DN: Israels förre spionchef: Netanyahu byggde upp Hamas

1
915

Jag återger här en artikel bakom betalmur i DN av Nathan Schachar, reporter bosatt i Jerusalem. Nathan Schachar har rapporterat om Israels stöd till Hamas tidigare. ”Så blev Hamas räddningen för Netanyahu!?”

Tamir Pardo, som ledde Israels utrikesspionage 2011–2016, ger Benjamin Netanyahu hela ansvaret för ”dråpslaget den 7 oktober”. Premiärministern gjorde något mycket dumt, sade Pardo under en föreläsning i Tel Aviv:

Han började beskydda en terrorrörelse och inbillade sig att han kontrollerade den.

Pardo, som utnämndes till Mossadchef av Netanyahu, har sällan yttrat sig sedan han avgick. Han gjorde ett undantag i somras, då han varnade för regeringens planer på att ta kontroll över rättsapparaten.

– Jag vill försöka förklara, inledde Pardo sitt föredrag på torsdagen, hur det gick till när ett par tusen Hamasmän, med 50 år gamla vapen och några prylar (drönare) de köpt på Amazon, gjorde regionens starkaste armé schack matt i ett drag den 7 oktober.

Det var för att blockera tvåstatslösningen, med en palestinsk stat på Västbanken och i Gazaremsan, som Netanyahu drev det Pardo kallar ”trestatslösningen”, alltså två helt olika och sinsemellan fientliga palestinska stater, dels det försvagade självstyret på Västbanken, dels Hamas islamistregim i Gaza:

– Alltid, när det talades om fredsinitiativ, så kom vårt patentsvar: ’Hur kan vi förhandla med dem när de själva inte kan enas?’

Det finns, enligt Pardo, exempel på terrorrörelser som valt att bli politiska rörelser och slutat bruka våld, och det finns terrorrörelser som krossats och försvunnit från kartan:

– Men det finns inga exempel på terrorrörelser som låtit sig tämjas och avskräckas av sina fiender.

Under varje omgång strider med Hamas kring Gaza frågade underrättelsechefer och generaler Netanyahu och hans ministrar vad de ville göra om Hamas störtades.

– Vi påminde dem om att någon måste ta hand om avlopp och sjukvård i Gaza efteråt. Att vi måste tillsätta militärguvernörer där, som mellan 1967 och 1994. Men det ville de inte höra talas om. Vi skulle varken styra Gaza eller förhandla om fred. Så Hamas fick sitta kvar.

Under kriget mot Hamas sommaren 2014 noterade de israeliska befälhavarna att Hamas gjort stora militära framsteg sedan striderna nyåret 2008–2009.

– Hamas hade begått terrordåd och skjutit raketer, men de var nästan värdelösa militärt sett. Nu, 2014, hade de plötsligt ett väl fungerande försvar, med kapabla befäl.

Detta, menade Pardo, borde ha fungerat som en väckarklocka, ett varsel om att Hamas inte var det minsta avskräckt utan rustade intensivt.

Strax efter kriget 2014 kom ett intressant fredsinitiativ från moderata arabledare.

De sade ”Nu är Hamas försvagat, låt oss gripa tillfället och försöka nå en uppgörelse”. Netanyahu sköt idén i sank.

Så mån om Hamas regim var Netanyahu att när Gazas ekonomi sviktade 2015 så tog han kontakt med Qatar och fick det att lova Hamas ett månatligt stöd. I Israel har intrycket varit att Netanyahu accepterade Qatars stöd, men Pardo betonar att initiativet kom från Netanyahu.

Israel, anser Pardo, gjorde ett stort misstag då det inledde kriget samma dag som massakern den 7 oktober:

– Det var vår plikt att först och främst lösa ut gisslan. Staten hade svikit dem. Kriget kunde ha väntat. När Netanyahu höll tal om krigsmålen nämnde han inte gisslan förrän efter mer än en vecka.

Lika förkastligt, enligt Pardo, agerade Netanyahu då han gav USA intrycket att Israel var hotat den 7 oktober:

Vi var chockade, men vi var inte hotade. Vi har klarat oss mot flera arabiska arméer på samma gång. När Joe Biden i sin godhet lovade att USA ska försvara Israel om det inte kan försvara sig självt, så skadade det vårt rykte i regionen.

Relaterat
”Så blev Hamas räddningen för Netanyahu!?”
Vad är Hamas? Antisemitisk terrorgrupp eller nationell befrielserörelse?

Föregående artikelKlimatmötet i Dubai. Stor seger för fossilkapitalet ( högst 0,001 av mänskligheten)
Nästa artikelPutins årliga presskonferens. Nu med alla publicerade svar.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Både Thierry Meyssan och Mathew Ehret har gjort intressanta analyser som fördjupar och båda tar upp muslimska brödraskapet vilket etablissemanget sällan gör beträffande Storbritannien och USAs starka involvering sen hundra år.
  Etablissemanget är hundra procent USAs kontrollerade opposition och det ligger i deras intresse att underblåsa uppfattningen om Israel som en separat makt trots att den finansieras som man förväntar sig för ett brohuvud för USA.
  Iden om Greater Israel är helt enkelt expansionen av US/UK imperiets ’beachhead’
  Det behöver påpekas eftersom över 99% av altmediakommentariatet tror på judars mystiska separata makt.
  Det lyfter av ansvaret från hegemonen.
  Jag gav originallänk till Ehret men den kommentaren verkar inte ha ’fastnat’ så jag prövar med en annan väg
  https://www.vtforeignpolicy.com/2023/12/the-greater-israel-scheme-and-its-global-power-play-a-delusional-recipe-for-armageddon/
  Jag ger ingen enskild länk till Meyssan på https://www.voltairenet.org/en
  Allt han publicerar är läsvärt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here