Vad är Hamas? Antisemitisk terrorgrupp eller nationell befrielserörelse?

10
820
Bildm Carlos Latuffe maj 2021

Jag återpublicerar en artikel i Proletären
https://proletaren.se/artikel/hamas-antisemitisk-terrorgrupp-eller-nationell-befrielserorelse

De senaste två månaderna har Hamas varit en av världens mest omtalade organisationer. Vad vill de och hur har de blivit så starka?

Sedan den 7 oktober – då Hamas tillsammans med andra palestinska motståndsorganisationer genomförde ett historiskt anfall mot ockupationsmakten Israel – har namnet Hamas upprepats otaliga gånger i massmedia. De första veckorna med prefixet ”terrorstämplade”, som sedan dess bytts ut i public service till att helt enkelt bli ”terrorgruppen Hamas”.

I den första versionen nämns aldrig vilka det är som terrorstämplat Hamas, nämligen Israels uppbackare i USA och EU.

Nelson Mandela

Då ska man komma ihåg att den idag över hela världen så uppburne Nelson Mandela tillsammans med den sydafrikanska befrielseorganisationen ANC var på USA:s terrorlista ända fram till 2012 – hela 22 år efter att Mandela frigavs från apartheidstaten Sydafrikas fängelse, och 18 år efter att han valdes till Sydafrikas president när apartheid fallit.

Och varför Hamas skulle förtjäna ”terror”-epitetet mer än apartheidstaten Israel, som dödat omkring 1 500 kvinnor och barn i veckan sedan den 7 oktober, förklaras knappast i SVT och SR.

I Israel är propagandan ännu mer uppskruvad, där heter det från premiärminister Netanyahu att ”Hamas är IS” och att ”Hamas kalifat ska bekämpas av den civiliserade världen likt nazisterna bekämpades”.

Bilden som målas upp är att Hamas dels skulle vara samma sak som IS och dels de tyska nazisternas arvtagare, i att de påstås vilja döda alla judar.

Desinformation om att Hamas skulle vilja döda alla judar har spridits också i Sveriges Radio. Strax efter attacken den 7 oktober påstods det felaktigt i P1 Morgon att Hamas uppmanat till mord på judar i hela världen – vilket Sveriges Radio vägrade kommentera när Proletären uppmärksammade SR:s fake news.

Försöket att blanda ihop Hamas med IS, den enda terrorsekt som kan närma sig Israel i blodtörst, är att fullständigt blanda bort korten. Domedagssekten Islamiska staten vill tvinga fram ett världsomfattande kalifat över nationsgränserna, och har med det målet för ögonen terroriserat och krigat både mot existerande nationalstater, som Syrien, och mot etniska grupper som vill ha en egen stat, som kurderna.

Dagens Hamas är istället i grunden en nationell motståndsrörelse mot den israeliska ockupationen, om än med islamistiska förtecken. Både i Gaza och på Västbanken koordinerar Hamas aktionerna mot Israel med den sekulära socialistiska motståndsrörelsen PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse). Ett liknande samarbete mellan IS och till exempel kurdiska PKK, eller det syriska kommunistpartiet, är otänkbart.

Netanyahus försök att klumpa ihop Hamas med IS klingar ännu falskare med tanke på att det är Israel som faktiskt samarbetat med IS i Syrien mot den syriska regeringen, och låtit ”rebeller” som stred mot regeringen i Damaskus få sjukhusvård i de av Israel annekterade Golanhöjderna.

Redaktör Romelsjö: Läs gärna Israel angriper åter Syrien i strid med folkrätt och FN-stadga. Medger stöd till terrorister
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar Isrels stöd till terroristorganisationen al-Nusra

Samtidigt är bilden om man ser till hela regionen mer komplicerad än i Gaza och på Västbanken – där ockupationsmakten Israel vill förinta eller fördriva inte bara Hamas utan alla palestinier, och där de enligt folkrätten har rätt till väpnat motstånd.

Hamas ursprung i det sunnitiska Muslimska brödraskapet fick även Hamas att ta parti för rebellsidan i början av kriget i Syrien. Organisationen tog avstånd från den syriska regeringen och flyttade sitt högkvarter från Damaskus till Qatars huvudstad Doha. Det är därför Qatar haft en så viktig roll i förhandlingarna om fångutväxlingar mellan den israeliska gisslan i Gaza och de tusentals palestinier som sitter fängslade i Israel.

Relationerna mellan Syrien och Hamas har sedan dess åter förbättrats, och Hamas tillhör samma motståndsaxel mot Israel och USA-imperialismen som Iran, Syrien och shiamuslimska Hizbollah i Libanon.

Likt Hizbollah har Hamas också stor politisk och social verksamhet. Framför allt sedan Hamas ställde upp i och vann valet till Palestinska myndigheten 2006, och sedan dess har styrt Gaza.

FAKTA

Men till skillnad från Hizbollah har Hamas inte benhårt hållit fast vid sitt gamla krav på en enstatslösning. Långt från propagandan om Hamas som kompromisslösa föreslog Hamas efter valsegern 2006 en tioårig vapenvila med Israel, mot en tvåstatslösning enligt 1967 års gränser. En utsträckt hand som nobbades av Israel och västvärlden.

Hamas övergripande mål är att befria Palestina och bilda en stat där också andra religiösa grupper än muslimer ska kunna utöva sin tro i fred och säkerhet. Det framgår klart i rörelsens program från 2017, där rörelsens karaktär som nationell befrielse- och motståndsorganisation slås fast i första punkten.

När organisationen bildades i samband med den första intifadan 1987 var den religiösa tyngdpunkten mycket tydligare, liksom kopplingen till Muslimska brödraskapet. Hamas har sedan dess fått ökat stöd genom sitt konsekventa motstånd mot Israel – liksom PFLP vägrade Hamas erkänna Osloavtalet från 1993 som skapade den palestinska myndigheten, PA.

Läs gärna: ”Så blev Hamas räddningen för Netanyahu!?
I maj 2021 presenterar DN:s Israel-expert Nathan Shachar, boende i Jerusalem, samma tes i artikeln Hamas – Netanyahus käraste fiende

Hamas har också understötts av Israels, och inte minst Netanyahus, eget agerande. Netanyahu har velat ha splittring mellan Hamas och det korrumperade Fatahpartiet, som dominerar PA och som administrerar ockupationen i delar av Västbanken åt Israel.

Samtidigt har Netanyahu de senaste veckorna, i sitt motstånd mot varje politisk lösning, sagt att det socialdemokratiska Fatah är ”lika farliga som Hamas”.

Netanyahu och andra i Israels stats- och militärledning har också i praktiken gynnat det islamistiskt färgade motståndet genom riktade mord och arresteringar av mängder av ledare från det sekulära socialistiska palestinska motståndet, som var mycket starkare på 1970- och 80-talet.

Bland annat mördades PFLP:s generalsekreterare Abu Ali Mustafa av Israel 2001. Ahmed Sa’adat som tog över har suttit fängslad av Israel sedan 2002. 2006 dömdes han till 30 års fängelse.

Sedan dess har Hamas vuxit sig starkare på vänsterns bekostnad – med terrorstaten Israels goda minne.

Föregående artikelNu måste regeringen fördöma Israels våld Judisk organisation och Palestinagrupperna: Ett brott legitimerar inte ett annat
Nästa artikelNormalisering av relationerna mellan USA och Kina vid mötet i San Francisco?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Palestinier är SEMITER.

  Hamas kämpar för SEMITERS nationell befrielse från kolonial och rasistisk ockupation.
  Därför är Hamas INTE och inte heller kan vara en ”antisemitisk”.

  Vår tids värsta antisemiter däremot begår fruktansvärda antisemitiska brott mitt under ljusa dagen där de hittills har mördat närmare 20,000 Palestinier varav ca 70% är BARN och KVINNOR – på bara 62 dagar.

  Aldrig har så många SEMITER dödats på så kort tid som nu i det 21:a seklet. Apartheid israel – vår tids värsta organiserad antisemit: https://www.globalresearch.ca/the-genocidal-state-of-israel-let-it-happen-or-make-it-happen/5841956

 2. Nelson Mandela sade en gång en mycket viktig sak som vi i världssamfundet borde påminnas om -och recitera i dessa dagar:

  ”Sydafrikas frihet är inte fullständig förrän också Palestina är fritt”.

  Det vi ser i dessa dagar är självklart inte ”Israels rätt att FÖRSVARA SIG” -utan deras orätt att försvara OCKUPATIONEN av Palestina.

  • Jag förstår det våldsfascistiska Israels vänners frustration. Men har du möjligen några egna argument? Eller har Du lika fel som Netanyahu både den 6 oktober, 7 oktober, 8 oktober, 8 november och den 13 december? Är det lustgas det är brist på?

  • No F**k you dirty zionist MF!!!

   Palestinier är SEMITER.

   Hamas kämpar för SEMITERS nationell befrielse från kolonial och rasistisk ockupation.
   Därför är Hamas INTE och inte heller kan vara en ”antisemitisk”.

   Vår tids värsta antisemiter däremot begår fruktansvärda antisemitiska brott mitt under ljusa dagen där de hittills har mördat närmare 20,000 Palestinier varav ca 70% är BARN och KVINNOR – på bara 62 dagar.

   Aldrig har så många SEMITER dödats på så kort tid som nu i det 21:a seklet. Apartheid israel – vår tids värsta organiserad antisemit: https://www.globalresearch.ca/the-genocidal-state-of-israel-let-it-happen-or-make-it-happen/5841956

  • No, F**k you, you dirty zionist MF!!!

   Den eller de som ser till att apartheid israel jämkas med marken skulle göra mänskligheten en jätte stor förtjänst! Och det kommer att bli så sooner or later👌

   Palestinier är SEMITER.

   Hamas kämpar för SEMITERS nationell befrielse från kolonial och rasistisk ockupation.
   Därför är Hamas INTE och inte heller kan vara en ”antisemitisk”.

   Vår tids värsta antisemiter däremot begår fruktansvärda antisemitiska brott mitt under ljusa dagen där de hittills har mördat närmare 20,000 Palestinier varav ca 70% är BARN och KVINNOR – på bara 62 dagar.

   Aldrig har så många SEMITER dödats på så kort tid som nu i det 21:a seklet. Apartheid israel – vår tids värsta organiserad antisemit: https://www.globalresearch.ca/the-genocidal-state-of-israel-let-it-happen-or-make-it-happen/5841956

 3. Inget att förvånas att sionister ljuger.

  Många ”brott” som påståtts ha begåtts av palestinier och som publicerats i media runt om i världen grundar sig på overifierade och felaktiga uppgifter.

  Hamasanfallet gav upphov till spridningen av skräckhistorier, rena påhitt.

  ”40 spädbarn halshuggna”

  En av de största nyheterna som grundar sig på obekräftade källor och desinformation är dödandet av barn och spädbarn, enligt Haaretz. Det en artikel publicerad i den israeliska nyhetskanalen i24 några dagar efter attacken den 7 oktober, som skapade rubriker runt om i världen och hävdade att 40 spädbarn hade halshuggits. När tvivlen på sanningshalten i historien ökade, började andra obekräftade versioner av påstådda grymheter mot barn och spädbarn dyka upp. Bland dem fanns en redogörelse av Golan Vach, chef för Israels militära sök- och räddningstjänst, som påstod sig ha sett kropparna av brända spädbarn. Förra veckan delade en israelisk journalist en intervju med en soldat som hävdade att ”spädbarn och barn hängde på rad på en tvättlina”. Enligt Haaretz är dessa anklagelser falska. Enligt information som samlats in av Israels nationella försäkringsinstitut, har poliser och kibbutzledare hittills bara kunnat identifiera ett enda spädbarn bland de dödade, och identifieringsprocessen var då nästan klar. Andra små barn som dödades den dagen var en fyraåring, två sexåringar och två femåringar. Majoriteten av de dödade barnen var mellan 12 och 17 år, några av dem dog av raketbeskjutning. Enligt Haaretz sa en militär talesman att soldaten som berättade historien om att ”barn hängts upp på en tvättlina” var en reservist som inte talade som officiell representant. När det gäller Vachs vittnesmål sa militären att han uttryckte sig fel och sa spädbarn när han menade barn.

  Brända och avrättade barn

  Ett annat falskt påstående gjordes enligt Haaretz av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som sa till USA:s president Joe Biden att palestinierna ”band ihop dussintals barn” för att bränna och avrätta dem. Det finns inga bevis som tyder på att grupper av barn hittats döda på någon plats som passar in på den beskrivning som Netanyahu gav enligt Haaretz.

  ”Barn bränts i ugn”

  En annan historia, från Eli Beer, ordförande för United Hatzalah of Israel, en frivillig organisation för akutsjukvård, hävdade att ett israeliskt spädbarn hittats bränt i en ugn. Haaretz fann att också denna historia var falsk. En källa till United Hatzalah berättade för Haaretz att påståendet kom från en volontär som trott att han hade sett barnet och spred den felaktiga uppgiften till Beer.

  Andra redogörelser från frivilliggruppen Zaka verkar enligt Haaretz inte heller stämma överens med den tillgängliga informationen om de dödades ålder och plats. En av gruppmedlemmarna sade att han såg 20 brända kroppar av tonåringar i Kfar Aza och ytterligare 20 i Be’eri. Dessa siffror stämmer inte med de uppgifter om barn som dödats i dessa samhällen. Haaretz rapporterade att endast två minderåriga, 14 och 16 år gamla, har identifierats bland dem som hittills dödats i Kfar Aza. I Beeri dödades totalt nio minderåriga, de flesta av dem hittades döda i sina hem med sina familjer. Samma Zaka-volontär hävdade att han hade sett kroppen av en gravid kvinna skjutas i Be’eri, hennes mage söndersliten och med fostret fäst vid henne knivhugget. Han sa att också två barn, sex och sju år gamla, hittades döda bredvid henne. Men av de 87 personer som dödades i Be’eri var ingen sex eller sju år gammal, rapporterar Haaretz. När det gäller den påstått skjutna gravida kvinnan tvivlade invånarna i Be’eri på att händelsen hade inträffat i deras samhälle. Även polisen sa att de inte kände till detta. En källa vid militärbasen Shura, där kropparna identifierades och förbereddes för begravning, förnekade all kännedom om denna händelse. Som svar på Haaretz frågor erkänner Zaka att volontärerna kan ha ”misstolkat vad de såg”. – Volontärerna är inte experter på patologi och har inga professionella verktyg för att identifiera de mördade personerna och avgöra deras ålder, eller för att rapportera hur de dödades, säger Zaka.

  https://www.nyhetsbanken.se/2023/12/israeliska-media-avslojar-israeliska.html

  Max Blumenthal ger fler exempel på israelisk anti-Hamas propaganda https://thegrayzone.com/2023/12/06/scandal-israeli-october-7-fabrications/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here