EU:s utrikespolitikes talesperson: ”Israel stödde Hamas”

4
537
Joseph Borell

I november rapporterade Washington Post att Israel och Hamas är beroende av varandra och att Israel stött Hamas. https://www.washingtonpost.com/world/2023/11/26/netanyahu-hamas-israel-gaza/. Ingen större nyhet precis. DN:s Nathan Schachar, reporter bosatt i Jerusalem. Nathan Schachar har rapporterat om Israels stöd till Hamas tidigare. ”Så blev Hamas räddningen för Netanyahu!?”
Men lite intressant att EU Joseph Borell instämmer, en del av försiktig kritik mot Netanyahos från Väst.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har öppet anklagat den israeliska regeringen för att finansiera Hamas, något som premiärminister Benjamin Netanyahu har förnekat. Borrell utvecklade inte påståendet, som upprepade gånger har framförts av motståndare till Netanyahu och israeliska medier.

I ett tal vid universitetet i Valladolid i Spanien sade Josep Borrell att Hamas ”finansierades av den israeliska regeringen i ett försök att försvaga den palestinska myndigheten som leds av Fatah”, enligt tidningen El Pais.

Netanyahu har skyllt Hamas uppgång på Iran, för att ha stött den palestinska militanta gruppen ”med pengar, utbildning och vapen samt tekniskt kunnande” och underrättelser.

Israel hävdar att Teheran var inblandat i planeringen av attackerna den 7 oktober, då omkring 1.200 människor dödades och många togs som gisslan i den överraskande Hamas-räden nära Gaza. Israel svarade med ett intensivt militärt bombardemang av den palestinska enklaven, som hittills har lämnat omkring 24.000 döda, enligt lokala hälsovårdsmyndigheter. Operationen syftar till att utplåna den militanta gruppen, säger Israel. Hamas har styrt Gaza sedan 2007, då man besegrade Fatah-rörelsen, som leds av president Mahmoud Abbas, i en väpnad konflikt.

I en TV-sänd intervju på torsdagen sade premiärminister Benjamin Netanyahu: ”Iran är huvudet på bläckfisken och du ser dess tentakler överallt från Houthis till Hizbollah till Hamas”, och medgav att IDF har utfört direkta attacker mot landet.

Teheran har förnekat all roll i Hamas angrepp på Israel, och talesmannen för det iranska utrikesdepartementet, Nasser Kanani, sade att sådana anklagelser var ”baserade på politiska skäl”.

Källa: https://www.rt.com/news/590981-borell-accuses-israel-iran-aid/

Relaterat
EU stödjer Israels folkmord i Gaza
DN: Israels förre spionchef: Netanyahu byggde upp Hamas

Föregående artikel100 år sedan Lenin dog. Vad vet Du om Lenin?
Nästa artikelFrige Julian Assange! Manifestationer vid ambassader i Stockholm!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Borrell och EU- imperialismen kan dra långt ner till helvetets djupaste håla, leva där bland likasinnade fascistiska misantroper från USA och UK.

  De europeiska imperialisterna betraktar sig inte som ”extremistiska terrorister”, eller beskriver sitt system av globalt slaveri som sådant. De föredrar epiteten ”civilisation” och ”demokrati”.

  Kapitalismen, som Marx noterade i det kommunistiska manifestet 1848, skapar framför allt sina egna gravgrävare.

  Imperialisterna anklagar andra för ”terrorism”?
  I sanningens namn, vilka är massmördande terroristerna?! 

  Josep Borrells ”europeiska trädgård” frodas och vilken politisk logisk tänkande människa har tillit till detta falska monster, inte Globals eller?
  Siffrornas språk ljuger inte!

  100 miljoner indianer! Vem dödade dem? Den ”civiliserade västern”. angloamerikansk och europeisk imperialism.

  750 000 inhemska australiensare! Vem dödade dem? Den ”civiliserade västern”. brittisk imperialism.

  Fyrtio miljoner döda i första världskriget! Den ”civiliserade västern” Anglo-amerikansk och europeisk imperialism, tysk och japansk imperialism.

  Sextio miljoner döda i andra världskriget! Offren för den ”civiliserade västern”. angloamerikansk och europeisk imperialism, tysk och japansk imperialism.

  Åttio miljoner dödsfall i koloniala Indien på grund av konstruerad hungersnöd. 
  ”Jag hatar indier. De är ett äckligt folk med en äcklig religion. De föder upp som kaniner. Svälthjälp kommer inte att hjälpa dem.” 
  – Winston Churchill

  Fem miljoner koreaner! Det ”civiliserade västern” angloamerikansk och europeisk imperialism.

  Fem miljoner algerier! Vem dödade dem? Den ”civiliserade västern” franska imperialister.

  En miljon indoneser, offer för det ”kalla kriget” i det ”civiliserade västern” angloamerikansk och europeisk imperialism.

  Tre miljoner vietnameser! Vem dödade dem? Den ”civiliserade västern” angloamerikansk och europeisk imperialism.

  En miljon irakier! Det ’civiliserade västerlandet’! angloamerikansk och europeisk imperialism.

  Och otaliga miljoner som dödats till följd av den afrikanska slavhandeln. 

  Eller den utbredda fattigdomen som är resultatet av global superexploatering av det angloamerikanska imperialistiska finansiella systemet. Vilket med säkerhet tar 40 miljoner offer om året.

  Problemet är enligt de imperialistiska ”miljöaktivisterna” eugenikerna att det ”bara är alldeles för många människor”.

  Ungefär 300 miljoner offer under fyra århundraden, det innebär i genomsnitt 750 000 offer för våld och hungersnöd per år (utan att räkna med den pågående förintelsen orsakad av förebyggbar undernäring och relaterade sjukdomar), 2 054 dödsfall per dag, 86 liv per timme och cirka 1,5 ”vackra” människor varje minut, inget stopp, i 400 år! Utan tvekan en underskattning.

  För att inte heller nämna vad som händer just nu i Palestina och Gaza.

  Resultatet?
  Ett gränslöst tal som skiljer det moderna globala kapitalistiskt-imperialistiska systemet från alla brott som begås av ”extremistiska” organisationer och grupper av vilken tillhörighet som helst med en astronomisk storleksordning. Det skiljer sig faktiskt ljusår mellan dem.

  Att prata om ”humanitära” motiv är skamligt från dessa ondskans människor, eftersom de klassificerar andra nationer och länder som acceptabla eller oacceptabla enligt
  den kapitalistiska och imperialistiska ekonomiska ordningen i världen som är djupt orättvis och därför djupt instabil

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here