Västvärlden är inte nöjd med Vucics många eftergifter och vill ha full kontroll över Serbien

1
695

En artikel av Andrew Korybko 25/12 https://korybko.substack.com/p/the-west-isnt-content-with-vucics

25/12 skrevs i en artikel i RT ”Serbiens president Aleksandar Vucic har kallat protesterna för ett försök till färgrevolution – en term som används för att beskriva rörelser som finansieras och organiseras av västländer, vanligtvis USA, och som syftar till att störta världsledare som motsätter sig Washingtons intressen.

I ett uttalande till TASS på måndagen instämde talespersonen Maria Zakharova i den serbiske ledarens misstankar och sade att ”det kollektiva västs försök att skaka om situationen i [Serbien] med hjälp av Maidan-kuppteknikerna är uppenbara”.

Talespersonen sade att ”den enda möjliga reaktionen” på helgens valresultat var strikt efterlevnad av bokstaven och andan i Serbiens konstitution och respekt för folkets val.” https://www.rt.com/russia/589646-moscow-serbia-color-revolution/

Ett par rapporter efter artikelns publicering:

27/12 tillkännagav aktivister att de ämnade verkställa en 24-timmars blockad av Belgrad som protest mot valresultatet.
https://www.france24.com/en/video/20231228-serbia-activists-announce-24-hour-blockade-of-belgrade-to-protest-election-results
28/12, igår, kunde man läsa att det fanns belåtenhet inom EU då man kunde ta rapporterna som intäkt för att förlångsamma Serbiens ansökan om inträde i EU. Det finns rädsla att Orban skulle kunna få Vucic som bundsförvant i EU. Vucis parti fick 130 av 250 platser i parlamentet. Vem har sett bra belägg för valfusk?

__________________________________________________________________________
Andrew Korybkos artikel:

https://balkaninsight.com/2023/12/28/brussels-feels-only-relief-over-vucics-victory-in-serbia/
Under Vucics regering fick Serbien en ”Individual Partnership Action Plan” med Nato, samma allians som bombade landet i 78 dagar 1999. Landet är också en officiell EU-aspirant och har informellt erkänt Kosovo & Metohijas självutnämnda ”självständighet” på Bryssels uppmaning. Dessutom röstade Serbien mot sin historiska ryska allierade i FN om Ukraina i solidaritet med sina nya euroatlantiska partner. I alla avseenden har Serbien visat sig vara en mindre pålitlig partner för Ryssland än många stater i det globala syd.

Natos bombningar av Serbien

Serbiens president Vucic fördömde det misslyckade försöket till färgrevolution på söndagen av den väststödda oppositionen, vars förevändning för att försöka ta regeringsbyggnader var deras ilska över de påstådda oegentligheterna i det senaste nationella valet. Han tackade också icke namngivna utländska spionagenturer för att ha tipsat honom om denna komplott, som premiärminister Brnabic kort därefter bekräftade var Rysslands. Även om skadorna på Belgrads administrationsbyggnad av borgmästare Sapic bedömdes vara irreparabla, står staten fortfarande.

Aleksandar_Vulin_

Många blev förvånade över det som just inträffat eftersom Vucic har gjort många eftergifter gentemot väst. Under hans regering fick Serbien en ”Individual Partnership Action Plan” med Nato, samma allians som bombade landet i 78 dagar 1999. Landet är också en officiell EU-aspirant och har informellt erkänt Kosovo & Metohijas självdeklarerade ”självständighet” på Bryssels uppmaning. Dessutom röstade Serbien mot sin historiska ryska allierade i FN om Ukraina i solidaritet med sina nya euroatlantiska partner.

De enda två frågor där Serbien inte har vikit sig under påtryckningar gäller västs krav på sanktioner mot Ryssland och att avbryta det militärtekniska samarbetet med landet, men det senare kanske inte är så solitt som vissa tidigare trodde. Pentagonläckorna tidigare i år gjorde gällande att Serbien gått med på att skicka vapen till Ukraina, vilket Vucic förnekade, men sedan sade han under sommaren att han inte motsätter sig att Ukraina får serbisk ammunition via tredje part. Detta tyder på att det faktiskt finns sådana ”rat lines”.

Vucics Serbien har i alla avseenden visat sig vara en mindre pålitlig politisk-militär partner för Ryssland än många stater i det globala syd, inklusive de som är dess icke-traditionella partner med vilka förbindelserna bara har utökats under de senaste åren. Man skulle därför kunna tro att västvärlden skulle vara nöjd med hans många eftergifter gentemot sitt nya kalla krigsblock, men i stället vill man ha full kontroll över Serbien, vilket bevisades av söndagskvällens händelser.

Denna hegemoniska mentalitet motverkar dess objektiva intressen, eftersom den signal som sänds till andra länder är att inga eftergifter kommer att mätta västs längtan efter full kontroll över dem. De kan därför vara ovilliga att ge efter för påtryckningar efter att ha sett att inte ens den mest obekväma politik, inklusive den som skadar deras egna intressen, kommer att skydda dem från hoten från färgrevolutionen. Allt de kommer att göra är att försvaga dem ännu mer inför en förestående kupp.

Om vi blickar framåt skulle det vara klokt av Vucic att allvarligt överväga att omkalibrera sin visserligen ensidiga balansakt mellan Ryssland och väst. Det råder ingen tvekan om att Serbien befinner sig i en mycket svår situation som kraftigt begränsar utövandet av dess suveränitet, men trots detta skulle han åtminstone kunna få sin regering att utfärda en officiell demarsch till de västländer som stödde försöket till färgrevolution. Att avbryta samarbetet med NATO, om än bara delvis, skulle också kunna sända ett starkt budskap om missnöje.

Det problem som Vucic har hamnat i, och det är helt hans eget fel, är att landets liberala globalister ville att han skulle göra maximala eftergifter gentemot väst medan landets konservativa nationalister var förskräckta över hur mycket han redan hade gjort. Därför var det viktigt att under sommaren klargöra att ”Serbiens regeringsfientliga demonstranter är en blandning av färgrevolutionärer och patrioter”. Utan att vilja det retade han upp de båda inflytelserika grupperna, vilket minskade hans stöd bland allmänheten.

Det som hände i söndags var ett skolboksmässigt försök till färgrevolution som ingen äkta patriot kunde stödja med gott samvete, men vissa upplevde utan tvekan skadeglädje när han försökte springa med hararna och jaga med hundarna, bara för att de liberala globalisterna skulle vända sig mot honom. Vucic skulle aldrig kunna tillfredsställa dem helt och hållet, men han gjorde ändå konsekvent sitt bästa för att göra det. Det är osannolikt att han lärt sig sin läxa och till slut kommer att dumpa dem, men det skulle vara det bästa scenariot.

Föregående artikelFredsforskare: Israel håller på att förlora kriget mot Hamas – men Netanyahu och hans regering kommer aldrig att erkänna det
Nästa artikelIsrael angriper åter Syrien i strid med folkrätt och FN-stadga. Medger stöd till terrorister
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Vucic bör verkligen vara vaksam. Jag har tyckt att han gett efter för mycket på senaste åren. Man har genom alla åren jämt haft goda relationer med Ryssland. Även historiskt har man haft mycket goda relationer med Ryssland som pågått tills nu. Ryssland har heller ALDRIG lagt sej i vad gäller Serbiens EU medlemskap alla dessa ca15åren. Så som Serbien blev behandlade av Usa Nato var verkligen vidrigare än vidrigaste. Sedan har vi Kosovo frågan där serbiska befolkningen jämt sett Kosovo som sin unika hjärta provins/stad. Serbien har förhandlat med korkade EU dessa ca15åren där EU verkligen varit fifflare enligt mej och EJ tagit Serbien på allvar. Man bara kräver och kräver och detta i SNIGEL fart. Man bara kräver och kräver utan MINSTA lilla seriösa intresse för Serbiens egna viktiga frågor och punkter som EJ är många eller svåra. Då dessa går att räkna med en hand. Ukraina som EJ ens hade med EU medlemskap att göra MINSTA lilla före 2022, har på detta år2023 nu passerat Serbien nu vad gäller förhandlingar. Enbart pga krisen med Ryssland och INGET annat. Massiva korruptionen, rättsstaten, fria medierna, minoriteter och oppositionen, då utan att räkna övriga hundratals regler och reformer. Före 2022 åkte man bara snålskjuts på oss Europa från 2014 på ALLA sätt. År efter år mellan 2014-2022 var de så. Ukraina bara tackade och tog emot utan att behöva prestera MINSTA lilla. Men varje lilla mindre sak var ändå tvunget att förstoras. För att visa att vi inte kastar bort pengar till korruptionen. Samtidigt som Minsk avtalen ALDRIG var seriöst och bara lögner. Nu förstår man varför de ALDRIG var MINSTA lilla press på Ukraina vad gäller Minsk avtalen. När EU med Tyskland och Frankrike i täten direkt hade kunnat knyta ihop säcken, då Ukraina EJ hade SKIT att säga/göra emot år efter år. Sverige är högst inblandad och räknas också som bekant. Vucic bör vara vaksam mot dessa fifflare och lögnare. Man har pressat Serbien senaste åren HELT respektlöst. Vore jag Vucic skulle jag EJ lita SKIT på dessa clowner, skulle även börja höja tonen också mot dessa. MINSTA lilla tecken på att försöka hjälpa oppositionella grupper eller bråkmakare, där man stöttar/försöker med en färgrevulition bör mötas mycket hårt och öppet så ALLA ser

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here