snack. Det finns EJ andra sätt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here