Israel angriper åter Syrien i strid med folkrätt och FN-stadga. Medger stöd till terrorister

40
2906
Syrien Latakia

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Israel har många gånger angripit Syrien. Brutalt, folkrättsvidigt, men utan kritik från politiker i Väst. Som åter visar att de inte respekterar folkrätt och FN-stadga.

Patrik Paulov skriver på Facebook:

I natt bombade Israel hamnområdet i den syriska staden Latakia vid Medelhavet. Förra gången det skedde var 7 december.
Filmklippet (se länk nedan) visar förödelsen efter attacken. Hamnen i Latakia är Syriens största och livsviktig för införsel av mat, mediciner och alla andra importvaror som invånarna är i stort behov av. De kraftiga explosionerna orsakade skador på närliggande bostäder, butiker och ett sjukhus.

Vid attacken den 7 december var det bland annat matvaror som brann upp. Vad som gick upp i rök denna gång vet jag inte.
Det jag vet är att det i enlighet med FN-stadga och folkrätt är ett brott att bomba andra stater.

Trots detta reagerar omvärlden med tystnad. Varken Ann Linde eller andra ledande politiker i väst fördömer agerandet. Det är som om det är helt okej för Israel att angripa en civil hamn i ett grannland.
Attackerna mot Latakia denna månad är tragiskt nog inte något nytt fenomen. Israel har agerat så här under nio års tid.

Nedanstående rader, inklusive vittnesmål inifrån Syrien, finns med i min bok Syria’s silenced voices – Syriens tystade röster. Texten skrevs 2019 men är tragiskt nog lika giltig idag:
”En av de första israeliska flygbombningarna inne i Syrien ägde rum den 30 januari 2013. De israeliska planen flög in i syriskt luftrum på låg höjd och bombade det militära forskningscentret Jamraya nordväst om Damaskus. Enligt syriska myndigheter dödades två personer.
’Det skedde på natten när vi skulle sova. Det bombades i närheten. Jag trodde det var här i området. Det följdes av luftvärn mot planen. Därefter såg vi en enorm eldsvåda. Då visste vi inte vad som hänt’, skriver May Almoudalal från Qudsaya väster om Damaskus när jag kontaktar henne direkt efter att de israeliska attackerna rapporterats.
Den 5 maj var det dags för nästa omgång flygbombningar i samma område. Jag skriver till May Almoudalal på nytt och hon svarar på kvällen.
’Attacken var väldigt nära och mer kraftfull än förra gången. Jag tror att israelerna vill dra in Syrien och hela regionen i storkrig. Himlen färgades röd och rök täckte hela området. Jag tappade hörseln och har inte kunnat höra bra förrän nu. Vi ser att Israel och ”rebellerna” går hand i hand.’
Det här var de första av hundratals israeliska flygbombningar i Syrien fram till början av 2019. I januari och maj 2013 hävdade Israel att man angripit vapenleveranser till libanesiska Hizbollah. Syrien tillbakavisade detta och menade att det var syriska militära mål.

Vid senare israeliska flygattacker har angriparna hävdat att det rör sig om iranska anläggningar och vapenlager. Syrien har åter igen tillbakavisat uppgifterna och bland annat framhållit att offren för bombningarna varit syriska soldater, inte iranska.
Vid attacken i maj 2013 skrev utrikesminister Carl Bildt följande på Twitter: ’Det råder ingen tvekan om att Israels attack ytterligare komplicerar situationen i Syrien och regionen. Nya faror stiger fram.’
Bildts kommentar summerar den allmänna hållningen i Sverige och övriga västvärlden i förhållande till Israels bombningar. Man ser det på sin höjd som bekymmersamt. Inget politiskt parti i Sveriges riksdag och inte heller någon ledande politisk kommentator eller ledarskribent framhöll det uppenbara, att Israel gått till väpnat angrepp mot ett grannland och därmed brutit mot FN-stadgan.

I det avseendet spelar det ingen roll om Israels påståenden om vad de bombat är sanna eller falska. Även om det skulle handla om vapen till Hizbollah, och även om det skulle handla om iranska militära anläggningar i Syrien, så har Israel ingen rätt att angripa syriskt territorium. Syrien har som alla länder rätt att samarbeta med vem man vill.
Vad hade Carl Bildt eller Margot Wallström sagt om Syrien varit angriparen? Vad hade de sagt om Syrien hade skickat sina stridsplan över gränsen för att bomba vad de ansåg vara fientligt sinnade militära anläggningar i Turkiet, Jordanien eller Israel? Det hade utlöst kraftfulla fördömanden i Sverige och omvärlden.

Direkta militära angrepp är bara en sida av den israeliska inblandningen i kriget. I en intervju i brittiska Sunday Times den 13 januari 2019 erkände den israeliska krigsmaktens avgående stabschef Gadi Eisenkot att Israel, förutom ’tusentals bombningar’ under de gångna åren, har försett stridande syriska grupper med vapen.”
(Fortsättningen på kapitlet om Israels inblandning i kriget finns i Syriens tystade röster. https://www.karnevalforlag.se/bocker/syriens-tystade-roster/)

Film från förödelse i Latakia den 28 dec 2021:

Utdrag ur artikeln samt en kommentar: Guardian: Israeli airstrike sets port of Latakia ablaze, says Syrian media

 

_______________________________________________________________

Israel har angripit grannlandet Syrien över tusen gånger enligt brigadgeneral Amnon Ein Dar. Israel har utfört över 1000 angrepp mot Syrien. al-Qaida-ledare jublar.

Brigadgeneral Amnon Ein Dar

Och inte bara det Tidigare ÖB i Israel, liksom f.d. Mossadchef, medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.

Vidare, I en intervju med Qatar-baserade Al Jazeera bekräftar Efraim Halevy, den förre chefen för Mossad vad många i Mellanöstern och runt om i världen redan anade: att Israel givit ”taktiskt” stöd till Jabhat al-Nusra under hela kriget i Syrien.

Efraim Halevy, före dettaa chef för Mossad.

Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien.

Relaterat

Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar Isrels stöd till terroristorganisationen al-Nusra

Föregående artikelVästvärlden är inte nöjd med Vucics många eftergifter och vill ha full kontroll över Serbien
Nästa artikelRysslands fem budskap efter specialoperationens största flyganfall så här långt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

40 KOMMENTARER

 1. Ann Linde har totalt misslyckats sedan hon tog över,låt oss vara ärliga om det. Hon har ju varit Washingtons nickedocka. Man har aldrig nämnt Assange till nye Washington pajasen nånsin,trots så många bra tillfällen.Man har tydligt tagit sida vid ALLA bord när det gäller det fortsatta vidriga anti-ryska beteendet. Man fortsatt behandla Ukraina regimen med silkesvantarna utan att nånsin ens säga ett ord om alla åren som man medvetet brutit och bryter mot Minsk avtalet. Aldrig kritik någonstans mot Usa i nån fråga. Man gett upp sin neutralitet. Israel rasisterna fortsätter med sina livsfarliga krigsbrott mot ett svagare Syrien som man gjort i 10år nu med sina ständigt bombningar mot landet utan någonsin ett ord av vare sej Sverige eller EU. Över 10år nu har man bombat urskillningslöst mot Syrien och dödat oskyldiga månad efter månad. För att inte nämna all vidriga samma apartheid beteendet mot palestinierna i sitt eget land. Det Washington vill, tänker,säger GÄLLER. Ingen som helst egen utrikespolitik i NÅN fråga. Ingen kritik i NÅN fråga. Vi ser ut som pajasar,men skriker ständigt högt och går på attack mot Ryssland i ALLA frågor helt fel. Man har ingen som helst egen talan mot apartheid rasisterna Israel och låter det som vanligt gå under radarn. Våran regering är falska och knähundar åt Washington i ALLA frågor. Så livsfarligt och vidrigt som rasisterna Israel beter sej inom sina gränser och utanför sina gränser,men inte ett ord.De samma jävla toffel beteende av hela vårat regering

 2. En mer detaljerad artikel skriven av William Van Wagenen, med väldigt många intervjuer av personer som i sin tur intervjuat andra personer som haft en direkt kontakt med ex. al-Qaida.
  Man kan betrakta hans artikel som en gigantisk review av allt som hände i starten av kriget i Syrien.
  Redan år 2009 släppte man ut al-Qaida fångar ur ett amerikanskt fängelse i irak. I fängelset hade de haft sharialagar och tränat sig själva till att bli ännu mer brutala och skickliga jihadistkrigare.
  De hade mördat medfångar. Flera av fångarna var saudier som kommit till Irak under Irak kriget.
  USA och England med deras allierade bl.a. Saudiarabien och Libanon skulle ha koll på dem när de släpptes och se till att de skulle kriga i Syrien
  Det finn starka indicier att de första demonstranterna i Daraa, dödades av salafister, men att syriska regeringssoldater blev beskyllda för det.
  Nedan hela artikeln på länken.

  https://libertarianinstitute.org/author/wvanwagenen/

 3. Det är inte utan inte som världen kallar apartheid israels flygvapen för ISIS-flygvapen. ISIS/Daesh terroristerna är i själva verket inget annat än jihadisterna för israel. Klart att styggelsen apartheid israel ställer upp och begår krigsbrott för deras skull. Detta blir än mer uppenbart eftersom jihadisterna för israel har de facto förlorat, vilket gör att de avskyvärda sionisterna blivit fullständigt rabiata på Syrien, Hizbollah och Iran i första hand men även på Ryssland. Glädjande är dock att bäst-före-datumet för den kriminella apartheid israel regimen närmar sig – implosion härnäst. Sedan så kan sionisterna bygga ett klagomur på Mar a Lago och oja sig över påhittade attacker från antitermiterna eller vad de nu hette 😩

 4. En intressant poäng som ingen verkar vilja ta upp är att dessa anfall uppenbarligen sker med ryskt medgivande. Ännu ett exempel på att ryssarna är suveräna på Realpolitik.

   • Verkligheten.
    Eftersom det enda som syrierna hittills lyckats skjuta ner är ett ryskt spionplan så finns det ju bara 2 svar. Antingen är de ryska luftförsvarssystem som syrierna disponerar värdelösa eller också hindras de av ryssarna för att utnyttja sin fulla potential. Putin har ju heller inte levererat några S400 till Syrien.
    Så länge som israelerna inte angriper ryska mål så verkar det vara OK. Ett sätt för Ryssland att spela på två lag samtidigt! Vi har ju också sett de färska bilderna av Bennetts och Putins kärvänliga möte.
    Det hävdas i media att Israel koordinerar sina anfall med Ryssland för att förhindra ryska förluster.
    Glöm inte heller att det finns ca 1 miljon ryska judar i Israel som Putin inte vill stöta sig med. De innebär ju affärsmöjligheter för ryska företag.

  • Vi vet väl inte vad som exakt har hänt med den senaste (israeliska?) bombningen av Syrien. Israel självt brukar väl aldrig vare sig yttra eller kommentera någonting?

   Det intressanta på senare år, precis som L skriver, är att Ryska federationen verkar vara på god vänskaplig fot med precis alla länder i Levanten/Nära östern: de må vara Turkiet, Israel, Irak, Iran, Libyen liksom Syrien och Palestina, därutöver med Saudiarabien och Jemen. Det är en god politik, speciellt nu när amerikanarna tycks sakna äkta vänner precis överallt mellan Medelhavet och Indiska oceanen.

   Jämfört med den amerikanska diplomatin, är den ryska mycket anpassningsbar och pragmatisk: dessutom långsiktig.

   Man hör ofta numera att den ryska diplomatiska kåren är den bästa i världen: det tillhör inte undantagen att en hitskickad ambassadör faktiskt talar det inhemska språket: från 1980-talets Boris Pankin (som jag själv talat med på ett studiebesök) till dagens ambassadör Tatarintsev, som talar närapå felfri och god avvägd svenska.

   Det hedrar dessa duktiga diplomater, sällan får vi en amerikansk ambassadör som kommer till Sverige som talar svenska till alla som ambassadören möter, som dagens ryske Tatarintsev.

   Ibland kallas internationellt den ryska diplomatiska kåren för landets effektiva fjärde vapenslag -man anar varför!

   Herrar utrikesministrar som gamle mångspråkige bolsjeviken Krasin, Litvinov, Molotov, Vysjinskij, Gromyko och Sjevardnadze liksom dagens högeffektive Lavrov var (är)verkligen som klippta och skurna för sin post.

 5. Det är igen märkligt: Washington och Tel-Aviv klagar alltid över sakernas tillstånd med ”terrorism” och ”kärnvapenuppbyggnad” i regionens fientliga länder (d.v.s. Iran): men de krafter som verkligen INNEHAR kärnvapen (sedan länge) och alltid SLÅR TILL FÖRST militärt finns däremot alltid i de amerikanska och israeliska leden: två länder som bara lyder egna politiska lagar och bokstavligen struntar i internationell lag, utslag i FN och internationella domstolsutslag: de krafterna är amerikanarnas våldsetablissemang och kärnvapenstaten Israel självt, och självklart levererar vapen och specialister till det saudiska illegala anfallskriget mot det lilla fattiga landet Jemen: jordens värsta humanistiska katastrof.

  Dessa två länder lever i det orwellska, underjordiska spegel-underlandet där alla principer och regelverk alltid gäller alla andra: själva har dessa två länder gett sig själva carte blanche (frikort) att strunta i allt av internationellt regelbaserade förhållanden och beteenden.

  Kanske vore det på sin plats vid Syriens återuppbyggnad att de ryska styrkorna uppfyller FN-beslutet att utrymma Golanhöjderna och ge dem åter till Syrien.

  • De ryska styrkorna har väl enbart haft ett uppdrag i Syrien att hjälpa Syriens arme att befria områden från terrorister. Att ge sig på att befria Golanhöjderna verkar vara ett farligt och omöjligt uppdrag. Dessutom vill de nog inte stöta sig mer med Israel än vad de gör då de attackerar terrorister som Israel skyddar i Syrien.
   För ett antal år sedan när Israel skulle fira befrielsen från Nazisterna, så var Putin inbjuden som hedersgäst med en fördelaktig placering, han fick representera Sovjet som Israel ändå förstår var en bidragande orsak till segern över nazisterna. När EU firade blev inte någon representant för Ryssland inbjuden.
   Polen var rasande och vägrade åka till Israel, på grund av att Putin fick hedersplats.
   Iran är det land som syrierna upplever att de gör mest för dem, då de hjälper till med återuppbyggnad. Inte ens Iran vågar ge sig på Golanhöjderna.
   Nyligen blev tre iranska ingenjörer kidnappade av kurdiska eller deras allierade, när de skulle hjälpa till att skapa vattenförsörjning till Syrien. Ingen har hört av dem sedan dess.

   • Förenta nationerna har beslutat att Golanhöjderna är och förblir syriskt.

    Golanhöjderna, liksom övriga ockuperade delar av Syrien, har full internationell rätt att återta också Golan med väpnad makt, baserat på FN:s tidigare beslut.

    Jag tror vad jag hört av och bland rysk militär expertis i Ryssland, att Syriens regering vill ha hjälp att återfå kontrollen över det hela territorium som utgör Syriska arabiska republiken (”SAR”). Rysslands väpnade styrkor är ju officiellt inbjudna för att förstärka och hjälpa Syriens regering mot terroristgrupper, och andra illegala närvarande krafter på SAR:s territorium. Det har det självständiga SAR fullständigt internationellt lagstöd för.

   • De ryska styrkornas främsta uppgift är och har varit att skydda de ryska baserna, dvs Rysslands tillgång till Medelhavet. Man ingrep ju inte förrän Assad såg ut att förlora kriget.
    ”Befria Golanhöjderna” – tror inte att druserna på Golan tycker att de befinner sig på fel sida om gränsen.

    • Naturligtvis kunde Ryssland slå ut alla israeliska plan på marken med välriktade missiler om de ville men kommer givetvis inte att göra det av skäl som redan nämnts! Rysk politik går närmast ut på att reagera om deras intressen är hotade och som motreaktioner mot USA:s maktambitioner i deras närområde. Alltså sådant man ska göra om man ser till sin egen befolknings väl och ve! Ryssland håller inte på med regimskiften eller att exportera deras samhällssystem som Sovjet gjorde eller som USA gör idag! Sen kan man ju undra vilka intressen för Sveriges folk det finns att ha trupper i Mali, Irak eller som man hade i Afghanistan? Kostar bara pengar och gör ingen nytta men som vasall till USA så måste väl regimen i Stockholm göra sådant!

     • ”Naturligtvis kunde Ryssland slå ut alla israeliska plan på marken med välriktade missiler om de ville” – och israelerna skulle bara sitta ner och säga Ojdå? Det skulle innebära att ryssarna skulle få säga adjö till sina syriska baser och det priset är man inte beredd att betala.

     • L och vad skulle Israel gör åt det menar du? Dem klarade ju inte ens Hizbollah för ett tiotal år sedan på sin ”straffexpedition” om du nu glömt det fiaskot? Tror du USA skulle offra sig och åka på däng igen för Israels dumheter i så fall? Det enda som skulle hända är att militärindustrin i USA får beställning på nya plan från Israel och USA:s skattebetalare får notan. I vilken värld skulle ryssarna lämna sina baser i Syrien?, det händer inte!

    • Åtminstone tror John Kerry att det berodde på att terroristerna växte sig starkare som Ryssland blev involverade i kriget i Syrien. Det började som ett läckt hemligt samtal för flera år sedan, som senare eftersom det var läckt blivit offentligt. I länken jag skickar med kan man höra samtalet mellan John Kerry och oppositionen, som klagade över att de fick så lite hjälp från USA.

     The rise of extremists had led to Russia’s intervention. Kerry said (at minute 26) that when Daesh, or ISIS, started to grow, the US watched and thought we could “manage” the ISIS situation, because it might push Assad to negotiate, but instead Putin came in. Kerry:

     “The reason Russia came in is because ISIL was getting stronger, Daesh was threatening the possibility of going to Damascus and so forth. And that’s why Russia went in. Because they didn’t want a Daesh government and they supported Assad.

     “And we know that this was growing. We were watching. We saw that Daesh was growing in strength, and we thought Assad was threatened. We thought, however, we could probably manage, that Assad would then negotiate. Instead of negotiating, he got Putin to support him.”

     https://mondoweiss.net/2017/01/watched-manage-leaked/

    • Syriens regering har självklart ännu anspråk på Golanhöjderna liksom hela världen liksom FN anser vara syriskt. Om Syrien vill med eller utan hjälp av rysk hjälp återta Golan har man full internationell lag och rätt på sin sida. Man kan jämföra med Kuwait-fallet 1990-1991, som ockuperades av president Hussein och Irak. Då ryska krigsmakten är inbjuden av SAR:s regering står det dem fritt att befria alla sina nu ockuperade territorier med eller utan rysk styrka, när de islamistiska terroristerna nu slagits ut och landet skall byggas upp igen.

     Det är Israel som är den laglösa renegaten i Golanfallet, och är helt enkelt lag- och rättslös i sina ”anspråk” på Golan. Det vore en högre god makts välsignelse om Israel kunde med yttre hård makt kunde pressas in bakom 1967 års gränser och att det området avskiljs av en hög mur som håller denna våldsstat instängt hos sig! Golan bör vara början på denna process när nu Ryssland är den ledande och drivande stormakten i Nära Östern och Mellanöstern.

    • L 30 december, 2021 At 00:37

     ”De ryska styrkornas främsta uppgift är och har varit att skydda de ryska baserna, dvs Rysslands tillgång till Medelhavet. Man ingrep ju inte förrän Assad såg ut att förlora kriget.”

     Ryssland ingrepp efter Assad bad om hjälp, i enlighet med FN stadgan! Inget annat.

     Amerikanska och övriga västtrupper befinner sig OLAGLIGT i Syrien.

   • Sovjetunionen är det land som Israel brukar berömma mest för insatserna i andra världskriget mot de fascistiska länderna. Nyligen invigdes en speciell minnesbyggnad med fotografier från kampen mot nazisterna på sovjetiska västfronten (d.v.s. europeiska östfronten) i Jerusalem med hyllningar till den största av segrarmakterna: SSSR. Jag tror Vladimir Putin besökt hyllningsbyggnaden till Röda Arméns och NKVD-styrkornas insatser mot de fascist-nazistiska ländernas mordorgier i då tyska Generalguvernementet (d.v.s. f.d. Polen) och i europeiska SSSR.

    Vad inte många känner till,?är att majoriteten av de judar som hamnade i utrotningslägren och dess gaskammare liksom de som sköts ihjäl vid invasionen 1941, så var majoriteten av de c. 5,7 miljoner judarna sovjetiska medborgare.

    Det vet naturligtvis Israel och dess folk mycket väl!

 6. Det är inte bara det att Israel stödjer terrorister, Israel är terrorister som utför terroristiska handlingar. Ytterst märkligt att normala stater tillåter detta utan att ingripa eller ens kritisera terrorstaten Israel. Sveriges utrikesminister Ann Linde borde naturligtvis uttala sig.
  Är det kanske så att förintelserna gjort att Israel blivit fridlyst.

 7. Johan har en bra poäng där, Ryssland kommer verkligen överens med alla utanför västvärlden, det är unikt ändå och inte lätt. Inget västligt land eller Usa kan och kunnat det. Men Ryssland gör verkligen det sedan åratal nu. Förutom Israel och Syrien som det gäller här,så kommer man överens och har respekt från övriga större länderna där också. Turkiet, Iran, palestinierna, Gulfländerna med Saudiarabien i spetsen. Men även längre österut också som världens båda mest folkrikaste länderna Indien och Kina också om vi ska ta par till. Men Ryssland är på riktigt omtyckt utanför.Jo Ryssland är verkligen pragmatiska och softa

  • Det beror på att rysk och förr sovjetisk militär tidvis tillfrågade (tillfrågar) andra vetenskaper, intelligent nog, och lär sig om landets kultur, kynne och beteende.

   Under andra världskriget var man tvungen att delvis ockupera Persien (Iran), neutralt men tysklutande. Stalin beslöt -innan man ockuperade norra Persien- att man tidigt skulle skicka in…antropologer (inte militära spioner) som skulle notera beteenden och kultur för att ockupationen skulle gå enklare.De korkade amerikanska militärerna skulle aldrig kommit på något sådant i vare sig för Irak, Afghanistan, Syrien, Vietnam…

  • Man har i flera länder i regionen, Saudiarabien inräknat, på senare år ingått många stora handelsavtal och militära(!!) avtal med sunni-länder vid Persiska viken, bl.a. flera byggnadsprojekt av den senaste generationen kärnkraftverk som anses vara de säkraste i världen, de byggs väl även med rysk hjälp i Finland(om jag minns rätt) samt i Österrike och jag tror det var Ungern.

   • Glädjande är det att veta att Bojkotta apartheid israel rörelse vunnit många segrar under 2021.

    ”Despite the ongoing COVID-19 pandemic, 2021 was a year of accelerated boycott, divestment and sanctions (BDS) campaigning, successful grassroots actions and significant legal victories for Palestinian rights.

    Pension funds dumped Israeli firms, cultural figures refused to cross the picket line and a major ice cream maker pulled its products from illegal Israeli settlements.

    Sustained direct actions in Oakland, California successfully exacted a price on Israel after it carried out a lethal 11-day attack on Gaza during May.

    In early June, as part of an international wave of protests under the banner of #BlockTheBoat, activists and longshore workers prevented an Israeli cargo ship from docking at the city’s port for more than two weeks after its scheduled arrival date.

    The vessel ostensibly attempted to avoid the picket line, and left the Bay Area port with its cargo intact.

    And in the UK, protesters with Palestine Action forced Israeli arms factories to shut down operations at several of their 10 locations in Britain.”

    Allt tyder på att 2022 lär bli ett lyckat år. Världen är trött på styggelsen apartheid israel och dess äckliga svansföring. Apartheid israel har inge rätt att existera – det är det 21 seklet för fan!

    https://electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/what-were-top-bds-victories-2021

 8. Helt korrekt där Johan. Därför älskar jag Ryssland ärligt, det är en av orsakerna till det av många. Man ställer inte upp heller på alla dessa”regim change”där väst ständigt hittar ny kandidat land,jämt finns det flera länder även nu,men Ryssland sätter sej på tvären kan man säga. Och så påstår väst att DOM ryssarna är ”aggressiva” då. Så LÖJEVÄCKANDE

 9. https://original.antiwar.com/Sam_Carliner/2021/12/21/new-york-times-reporting-on-airstrikes-should-give-daniel-hale-more-credit/

  NY Times har skärpt sig något och börjat berätta om USA:s illegala krig, speciellt då om drönarbomberna. Den länkade artikeln påpekar att NYT undviker att nämna visselblåsaren Daniel Hale som tidigt avslöjade fakta om dessa och omtalade att 90 procent av bomberna drabbar helt andra personer än de som avsetts. Daniel Hale har som tack för sina avslöjanden kastats i fängelse med ett fyraårigt straff att avtjäna.

  Om någon kan komma runt NYT:s betalvägg vore det intressant att veta vad som skrivits. Tidigare kunde ett antal artiklar läsas gratis, nu verkar det vara stopp direkt. Bl.a. den tredje länken i första stycket går till ett NYT -reportage om bombningarna i Syrien där en hemlig grupp USA:s eget folk under beteckningen Talon Anvil fått uppmärksamhet för sina vårdslösa och omfattande bombningar.

  Drönarbombningarna trappades upp av Obama för att undgå kritik mot krigen som krävde även amerikanska offer. Drönarna löste således detta problem med resultatet att 90 procent av missilerna träffar fel offer och tilläggas kan att även resterande tio procent innebär illegalt dödande av personer som inte hotar det amerikanska territoriet på något sätt. Om de är brottslingar bör de fängslas och åtalas, någon rätt till summariska avrättningar av denna typ finns inte.

  • To be fair, the Times’ reporting on the brutal nature and high civilian cost of U.S. airstrikes is not insignificant. Americans could have easily ignored the Pentagon’s violence now that the ”boots on the ground” approach to intervention has largely ended with Biden’s Afghanistan withdrawal. In fact, the use of airstrikes was championed by Obama so as to avoid anti-war sentiments from Americans. The Times actually highlights this, writing:

   ”The air campaign represents a fundamental transformation of warfare that took shape in the final years of the Obama administration, amid the deepening unpopularity of the forever wars that had claimed more than 6,000 American service members. The United States traded many of its boots on the ground for an arsenal of aircraft directed by controllers sitting at computers, often thousands of miles away.”

   Still, as much as the Times’ reporting already seems to be provoking conversation around U.S. air warfare, it is concerning that this conversation comes with the risk of Hale’s own heroic actions being disregarded. The Times makes no mention of Hale’s actions, even as they receive accolades for supposedly breaking to the world the violence of U.S. airstrikes. More damning is how little the Times has commented on the fact that Hale was sentenced to nearly four years in prison earlier this year for exposing the drone program. Aside from a standard article about his sentencing published in July, Daniel Hale is absent from the New York Times’ pages. Azmat Khan, the reporter behind the ”Civilian Casualty Files” has not mentioned Daniel Hale once on Twitter.

   It’s not like there have not been updates in Hale’s story since he was sentenced. After his sentencing, Hale was kept languishing in a jail for over two months even though he was supposed to be transferred in a matter of weeks. Once finally transferred, Hale’s situation was made worse. He was supposed to be sent to a prison that would provide care for his Post Traumatic Stress Disorder diagnosis, but instead he is now being held in a communication management unit (CMU). CMU’s are designed for terrorists and ”high-risk inmates” and detainees have highly restricted contact with the outside world. The American Civil Liberties Union has called on the U.S. government to end its use of CMUs, arguing that these ”secretive housing units inside federal prisons in which prisoners are condemned to live in stark isolation from the outside world are unconstitutional, violate the religious rights of prisoners and are at odds with U.S. treaty obligations.”

   Daniel Hale deserves freedom for revealing proof of the very crimes the New York Times is now being praised for exposing. His support team and anti-war activists have been working hard to grow concern and action for his cause, but that is a daunting task considering Hale is a person who the U.S. government, and U.S. military in particular, want silenced. But as the Times has shown with its own reporting of U.S. airstrikes, they have a platform that can cut through Pentagon-imposed silence. A single editorial calling for Hale’s release would do wonders for his cause.

   Presumably, the Times reporters who have been investigating the violence of U.S. airstrikes are doing so because they believe the victims of U.S. air campaigns deserve justice. The Pentagon’s refusal to hold anyone accountable for their deadly Kabul airstrike in August signals that it will be an uphill battle holding anyone accountable for the newly-exposed airstrikes. Daniel Hale joined the fight to hold the Pentagon seriously accountable. He joined years before the New York Times did, and was treated like a criminal for it. The New York Times should give Daniel Hale proper credit and call for Biden to immediately pardon him. As long as he’s in prison, there is no justice.

   Sam Carliner is a journalist based in New Jersey. His writing focuses on U.S. imperialism and the climate crisis. He is also the weekend social media manager at CODEPINK.

  • Systemet klippte bort första delen

   New York Times Reporting on Airstrikes Should Give Daniel
   Hale More Credit
   by Sam Carliner Posted on December 22, 2021
   https://original.antiwar.com/Sam_Carliner/2021/12/21/new-york-times-reporting-on-airstrikes-
   should-give-daniel-hale-more-credit/
   The New York Times recently came through with a display of reporting that should be commended.
   On December 18, the paper announced its release of hundreds of the Pentagon’s confidential reports
   of civilian casualties caused by U.S. airstrikes in the Middle East. This followsits high profile
   investigations into the U.S. drone murder of the Ahmadi family during the Afghanistan withdrawal,
   and an American strike cell in Syria that killed dozens of civilians with airstrikes.
   Many journalists will, rightfully, praise the New York Times for its reporting on U.S. airstrikes and
   the civilian cost. Far fewer will point out how the inhumanity of U.S. airstrikes was first revealed in
   2013 by whistleblower Daniel Hale.
   Hale used his first hand experience identifying targets for the drone program to highlight how it
   relies on faulty criteria, and as a result, kills civilians. Later, Hale worked for the National
   Geospatial-Intelligence Agency, where he had access to documents on how the drone program
   operates. Hale provided those documents to the Intercept which published them as The Drone
   Papers in 2015. While Hale’s documents were not as comprehensive as the trove recently published
   by the New York Times, they did provide much of the same core revelations, particularly the faulty
   nature of how intelligence is gathered and the high civilian-toll of air campaigns. Most notably,
   Hale’s documents revealed that 90% of the drone program’s victims were not the intended targets.
   Up until the recent reporting by the New York Times, Hale’s revelations were the most
   comprehensive proof of how U.S. air warfare functions

 10. Enligt Borzzikmans utmärkta youtubesida regnar det nu ner utslagna amerikanska drönare i Syrien. Detta pga ryssarnas helt överlägsna EWS .
  Förhoppningsvis är det sant, men Borzzikman kan vara lite väl optimistisk ibland, som när han berättade om ryssarnas massiva upprensning av Idlib – vad hände med den ? Det bidde väl ingenting av det ?

  Hoppas deras EWS kan stänga ner aggressiva NATO fartyg också. Sparar liv också. Bättre att de driver omkring hjälplöst än att de sänks och folk dör.

  Tack Anders för denna utmärkta sida och för ditt outtröttliga arbete för en bättre och rättvisare värld. Gott nytt år till alla kloka forumskribenter och en varm hälsning till Ryssland, våra bröder och systrar i öst. Hoppas våra goda förbindelser åter skall blomstra igen (vilket dock kräver att byken i vår riksdag tvättas ut).

  • Vi hoppas alla på ett bättre och fredligare, post-amerikanskt år 2022 för Europa där vår världsdel kan vakna upp ur den amerikanska politiska koman.

   I förrgår Irak, igår Afghanistan och imorgon ett fritt europeiskt Europa!

   Gott nytt år och god hälsa till alla sanningssökare och idealistiska världsförbättrare och skribenter och inläggsskrivare på Global Politics -och ägna en god och varm humanistisk tanke åt den politiske fången Julian Assange som bidragit till början på det amerikanska imperiala förfallet!

 11. israhells sneakattacks på grannländer, påminner om två scenarios. Ett långt tillbaka i historien, för 1000år sedan, när omkringliggande länder fick nog av kasariens anfall och krossade denna förbrukade stat. Det andra är isrhells anfall mot Uss Liberty 1967, och som effektivt tystades av den isrhellskägda väst’pressen’..o de genomkorrupta västpolitrukerna

  • Två enheter är på väg att ingå i kategorin land 404. Först ut är det ukrozionazi enheten (Titanic 2), västerländska elitråttor har redan börjat hoppa av. Den följs av den lika avskyvärda mördar- och apartheidregimen israel (Titanic 3). Vissa sionist/neokonservativa och västerländska elitråttor som anar att skeppet kommer att kantra har redan börjat husera sig själva i Patagonien och/eller är åter till Europas hyena (polen)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here